Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 646664 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
miśka28 dokładnie tak...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
hahah mam najlepiej z Was ;D ;D ;D od konca czerwca do 26.08(adaptacyjne dni dla maluchów) "nacieszam" się Mają +Nelą ;D ;D w pakiecie mam rozstrój żołądka i padanie jak kawka o 21 :blant: :blant: :blant:
no to Ja Ciebie przebiję
mam najlepiej z Was od końca czerwca nacieszam się całą trójką...
plus dziecko sąsiądki sobie puka po 9 rano,że się przyszło pobawić, niespecjalnie pytając mnie o zdanie..i mam wtedy czwórkę :-\
czekam na jutro jak na zbawienie...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
Mariolka Ty w kategorii mamy na cały etat jesteś dla mnie bezkonkurencyjna i chylę czoła :brawo_2: a syn tej sąsiadki to lekkie przegięcie, chyba, ze jesteście az tak mocno zaprzyjaźnieni, że czuje się jak u siebie :) i  jeśli moge zapytać, to  co z Marcelem, bo on to juz chyba idzie do szkoły?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
U mnie w państwowym przedszkolu nie place za nic jak dziecko do niego nie  chodzi czy w normalnym roku szkolnym, czy w czasie wakacji.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
anusiaaa jak nie chodzi to nie płaci.....u nas tez..

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
http://www.gazetaprawna.pl/artykuly/722290,przedszkola-za-zlotowke-rodzice-zaoszczedza-ale-kosztem-rozwoju-dzieci.html

Będzie dopłata do płatnych godzin w przedszkolu ale kosztem dodatkowych zajęć jak rytmika czy angielski ...
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
fantastycznie  ::) cyrk na kółkach.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
Nie wiem jak u Was ale u nas rytmika obowiazkowa jest i płatna za angielski,tance itd tez sie płaci....

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
U mnie w państwowym przedszkolu nie place za nic jak dziecko do niego nie  chodzi czy w normalnym roku szkolnym, czy w czasie wakacji.
no to masz fajnie
niestety u nas jest tak,że jesli moje dzieci nie chodzą odliczają mi tylko stawkę żywieniową,która wynosi tam chyba coś do 5zł
ale za pobyt dziecka w przedszkolu, czyli te godziny od 13 do 16(bo do 13 chyba dziecko jest za darmo)muszę zapłacić nawet jesli nie chodzi np z powodu choroby

http://www.gazetaprawna.pl/artykuly/722290,przedszkola-za-zlotowke-rodzice-zaoszczedza-ale-kosztem-rozwoju-dzieci.html

Będzie dopłata do płatnych godzin w przedszkolu ale kosztem dodatkowych zajęć jak rytmika czy angielski ...
u nas i tak za darmo nic nie było,więc problem nas nie dotyczy
w przedszkolu był tylko angielski za 250zł za semestr i tyle...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline wiolcia

• zapaleniec
  • ja i moja Magdalenka:)
  • data ślubu: 09.08.2008
mariolka musiscie placic za przedszkole w wakacje jak dziecko nie chodzi??

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
tak
mogę nie płacić jeden miesiąc w roku, gdy jest zamknięte. w tym roku to był lipiec

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
hmmm z tego wynika, że ta nowa ustawa to jakieś kuriozum...
nie będzie zajęć dodatkowych, bo rodzice nie mogą za nie dopłacać...hmmm...
czyli nie mogę nawet jak chcę...
ciekawe...
cóż ... okaże się we wrześniu...

wyjdzie na to, że to co "zaoszczędzę" na przedszkolu podwójnie wydam na np na prywatne lekcje z lektorem j angielskiego...
bez sensu... ::)
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
ustawa do bani ... ale liczę na kreatywność Pań przedszkolanek na obejście tego.
Wygodniej jest jak dziecko ma dodatkowe zajęcia w przedszkolu niz wozić je po i ma to być w godzinach popołudniowo- wieczornych...
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
jeszcze wiekszy problem jest jak sie mieszka w malej miescinie i nie ma poza przedszkolem zadnych dodatkowych zajec

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
Też słyszałam o tej nowej ustawie.. Mam nadzieję, że tak jednak nie będzie...

Offline madziulek

• Chuck Norris
sama ustawa w sobie nic nie mówi o zajęciach dodatkowych i odpłatności za te zajęcia.
Mówi wprost że od września 2013 opłata za dodatkowe godziny ma kosztować 1 zł przy czym w zamian rząd będzie dotował budżety j.s.t. tak jak to robi w przypadku szkół.

To gazeta zinterpretowała sobie zajęcia dodatkowe, dlatego że cały czas jest prawo aby z nich korzystać.
 Tylko jeśli teraz do budżetu Gminy wpływały pieniąądze od rodziców (bez dotacji) a samorząd był w miarę sprawny sam z siebie dotował zajęcia dodatkowe dla dzieci.
A teraz jeśli wpływ za te godziny po 1 zł i z dotacji od państwa bedzie znacznie mniejszy i zmniejszą się dochody Gminy to Gminy poprostu nie bedzie stać aby zapewnić bezpłatne zajęcia.

Ale sam dyrektor przedszkola może zawrzeć umowe z nauczycielem jakichkolwiek dodatkowych zajęć. tylko rodzice sami będą za nie płacili.

Np u nas w tej chwili Gmina poktywa zajęcia logopedyczne, gimnastyke korekcyjną i pedagoga. Za aikido, rytmike, tańce , języyki musimy sami płacić, jeśli chcemy aby nasze dziecko chodziło.

A jeśli gmina bedzie miała mniejsze dochody może być tak że i za logopede, i za korekcyjne bedziemy musieli dodatkowo płacić

ale nikt nam nie powe że nie może byc tych zajęć w przedszkolu.

Czytajcie ustawe  ;D
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline wiolcia

• zapaleniec
a u mnie dyzur w przedszkolu jest od 29,07-09,08-tylko za to płace

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
dzięki madziulek za doprecyzowanie, ja bym jeszcze zwróciła uwagę, że to może rzutować na przedszkola, gdzie faktycznie do tej pory te zajęcia były bezpłatne, nie wiem, czy tak jest we wszystkich przedszkolach publicznych w Szczecinie, ale przynajmniej w jednym :) i tak za zajęcia dodatkowe typu rytmika, angielski, tańce, karate itp jest dodatkowa odpłatność i sa one realizowane po południu, bo w ramach tych bezpłatnych godzin to musi być realizowana tzw.podstawa programowa...więc jedyne, co sie zmieni to możliwe, że opłaty za te zajęcia dodatkowe wzrosną :(

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris

Czytajcie ustawe  ;D

wiem, że masz rację, ale mnie nie namówisz...nie mam sił intelektualnych na prawniczy "bełkot"
oby było tak jak mówisz...ta wersja mnie satysfakcjonuje

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
A Ja z tej ustawy jestem zadowolona
u nas i tak żadnych darmowych zajęc nie było, a płacić po złotówce za dodatkowe godziny dla dwójki dzieci, to różnica jest

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
Dziewczyny ja napisalam tylko swoje zdanie. U nas wystepuje takie zjawisko. Rodzice maja urlop, a dziecko przyprowadzaja po 7 do przedszkola i w upal zostawiaja na 6-8 godzin, a czas wolny spedzaja sami... I tacy ludzie mnie zadziwiaja... Rozumiem kilka razy, zeby cos zalatwic, ale non stop przez miesiac. Przeciez dziecko tez musi odpoczac, miec troche oddechu. Dla mnie tacy ludzie nie maja sumienia i tyle. Ale to tylko moje zdanie.
chyba przesadzasz trochę

ludzie, którzy przyprowadzają dzieci do przedszkola nie mają sumienia?
fajne rozumowanie... ???
przecież każde przedszkole w ciągu roku ma miesiac przerwy, kiedy jest zamknięte.Wtedy dziecko siedzi w domu z rodzicami
A jaka jest różnica czy w upał posiedzi w przedszkolu, czy w mieszkaniu w bloku?
U nas jest tak, ze mozesz dziecku zapewnic przedszkole zastepcze przez cale wakacje... Nikt nie zamyka przedszkoli na miesiac, tak, żeby dziecko nie mogł chodzić choćby do zastępczego. Więc tak naprawdę przez wakacje dziecko może zaliczyć 4 placówki.
Nie wydaje mi się, że przesadzam, takie jest moje zdanie i tyle. Ja nie rozumiem myślenia rodziców, którzy uważaja, że dla dziecka przedszkole, to sama przyjemność, dla niego to też praca, wysiłek, zmęczenie. A przedszkola dyżurne są w ogóle specyficzne. Tam nie ma dodatkowych zajęc, są inne dzieci, panie, które niestety nie zawsze są atrakcyjne. No i nie oszukujmy się to jest przechowalnia.

Offline marcella

• Chuck Norris
Wiesz ale w tych zastępczych przedszkolach naprawdę nie jest tak źle.. Ja się małej pytam czy chce iść dziś do przedszkola czy woli zostać w domu.. Nie codziennie ale jak akurat nie mam nic do załatwienia.. I woli pójść do przedszkola.. A wiesz jak ja fajnie się z nią bawię w domku..
Co Przychodzę i ją odbieram to też widzę jak Pani wymyśla im różne zabawy.. Mało tego e tym przedszkolu nawet angielski można wykupić i dziecko ma codziennie.. Więc na pewno nie jest to tylko przechowalnia.. W tym przedszkolu tylko dzieci są zdecydowanie bardziej agresywne bo są same chłopaki a moja próbuje je naśladować..

Co do tej nowej ustawy w radiu mówili, że niby rodzic właśnie nie będzie mógł płacić za dodatkowe zajęcia.. Ale ile w tym prawdy to przekonamy się we wrześniu..

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
Ja u nas tak to obieram, przynajmniej tam gdzie moja chodzi.  I nawet same osoby pracujace w przedszkolach tak twierdza.
Dobra wypisuje sie z tematu ;).

Offline marcella

• Chuck Norris
Nie wypisuj się.. Wiesz jaka ja anty byłam na przedszkola publiczne.. I ogólnie też mnie straszyli że tak źle w zastępczych.. W tym pierwszym, w którym Zuzka nie była bo była chora podobno było strasznie.. Więc wierzę, że w Twoim nie jest za fajnie.. Sama wiesz ile dzieje się w Twoim normalnym przedszkolu a ile w moim.. Przedszkole przedszkolu nie równe i tak samo jest z podejściem w zastępczych..

Offline wiolcia

• zapaleniec
Tak naprawde nie wiemy dlaczego rodzice dają dzieci do przedszkola w okresie wakacji,więc nie nam oceniac.
A co to znaczy nieatrakcyjne panie??

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
po prostu atrakcyjne panie w roku szkolnym robią się w wakacje "nieatrakcyjne" ...pocą się ( bo ciepło) i makijaż im spływa...
a moje bardzo dobre przedszkole w roku szkolnym wchodząc w dyżury wakacyjne od razu schodzi na psy...nie wiem w jakim mechanizmie, ale najwidoczniej schodzi...

— Richard M. Devos

Offline Netula

• Chuck Norris
ja dzis w Tesco wiekszosc wyprawki mlodemu kupilam. Mam nadzieje ze dobrze wybralam.Ceny potrafia zabic. Za kredki ponad 16 zl..

Gabiś
  • Gość
Dziecku do przedszkola trzeba kupić wyprawkę ??? tzn. kredki, plastelinę itp ??? nam nic nie mówili... Wszędzie tak jest ?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
u nas nic się nie kupuje z artykułów papierniczych...
płaci się na komitet i to z tego idzie
— Richard M. Devos

Offline Netula

• Chuck Norris
u mnie niestety dostalam liste i musze sama kupic... co przedszkle to swoje prawa