Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936803 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9180 dnia: 30 Maja 2014, 17:46 »
Haha tak nam smakuje :-)
Tylko rzadkie ciasto przez co nie ma tej grubej paniery i ciezkiej ryby przez to


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9181 dnia: 30 Maja 2014, 17:49 »
Też tylko w samej mące smażę. Lubię chrupiącą :)
Dziś się zajadaliśmy.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9182 dnia: 30 Maja 2014, 17:50 »
Haha tak nam smakuje :-)
Tylko rzadkie ciasto przez co nie ma tej grubej paniery i ciezkiej ryby przez to

średnio za taką przepadam  ::) u mnie albo w mące albo same przyprawy i albo patelnia/grill albo piekarnik  ;D

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9183 dnia: 30 Maja 2014, 17:53 »
Ja robilam juz rozne kabinacje bo chcialam zrobic tak jak w naszej ulubionej smazalni w pogorzelicy

 


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9184 dnia: 30 Maja 2014, 17:54 »
Ja też zawsze w samej mące, nigdy nie robiłam w takim cieście naleśnikowym.

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9185 dnia: 30 Maja 2014, 23:30 »
tez w mace obtaczam :) kiedys sprobuje w ciescie :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9186 dnia: 31 Maja 2014, 09:32 »
Marzy mi sie tskinobiad:
Ziemniaki mlode ale te kuleczki lulki co sie nazywaja- pieczone z ziolami i koprem..
Do tego mloda kapusta ale nie na ciepło
I jakieś miesko np szaszlyk drobiowy..

Byla ktoras z was na rynku moze? Bo nie wiem czy takie ziemniaki juz sa :)


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9187 dnia: 2 Czerwca 2014, 00:25 »
Dziewczyny, pomocy!!!! Robiłam ta kostkę od caril i co? ??? I po raz kolejny śmietana po dodaniu żelatyny poszła się. ...jak wlać to diabelstwo, co by się nie zwarzylo? Dodam, że żelatyna nie była już ciepła. ..jutro mam druga próbę, bo nie dostałam juz śmietany. ....czy zamiast żelatyny mogę dać śmietanfix? Jak tak to ile? Tak jak na opakowaniu?



Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9188 dnia: 2 Czerwca 2014, 07:29 »
Żeby się nie zwarzylo dodaj zawsze trochę masy do zelatyny, wymieszaj i łyżka po łyżce po malu wlewaj z powrotem,  mi się tak nigdy nic nie zwarzylo  ;)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9189 dnia: 2 Czerwca 2014, 11:29 »
Daria, żelatyna nie była już ciepła ale ubita kremówka z serkiem mascarpone były pewnie zimne, jak to z lodówki czyli daje Ci to i tak dużą różnicę temperatur.

Dziewczyny na jakich rozmiarów blachę robicie to ciasto?



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9190 dnia: 2 Czerwca 2014, 11:32 »
Robiłem to ciacho na weekend, blaszka 25x30


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9191 dnia: 2 Czerwca 2014, 11:34 »
dzięki Maja



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9192 dnia: 2 Czerwca 2014, 12:04 »
Maju i jaką miałaś metodę na tą żelatynę?



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9193 dnia: 2 Czerwca 2014, 12:16 »
Tak, jak w przepisie. Żelatynę w proszku rozpuszczam w zimnej wodzie, potem zalewam odrobiną gorącej, ubijam śmietanę, dodaję serek i cukier, a na koniec żelatynę - jest ok


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9194 dnia: 2 Czerwca 2014, 12:18 »
To tak jak ja,a jednak się warzy......



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9195 dnia: 2 Czerwca 2014, 12:20 »
To może żelatyna w płatkach byłaby lepsza albo agar


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9196 dnia: 2 Czerwca 2014, 12:30 »
Dziewczyny.
Jakie sałatki podajecie do dań z grilla?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9197 dnia: 2 Czerwca 2014, 13:32 »
Ja jednak jestem mistrz..
Sie zastanawiaalam dlaczego teraz mi ta kostka nie wyszla sztywna
..nie dosc ze dala tylko 1 mascarpone to dalam tylko smietanfixa i zapomniałam żelatyny :))


Offline konefqa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2918
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9198 dnia: 2 Czerwca 2014, 16:12 »
Anusia u mnie najczęściej mix sałat/sałata lodowa/sałata lolo czy inna zielenina + pomidor albo ogórek (nie łączę ich) + papryka + cebula + co tam lubicie, sos jogurtowo czosnkowy i na to prażony słonecznik np

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9199 dnia: 2 Czerwca 2014, 16:20 »
Do grilla lubimy ziemniaczana.


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9200 dnia: 2 Czerwca 2014, 16:22 »
Do grilla lubimy ziemniaczana.

Znaczy się jaką?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9201 dnia: 2 Czerwca 2014, 16:31 »
Kartoffelsalat. Tez ostatnio się nią zajadałam do karkóweczki.
Pewnie z młodych ziemniaków jest jeszcze lepsza.
Moja teściowa robi tak, ale bez octu.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9202 dnia: 2 Czerwca 2014, 16:32 »
Ziemniaki ugotowac w mundurkach i pokroic w duza kostke
Ogorek kiszony w kostke
Cebuka czerwona w polplastry
Jajka ugotowac na twardo pokroic w duza kostke
Sol pieprz koperek i majonez.
Koniecznie musi byc zimna


Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9203 dnia: 2 Czerwca 2014, 16:38 »
Ja robię podobną tylko daje:

- ziemniaki w kostkę
- ogórek kiszony w kostkę
- cebula w kostkę
i do tego kroje wędzony boczek w kosteczkę, smażę na chrupko na patelni i dodaje to reszty

do tego pieprz, trochę soli (bo boczek już jest słony) i majonez

wkładam do lodówki na godzinę żeby się przegryzło i gotowe  :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9204 dnia: 2 Czerwca 2014, 16:43 »
Z boczkiem tez lubie. Tylko nie do grilla ;)


Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9205 dnia: 2 Czerwca 2014, 16:44 »
Ja za to musze spróbować kiedyś z jajkiem  ;)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9206 dnia: 2 Czerwca 2014, 17:01 »
Dobra. Pytanie dla debila 8)

Ziemniaki ugotowac w mundurkach i pokroic w duza kostke


W tych mundurkach kroić czy obrać ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9207 dnia: 2 Czerwca 2014, 17:05 »
Zdecydowanie obrać  ;)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9208 dnia: 2 Czerwca 2014, 17:07 »
To po co gotować w tych mundurkach ??? ;D

Sorry, ale ja się nie znam na gotowaniu stąd moje głupkowate pytania 8)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9209 dnia: 2 Czerwca 2014, 17:10 »
Spotkałam się z tym ze je się ziemniaki w mundurkach ze skórką ale tylko młode

starych raczej nie polecam

ja gotuje w mundurkach bo po ugotowaniu znacznie łatwiej obrać te ziemniaki, skórka sama odchodzi, a po drugie moim zdaniem mają inny (dla mnie lepszy) smak  ::)

zaryzykuje tez teze ze ziemniaki się nie "rozwalają" jak się ugotuje w mundurkach  ::) ale to już moje subiektywne odczucie