Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2940075 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6707
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2430 dnia: 1 Listopada 2009, 23:02 »
Z tofu nic nie przychodzi mi do głowy, ale 100 lat nie robiłam. Muszę pomyśleć.

Natomiast daję Wam przepis na pyszny makaron z sosem pomidorowym, kurczakiem i serkiem mascarpone, rewelacja!

Sos pomidorowy:

- oliwa
- mała posiekana cebula
- ząbek czosnku
- puszka (400 g) pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórek
- sól i świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka cukru
-  łyżka octu balsamicznego
- bazylia (świeża, mogą być też inne zioła)
- 3 pełne łyżki sera mascarpone

Kurczak:
- 3 pojedyncze piersi kurczaka
- sól,świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- oliwa lub olej


- oliwki
- makaron


 Przygotować sos: w rondelku z grubym dnem lub na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek a po minucie wlać pomidory. Doprawić solą i pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Gotować przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać z listkami świeżego tymianku, serem mascarpone i oliwą z oliwek extra virgin.

Przygotować kurczaka: Piersi umyć, osuszyć, odciąć włókna i kostki. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką. Rozgrzać dobrze patelnię, wlać olej, włożyć kurczaka i smażyć po 4 - 5 minut z każdej strony aż będzie ładnie zrumieniony. Włożyć do formy żaroodpornej, wlać sos pomidorowy, dodać czarne oliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. W międzyczasie ugotować makaron.

Offline boberek
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 70
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.08.1982
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2431 dnia: 2 Listopada 2009, 05:44 »
mam imprezę na której będą wegeterianie, więc ten przepis niestety się nie nada :)

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2432 dnia: 2 Listopada 2009, 10:55 »
Do sernika królewskiego ser dajemy zdecydowanie taki prawdziwy, kupowany na wagę. Należy go jednak zmielic 2 lub 3 razy. Ja mieliłam dwa razy. Taki z wiaderka serek tez sie nada, ale nie będzie sernik smakował tak twarogowo tylko delikatniej. Ja nie jestem smakoszem sera więc mi by było bez różnicy, ale mój mąż uwielbia ciężkie serniki i dlatego używam sera na wagę i sama go mielę



Offline Kobietkaa
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 67
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2433 dnia: 2 Listopada 2009, 10:56 »
Znalazłam takie przepisy z tofu http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/skladniki/tofu-1738.html

A ja bym prosiła przepis na rosół  ;D

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2434 dnia: 2 Listopada 2009, 14:44 »
A ja bym prosiła przepis na rosół  ;D
jaki??
wołowo - drobiowy, czy drobiowy??

Dziś moja siostra ma urodziny więc ja zrobilam na dzisiejszą imprezę zrobiłam dwie sałatki. Wydaje mi się,że ich nie było więc chwalę się przepisem :D :

Sałatka z kurczakiem

Filet z kurczaka przyprawic wg gustu, pokroić w kosteczkę i usmażyć.
Dodać białego winogrona, porwać sałatę lodową i dodać garść pokruszonych orzechów włoskich. Wymieszać z majonezem / jogurtem naturalnym z czosnkiem i wuala.
Smacznego!!

Z kabanosem:

paczka kabanosów wędzonych( około 40dg)
2 paczki ryżu
2 papryki czerwone świeże
6 jajek
słoik ogórków konserwowych
majonez
sól,trochę soku z cytryny,
łyżeczkę musztardy by zaostrzyć smak

Ryż gotujemy. Paprykę kroimy w zapałkę, jajka w kostkę, ogórki  i kabanosy kroimy w drobniutkie talarki
ogórki dać na druszlak w celu odcedzenia.
Wszystko razem mieszamy ,dodajemy majonez i do smaku:sól,sok z cytryny,musztarda.
Do sałatki można także dodać czerwoną fasolę i garść szczypiorku.
Smacznego!!

U mnie w domu sałatki znikają w mgnieniu oka :D


Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Kobietkaa
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 67
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2435 dnia: 2 Listopada 2009, 15:16 »
Na drobiowy

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2436 dnia: 3 Listopada 2009, 08:57 »
Rosół (porcja dla 2 osób na 2 dni)
-3 pałki z kurczaka, albo 2 piersi, albo korpus, albo 4 skrzydełka albo mix drobiowy np. 2 pałki z kaurczaka i 2 skrzydełka (ja najczęściej robię na dwóch piersiach z kurczaka)
-2 większe marchewki
-por
-2 pietruszki
-średni seler
ja wlewam do garnka zimną wodę (około 3/4 zapełniam wodą, może mniej). Myję skrzydełka, albo piersi z kurczaka, serduszka, albo pałki (zależy na jakiej części robię rosół) i wrzucam je do tego garnka z zimną wodą. Wsupuję czubatą łyżeczkę soli. Garnek wstawiam na gaz i czekam az sie zagotuje woda. W tym czasie obieram i myję marchewkę, seler, pietruchę i myję por. Jak się woda zagotuje to zbieram szumowinę, zmniejszam gaz na mały ogień i wrzucam warzywa. Dorzucam kostkę rosołową bo lubię jak rosół ma intensywny smak. Po około godzinie próbuję rosołek i doprawiam pieprzem i ewentualnie solą. Jak już zmiekna warzywa to wyłączam gaz. Rosół gotuję bez pokrywki.



Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8055
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2437 dnia: 4 Listopada 2009, 12:28 »
ja robię podobnie tyle, że nie dodaję rosołków.

Jesli rosół jest wołowo-drobiowy to w garze z zimną wodą i łyżką soli ląduje wołowina (ostatnio wrzuciłam pare łatek wołowych i był lepszy niż na jakiś pręgach czy innych wołowych cudach). Jak wołowina troche się pogotuje, na małym ogniu, to wrzucam części kuraka lub indyka. Potem po kolejnym pogotowaniu się dodaję warzywa, dwa ziarnka pieprzu, listek laurowy. Jak chwilę warzywa się pogotują dodaję przypalona cebulkę. I gotuje się wolniutko na gazie. Potem doprawiam do smaku pieprzem, sola, czasem odrobiną kucharka.  Rosół gotuję długo (ok 2-3 h). Ale bardzo powoli, na malusim ogniu, częściowo pod całkowiym przykryciem, częściowo z leciutko odsłoniętą pokrywką.



Offline Kobietkaa
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 67
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2438 dnia: 4 Listopada 2009, 13:17 »
Dziękuję za przepisy  :) Znalazłam stronkę z jak dla mnie ciekawymi i szybkimi przepisami http://www.knorr.pl/index.php?page=80 .

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2439 dnia: 5 Listopada 2009, 10:13 »
Ja gotując rosół najpierw gotuje wode i do wrzacej wrzucam dobrze umyte mięso, chwileczke pogotuje i odcedzam całą wode wylewajac ja. Dopiero teraz nalewam nowa zimna do tego mięsa i gdy ponownie zacznie sie gotowac po ok.10 minutach wrzucam włoszczyzne i przyprawy. Rosołek zawsze wychodzi super klarowny. Aha gotuje na małym ogniu...delikatnie :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2440 dnia: 5 Listopada 2009, 10:15 »
sarunia, ja już pisałam o zasadzie - chcę mieć smaczny wywar, gotuję mięso w zimnej wodzie - chcę mieć smaczne mięso, wkładam w gotującą się ;)
To prosta zasada i każdy technolog ją potwierdzi - a dobry kucharz to już na pewno :taktak:


Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2441 dnia: 5 Listopada 2009, 10:43 »
Chciałabym zrobić smaczną sałatkę z brokułami w roli głównej. Posiada  ktoś sprawdzony przepis ? Prosze o podpowiedz :)

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2442 dnia: 5 Listopada 2009, 12:21 »
ja ostatnio robiłam taką sałatkę z brokułami i była pyszna:
http://www.gotujmy.pl/salatka-z-makaronem-i-brokulem,przepisy,33281.html

A jak lubisz czosnek to może do majonezu wgnieść ząbek wówczas cała sałatka będzie czosneczkiem pachnieć.



Offline Sarna

  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 197
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2443 dnia: 5 Listopada 2009, 17:46 »
Sluchajcie, robilam ten chleb "najprostszy z najprostszych" i sie strasznie wkurzylam, 2 x kicha mi wyszla!
Uzywalam suchych drodzy, wsypalam do maki jak w przepisie i chleb nie wyrosl- wyszedl twardy dysk, ktorym mozna zabic... Pomyslalam, ze moze rozpuszcze te drozdze w cieplej wodzie najpierw, zagniotlam drugie ciasto, nawet uroslo, ale upieklo sie na plasko- nastepny gniot!
A na tym blogu mowia, ze nawet 6-latek jest w stanie go zrobic! Moze juz za stara jestem..

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2444 dnia: 5 Listopada 2009, 18:06 »
Potrzebuję przepisu na cosik z karkówki ;D

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2445 dnia: 5 Listopada 2009, 21:57 »
isiaczek-dziękuję :) Ta sałatka ładnie wygląda, a czosnek lubie i często używam. W tym linku co mi podałaś jest z boku po prawej podana i druga, z serem fetą . Super! Jeszcze raz dziekuję .

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2446 dnia: 6 Listopada 2009, 09:01 »
No problem Sarunia :)

Sarno ja nie mam pojęcia czemu nie wychodzi. Może drożdże były nie takie, może termin ważności im minął albo torebka była uszkodzona. Ja robiłam chleb już dwa razy i za każdym razem wyszedł. Tylko że ja zawsze uzywam drożdży świeżych.



Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8055
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2447 dnia: 6 Listopada 2009, 09:09 »
werciu ja karkówke zazwyczaj piekę. Umyte mięso posmaruję ręką olejem, posolę, popierzę, ponadziewam czosnkiem, posypę na wierzchy majeranku i czasami jeszcze ziołami prowansalskimi,poklepę aby zioła były "mokre", wkładam do rękawa, zamykam i do piekarnika na ok. 1,5 -2 h. W zależności jakie duże mieso.

karkówke zawsze mozesz też zmieliś i zrobić z tego pulpety, kotlety, spagetti. Albo pokroić w plasty lub w kostke i upichcić sosik



Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2448 dnia: 6 Listopada 2009, 09:25 »
Gosia właśnie tak jak napisałaś robie karkówkę ;D a teraz chcę jakiś extra przepis ::) może na słodko albo z warzywami... hmmmm ale mam wymagania :P ::)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2449 dnia: 6 Listopada 2009, 09:51 »
Wercia z karkówki można upiec kotlety na inny sposób.
Dzielisz w grube plastry i każdy doprawiasz solą i pieprzem, na wierzch smarujesz majonezem i dajesz pokrojoną w krażki cebule lub por, na to dajesz tartą marchew.
Takie medaliony na blaszce wkładasz do piekarnika i pieczesz w zależności od grubości mięska 3ok. 30-40minut. Pod koniec na każdy kotlecik dajesz plaster lub wiórki żółtego sera i zapiekasz, aż się ser rozpuści.
Z mięska i warzyw wytapia się pyszny sosik.
Można podać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem


Offline paooolka

  • Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8987
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2450 dnia: 6 Listopada 2009, 09:56 »
bardzo fajny przepis!!
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2451 dnia: 6 Listopada 2009, 10:01 »
Majeczko dziękuję bardzo :-* właśnie cosik takiego chciałam ;D
Zrobię taki obiadek na jutro
8)

Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8055
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2452 dnia: 6 Listopada 2009, 10:18 »
świetne Maja. A czy te kotlety to na leży przykryć i podlewać  wodą ?



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2453 dnia: 6 Listopada 2009, 11:00 »
Nie trzeba niczym podlewać, karkówka ma tłuszczyk, poza tym jest majonez i jeszcze się z warzyw soczek wytopi. Ja smaruję blaszkę tylko.
Przykryć - jak najbardziej (można folią alu albo jak się zapieka z żaroodpornym naczyniu to wiadomo czym ;) )
Odkryć jak sie ser kładzie


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2454 dnia: 6 Listopada 2009, 12:30 »
Ja tez zawsze piekę w rękawei, ale przyznam że przepis Mai mnie zachęca


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2455 dnia: 6 Listopada 2009, 12:37 »
Ja też dość często w rękawie ale tutaj za dużo problemu by było - ja to robię z naczyniu żaroodpornym albo na blaszce (jak mam więcej osób)


Offline Sarna

  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 197
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2456 dnia: 6 Listopada 2009, 17:26 »
Isiaczek, a jak bierzesz drozdze w kostce to rozpuszczasz je najpierw w wodzie i robisz zaczyn? - czy jak to sie tam nazywa..
Moje drozdze byly ze sloika, data waznosci 2011..
Podejrzewam jeszcze ze moze piec nawala, chociaz pieklam ciasta ostatnio i bylo ok.
Troche mi szkoda, ze musze 2 chleby wyrzucic, ale nie bardzo da sie jesc..

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2457 dnia: 7 Listopada 2009, 10:57 »
Ja znam podobny przepis na karkówke do tego, który podała Maja. Z tym, że ja najpierw na blachę układam marchew w plasterkach, na to przyprawione kotlety z karkówki, na to cebulę w krążkach, plastry żółtego sera i na to majonez. Piekę w piekarniku ok. 1,5 godziny.



Offline Kobietkaa
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 67
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2458 dnia: 7 Listopada 2009, 14:15 »
Przeglądając kiedyś ten wątek natrafiłam na przepis na bułki. Ciasto robi się dzień wcześniej. Niestety nie umiem teraz znaleźć tego przepisu. Wpisałam w szukaj, ale też go nie pokazało. Proszę o wskazanie strony na której on się znajduje  :)

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2459 dnia: 7 Listopada 2009, 15:02 »
mój mąż robi karkówkę na słodko, kroi w plastry, doprawia pieprzem i solą, a potem robi zalewę z miodu, soku z limonki i świeżo tartego imbiru, w zalewie siedzi sobie ta karkówka przez noc w lodówce, potem zwyczajnie smaży ją na patelni. Pyszna z kaszą jęczmienną.