Z tofu nic nie przychodzi mi do głowy, ale 100 lat nie robiłam. Muszę pomyśleć.
Natomiast daję Wam przepis na pyszny makaron z sosem pomidorowym, kurczakiem i serkiem mascarpone, rewelacja!
Sos pomidorowy:
- oliwa
- mała posiekana cebula
- ząbek czosnku
- puszka (400 g) pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórek
- sól i świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka cukru
- łyżka octu balsamicznego
- bazylia (świeża, mogą być też inne zioła)
- 3 pełne łyżki sera mascarpone
Kurczak:
- 3 pojedyncze piersi kurczaka
- sól,świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- oliwa lub olej
- oliwki
- makaron
Przygotować sos: w rondelku z grubym dnem lub na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek a po minucie wlać pomidory. Doprawić solą i pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Gotować przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać z listkami świeżego tymianku, serem mascarpone i oliwą z oliwek extra virgin.
Przygotować kurczaka: Piersi umyć, osuszyć, odciąć włókna i kostki. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką. Rozgrzać dobrze patelnię, wlać olej, włożyć kurczaka i smażyć po 4 - 5 minut z każdej strony aż będzie ładnie zrumieniony. Włożyć do formy żaroodpornej, wlać sos pomidorowy, dodać czarne oliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. W międzyczasie ugotować makaron.