Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2937447 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2400 dnia: 21 Października 2009, 10:10 »
przybiegam z pytaniem czy macie jakiś sprawdzony przepis na gulasz ??? wstyd się przyznać ale jeszcze nie robiłam, a mąż mnie o to napastuje od miesiąca  ::)

Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8055
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2401 dnia: 21 Października 2009, 10:20 »
a do czego stosujecie taki pieprz ???



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2402 dnia: 21 Października 2009, 10:31 »
Madziq - wklejam gulasz  by Ninka

Składniki:

1. Filet z indyka
2. 2 cebule
3. 3-4 łyżki mąki
4. 2-3 łyżki oleju
5. 2 kostki rosołowe
6. Sól morska
7. Grubo mielony pieprz kolorowy

Filet z indyka kroisz w kostkę
Solisz solą morską
Pieprzysz grubo mielonym pieprzem kolorowym
Dusisz pod przykryciem do kruchości

Zagotowujesz ok 1l wody
Wrzucasz 2 kostki rosołowe

Podduszone mięcho wlewasz wraz z wywarem z niego do garnka z rosołkiem i gotujesz.
Na patelni rumienisz dwie cebule pokrojone w półkrążki.
Dosypujesz 3-4 łyżki mąki i rumienisz nadal, ciągle mieszając, na koniec wlewasz ciut wody i rozprowadzasz mąkę.

Po około 3-5 minutach okładasz cebulkę z mąką do garnka z gotującym się rosołem i mięsem.
Wszystko razem gotujesz około 15 minut i gotowe.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2403 dnia: 21 Października 2009, 11:11 »
Gosiaczku, ja dodaję na przykład do sosów śmietanowych (np. polędwiczki), do mięs pieczonych (po prostu sypię po wierzchu), lubie go tez z pleśniowymi serami, mój tata to nawet schabowego obsypuje tympieprzem, już na talerzu


Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2404 dnia: 21 Października 2009, 12:54 »
ja z kolei bardzo lubie pieprz cytrynowy i stosuje go do ryb, jest super :)

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2405 dnia: 21 Października 2009, 14:40 »
ja ogólnie używam pieprz kolorowy, jakoś bardziej mi pasuje niż sam czarny. a do ryb obowiązkowo sól ziołowa  ;)

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2406 dnia: 22 Października 2009, 08:55 »
Pieprz kolorowy stosuję przeważnie do różnego rodzaju sałatek i surówek, a cytrynowy to przeważnie do ryb no i czarny oraz ziołowy to do wszystkiego.

Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8055
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2407 dnia: 22 Października 2009, 10:48 »
ale taki marynowany ? tego marynowanego chyba sie nie mieli ? tylko tak posypuje potrawę ?



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2408 dnia: 22 Października 2009, 11:06 »
Dziewczyny to juz pisza o suszonym chyba, bo marynowany to faktycznie zawsze w całości


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2409 dnia: 26 Października 2009, 10:24 »
teraz zauważyłam że ostatnio zjadło mi posta w którym dziękowałam Ani za przepis  :D

a ja znowu z zapytaniem czy macie sprawdzony przepis na fale dunaju   :brewki:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2410 dnia: 26 Października 2009, 10:31 »
a jak robicie mięso zapiekane w folii?
jakie warzywa dodajcie i na ile do pieca? bo jakos takie danie za mną chodzi..  :)

Madziq, proszę bardzo. sama się czaję na ten przepis - muszę tylko indyka kupić  :)

fale dunaju - to ciasto?

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2411 dnia: 26 Października 2009, 10:51 »
Fale dunaju to ciasto :)

Ja robilam raz tylko na podstawie tej torebki gotowej, bo tez nie mam sprawdzonego przepisu :)

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2412 dnia: 26 Października 2009, 11:06 »
moja tesciowa robi ale ja nie mam przy sobie przepisy żeby go Ci napisać ale może to pomoże
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/fale_dunaju/
ja z tej strony korzystam dosyc czesto
[/url]
[/url]

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2413 dnia: 27 Października 2009, 08:34 »
A to moja ulubiona stronka i przepis na Fale Dunaju:

http://mojewypieki.blox.pl/2009/05/Fale-dunaju.html



Offline renia1986
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 60
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2414 dnia: 27 Października 2009, 15:11 »
kochana !! uratowałaś mnie ! szukałam chyba miesiąc czasu tą stronkę.  Jestem tak zadowolona że już znaleziona.  Teraz idę
piec to ciasto "Fale Dunaju"  :)
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2009, 15:11 wysłana przez Maja »



Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2415 dnia: 28 Października 2009, 08:22 »
No i jak ciacho? Udało się?



Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2416 dnia: 28 Października 2009, 11:43 »
isiaczku ta stronka jest super... mam zamiar zrobic wlasnie babke orzechowa z niej :P

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2417 dnia: 28 Października 2009, 12:34 »
Ach wiem. Ja z niej robię popisowy piernik przekładany i sernik królewski. To są ciasta, po których upieczeniu cała rodzina (łącznie z babcią) okrzyknęła mnie ciasteczkową królową. A mi troszkę wstyd bo ja tylko wszystko robiłam wedle przepisu Dorotki.
Naprawdę jeśli lubicie pierniki to Piernik Przekładany by Dorotus będzie waszym królem.


No i jeszcze z przepisów Doroty piekę Chleb najprostszy z najprostszych, ciasto z owocami, rolady, bułeczki... och i jeszcze wiele innych ;)



Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2418 dnia: 28 Października 2009, 12:44 »
Isiaczku? A czy robiłaś sernik z brzoskwiniami z przepisu Doroty?

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2419 dnia: 28 Października 2009, 13:10 »
Niestety, ale nie...jeszcze, bo i na niego przyjdzie pora ;)



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2420 dnia: 28 Października 2009, 13:15 »
Ja polecam ten sernik tzn. mam przepis praktycznie identyczny (moja piana jest różowa bo dodaję do niej kisiel) i to jest ulubione ciasto mojej teściowej i babci.
Także z czystym sumieniem polecam - jeszcze tylko sprawdzę co u mnie jest inaczej ale z wyglądu to samo


Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8055
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2421 dnia: 30 Października 2009, 10:22 »
słuchajcie..na tej stronce jest sernik pod kokosową pierzynką. Z wiórkami kokosowymi zawsze mam problem...wsypuje sie je prosto z opakowania czy wcześniej trzeba je parzyć/moczyć wewrządku tak jak rodzynki, orzechy , morele ?

osobiście z chęcią spróbowalambym upiec sernik. po raz kolejny. ale się boję, bo żaden do tej pory mi nie wyszedł...



Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2422 dnia: 30 Października 2009, 11:27 »
ja zawsze dosypuje do piany z bialek, pomieszam i na blache  :D

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2423 dnia: 30 Października 2009, 13:42 »
Ja robiłam sernik królewski. Był boski i tez pierwszy raz go piekłam. Robiłam tez sernik śmietankowy. To taki lekki jak piórko i rozpływający się w ustach serniczek. Poezja dla wielbicieli lekkich serników



Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8055
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2424 dnia: 30 Października 2009, 13:58 »
ten sam problem co z wiórkami mam też z migdałami. parzyć aby zmiękło czy nie ?



Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2425 dnia: 30 Października 2009, 14:26 »
Skoro Dorotus nie napisała że wiórki kokosowe trzeba wcześniej namoczyć to znaczy, że nie trzeba tego robić. Ona na pewno by napisała. Skoro nie ma o tym wzmianki to nalezy postepować wedle przepisu, a na 100% sie uda.



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2426 dnia: 30 Października 2009, 14:34 »
isiaczek a jaki to twaróg jest w serinku królewskim?
taki zwykły biały w kostce czy taki w wiaderku co się do serników daje?

Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8055
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2427 dnia: 30 Października 2009, 14:47 »
pewnie może być i taki z kostki tylko najpierw go ze 2-3 zmiel



Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2428 dnia: 30 Października 2009, 20:50 »
Gosiu ja parzę migdały, żeby je później obrać z tej brązowej skórki.



Offline boberek
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 70
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.08.1982
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2429 dnia: 31 Października 2009, 20:07 »
Czy macie jakieś fajne przepisy na potrawy z tofu ???