Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 650067 razy)

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
Dziekuje za rady.
Placzu sie boje nie takiego z tesknoty tylko histerycznego, jak mu cos nie pasuje to furii dostaje. Nie wiem jak by to w przedszkolu wygladalo.
Moze jednak poslemy go od wrzesnia tylko musze prywatnego poszukac, bo na panstwowe nie ma szans.
Kiedy sa zapisy? No i po czym poznac, ze przedszkole ok?

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
moja panna poszła do przedszkola mając 13 miesięcy i uważam, że to była jedna z lepszych decyzji.

histeriami się nie martw - panie sobie poradzą, bo z reguły mają szerokie doświadczenie z różnymi przypadkami :)
porządne przedszkole powinno przede wszystkim mieć pozwolenie na prowadzenie działalności i wykwalifikowany personel. bardziej zwróć uwagę na czystość i komfort dzieci, niż na ilość zabawek. najlepiej umówić się na spotkanie z właścicielem, który będzie mógł poświęcić Ci tyle czasu ile potrzebujesz. 

Gabiś
  • Gość
MARTKA moje dzieci sa bardzo histeryczne. Sz. płacze jak go majtki gryzą i potrafi urządzić godzinna aferę. Jeszcze nie tak dawno walili głowami o ziemię, rzucali czym popadnie... Maciek jak go Sz. dotknie to wyje i wpada w szał. Ostatnio M. urządził aferę bo Sz. mu spuścił JEGO kupę ! W przedszkolu sa ANIOŁAMI ! PAnie nigdy nie zgłaszały uwag, uważają że sa bardzo grzeczni.
Chłopcy chodzili do prywatnego klubiku odkąd skończyli 2 lata. Wyedy wydawało mi się że jest ok. Teraz wiem że nie do końca było tam fajnie.. dopiero jak poszli do państwowego to wiem co to fajne przedszkole... NA co zwrócić uwagę ??
- duże sale
- plac zabaw
- miłe , zaangażowane PAnie
- czy przedskzole ma adaptację
- ja wygląda kalendarz imprez w przedszkolu
- jak wyglądają posiłki.

W przedszkolu prywatnym były tylko miłe Panie... sale małe, brak placu zabaw, catering, brak imprez... Tutaj w Państwowym jest suepr ! 2 razy w miesiącu teatrzyk lub koncert, wszystkie imprezy okolicznościowe, w zimie kulig, w lecie wycieczka na Dzień Dziecka, Festyny i wiele innych atrakcji. Sale są duże, często sa kupowane zabawki, jest kuchnia i pyszne jedzenie. 2 razy w miesiącu dostaję od Pani wychowawczyni mailaz informacją co się dzieje. Raz w miesiacu jest dzień kiedy można iść porozmawiac dłużej. Codzinnie przy odbieraniu dzieci Pani poświęca nam tyle czasu ile potrzeba. Naprawdę nie wiedziałam że tak może być w przedszkolu państwoym.

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
u nas w przedszkolu gotuja na kuchni weglowej:) Michas zachwycony jedzeniem jest. Co go odbieram to slysze ze kilka dokladek bral.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
Goraco dziekuje za cenne rady :-)
Na osiedlu jest prywatne, ale maja dowozony catering- to chyba nie bardzo?
Moj chodzi na zqjecia plastyczno muzyczne i pani mowi, ze najczesciej jest grzeczny i sie slucha, ale niestety byly ataki histerii jak np kolezanka wziela chusteczki zielone i jemu braklo, a to jego ulubiony kolor. Juz nie chcial sie bawic, foch do konca zajec.
Zostawiamy go tez samego w bawialni, to nawet 3 godz jest sam i aniolek, ale tam nic sie od niego nie wymaga.

Fajne akcje robia Twoi synkowie Gabis :-) Moj tez ma niezle jazdy.

Gabiś
  • Gość
MARTKA dobry catering jest czasem lepszy od kuchni na miejscu ;) Trzeba tylko sparwdzić co to za catering...

Offline MARTKA

• Chuck Norris
Dziekuje. Myslalam, ze gotowane na miejscu lepsze, ale racja. Musze przejsc sie po przedszkolach.
Super, ze Wy na swietne trafiliscie i to panstwowe.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Warto zwrocic uwagę, jeżeli ci zalezy czy w przedszkolu stosuja jakieś metody nauczania u nas jest np. glottodydaktyka i metoda Gruszczyk - Kolczyńska (jako jedyne przedszkole w regionie).
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline MARTKA

• Chuck Norris
Dziekuje :-)
O to pytac dyrektorki na rozmowie?

Offline .monia.

• * * * * *
  • Chuck Norris
I ja się przywitam, bo od poniedzialku będę mamą przedszkolaczki ;-)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
monia witam w przedszkolnych progach ;D od poniedziałku możesz mi sie wypłakac na ramieniu :P

Offline .monia.

• * * * * *
  • Chuck Norris
Miśka trochę daleko  ;)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
a wirtualnie to co? ;D ale wierzę w Ciebie, ze dasz sobie radę z emocjami, bo ze córka bedzie dzielna to jestem pewna!

Offline franekkimono
  • bywalec
a co myślicie o nowych zasadach rekrutacji? my niestety raczej sie nie zalapiemy, bo Jasio jest juz 4 latkiem, a dla takich dzieci jest ponoc po 5 miejsc tylko na przedszkole ( pytalam dyrektorek) :(. W zeszłym roku sie nie dostal, wiekszosć  "samotnych" mam ulokowała swoje dzieci w przedszkolach. Cóż zrobić, trzeba bulic za prywatne :/  W tym roku te pseudo samotne maja mniejsze szanse, ponoć maja to dokładniej weryfikować ( sądowne zaświadczenie o alimentach, akt zonu, rozwód, ojciec nn ), w indywidualnych przypadkach wywiad środowiskowy. Szkoda , ze wczesniej sie za to nie zabrali :(

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
dziewczyny jak to jest w państwowych przedszkolach jeśli są dodatkowe zajęcia typu angielski/rytmika itp. Platne są z góry i jeśli dziecko jest chore i nie chodzi to kasa przepada?

"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
zależy, jaki zapis masz w umowie (bo z osobami prowadzącymi zajęcia podpisuje się oddzielnie), jeśli są to jedne zajęcia  to z reguły nie zwracają, jesli dziecko dlużej choruje i wcześniej zgłosisz to można sie dogadac :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
dziewczyny jak to jest w państwowych przedszkolach jeśli są dodatkowe zajęcia typu angielski/rytmika itp. Platne są z góry i jeśli dziecko jest chore i nie chodzi to kasa przepada?

U nas jest za freeko wszystko wiec nie płacimy.
Wcześniej jak płaciliśmy to płaciłam za wykorzystane zajęcia.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
W tej chwili zajęcia są bezpłatne gdyz rodzice nie moga ponosic dodakowych kosztów nie wiekszych niz 1zł gdy dziecko jest w przedszkolu.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
bezpłatna to jest tylko rytmika finansowana przez urząd miasta.....zajecia typu karate, taniec towarzyski, nowoczesny  czy angielski sa dodatkowo płatne - ale fakt, z reguły odbywają się po godzinie 15.30 i wtedy  pan/pani prowadzący przejmuje dzieci i  na zasadzie umowy z przedszkolem wynajmuje sale, a odbierają z zajęć rodzice...oczywiscie pisze o jednym z przedszkoli szczecińskich, może nie wszędzie są takie rozwiązania

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
U nas są zajęcia płatne z góry.. Ale po zajęciach mała normalnie wraca na salę mogę ją odebrać do 17. Nie oddają mi kasy gdy opuści jakieś zajęcia..

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Misia u nas angielski, szachy, basen SA bezplatne ;)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
szkoda, że tak daleko mieszkasz bo bym sie podłączyla do tego przedszkola ;) a serio widocznie macie proprzedszkolne miasto super!!

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
Mamy przedszkolaków macie jakieś sprawdzone triki na przetarte kolana na spodniach? Jakieś laty ? Kupiłam przyklejane na zelazko ale słabo się trzymało....
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
u nas angielski i rytmika za free...
niestety tylko tyle jest ale jak na małą wieś to i tak nie najgorzej...

co do łat - te które mi się podobały ceną przewyższały koszt np. legginsów ;D

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
tylko naszyte przez krawcową... naprasowanki można sobie darować...

bezpłatna to jest tylko rytmika finansowana przez urząd miasta.....zajecia typu karate, taniec towarzyski, nowoczesny  czy angielski sa dodatkowo płatne - ale fakt, z reguły odbywają się po godzinie 15.30 i wtedy  pan/pani prowadzący przejmuje dzieci i  na zasadzie umowy z przedszkolem wynajmuje sale, a odbierają z zajęć rodzice...oczywiscie pisze o jednym z przedszkoli szczecińskich, może nie wszędzie są takie rozwiązania

w wielu jest właśnie tak..
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
u nas   w przedszkolu darmowy jest angielski, logopeda (dla starszakow i rytmika dla wszystkich.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
Zapomniałam napisać, że u nas angielski i to codziennie po 20 minut i rytmika raz w tygodniu też jest za free :)

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
U nas też rytmika, angielski i jeszcze religia za darmo.
Była propozycja od rodziców, żeby zorganizować jakieś zajęcia sportowe np. tańce, a pani dyrektor stwierdziła, że nie bo ona ma lepszą propozycję- będzie nowy plac zabaw :) Jak jedno ma zastąpić drugie to nie wiem, przekonamy się jak nowy plac powstanie.
Dodatkowo dowiedziałam się, że mamy super gminę, bo zapewnia przedszkole wszystkim chętnym- a przecież mogłaby tylko pięciolatkom. To była próba zamknięcia mi ust przez dyrekcję jak upomniałam się na zebraniu o remont łazienki dla czterolatków- obiecywany już od roku.

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
Od września będę miała przedszkolaka. Jesteśmy na etapie wyboru przedszkola, mamy na oku dwa.
Za dwa tygodnie idziemy na dni otwarte.
Powiedzcie mi czy jadłospis w przedszkolach musi spełniać jakieś normy, są wytyczne co do składu itp.?
 Ktoś to kontroluje? chodzi mi o prywatne przedszkole, na państwowe nie mamy szansy.
Przejrzałam jadłospis jednego 'naszego' przedszkola i urzekł mnie pasztet podlaski na śniadanie  ;D
On 2011
Ona 2013

Gabiś
  • Gość
Joanna w państwowych kontrole są. W prywatnych też ale na pewno rzadziej i bardziej kontrola czystości niż samego składu.... U nas niby jedzonko zdrowe i jestem zadowolona a pasztet tez się pojawia - na szczęscie moi nie tkną ;D