Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 649292 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3390 dnia: 17 Września 2014, 18:31 »
Wybór podręczników też jest dobrą opcją, zwłaszcza danie rodzicom wyboru np.między dwoma, ma to realny wpływ na rozwój naszych pociech, wiadomo, że jak ktoś się na tym nie zna, nie ma wykształcenia czy mu to "wisi" mógłby się wstrzymać od głosu lub poprzeć większość.
Może zajrzę, może podpiszę ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3391 dnia: 17 Września 2014, 19:30 »
czy Ja CIĘ do czegoś zmuszam?

Ja podpisałam i dobrze mi z tym
każdy punkt mnie nie interesuje,ale są takie  z którymi się zgadzam
a najważniejszy jest ten,że mogłabym decydować, czy moje dziecko ma iść do szkoły w wieku 6 czy 7 lat

Nie, nie zmuszasz. Ale piszesz, że to petycja ad wyboru, a to nie cała prawda.
Gdyby byla petycja gdzie mogę tylko w  tym temacie się wypowiedzieć to inna sprawa, a tu znowu "wszystko wiedzący rodzice" chcą dokoptować kolejne podpunkty.
I to też mi się nie podoba.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #3392 dnia: 17 Września 2014, 20:04 »
5. Na wniosek rodziców przywrócone zostaną zajęcia dodatkowe w przedszkolach. Wcale ne chce powortu, bo wczesniej musialam placic, a teraz mam wszystko za free- to kwestia miasta skąd wziąc na to pieniądze ale jak widac można i da się

u Ciebie masz za free a u nas jak wzięli tak przedszkole stało się typową "przechowalnią" dzieci bo nie mają żadnych zajęć dodatkowych  ::)

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #3393 dnia: 18 Września 2014, 08:37 »
vonka a nie możecie jako rodzice o to zawalczyć? Teraz kampania wyborcza, idźcie do dyrekcji potem wójta/burmistrza może uda się coś ugrać.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3394 dnia: 18 Września 2014, 09:09 »
nie wiem czy to zalezy od wójta czy prezydenta  czy kogo tam  jeszcze  na gorze

u nas  w miescie w jednym miescie przedszkolu  zajecia  dodatkowe  są platne  w innym nie więc  tutaj chyba  od dyrekcji  zalezy od

u Karola  lekki  kryzys  plakac  nie placze  ale marudzi  że On do przedszkola  nie chcę  bo już receptę się nachodzil ;-)

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #3395 dnia: 18 Września 2014, 09:20 »
przedszkole powstało tylko dzięki mocnej woli rodziców i funduszom unijnym, które udało się pozyskać na ten cel
w ubiegłym roku z funduszy była zapewniona rytmika i logopeda + wyżywienie

w tym roku dla rodziców okazało się progiem nie do przeskoczenia, żeby dzieci miały śniadania ze szkoły (przynosimy we własnym zakresie)
2,50 zł płacimy za obiady i tutaj rodzice nie mogli już dyskutować bo obiad musi być

jakiekolwiek płatne zajęcia dodatkowe nie wchodzą w grę
a nasza gmina jest jedną z najbiedniejszych bodajże w całym województwie więc na wsparcie wyższych szczebli nie ma co liczyć

i koło się zamyka  :P

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #3396 dnia: 18 Września 2014, 09:30 »
ja nie jestem już za kolejnym mieszaniem roczników, bo w praktyce tak by to mogło wyglądać - co prawda teraz dyrektorzy sugerują się przy doborze klas data urodzenia, ale nie zawsze tak się da i skoro juz ta ustawa przeszła, to niech zrobią wszystko, by dostosowac do niej warunki lokalowo-kadrowe oraz program nauczania, bo zależnie od placówki tez z tym jest różnie....
anusiaaa ja co prawda mam nadzieję, ze przyszłosciowo córka sobie poradzi, ale nigdy nie mów nigdy, ta nasza psycholog od warsztatów dla rodziców ma juz  w poradni kilku takich 6-latków, których rodzice z własnej woli wysłali wczesniej do szkoły, bo super sobie radzili w przedszkolu, a jednak problemy się pojawiły....zajęcia dodatkowe to skomplikowany temat, ale zasadniczo jakieś finansuje urzad miasta, zależnie od jego "obrotnosci" może się załapać na projekty finansowane przez unię, często tez wchodzą nowe zajęcia na zasadzie pokazowej, zeby zachecić dzieci a potem robią się płatne :) dyrekcja przy obecnym systemie finansowania ma naprawde ograniczone możliwości, gdyby nie wpłaty na radę rodziców to by starczało tylko na bieżące potrzeby placówki...

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3397 dnia: 18 Września 2014, 10:12 »
Miska - tu  nie chodzi o to, że ja bym "wypchnęła" córkę chętnie do szkoły, ale nie uważam też tego za jakąś wielką tragedię.
Pewno, że może się stać tak, że Młoda bedzie miała z tym problem, ale od tego jest psycholog.
Do tej pory jak mialam problem z Małą udawałam się do zaprzyjaźnionej poradii i rozwiązywaliśmy problemy, teraz tez bym tak postąpiła.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3398 dnia: 18 Września 2014, 10:31 »
anusiaaa i tu się rozumiemy, bo ja uważam podobnie - tzn. nastawić się pozytywnie na ten wcześniejszy start w szkole, skoro takie są uregulowania ustawowe i nie robić z tego jakiegoś dramatu, choć mozliwe, zę jakies przejściowe problemy zwlaszcza emocjonalne będą....u nas póki co 4-letnia córka tak zazdrosci bratu szkoly, ze teraz by tam najchetniej poszła  :) wiec przy drugim dziecku ten rozwoj psychospołeczny tez jest zupełnie inny

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #3399 dnia: 18 Września 2014, 14:34 »
Dziś Dorota Zawadzka wrzuciła na fb jadłospis z jednego przedszkola. Wg mnie naprawdę fajne menu.
A jak u Was to wygląda? Macie co tydzień rozpiski co będzie i czy to się u Was zgadza?
Bałam się o syna, że będzie wybrzydzał, ale z tego co mówią Panie to nawet prosi o 3 dokładkę 8) No zup nie rusza, ale śniadania czy II dania wcina aż miło.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #3400 dnia: 18 Września 2014, 14:45 »
U mnie rozpiska tygodniowa, zawsze się zgadza. Lila futruje wszystko z małym wyjątkiem - ryż z jabłkami jako danie obiadowe do niej nie przemawia  ;D Zupy kocha

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3401 dnia: 18 Września 2014, 14:57 »
A tak, u nas też był ryż z jabłkami i też nie ruszył :)
Z zup rusza tylko pomidorową i rosół, ale w przedszkolu nie chciał. Kremy kocha, ale był tylko raz i "coś pływało" więc nie zjadł ;)
Mi osobiście jadłospis się podoba, fajne mają śniadania w formie "kto co chce", np.
Kasza manna z sosem malinowym, pieczywo mieszane, masło, wędlina, pomidor, ziarna słonecznika i sezamu, woda, herbata owocowa
lub inny dzień
płatki kukurydziane z mlekiem (dostępne mleko sojowe), pieczywo mieszane z masłem, wędlina wieprzowa, pomidory, ziarna słonecznika i sezamu, kawa zbożowa

Dziś były parówki, na bank nie dotknął 8)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3402 dnia: 18 Września 2014, 15:54 »
U nas jest rozpiska tygodniowa.
Moja uwielbia żarełko przedszkolne.
Tam się nauczyła jeść  paprykę, pomidora itp.
W domu nie chciała tknąć, a te przedszkolne są takie super, że teraz wcina aż miło 8)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3403 dnia: 18 Września 2014, 15:58 »
u nas tez rozpiska na tydzień, nie wiem, czy to smak, czy motywacja  jedzenia w grupie  :) ale w przedszkolu nasze dzieciaki wcinały w  zasadzie  wszystko, teraz u syna duże zaskoczenie na plus bo np. ostatnio na obiad mieli zupę z soczewicy i zjadł  :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3404 dnia: 18 Września 2014, 16:08 »
U mnie największym  :o :o :o było jak przyszla pewnego dnia i powiedziala, ze takiej zupy jak dziś to nigdy nie jadła - najpyszniejsza.
Sprawdzam, a tam szczawiowa ;D

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #3405 dnia: 19 Września 2014, 09:50 »
A ja melduje, ze nasz bardzo chetnie chodzi do przedszkola bo tam jest Bianka, ktora "czeka na niego i go kocha, a on tez ją lubi". Koniec cytatu. Normalnie pierwsza przedszkolna milosc mojego szkraba  ;D Teraz mu tlumaczymy, ze jeszcze musi jesc bo dziewczyny to lubia (bo z jedzeniem w przedszkolu gorzej  :-\

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3406 dnia: 19 Września 2014, 10:25 »
miśka, szukam inf nt tego odroczenia dziecka i nie widzę niczego o konkretnej ustawie jakoby raz w życiu można było dziecku zrobić "przerwę" etc.
Znalazłam za to, że o odroczeniu sześciolatka decyduje dyrektor szkoły w porozumieniu z poradnią psychologiczno-pedagogiczną, czyli jak od zawsze, przy czym w kilku artykułach przeczytałam, że w związku z nową ustawą o obowiązku szkolnym 6-latków to w rezultacie rodzice podejmują decyzję, piszą wniosek do dyrektora szkoły, idą do poradni i tam wydają własną opinię nt swojego dziecka, że uważają, ze nie jest gotowe etc. PODOBNO nie badają tak wnikliwie jak przy poprzednim systemie i opierają się na opiniach rodziców, więc rzekomo bez problemu takie oświadczenie można uzyskać. NIe wiem, czy tej sąsiadce chodziło o to, czy o coś innego, czy jeszcze jakieś bajki pisała, nie omieszkam zapytać jak ją spotkam na wiosnę, bo nie znoszę baby :D

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3407 dnia: 19 Września 2014, 12:41 »
widzę, że trochę poczytałaś  :) ja po prostu nie lubię rozpowszechniania informacji zasłyszanych od kogoś i niczym merytorycznie nie podpartych, zwłaszcza, jeśli chodzi o tak ważną kwestię....o tym rozwiązaniu juz informowano we wrześniu 2013 (przynajmniej u nas na tych spotkaniach w przedszkolu), gdy było wiadomo, ze I połowa rocznika 2008 musi iść obligatoryjnie do szkoły jako 6-latki.... a tak a propo nie wiem, czy pamiętacie, ale za naszych czasów  ;D była możliwosc w druga stronę czyli np, dziecko z poczatku roku lub bardzo zdolne albo rodzeństwa rok po roku na wniosek rodzica i chyba tez była potrzebna opinia z poradni mogły iśc do pierwszej klasy jako 6-latki (choc rodzice z tego bardzo rzadko korzystali )

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3408 dnia: 19 Września 2014, 12:52 »
a tak a propo nie wiem, czy pamiętacie, ale za naszych czasów  ;D była możliwosc w druga stronę czyli np, dziecko z poczatku roku lub bardzo zdolne albo rodzeństwa rok po roku na wniosek rodzica i chyba tez była potrzebna opinia z poradni mogły iśc do pierwszej klasy jako 6-latki (choc rodzice z tego bardzo rzadko korzystali )
Tak było. Do podstawówki chodziło ze mną rodzeństwo rok po roku.
E. nigdy nie odbiegała od normy ;) Nie wiem jednak czy była potrzebna opinia z poradni... Zresztą mam wrażenie, że za naszych czasów "można było więcej" ;)

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #3409 dnia: 19 Września 2014, 13:32 »
to moj tata jako 5 latek poszedl do szkoly ( bo mu sie w domu nudzilo)...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #3410 dnia: 19 Września 2014, 13:48 »
Ja też nie robię tragedii z tego,że moje za rok będą musiały iśc do szkoły w wieku 6 lat...już nawet im kupiłam tornistry.Ale gdyby ktoś pozwolił mi zadecydować, to w przyszłym roku dałabym je do szkolnej zerówki. Gdybym to Ja mogła decydować
jak ktoś odgórnie powie,że już nie ma odroczenia, trudno to pójdą...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3411 dnia: 19 Września 2014, 13:54 »
aha i jeszcze jedno:
zła jestem na nasze przedszkole:
zostawiłam moje dziewczyny w zerówce(pięciolatki)przedszkolnej. Zrobila to prawie cała nasza grupa
i ostatnio na placu zabaw rozmawiałam z mamą tej drugiej grupy pięciolatków i powiedziała,że jest wściekła, bo przyjeli czterolatki, dla których nie utworzyli tylko dali je do pięciolatków.I u tamtej mamy w grupie jest to połowa dzieci. jak się okazało u nas też są te dzieci 4 letnie
I wiecie jak to wygląda w praktyce?Panie muszą robić dwa programy, na dwóch książkach...jedne dla czterolatków...drugie dla pięciolatków-zerówkowiczów, którzy idą w przyszłym roku do pierwszej klasy. Jedna Pani, dwie grupy wiekowe, dwa różne podręczniki. A Pani mi mówiła,że są dzieci które są pierwszy raz w przedszkolu i niektóre pierwszy raz trzymają kredkę.I cały dzień płaczą ...
ekstra
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #3412 dnia: 19 Września 2014, 13:56 »
Mariolka, a jak są dwie grupy mieszane i dwie Panie mają taki sam problem to nie można na czas pracy z książkami podzielić dzieci według wieku :?:
Bez sensu takie rozbicie  ::)

Offline kasia.g

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #3413 dnia: 19 Września 2014, 14:02 »
a tak a propo nie wiem, czy pamiętacie, ale za naszych czasów  ;D była możliwosc w druga stronę czyli np, dziecko z poczatku roku lub bardzo zdolne albo rodzeństwa rok po roku na wniosek rodzica i chyba tez była potrzebna opinia z poradni mogły iśc do pierwszej klasy jako 6-latki (choc rodzice z tego bardzo rzadko korzystali )
Sama skorzystałam z tego:) Urodzona w czerwcu, znudzona siedzeniem w domu, marudziłam, że chcę do szkoły. Nawet pamiętam jak Pani w poradni pytała czy umiem się sama ubrać i zapiąć guziki i jak układałam puzzle i pomyliłam głowę z ogonem jakiegoś zwierzaka ;)
Mariola, współczuję i dzieciom i paniom, bo takie łączenia są jak dla mnie bardzo ciężkie do ogarnięcia...
Julia II 2010
Ksawery VIII-IX 2011
Tymon III 2013

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3414 dnia: 19 Września 2014, 14:05 »
aha i jeszcze jedno:
zła jestem na nasze przedszkole:
zostawiłam moje dziewczyny w zerówce(pięciolatki)przedszkolnej. Zrobila to prawie cała nasza grupa
i ostatnio na placu zabaw rozmawiałam z mamą tej drugiej grupy pięciolatków i powiedziała,że jest wściekła, bo przyjeli czterolatki, dla których nie utworzyli tylko dali je do pięciolatków.I u tamtej mamy w grupie jest to połowa dzieci. jak się okazało u nas też są te dzieci 4 letnie
I wiecie jak to wygląda w praktyce?Panie muszą robić dwa programy, na dwóch książkach...jedne dla czterolatków...drugie dla pięciolatków-zerówkowiczów, którzy idą w przyszłym roku do pierwszej klasy. Jedna Pani, dwie grupy wiekowe, dwa różne podręczniki. A Pani mi mówiła,że są dzieci które są pierwszy raz w przedszkolu i niektóre pierwszy raz trzymają kredkę.I cały dzień płaczą ...
ekstra

I w takich przypadkach za KOLEJNY plus uważam zerówki szkolne. Tam nie "wcisną" naszym dzieciom maluchów, tam uwaga jest skupiona na nich i profesjonalnie przygotowuje się te dzieci do przyszłorocznego przełomu.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3415 dnia: 19 Września 2014, 14:06 »
Maja mi to mówisz?Ja bym te czterolatki zebrała w jedną grupę, albo porozdzielała tak,że sorry ale dzieci grudniowe, czyli nawet nie czteroletnie i te które pierwszy raz uczęszczają do przedszkola, bo wcześniej siedzialy z mamą lub babcią, dała do 3-latków, a te bardziej rozgarnięte i rozwiniete do pięciolatków i żeby pracowały na ksiązkach pięciolatków. Dziecko młodsze zawsze zyskuje będąc w starszej grupie. A za rok ponownie by mogły pracować z programem pięciolatków

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3416 dnia: 19 Września 2014, 14:14 »
Maja mi to mówisz?Ja bym te czterolatki zebrała w jedną grupę, albo porozdzielała tak,że sorry ale dzieci grudniowe, czyli nawet nie czteroletnie i te które pierwszy raz uczęszczają do przedszkola, bo wcześniej siedzialy z mamą lub babcią, dała do 3-latków, a te bardziej rozgarnięte i rozwiniete do pięciolatków i żeby pracowały na ksiązkach pięciolatków. Dziecko młodsze zawsze zyskuje będąc w starszej grupie. A za rok ponownie by mogły pracować z programem pięciolatków

Przy takim rozwiązaniu rodzice owych 4-latków by byli niezadowoleni czy nawet oburzeni, bo ich dziecko "się nie rozwija(u młodszych)" lub nawet "cofa się", "nudzi się", a w starszych "nie nadąża", "niech zerówkowicze zwolnią tempo, bo moje dziecko jest młodsze".....nigdy nie będą zadowoleni wszyscy.

Offline wiolcia

• zapaleniec
  • ja i moja Magdalenka:)
  • data ślubu: 09.08.2008
« Odpowiedź #3417 dnia: 19 Września 2014, 18:42 »
U mojej Madzi w tamtym roku już były w grupie dzieci młodsze . Teraz tez doszły 4 latki.
Pani na zebraniu wlasnie mówiła, ze te dzieci bedą miały inne książki....

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #3418 dnia: 19 Września 2014, 19:15 »
U nas chorobowo olka przytargała jakiegoś wirusa i całą rodziną chorujemy. Co najsmieszniejsze olka  jest tylko przeziebiona za to najmłodsza ma zapalenie oskrzeli a ja zatok
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3419 dnia: 19 Września 2014, 20:19 »

I w takich przypadkach za KOLEJNY plus uważam zerówki szkolne. Tam nie "wcisną" naszym dzieciom maluchów, tam uwaga jest skupiona na nich i profesjonalnie przygotowuje się te dzieci do przyszłorocznego przełomu.
wszystko zależy od osobistych doświadczeń, ale moim zdaniem Pani właśnie lepiej mi przygotuje dziecko  w przedszkolu do tego przełomu jak to nazywasz (choć w przypadku syna była to raczej naturalna kolej dalszej edukacji), bo zna je od trzylatka, przez dwa lata oceni predyspozycje dziecka i sposoby jego motywowania, a taka Pani w zerówce, co je pierwszy raz na oczy zobaczy, to będzie "lecieć" ze swoją podstawą programową  :)
Mariolka a tak a propo jak Marcel w szkole? Bo pamiętam, że on przejawiał właśnie szczególne zdolności (min, bardzo wczesnie czytał), ale Ty go chyba dałaś do szkoły jako 7-latka?