takie o znalazłam ja
Istnieje wiele powodów, dla których dzieci nie powinny jeść grzybów. Pierwszym z nich jest ich ciężkostrawność. Mogą one stać się powodem problemów żołądkowych u dorosłych, tym bardziej więc stanowią potencjalne zagrożenie dla wrażliwego układu pokarmowego dziecka. Grzyby zawierają chitynę, która niestrawiona może podrażniać przewód pokarmowy. Dlatego też grzybów unikać powinny osoby cierpiące na choroby żołądka, nerek i wątroby. Należy pamiętać, że w przypadku delikatnego organizmu dziecięcego, niebezpieczne, a nawet śmiertelne, może okazać się spożycie zwykłego, niekoniecznie trującego grzyba. Z tych powodów, młodzi ludzie do 10 roku życia nie powinni spożywać grzybów w ogóle, a po 10 roku - w małych ilościach i po uprzednim ugotowaniu (nie usmażeniu).
Na drodze badań naukowych udało się stwierdzić, że w skład masy grzyba wchodzi głównie białko. Specjaliści nie potrafią jednak określić stopnia, w jakim jest ono przyswajalne dla organizmu ludzkiego. Jak podają, składnik soku trzustkowego - trypsyna - jest w stanie rozłożyć jedynie jedną trzecią masy białkowej grzybów (dwie trzecie w przypadku pieczarek). Dodatkowo, ok. 2-10% masy grzyba jadalnego stanowią tłuszcze, które są łatwo trawione przez organizm. Wbrew przekonaniu wielu ekspertów, grzyby zawierają witaminy, w tym witaminy A, B1, B2, D, PP i C, oraz mikroelementy - żelazo, sód, wapń, fosfor, cynk, miedź, mangan i jod. Należy wiedzieć, że dostarczają organizmowi równie dużo witaminy B1 jak ziarna zbóż oraz tyle samo witaminy PP jak wątróbka i drożdże.
Mimo to, najmłodszym dzieciom nie należy podawać grzybów, a rodzice powinni zachować ostrożność podczas ich zbierania. Należy bowiem pamiętać, że zarówno u młodszych, jak i starszych konsumentów mogą wywołać bezsenność, niestrawność czy, w najgorszym przypadku, zagrażające życiu zatrucie.
źródło
http://natemat.pl/81937,dlaczego-dzieci-nie-powinny-jesc-grzybow