Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2940045 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2310 dnia: 29 Sierpnia 2009, 23:57 »
Elisa Day..są tak na słodko- ostro, idealne na przekąskę, do mięś, a nawet jako dodatek do sałatek ;D

A papryczki mówisz..idę poszukać..ale ja jeszcze ze 2tyg zanim będę miała paprykę z ogródka, a właśnie szukam czegoś ciekawego


aaaaa!!  odnośnie tej śliwkowej nutelli...wyszła pyyyyyyszna!!! wię dzielę się przepisem:D

śliwkowa ,,nutella"

składniki:
2,5kg śliwek
od 0,5 do 1kg cukru
2 cukry waniliowe
opakowanie (200g) kakao -takie zwykłe, gorzkie

Przygotowanie;
Śliwki wypestkować, zmielić przez maszynkę. Smażyć ok.2godz. z dodatkiem połowy cukru i cukrami waniliowymi.
Pod koniec smażenia (kiedy masa zgęstnieje) dodać opakowanie kAKAo  i w razie potrzeby dosłodzić. Kłaść gorące do słoików.

,,Nutella" wyszła pyszna- można jeść od razu lub przechować na zimę, ja polecam. A tak w ogóle- zmielone śliwki- to jest to!!! jak się szybko smaży, n ie ma takich skór i człowiek nie martwi się -czy czasem nie stanie mu na żołądku. Ja - polecam:D

Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2311 dnia: 30 Sierpnia 2009, 07:21 »
zmielone śliwki mówisz...też myśl...
ja bym spróbowała czy zmielenie ich w termomiksie daje podobne rezultaty;
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2312 dnia: 30 Sierpnia 2009, 16:18 »
Ja robiłam powidła w thermomixie i tam też się mieli śliwki, super sprawa.



Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2313 dnia: 31 Sierpnia 2009, 09:43 »
A ja w sobotę upiekłam chleb ze słonecznikiem.



Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2314 dnia: 31 Sierpnia 2009, 09:55 »
Oto przepis:
http://mojewypieki.blox.pl/2007/05/Chleb-najprostszy-z-prostych.html

Moja rada: nastepnym razem dam 2 płaskie łyżeczki soli, bo odrobinkę był za mało słony. Warto dodać do chlebka jakieś ziarenka, żeby nadać mu jakiś smaczek. Ja dałam słonecznik, co było bardzo fajnym pomysłem, a następnym razem dodam sezam. Też powinno być pysznie. No i szmatkę, na którą wykładamy chleb wysypałam otrębami pszennymi, które kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością (np. na ryneczku Pogodno).



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2315 dnia: 31 Sierpnia 2009, 10:46 »
Isiaczek, jeseś moim kulinarnym guru :)

Lea, Takie gruszki tez zrobię :)
Mam ich tyle, że nie wiem co z nimi robić, pieke ciasta,gotuje kopmoty, mamjużkilka słoików, ale z innego przepisu :)


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2316 dnia: 31 Sierpnia 2009, 10:52 »
a ja mam pełno śliwek
chyba ciasto dziś machnę

gruszek też mam sporo - może i ja zrobie je w zalewie  ::)
zobaczę na ile straczy mi zapału po pracy  ;)

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2317 dnia: 31 Sierpnia 2009, 11:29 »
Marto co Ty opowiadasz! Ja piekę od czasu do czasu, a Ty naprawdę często. Czytam sobie czasami Twój wątek to wiem. Torty, nie torty, ciasta, gruszki itp. To ja mogłabym się wiele nauczyć.
Ale i tak bardzo mi miło :)
A ten chlebek jest banalny więc na pochwałę zasługuje tylko fakt, iż sie odważyłam go zrobić, ale to, że wyszedł to już zasługa świetnego przepisu i prostoty jego wykonania



Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2318 dnia: 31 Sierpnia 2009, 11:33 »
Aniu polecam to ciacho które ja ostatnio robiłam z kruszonką cynamonową. Było takie pyszne



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2319 dnia: 31 Sierpnia 2009, 11:41 »
dobrze Isiaczek!spróbuję
zaraz dokładnie przeczytam przepis ;-)
\pewnie znajde jakieś pytania ws. przepisu  ;)

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2320 dnia: 31 Sierpnia 2009, 11:55 »
jestem na posterunku w razie ewentualnych pytań :)



Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2321 dnia: 31 Sierpnia 2009, 13:02 »
ja ciasto robię zawsze zpodwójnej porcji, czyli:
20 łyżek mąki, 18 łyżek cukru (nie trzeba dawać 20 łyżek),
6 jajek
250 g masła miękkiego
szczypta soli
i ja daje 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 płaska łyżeczkę sody oczyszczonej
parę kropel aromatu np. śmietankowego

Wszystko razem zmiksować, wyłozyć na blaszkę (ja mam 30x24 cm, wysokość około 5-6 cm), wierzch oprószyć bułką tartą. Umyte i osuszone śliwki przepołowić i ułożyć na cieście skórką do dołu (tak by skórka dotykała ciasta). Posypać wierzch kruszonką

Kruszonka

180 g mąki (szklanka z czubkiem)
1/2 szklanki cukru (ja daję cukier puder, albo ten drobniejszy od zwykłego)
cukier waniliowy - 16 g
pół kostki roztopionego masła
1/4 łyżeczki cynamonu (ja daję zdecydowanie więcej)
można dolać też pare kropelek aromatu np waniliowego

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem i ewentualnym aromatem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze około 180 stopni Celsjusza około 50 minut, godzinę (do suchego patyczka).
UWAGA! Lepiej nie otwierać piekarnika przed upływem 45 minut (żeby nie "siadło")



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2322 dnia: 31 Sierpnia 2009, 13:26 »
Cytuj
parę kropel aromatu np. śmietankowego

Isiaczek dzieki baardzo!!!
powiedz co to za aromat? bo ja mam w domu wanilionowy - może taki byc czy mam szukać smietankowego?

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2323 dnia: 31 Sierpnia 2009, 13:49 »
pewno że może być waniliowy



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2324 dnia: 31 Sierpnia 2009, 13:56 »
dzięki

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2325 dnia: 31 Sierpnia 2009, 14:36 »
A ja poproszę sprawdzony przepis na pyszną kapustę zasmażaną. PLIS!!!!!

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2326 dnia: 31 Sierpnia 2009, 21:36 »
laseczki nie wiem czy nie za pozno ale ja robiłam tą babke
przepis z kwestii smaku

robiłam na swięta i jest poprostu genialna

Babka Biała
Z migdałami i polewą z białej czekolady. Babka w całości z mąki ziemniaczanej. Polecam, mój numer jeden w kategorii babki.
Ciasto:
•   100 g mąki ziemniaczanej
•   1 łyżeczka sody oczyszczonej
•   150 g miałkiego cukru (do wypieków)
•   8 jajek
•   50 g zmielonych migdałów *
•   2 łyżki soku z cytryny
Polewa:
•   1 tabliczka białej czekolady
•   3 łyżki cukru pudru
•   3 łyżki śmietanki kremówki
•   5 łyżek płatków migdałowych
Wykonanie:
•   Żółtka ucieram z cukrem do białości i dokładnie mieszam z przesianą mąką ziemniaczaną, sodą, zmielonymi migdałami, sokiem z cytryny. Z białek ubijam pianę i stopniowo dodaję do ciasta, cały czas mieszając.
•   Ciasto wlewam do formy na babkę 25 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez 30 - 40 minut. Stopniowo wyjmuję z piekarnika.
•   Po ostygnięciu babkę wyjmuję z formy, oblewam polewą, posypuję płatkami migdałowymi.
•   Polewa: Połamaną czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej ze śmietanką i cukrem. Płatki migdałowe zrumieniam na suchej patelni.

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8055
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2327 dnia: 1 Września 2009, 10:15 »
Agata a co znaczy ta gwiazdka przy "50 g zmielonyc migdałów" ?
I mielisz te migdały wcześniej sparzone czy takie prosto z torebki? Bo mielisz całe migdały, a nie płatki ?



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2328 dnia: 1 Września 2009, 10:31 »
Agata, przepis "brzmi" całkiem prosto
nie wiem co to za cukier miałki do wypieków  8)

zrobiłam wczoraj cisto by isiaczek ale nie mialam siły go spróbować
mężydeł miał sobie do pracy zabrać -wieczorem wam napiszę jak wyszło  :-X

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2329 dnia: 1 Września 2009, 10:43 »
Now łaśnie co to za cukier. Ja znam tylko cukier kryształ, cukier drony (o strukturze jak sól drobna) i cukier puder.

Aniu szkoda że nie spróbowałaś wczoraj ciasta bo jesli wyszło to najlepsze jest po upieczeniu i ostygnięciu. Ale na drugi dzień też jest bardzo dobre.



Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2330 dnia: 1 Września 2009, 10:44 »
Boże jakie literówki! "Cukier drobny" oczywiście miało być



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2331 dnia: 1 Września 2009, 10:55 »
pytałam męża - "ciasto #$%^$%@@** zaje/biste"
 ;D ;D ;D ;D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2332 dnia: 1 Września 2009, 12:35 »
Ja zrobiłam wczoraj (na dziś i jutro :))  mielone w warzywach.
Aby określić ich smak zacytuję Ankę i napiszę tak:
#$%^$%@@** zaje/biste"


p.s. Ania? Czy robiłaś to ciasto, na które przepis na górze strony wkleiła Isiaczek?

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2333 dnia: 1 Września 2009, 12:39 »
tak lonna, robiłam to z góry strony
a na te mielone w warzywach to muszę przepis odszukać

Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8055
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2334 dnia: 1 Września 2009, 13:53 »
własnie znalazłam na necie, że cukier miałki to taki bardzo drobno mielony. CZyli dodajemy normalny cukier, a nie cukier puder.



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2335 dnia: 1 Września 2009, 13:56 »
a czym się różni cukier puder od zwykłego cukru?
no poza wyglądem?

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2336 dnia: 1 Września 2009, 14:37 »
A ja poproszę sprawdzony przepis na pyszną kapustę zasmażaną. PLIS!!!!!

Najlepsza jest kiszona... do tego marchewka... i piwo :) i tak się dusi przez dłuższy czas... ostatnio wielki gar na 8 osób dusiłam jakieś 2 godziny... tak sobie pyrgała... a jeśli świeża młoda to z koperkiem jest pyszna

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2337 dnia: 1 Września 2009, 14:47 »
cukier puder to zmielony cukier kryształ.



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2338 dnia: 1 Września 2009, 14:52 »
Isiaczek a jakie ma to znaczenie przy pieczeniu?
ciasto jest delikatniejsze?

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2339 dnia: 1 Września 2009, 14:56 »
Podobno ma to znaczenie przy kruszonce. Mówią że jest z cukrem pudrem delikatniejsza. A w cieście to chyba nie ma takiego znaczenia. Ale pewna nie jestem