Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 648090 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3360 dnia: 16 Września 2014, 10:17 »
maggi-80 az się cofnęłam, ale tylko pisałaś o histerii i że jest problem z zostawianiem synka - o powodach nie, chyba, że jestem ślepa  ;) ja podałam tylko przykład,  bo u nas ten regres był po 3 miesiącach bezproblemowego wchodzenia na salę i funkcjonowania w grupie, więc mogłam się domyślać, że córka tylko próbuje coś wymuszać....niestety przedszkola sa oblegane, nawet jak dziecko zrezygnuje, to już czeka kolejne z listy rezerwowej, więc to będzie mega trudne, ale próbujcie...joannaM porozmawiaj z Panią, jak potem sobie radzi w grupie, czy jest płacz itp - bo często to są tylko takie histerie w samym momencie zostawiania, a potem szczesliwy przedszkolak  :)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3361 dnia: 16 Września 2014, 10:39 »
Płacz,histeria jest tylko w momencie rozstania i chwilę po, potem fajnie się bawi
On 2011
Ona 2013

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3362 dnia: 16 Września 2014, 10:48 »
czyli w grupie się odnajduje - jak będziesz konsekwentnie zostawiać z uśmiechem na twarzy i krótkie pożegnanie, to powinno byc za jakiś czas lepiej  :)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #3363 dnia: 16 Września 2014, 10:58 »
Obawiam się że jutro to on mi z domu nie będzie chciał wyjść, albo z łóżka wstać.
On 2011
Ona 2013

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #3364 dnia: 16 Września 2014, 11:02 »
czyli w grupie się odnajduje - jak będziesz konsekwentnie zostawiać z uśmiechem na twarzy i krótkie pożegnanie, to powinno byc za jakiś czas lepiej  :)

U nas to nie poskutkowało. Cały wrzesień było ok, potem coraz gorzej, uśmiech, namawianie i zapewnianie, że będzie super na nic się zdało. oczywiście każdorazowo wychodziła przeszczęśliwa, ale rano znów to samo.
W końcu w marcu wyszła z góry z kupką w majtach...czuć ją było na kilometr, pupa odparzona. Bo była akurat opiekunka, której mała nie lubiła (może się bała???). Opiekunka ją sprowadziła i wprost uciekła, nie wspominając o niespodziance zapachowej...od tamtej pory z dnia na dzień było jeszcze gorzej, w końcu na koniec marca wypisałam ją z przedszkola w ogóle. Potem rok przerwy i teraz zerówka. W innym miejscu, bo na słowo "przedszkole" się wprost trzęsie. Chodzi sama szczęśliwa, nawet buziaka nie zawsze zdązy dać, bo czekają przyjaciółki....pewnie już po prostu dorosła do rozstania, a może po prostu trauma minęła....

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3365 dnia: 16 Września 2014, 11:07 »
doksik Ty jak zwykle masz jakies specyficzne doświadczenia, bo z kolei z kim nie rozmawiam, to 5-latek w zerówce szkolnej to z reguły jakieś nieporozumienie (chodzi mi o sam plan dnia, takie maluchy często przytłacza ogrom budynku itp), ale jasne, każde dziecko jest inne, chociaż gdybym ja miała akcję z taka odparzona pupą to do razu interwencja u dyrektorki.....
joannaM a na leżakowanie bierze jakąś ulubioną maskotke lub podusie? czasem to pomaga  :)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3366 dnia: 16 Września 2014, 11:19 »
miśka, może to też kwestia szkoły, bo u nas są dwie grupy 5-latków i z tego, co dotąd rozmawiam z rodzicami, to są zadowoleni, a dzieciaki dosłownie biegną z szatni do swojej sali. Z resztą orientują się w szkole, bo miały "wycieczkę" szkołoznawczą. Mama przyjaciółki mojej córki też przeszczęśliwa z wyboru, ale ta szkoła u nas w okolicy słynie z takiego fajnego podejścia. Także ja mam inne doświadczenia itd., ale z kolei w szkole obok zerówka to rzeczywiscie podobno nieporozumienie, ale dlatego, ze szkoła ma te dzieci gdzieś dosłownie i nie ma nic pod dzieci przygotowane. Z jedynym oburzeniem spotkałam się wczoraj, gdy o 14 odbierałam cókę z dodatkowych NIEOBOWIĄZKOWYCH zajęć plastycznych (odbywających się w tej samej sali) i babcia odbierająca wnuka wydzierała się, że dla takich małych dzieci to stanowczo za długo!!! Ale przecież dziecko nie siedziało tam przymusowo, mogło iść o 12 do domu, nikt ich nie zmuszał ;) także ja to widzę tak: albo nastawiasz się i dziecko pozytywnie, posyłasz do odpowiedniej szkoły, a nie "na którą wypadnie na tę bęc" i jest pozytywnie, albo uważasz, że szkolna zerówka to samo zło i rzeczywiście tak jest,  bo nie pozwalasz sobie myśleć inaczej.
A u nas dodatkowo pewnie zaważyła ta akcja z pupą....przedszkole odpadało, i ja się bałam, i mała, więc teraz czuje się "dorosła" i chodzi do "szkoły" i jest to jej obowiązek i przyjemnosć, wie, ze musi, do przedszkola by się bała i z góry byłoby to stracone, poza tym wiedziałaby, że mogę ją wypisać tak, jak kiedyś. Także u nas zaważyły też wydarzenia z przeszłosci i wewnętrzne przekonania o nieprawidłowej opiece w (tym konkretnym) przedszkolu i szkoła była najepszą alternatywą zwłaszcza, że za rok do pierwszej klasy będzie chodzić również tam, traktujemy to jako rok adaptacyjny, potem i tak już by nie miała wyjścia, ale szkoła ma osobny, mały budynek dla klas 1-3, dzieci starsze są w tym duzym budynku, także też nie ma tragedii. Poza tym w klasach 0-4 nastawienie jest na naukę przez zabawę i nie obowiązują godziny lekcyjne i przerwy, tylko program dostosowuje się do możłiwości dzieci i przerywa się spacerem, placem zabaw czy zabawą wewnątrz, ale nie oriientuję się, czy to normalne, czy tylko w tej szkole tak fajnie to rozwiązują.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #3367 dnia: 16 Września 2014, 14:02 »
Moj tez pojhdzie do zerowki szkolnej jako pieciolatek i nieuwazam tego za nieporozumienie. Wybrana przez nas szkola ma swietna zerowke. Za nieporozumienie  uwazam ten wczesniejszy wiek, ale na to nie mam wplywu.

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #3368 dnia: 16 Września 2014, 14:24 »
u nas nie ma w szkole zerowki i mlody bedzie chodzil do przedszkola. Nawiasem mowiac widze w tym roku duzo zmian na lepsze.
Odpukac w niemalowane tylko pierwszy dzien byl z placzem a teraz jest tylko obrazanie sie jakz a wczesnie go odbiore ( czytaj 15min wczesniej niz normalnie).

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3369 dnia: 16 Września 2014, 20:27 »
MARTKA po pierwsze napisałam "z reguły", co nie oznacza, że tak jest wszędzie - na pewno inaczej taka zerówka funkcjonuje w małej, lokalnej szkole, gdzie jest tez mało pierwszych klas....ale sam rozkład dnia - dziecko w przedszkolu ma czas zorganizowany od tej 8 do 16, z ulubiona Panią, zapewnione wszystkie posiłki, a szkoła to jednak tylko 5 godzin w ramach  podstawy programowej, u nas tez system zmianowy ( z tego, co się zorientowałam), więc sporo czasu taki maluch spędza na swietlicy nie w swojej grupie zerówkowej....
Netula to dobry znak, my tez doszlismy do etapu, ze jak nawet udało sie podjechać po dzieci po 15 to padało pytanie, czemu tak wcześnie  ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3370 dnia: 16 Września 2014, 20:32 »
Miska, u nas z całej grupy jednak nikt nie idzie do świetlicy,  odbierają mamy, ojcowie albo babcie, ale nikt nie zadeklarował chęci korzystania ze świetlicy :) wiec to lepiej dla dziecka, że siedzi w domu niż w szkole do tej 16 :-) poza tym co szkoła to obyczaj, u nas nie ma zmian, są stale godziny plus zajęcia dodatkowe. Bezpłatne oczywiście.

Offline wiolcia

• zapaleniec
  • ja i moja Magdalenka:)
  • data ślubu: 09.08.2008
« Odpowiedź #3371 dnia: 16 Września 2014, 20:37 »
Ja się w tym wszystkim już zgubiłam.
Moja Madzia ma 5 lat i zostala w przedszkolu w tym roku. Od następnego wrzesnia pójdzie do szkoły do pierwszej klasy mając sześć lat. Mojej koleżanki córka poszła teraz do zerówki do szkoły( ma 6 lat) i w przyszłym roku będzie z moją Madzią  w pierwszej klasie....ona będzie miała wtedy 7 lat,a moja Madzia 6.

A z tego co wiem....to jak mi koleżanka pokazała plan lekcji to jest dzień że zajęcia są od godziny np 11.40, to moje dziecko od 7, a nawet 6.30 będzie siedziało na świelicy. Musze tylko sprawdzić od której jest świetlica. Bo na 7 to ja mam do pracy.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3372 dnia: 16 Września 2014, 21:00 »
doksik86 ja nie twierdzę, że te 8 godzin dla dziecka to jakaś kara, ale w placówce, którą zna juz od małego (czyli trzylatka)  i ma tam fajnie zorganizowany czas, niestety niektórzy rodzice nie mają wyjścia i dziecko jest w szkole nawet od 7 do 17 i wtedy trochę świetlica, potem zajęcia i znowu świetlica....chociaż u nas syn na razie nie narzeka, jak jest ładna pogoda wychodzą na dwór, a ostatnio Pani im wyjaśniała, czemu Warszawa jest stolicą Polski :) no ale on ma prawie 7 lat, a nie 5...
wiolcia wyjaśnienie jest proste - córka koleżanki to rocznik 2008 i albo druga połowa roku, gdzie mieli jeszcze wybór, albo pierwsza, tylko odroczona przez opinię poradni pscyhologiczno-pedagogicznej, rocznik 2009 już nie ma wyboru i całość idzie jako 6-latki do pierwszej klasy

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3373 dnia: 16 Września 2014, 21:11 »
Miska, jest jeszcze inna opcja. Ze rodzic celowo posyła dziecko do szkoły rok później. Każdy z nas ma prawo zrobić to raz w życiu. Czy później o rok do pierwszej klasy czy zrobić przerwę przed gimnazjum, wg jakiejś tam ustawy raz można nie puścić dziecka do szkoły.  Znam osoby,  które to zrobiły,  ale wg mnie prędzej czy później i tak dziecko na tym traci.

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3374 dnia: 16 Września 2014, 21:17 »
doksik86 ta ustawa "jakaśtam" jakoś tam się nazywa ?

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #3375 dnia: 16 Września 2014, 22:46 »
Ja powiem tak,jeżeli macie wybór - teraz to już nie,ale na przyszłość dla mam - zerówka w przedszkolu i zerówka w szkole to wybierajcie przedszkole.Szczególnie jeżeli chodzi o 5-latki. Moja córka została w zerówce przedszkolnej i ciesze się,że nie dałam jej do szkoły.

A co do tego,że w szkołach są 6 i 7 latki to albo przez to,że urodzone w II połowie roku,albo rodzice "załatwili" orzeczenia o odroczeniu obowiązku szkolnego.bo czuli,że dziecko nie dojrzało do tego by iść do szkoły.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3376 dnia: 17 Września 2014, 06:26 »
nie chce być gołosłowna i dziś akurat mam radę, to jeszcze dopytam fachowe grono  :) ale byłam w zeszłym roku na spotkaniach z psychologiem odnośnie gotowości szkolnej (w ramach nadgorliwej mamuśki  ;) ) i były też tam mamy dzieci z rocznika 2008 i ona mówila tylko o tych dwóch możliwościach odroczenia obowiązku szkolnego, o których wspomniałam ja i potwierdziła chlebosia, ale pewnie doksik ma jeszcze wykształcenie paraprawnicze to rzuci nam zaraz ustawą  ;D

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3377 dnia: 17 Września 2014, 06:48 »
Nie miska, nie rzucę,  bo nie mam pojęcia jak ona się nazywa,  usłyszałam o niej od sąsiadki z działki,  która z tego skorzystała,  ale nie znam jej nazwy ani treści,  ponoć nie jest ona zbyt znana, ale niby jest. Ze jakiś kruczek prawny czy coś. 
Chlebosia, a czemu tak odradzasz zerowke w szkole? ;-) dziecko się już adaptuje w swojej szkole ;-)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #3378 dnia: 17 Września 2014, 07:27 »
chcecie mieć jakiś wybór, to zbierajcie podpisy
Ja swoją listę już odesłałam
http://www.rzecznikrodzicow.pl/akcja-rodzice-chca-miec-wybor
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #3379 dnia: 17 Września 2014, 08:52 »
Z tym odroczeniem dzieci przez psychologa podobno nie jest wcale tak łatwo.. Mariola dzięki za ten link.. Chociaż chyba już nic nie zmienią..

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #3380 dnia: 17 Września 2014, 09:00 »
u mnie w przedszkolu 5 dzieci zostało odroczonych (info od dyrektorki), mniemam że większość załatwiała sobie ten papierek. Ale nie pytałam co i jak.
Nie powiem wolałabym mieć wybór, a jak już bym mogła to średniego syna nie posłałabym jako 6 latka do szkoły. ALe ma na razie 4 lata i może się jeszcze zmienić wszystko w tej kwestii (zależy kto do władzy dojdzie :-D)
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3381 dnia: 17 Września 2014, 09:19 »
doksik skoro to sąsiadka, to chyba nie problem zapytać?? Bo jeśli takowy kruczek prawny istnieje, to chyba warto, by inne nasze mamy asekuracyjnie o nim wiedziały....jeśli chodzi o podstawę programową, to przecietny 6-latek sobie z nią raczej poradzi, tym bardziej, że tzw. przygotowanie zerówkowe czy to w szkole czy przedszkolu takie elementy zawiera, ale to bardziej chodzi o dojrzałość emocjonalno-społeczną, a tu juz bywa różnie, zwłaszcza, że moze byc 6-latek i 1 stycznia i z 31 grudnia - to prawie rok różnicy.....znam osobiście dwójke dzieci, gdzie to odroczenie było uzasadnione, ale wiadomo - Polak potrafi, jak jeszcze ma znajomego psychologa to wszystko da się załatwić  :) Choć u nas psycholog zwrociła uwage na jeszcze jeden aspekt, taka wizyta w poradni jest to też stres dla dziecka i badanie moze byc średnio wiarygodne, najlepiej mogłaby to ocenić Pani z przedszkola, która prowadzi dziecko od trzylatka  albo kilka takich wizyt psychologa w przedszkolu, bo rzeczywiscie ocenić, jak dziecko daje sobie radę....

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #3382 dnia: 17 Września 2014, 09:25 »
miśka28 masz rację po jednej wizycie trudno jest ocenić rozwój dziecka.
U mnie w mieście "podobno" (nie wiem tego z własnego doświadczenia) nie ma problemu z załatwieniem takich rzeczy jak odroczenie.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3383 dnia: 17 Września 2014, 09:36 »
no niestety Państwo tylko rzuca ustawą....i nie zawsze rodzic obiektywnie ocenia swoje dziecko  ;) wiec chyba najlepsza byłaby taka kilkurazowa wizyta psychologa  w grupie i obserwacja plus opinia wychowawcy...bo żeby nie było, ja nie jestem kategoryczną przeciwniczką 6-latka w szkole, od syna dwie dziewczynki poszły wcześniej i sobie podobno bardzo dobrze radzą, ale  to nie jest reguła, syn jeszcze rok temu w ogóle o szkole nie chciał słyszeć i przez ten czas zrobił bardzo duzy postęp i w zakresie rozwoju emocjonalnego, jak i przygotowania grafomotorycznego, przy córce juz nie mam wyboru, ale za rok będę główkowac  ;) 

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3384 dnia: 17 Września 2014, 11:01 »
Sąsiadkę spotkam najprędzej w maju na działce :P

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3385 dnia: 17 Września 2014, 11:18 »
spoko to ja się w maju 2015 Tobie przypomnę z prośba o konkretną informację, bo skoro to taki tajny kruczek, to pewnie nasza Pani Dyrektor nie będzie miała o nim pojęcia  :P

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3386 dnia: 17 Września 2014, 11:28 »
Ja nie uważam, że jest super, że moje dziecko idzie do szkoły w wieku 6 lat (chociaz i tak jest w uprzywilejowanej sytuacji bo jest ze stycznia więc bedzie miala 6,5). Teraz jest w przedszkolu w 5latkach, nie ma u nas w szkole zerówki.
Ale nie uważam również, aby latanie po znajomych psychologach i załatwianie papierków było ok.
Rozumiem, że rodzic nie chce puszczać malucha do szkoły, ale czasami jak rozmawiam z mamami i pytam dlaczego? Dostaje odpowiedź "bo nie"! "bo jest za mała".
Mnie takie argumenty nie przekonują.
Ja jestem pewna, że moje dziecko sobie poradzi (ma problem z porażkami ale czy wieku 7 lat byłaby bardziej odporna na dostanie brzydkiej buźki czy przegranie w grze na w-fie-tego pewna nie jestem).
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3387 dnia: 17 Września 2014, 15:45 »
Mariola dzięki za ten link.. Chociaż chyba już nic nie zmienią..
a własnie tak nie można myśleć...bo każdy jak powie, a mój podpis nic nie da, to nie uzbierają tych podpisów
jeśli jest grupa, która chce iśc pod sejm walczyć o to w imieniu moim i mam, które chca mieć wybór, to te 10 podpisów uzbierać nie jest wcale ciężko
chociaż tyle moge zrobić
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3388 dnia: 17 Września 2014, 16:52 »
Mariola,

Wszystko fajnie ale projekt zakłada mi.in

3. Rodzice będą mieli realny wpływ na program nauczania - Jakoś nie jestem w stanie sobie wyobrazic żeby rodzice, a nawet rada rodziców bez wykształcenia mieli wpływ na program, nawet bym tego nie chciala.
4. Podręczniki będą wybierać rodzice i nauczyciele a nie rząd. Jak to sobie wyobrażasz? Już teraz w przedszkolu mamy walkę 25 rodziców i każdy chce inny - mnie sie podoba, że został wprowadzony Elementarz
5. Na wniosek rodziców przywrócone zostaną zajęcia dodatkowe w przedszkolach. Wcale ne chce powortu, bo wczesniej musialam placic, a teraz mam wszystko za free- to kwestia miasta skąd wziąc na to pieniądze ale jak widac można i da się
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3389 dnia: 17 Września 2014, 17:56 »
czy Ja CIĘ do czegoś zmuszam?

Ja podpisałam i dobrze mi z tym
każdy punkt mnie nie interesuje,ale są takie  z którymi się zgadzam
a najważniejszy jest ten,że mogłabym decydować, czy moje dziecko ma iść do szkoły w wieku 6 czy 7 lat