Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 646758 razy)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Tak tez wlasnie myslalam..
No nic.. ostatni tydz sierpnia zaczynam adaptacje wiec lucze na to ze i z rodzicami zdarze sie zapoznac ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
sylwusia085 Twój pracodawca powinien Cię w tej materii przeszkolić...
obowiązuje Cię kurs BHP na początku pracy i szkolenie BHP tzw. stanowiskowe - do przeprowadzenia przez pracodawcę właśnie...
Jak postępować na wypadek wypadku...
jak udzielić pierwszej pomocy
Najporządniejsze placówki, które mają wprowadzone ISO to mają na to spisane procedury, ale takich chyba ze świecą szukać...
a może się mylę...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Ola888
  • Chuck Norris
Sylwia wracasz do pracy ?  :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
...wraca...wraca...
rzekłabym z deszczu pod rynnę  ;D od dziecka do dzieci
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Haha Lilka  ;D

Wracam a wlasciwie zaczynam.kolejny etap w pracy moich marzen ;)
Bardzo wymagajacej, cholernie wyczerpujacej ale w koncu na zacnym stanowisku nauczyciela..

W zwiazku z tym okazalo sie ze jestem niesamowicie uzalezniona!!! I zwiazana emocjonalnie z sebkiem ! (Zawsze uwazalam sie za wyczillowana mamuske  ::))

No i sama szukam zlobka/przedszkola dla sebka...
Cena nie gra roli.
Na byc wspaniala, ciepla opieka!

Od razu bedac w tematycznym watku..
BLAGAM!!
POLECCIE jakies takie moejsce..
Poprosilam juz w pogaduchach o pomoc ale poprosze jeszcze tu...

Na oku.mam Zielony mis, Jutrzenka (ale tu chyba od 2.5rz), Nasza Bajka (brak miejsc w ich zlobku), Bystrzaki, Myszka, Tuptus...

Znacie ktores z tych miejsc???

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
odpisałam Ci...w stosownym wątku...
— Richard M. Devos

Offline Ola888
  • Chuck Norris
Sylwiuś gratuluję  ;) Pięknie  :)

A ja bym teraz posiedziała w domu  :P

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
Dziecko może nauczyć się ubierać i rozbierać bez wprowadzenia piżam. Wy to widzicie od trochę innej strony. Do leżakowania nic nie mam. Pracowałam w przedszkolu gdzie było leżakowanie, gdzie dzieci po prostu kładły się na odpoczynek bez przebierania i w takim gdzie były piżamy, pościele i inne cuda.dla mnie to porażka. a dzieci pytają, a proszę pani to jest noc,że trzeba ubrać piżamę? i tak przez pół roku.same pytają dlaczego muszą to robić. Przebierać nauczą się jak zmieniają stroje na w-f lub idą na dwór.

Chlebosia a ja zapytam z tej drugiej strony bo mnie stresuja dwie rzeczy jako nauczyciela..
Wydawanie dzieci gdy rodzic je odbiera czy babcia (a ja go nie znam na poczatku) ! I wyjscia  na podworko..
Ze dziecko sie przewroci, rozbije glowe itp a ja temu nie bede w stsnie zaradzic..
Co robic w takich sytuacjach?

Ty kochana będziesz wychowawcą? zaraz pierwszego dnia dajesz rodzicom kartkę na której powinni wpisać osoby upoważnione do odbioru dziecka - piszą imię i nazwisko oraz numer dowodu osobistego.Tą kartkę dają Ci na następny dzień. Rodzice często sami zgłaszają ,że np dzisiaj odbierze dziecko np babcia taka i taka.  Jak nie znasz osoby która przyszła po dziecko to pytasz o jej dane i sprawdzasz na swojej liście. Jeśli nie ma takiej osoby to dzwonisz do rodzica i pytasz czy taka osoba może zabrać dziecko.  Rodziców rozpoznasz bardzo szybko - to kwestia 2 dni.

Wyjścia na podwórko - na początku musisz poznać grupę i dzieci na które bardziej trzeba zwrócić uwagę - szybko dadzą Ci się we znaki  ;) Ja teraz miałam bardzo trudną grupę i dość późno poszliśmy na dwór bo po prostu się bałam. W przedszkolu jest o tyle łatwiej,że zawsze idzie z Tobą pani do pomocy i jesteście we 2. Ja w szkole wychodzę sama. Największy strach to plac zabaw. Na początku lepiej wyjść gdzieś na boisko, na trawę, wziąć piłki i tam się bawić. Plac zabaw zostawiałam zawsze na później. I tam oczy dookoła głowy. Ustalenie zasad z dziećmi. Oczywiście nigdy nie jesteś w stanie przewidzieć co może się stać. Raz mi się dziewczynki kręciły na takiej karuzeli, po czym zaszły i niby było ok, ale jednej zakręciło się w głowie i poleciała na bok uderzając w ławkę. na szczęście na guzie się skończyło, a jej mama była wyrozumiała i nic nie mówiła. Niestety czasem możesz trafić na mamę ,która nie będzie wyrozumiała - ale tego Ci nie życzę  :)

Jak masz jakieś pytania pisz śmiało.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
Może i Masz rację chlebosia :) w domu tylko małego rozbieralam na drzemkę :) a może po podwórku mają brudne te ubrania id piasku itd. U nas latem pani pozwala w majtkach samych spać. Zimą czasem w rajtach

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
u nas tylko w maluszkach było przbieranie  w piżamki. Teraz w ciuchach klada się na dywanie.
Mój młody za 1,5 tygodnia wraca do przedszkola i mnie oswiecilo ze nie ma zmiennego obuw. Dobrze ze dziś a nie jak będzie trzeba zaawiesc syna do przedszkola

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Ja tam tez nie widzę sensu przebierania się na leżakowanie, ale pewnie jak dziewczyny pisały najbardziej chodzi o higienę, już sobie wyobrażam widząc po tym, jak on sam je  ;)

Chlebosia, czyli przez pierwsze dni nie wychodziliście na dwór?

To też mnie zastanawia, bo ja strasznie zmienna jestem, wiadomo, dam mu kilka sztuk więcej na przebranie, ubranie, ale takie wyjście na dwór, rano może byc ciepło, potem zimno, powiem szczerze, że jak wiosną widziałam na placu przy naszym przedszkolu dzieci w krótkim rękawku, to się lekko zdziwiłam, bo co, rodzice je tak poubierali w takie zimno czy jak, nic więcej nie dali, czy nauczycielka nie ubrała ich... Jak nic w pierwsze dni będę zaglądać gdzieś zza płota, albo mamę wyślę  8) tylko tak, żeby Adi nie widział  ;D

Miśka, u nas to osiedlowe przedszkole, blok obok doslownie, z 20 letnią historią... Ale dla nas to nowość i tak. Bardzo chciałam, żeby Adi się tam dostał, ale teraz widzę, że łapie mnie panika  :o

Offline izulek
  • Chuck Norris
No właśnie Ja tego ubierania nie ogarniam moje rano jest zawsze cieplej ubrane i niezależnie od pogody tak je odbieram...a on jest z tych nie mówiących czy mu za ciepło czy za zimno...

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008

Chlebosia, czyli przez pierwsze dni nie wychodziliście na dwór?

W przedszkolu wychodziłam, bo miałam pomoc. Teraz w szkole nie wychodziłam, musiałam najpierw poznać dzieci i ich możliwości  ;)

No właśnie Ja tego ubierania nie ogarniam moje rano jest zawsze cieplej ubrane i niezależnie od pogody tak je odbieram...a on jest z tych nie mówiących czy mu za ciepło czy za zimno...

Dokładnie ja ze swoimi dziećmi też mam zawsze problem.rano chłodno, po południu gorąco.

A z dziećmi w przedszkolu czy szkole też jest problem, bo ubierane są we wszystko to , co mają rano - my mamy takie wytyczne, aletego odbierasz synka ubranego tak samo.  Kiedyś jednemu zdjęłam czapkę, bo było naprawdę ciepło i dostałam opr od matki, że tak zrobiłam. więc od tamtej pory jak rodzic nic nie powie to dziecko idzie tak jak rano. ciężko to czasem ogarnąć  ::)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Chlebosia, a nie można było tego przebierania w piżamkę zlikwidować? Tzn rodzicom to odpowiadało? Bo zastanawiam się, czy u nas można to przedyskutować :-)

Offline izulek
  • Chuck Norris
Tak myślałam że to przez roszczeniowe mamy. Ta mama mogła poprostu przekazać ze jej syn mam mieć czapkę. Mój się raz uparł na kortke przy 25 St jak na plac szli jak go zobaczyłam myślałam że zemdleje.  Zapytałam czemu on ma kurtkę (grzecznie) pani ze się uparł. Domyślam się ze wolaly się nie kłócić

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006

Miśka, u nas to osiedlowe przedszkole, blok obok doslownie, z 20 letnią historią... Ale dla nas to nowość i tak. Bardzo chciałam, żeby Adi się tam dostał, ale teraz widzę, że łapie mnie panika  :o
selena spoko, ja wszystko rozumiem, racjonalnie człowiek wie, że daje dziecko pod dobrą opiekę, ale emocje robią swoje....ale zobaczysz za jakiś czas, jak synek pięknie się rozwija społecznie, z jaką radością biegnie do Pań i grupy i jak nie chce chce za bardzo wcześniej wracać do domu  ;) wtedy najmniejsze obawy znikną....
co do wychodzenia na dwór to u nas w maluszkach przez ok miesiąc raczej nie wychodzą, bo Panie muszą się właśnie z grupą zapoznać, jak i same dzieci odnależć w nowej sytuacji, chociaż przy córce trafiła sie podobno taka "ogarnięta" grupa, ze już po dwóch tygodniach wyszli na ogród  :) co do tych piżamek to chyba kwestia właśnie higieny, bo u nas przed leżakowaniem było  co najmniej jedno wyjście na zewnątrz i wtedy ubrania różnie wygladały  ;) 

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Domyślam się ze wolaly się nie kłócić

wcale się nie dziwię...
rodzicę potrafią być dziwni...

a co do piżamek, u nas w przedszkolu piżamki obwiązywały...
nie zastanawiałam się zbytnio czy to ma sens, czy nie...
po prostu są i już...
są ważniejsze rzeczy, o które warto powalczyć z placówką, piżamki to pryszcz...
— Richard M. Devos

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
podpisuję się zwłaszcza pod ostatnim zdaniem liliann  :) ja bym się przede wszystkim zainteresowała działalnością rady rodziców, bo ona w porozumieniu z dyrekcją ma duży wpływ na to, co się w przedszkolu dzieje i jak są wydatkowane składki, czyli de facto nasze pieniądze....

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Miśka w przedszkolu radę rodziców obstawia mąż, zgodnie z jego hasłem "nie chcę być anonimowym rodzicem"
w szkole ja, bo zawsze obstawiam te, w moim mniemaniu, wyższe instancje  ;D ;D- nawet dyplom od Pani Dyrektor dostałam za regularne uczestnictwo...
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Odnośnie ubierania w przedszkolu to my na pierwszym zebraniu rozmawialismy o tym z Panią i moglismy dać Pani przyzwolenie na decydowanie, co dziecku zalożyć w ramach rozwoju pogody.
Wiec u mnie Pani decydowala czy zalozyć Zuzi bluze i kurtkę czy np. juz tylko kurtkę itp.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3740 dnia: 17 Sierpnia 2015, 19:46 »
U  nas dzieci przebierały się w piżamkę po to by po prostu ćwiczyć ubieranie się i rozbieranie. To dobry trening dla dziecka. Moja nie spała to nie musiała się przebierać ale na wszelki wypadek piżamkę miała jakby zmieniła jednak zdanie.

Offline kobietka
  • maniak

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3742 dnia: 18 Sierpnia 2015, 09:56 »
Też miałam zamiar kupić Befado, ale moje dziecko chciało z księżniczką Zosią :) i są z CCC ;)
Natalka 4.11.2012

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3743 dnia: 18 Sierpnia 2015, 10:01 »
Dla mnie te z odkrytym palcem.

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #3744 dnia: 18 Sierpnia 2015, 10:08 »
Dzięki za odpowiedź. Ja dopiero zaczynam zakupy i jeszcze nie wiem, co Gosia wymyśli:) Myślę jednak, ze właśnie będę szukać ładnych pantofelków z otwartymi palcami. Na liście zapisane "pantofelki na gumowej podeszwie, dobrze trzymające stopę".

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3745 dnia: 18 Sierpnia 2015, 10:14 »
Jak nozka się poci to odkryte. Jak nie lubi mierzyć to w odkrytych odrazu widać czy pasują :p

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #3746 dnia: 18 Sierpnia 2015, 10:18 »
Pierwsze kapciuchy miałam z Zetpol - wkładka skórzana, usztywniona pięta, wkładka profilowana, znak zdrowa stopa, zapięcie na rzepy i odkryte palce bo Lila "gorąca stopa"

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #3747 dnia: 18 Sierpnia 2015, 11:03 »
Mojemu po 2 miesiącach znów trzeba wymienić kapcie na nowe, odkleja się podeszwa na przedzie.
Znacie jakąś firmę która dodatkowo zszywa podeszwy kapci
On 2011
Ona 2013

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #3748 dnia: 18 Sierpnia 2015, 14:30 »
Maszynę do zszywania obuwia ma szewc. Nie każdy, więc musisz poszukać. Wiem, który szewc ma maszynę do szycia w Szczecinie ale Ty chyba z innego miast jesteś ???

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #3749 dnia: 19 Sierpnia 2015, 16:50 »
kobietka my zaczynamy 3 rok przedszkolny i u nas ( w wersji chlpiecej) befado najlepiej sie spisuje ale na rzepy a nie jak w tym z odkrytymi palcami bo taki maluszek jeszcze niebardzo umie sobie z zapieciem poradzic