Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2939234 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2280 dnia: 26 Sierpnia 2009, 08:33 »
Ja nie wiem jaki jest oryginalny przepis na leczo ale ja robię to tak :

Pomidory sparzam, obieram ze skórki. Kroję na cząstki  i wrzucam na patelnię. Smażę na maśle. Dodaję podsmażoną cebulkę, wciskam czosnek (do smaku), solę i dodaję trochę cukru. Dodaję też bazylię i oregano (bo uwielbiam). Doprawiam sos tak, aby mi smakował, aby nie był jałowy. Nie dawaj za dużo soli. Osobno podsmażam na maśle pieczarki i dodaję je do pomidorów. Osobno podsmażam też kiełbaskę i parówki (serdelki drobiowe drobimexu-pyszne) i dodaję do pomidorków. My dodajemy duzo kiełbaski i paróweczek. Dodaję też do pomidorów pokrojoną w paseczki paprykę. Niektórzy dają też cukinię, ale ja nie lubię. Wszystko duszę  i ewentualnie doprawiam czosneczkiem, i ziółkami oraz czerwona papryką. Podaję z ryżem.

To jest takie leczo isiaczkowe

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2281 dnia: 26 Sierpnia 2009, 08:40 »
pyszny przepis!!

Offline isiaczek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #2282 dnia: 26 Sierpnia 2009, 08:41 »
A teraz przepis na to mięso mielone z warzywami.  Rozgrzewam olej i wrzucam mięso mielone . Odrywam takie mniejsze kawałki mięsa i wrzucam na patelnię. Wtedy ono zbija się w takie wieksze grudni (aczkolwiek to nie jest tak istotne, ale ja to lubię) Mięso podsypuję wegetą i solę do smaku. Jak się podmaży to dodaję podsmażoną cebulę, czosnek rozgnieciony i sparzone pomidory pokrojone na cząstki. Wszystko razem się tam pitrasi a ja osobno podsmażam pieczarki i dodaję do sosu mięsno-pomidorowego. Potem wrzucam mrożonkę (kalafior, brukuły i marchewka) i dodaję paprykę pokrojoną na mniejsze paski. Na koniec dorzucam kukurydzę z puszki (odsączoną oczywiście). Całość oczywiście doprawiam solą, ziołami, czosnkiem a także keczupem dla zaostrzenia pomidorowego smaku. Podaję z ryżem

To jest strasznie podobne do tego mojego leczo, ale smakiem się różni.

Offline isiaczek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #2283 dnia: 26 Sierpnia 2009, 08:56 »
Cieszę się że podoba się przepis

A jeszcze jeden pomysł na żarcie do odgrzewania

Schab pokrojony w plastry (jak na kotlety) rozbijam tłuczkiem, solę i doprawiam pieprzem. Wrzucam na rozgrzaną patelnię (najlepiej taką głęboką patelnię żeby można było w niej od razu zrobić sos, albo po prostu smażę w garnku) i obsmażam kotlety z każdej strony. Jak już są mniej więcej podsmażone to dolewam wody (tak mniej więcej tyle ile chciałabym mieć sosu) i dorzucam 2 mini kosteczki knorra np: pietruszkowe albo oregano (jak kto lubi, mogą byc dwie rózne). Jak nie ma mini kosteczek to po prostu kostkę rosołową.

Na drugiej patelni na rozgrzane masełko wrzucam pokrojone na grube plasterki pieczarki i dobrze je solę. Pieczarki od soli powinny puścić sok a jeśli tego nie zrobią to dolewam do nich wody. Duszę je i ewentualnie dosalam odpowiednio. Potem przekładam je razem z tym sosikiem w którym się dusiły do mięska. Całość na wolnym ogniu zostawiam na około1,5 godziny. Tak długo aż schab będzie miękki a nie gumowaty. Doprawiam w trakcie pieprzem, ziołami, wegetą itp. Na drugi dzień sos zagęszczam słodką śmietanką i mąką i podaję z makaronem, ryżem albo ziemniakami.

Offline isiaczek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #2284 dnia: 26 Sierpnia 2009, 09:02 »
No i kotlety mielone. Uwielbiam kotlety (zawsze robię je z piecarkami - są duzo lepsze) bo nie dość że można je mrozić to jeszcze można je podawać smazone z ziemniakami albo w sosie pieczarkowym z makaronem.

Jak cos to moge dac swój przepis na kotlety mielone.

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2285 dnia: 26 Sierpnia 2009, 09:09 »
daj daj!!

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #2286 dnia: 26 Sierpnia 2009, 09:13 »
fajne te przepisy, lubię takie jedzonko  ;D
i te sałatki brokułowe mniammmmmm  ;D

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #2287 dnia: 26 Sierpnia 2009, 09:27 »
anusiaaa mój przepis na leczo.

LECZO

3 duże papryki - biała i 2 czerwone
2 cebule
4 cukienie - jeśli małe to całe a duże bez pestek
30dag kiełbasy
2 puszki pomidorów

Paprykę i cebule kroję w paski i rzucam na oliwkę. Dodaje kiełbaskę.  Po chwili dolewam troszke wody.Potem daje pokrojoną w kostke cukinię. Dorzucam 2 puszki pomidorów. Przyprawiam i gotowe.
Można dodac tez przecier pomidorowy. Czasem daje jednego bakłażana.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2288 dnia: 26 Sierpnia 2009, 09:40 »
Leczo super...bedziemy jesc ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline isiaczek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #2289 dnia: 26 Sierpnia 2009, 09:49 »
KOTLETY MIELONE

1 kg mielonego (np z indyka)
50 dag pieczarek
1 duża cebula
1 duże jako albo dwa małe
1 duża bułka z dnia poprzedniego albo mniejsze dwie
majeranek, sól, pieprz, ulubione ziółka (oregano, bazylia)

Mielone wrzucam do michy, dorzucam cebulke pokrojoną w kosteczkę. Pieczarki myję, kroję w kosteczkę i wrzucam na rogrzane na patelni masełko. Od razu solę. Pieczarki powinny puścić za chwilę sok i dusić się w nim do odparowania. Jak nie puszczą to dolewam wody. Pieczarki w trakcie duszenia dosalam do smaku, dodaję troche pieprzu.

Uduszone pieczarki odcedzam i wrzucam do mięska. Dodaję tam również jajko, sól, majeranek, zioła i namoczoną (w mleku lub wodzie) i odciśniętą bułkę. Całą masę mieszam łapką i co jakiś czas próbuję czy jest odpowiednio doprawiona i słona. Jak mi smakuje ta masa nawet taka na surowo to wtedy formuję kulki, obtaczam je w bułce tartej i smażę z dwóch stron i tak długo aby kotlecik po przepołowieniu w środku tez był dosmażony. Z takiej ilości składników wychodzi około 17 kotletów mielonych.

Ja je zawsze robię dzień wcześnie i potem na drugi dzień jak wracam z pracy to je tylko odgrzewam i jemy z ziemniakami, kolejnego dnia robię sos pieczarkowy (jak ten do schabu albo taki zwykły z torebki) i jemy z makaronem a resztę pakuję do woreczków foliowych np. po 3 sztuki (dla męża 2 i jeden dla mnie) i mam kilka obiadków na później. Mój mąż mówi że takie rozmrożone kotlety są lepsze nawet w smaku.

To fajny pomysł bo mielone kotlety można rano wyciągnąć z zamrażarki i po południu już będzie rozmrożony.

Offline pyh

• uzależniony
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
« Odpowiedź #2290 dnia: 26 Sierpnia 2009, 10:58 »
mielonce sa super nawet na kanapki, a odgrzewane najlepsze po przepolowieniu...

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #2291 dnia: 26 Sierpnia 2009, 11:02 »
skopiowałam wszystkie przepisy Isiaczku i dzisiaj zamierzam spędzić całe popołudnie w kuchni. Plan to: leczo i mielone  ;D

A nikt na prawdę nie ma przepisu na babkę?  :-[

Offline isiaczek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #2292 dnia: 26 Sierpnia 2009, 11:07 »
Hmmm babka.
 a może po prostu spróbuj z tej stronki cos wybrać:

http://mojewypieki.blox.pl/strony/Babkiiciastaucieranebiszkopty.html

Offline isiaczek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #2293 dnia: 26 Sierpnia 2009, 11:18 »
ja kiedyś robiłam często takie ciasto, tyle że w przepisie są owoce ale przeciez mozna pominąć. Pamiętam że było bardzo dobre i miało konsystencję piaskowej babki. Najlepsze było jak do połowy dodawałam kakao i taka mamrmurkowa babka mi wychodziła. Pyszna z chrupiącą skórką. Może spróbuj z tego przepisu zrobić ciacho. Bez owoców na pewno wyjdzie. No i zachęcam żeby do połowy ciasta dodac kakao bo jest pyszne.

Ciasto szybkie i proste

Składniki:
# 4 jaja
# 1 szklanka cukru
# 1,5 szklanki mąki
# 0,5 szklanki oleju
# 1 łyżeczka proszku do pieczenia
# kilka kropel olejku zapachowego
+ ewentualnie owoce

Jak przyrządzić?
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie (nadal miksując) wrzucić mąkę, olej, proszek do pieczenia i olejek zapachowy (nie jest to składnik konieczny). Kiedy masa będzie jednolita, wlać ciasto do podłużnej formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto wyłożyć owocami, np. bananami, brzoskwiniami, porzeczkami... Można też nic nie dodawać i posmarować kawałki ciasta dżemem lub poprostu zjeść bez niczego.

Oczywiście formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na około 30 minut. Wyciągamy, czekamy aż wystygnie i ZJADAMY!!!

a tu link do przepisu:

http://www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2901

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2294 dnia: 26 Sierpnia 2009, 12:25 »
isiaczek ciasto na pewno jest łatwe do zrobienia i smaczne. Często korzystam z tej strony którą podałaś mają świetne sprawdzone przepisy a do tego pod każdym są opinie i nimi też można się wesprzeć by ulepszyć potrawę...

Offline isiaczek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #2295 dnia: 26 Sierpnia 2009, 13:45 »
chiquita_84   dokłądnie tak jak mówisz. Ja poczytałam komentarze do tego ciasta i stwierdziłam że jednak większości ciasto sie udało więc i mi wyjdzie. Uważam jednak że to ciasto jednak najlepiej zrobic bez owoców. Ja je robiłam 2 razy z owocami i chyba zdarzył mi się zakalec.

Do owoców nalepsze jest to ciasto, które już znacie

http://mojewypieki.blox.pl/2007/09/Proste-i-szybkie-ciasto-z-owocami.html

wczoraj je zrobiłam ze śliwkami, a wierzch posypałam cynamonową kruszonką. Nie chcę zabrzmiec nieskromnie ale to NAPRAWDĘ była poezja :P MNIAM!!!

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2296 dnia: 26 Sierpnia 2009, 13:55 »
jak sie robi cynamonawa kruszonkę?

Offline isiaczek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #2297 dnia: 26 Sierpnia 2009, 14:22 »
szklanka mąki
100 gram cukru (ja daję cukier puder albo taki drobniutki cukier)
łyżeczka cybamonu (dałam chyba 2)
pół kostki masła,
mozna dac aromat waniliowy albo jaki tam chcemy
cukier waniliowy (opakowanie, ja mam prawdziwy to daję dużą łyżkę)

Makę, cukier ,cukier waniliowy, i cynamon wsypuje do jednej michy, masło rozpuszczam i wlewam gorące do michy. Całośc mieszam i robię kruszonkę. I voila!

Robienie kruszonki to jedna z moich ulubionych czynności. Jakoś mnie to odstresowuje...

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2298 dnia: 26 Sierpnia 2009, 14:44 »
i ta kruszonkę czyli ciasto dajesz na wierzch, tak? co znaczy, że posypujesz kruszonką?
ta kruszonka daje się łamać w łapkach?
sorry, za takie pytania ale ja się nie znam a korci mnie, żeby cos upiec.
dziś chyba zrobie mielone z pieczarkami  :)

Offline isiaczek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #2299 dnia: 26 Sierpnia 2009, 14:57 »
Ciasto jak już mikserem wymieszam to wywalam na blaszkę. Posypuję wierzch ciasta leciutko bułką tartą (wchłonie wilgoć z owoców) - ale tak delikatnie posypuję, niedużo. Potem wykładam połówki śliwek skórką do dołu, żeby sok nie wpływał tak bezpośrednio do ciasta tylko żeby skórka trochę izolowała.

Potem posypuję wszystko kruszonką. Jak zrobisz kruszonkę to zobaczysz że ona będzie miała konsystencję mokrego piasku. Można lepić w palcach wieksze grudki albo mniejsze. ja robie kilka większych a resztę tak jak wyjdzie. Spróbuj a na pewno się uda!

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2300 dnia: 26 Sierpnia 2009, 15:30 »
dzięki Isiaczku
dziś zrobię mielone na jutro  ;D ;D ;D ;D

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2301 dnia: 26 Sierpnia 2009, 18:46 »
Zrobiłam leczo :) Trochę rzadkie mi wyszło ale mam nadzieję że do jutra "naciągnie" ;)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #2302 dnia: 26 Sierpnia 2009, 20:02 »
loona jak jutro będzie za rzadkie dodaj koncentrat pomidorowy.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2303 dnia: 26 Sierpnia 2009, 20:22 »
A ja zrobilam isiaczkowe leczo i jest idealne...pyszne...normalnie niebo w gębie i juz sie nie umiem jutra doczekac, zeby je zjesc ;D

Isiaczek jesteś wielka  :-* i jak masz jeszcze jakies obiadki to dawaj :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2304 dnia: 26 Sierpnia 2009, 20:52 »
ja zrobilam mielone wg isiaczka
troche zmienilam przepis na bardziej dietetyczny - bez soli, obtaczania

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2305 dnia: 27 Sierpnia 2009, 08:10 »
A widzisz Gabiś. Na koncentrat nie wpadłam  :glupek:

Offline isiaczek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #2306 dnia: 27 Sierpnia 2009, 09:12 »
Alez Wy się ostro zabrałyście do pracy.

Jeszcze jakiś przepis powiadacie?

No juz kiedyś go podawałam, ale może nie każdy to lubi - dla nas to jest taki "wytworny obiadek", bo my to danie uwielbiamy.

- 2 duże lub 3 mniejsze piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- sól, pieprz, czosnek, słodka papryka
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 duży albo 2 słoiki sosu słodko-kwaśnego (dla nas najlepszy jest Uncle Ben's)
- ryż

Dzień wcześniej piersi z kurczaka (2 duże, albo 3 mniejsze) myję i kroję w grubą kostkę. Solę , pieprzę, doprawiam czosnkiem i papryką słodką. Wszystko mieszam ręką w misce. Dolewam trochę oliwy i zostawiam na noc w lodówce.
Na drugi dzień kroję jedną dużą cebulę w kostkę i wrzucam na rozgrzaną patelnię. Smażę i jak cebulka się zeszkli wrzucam piersi z kurczaka. Wciskam duży ząbek czosnku do tego tak długo smażę, aż piersi nie będą surowe. Jak mięso już jest gotowe to wlewam słoik (albo lepiej dwa) sosu słodko kwaśnego Uncle Ben's. Jemy to danie z ryżem (my właściwie ciągle jemy ryż).
 W przygotowaniu to danie jest błyskawiczne (nie licząc tego przyprawiania dzień wcześniej - choc można doprawić na chwilę przed zrobieniem dania, ale jednak lepiej gdy mięso poleży w przyprawach). No i równie pysznie smakuje na drugi dzień.

Offline isiaczek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #2307 dnia: 27 Sierpnia 2009, 09:14 »
acha i po wlaniu zawartości słoika Uncle Ben'a to oczywiście jeszcze trzymam danie ciągle na ogniu, tak aby sos sie podgrzał a mięsko przeszło jego smakiem.

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
« Odpowiedź #2308 dnia: 29 Sierpnia 2009, 10:39 »
Zaczął się sezon gruszkowo- śliwkowy więc dzielę się swoim przepisem na gruszki do słoików

Na 1 kg gruszek
3/4 szklanki płynnego miodu
1 szklanka cukru
1 szklanka octu winnego
kardamon
goździki
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
sok z cytryny
po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru

Przygotowanie:
Gruszki zalać niewielką ilością przegotowanej,zimnej wody z sokiem z cytryny.Kilka goździków ,ziaren pieprzu i ziela utłuc lub zemleć.Gruszki w zakwaszonej wodzie gotować 5 min a następnie przełożyć do słoików.
Ocet,miód i cukier podgrzać,wspać utłuczone przyprawy,cynamon i imbir,zagotować.Gorąca zalewę zalać gruszki.Pasteryzować słoiki 10 min.

Pyyycha..polecamA teraz zabieram się za nutelle śliwkową- do ciast, bułeczek, chleba. Przepis mam od koleżanki. Jak zrobię i przepis będzie godny polecenia to podzielę się przepisem ;D

Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Elisa Day

• bywalec
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #2309 dnia: 29 Sierpnia 2009, 17:07 »
Lea czy te gruszki są na słodko?Czy takie do mięs?:) Bo jest i miód i ocet winny, zastanawiam się jakie wychodzą:) Ja podałam stronę wcześniej chyba przepis na papryczkę do słoików, szkoda,że nie cieszy się powodzeniem,bo jest przepyszna-jutro będę ją kładła:)
Pozdrawiam dziewczyny:)

wiara, nadzieja, miłość