Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 649845 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kaasieek

• zapaleniec
  • data ślubu: 06.06.2007
Ja również moją córkę odbierałam po 6 godzinach we wrześniu - byłam na końcówce macierzyńskiego ....i przychodziłam z młodszym, niechodzącym  :)

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
Ja sie tak glosno zastanawiam. My mamy prace urzedowa, po 8 godzin w pracy, wiec mala siedzi ok 9 godzin dziennie. Jesli biore pod uwage znajomych z dzialalnoscia, to tez dzieci sa ok 8 godzin... Takze dlatego mnie to zastanawia. I zgadzam sie z Netula. Poza tym jest jeszcze inna kwestia. U nas za sugestia p.dyrektor dzieci zapisywane na 7-9 godzin maja wieksze szanse na dostanie sie do przedszkola.  Po czym okazuje sie, patrzac na comiesieczne zestawienia na tablicy, ze stednia pobytu dzieci to 5-6 godzin.

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
ale jak jesteś na wychowawczym, to jesteś zatrudniona, tyle, że na wychowawczym...zatem w czym problem...
możesz uwiarygodnić swój urlop oraz, to że wracasz do pracy od września...
co innego bezrobotny bez zatrudnienia...

problem w tym ze oni zadaja RMUa i bez tego szanse na przedszkole sa zerowe.Ich nie obchodzi to ze jestem zatrudniona ale obecnie na wychowawczym.

Offline Ola888
  • Chuck Norris
ja to nie lubię uogólnień...

natomiast jestem za solidną weryfikacją prawdziwości pracy rodziców;

Ola mogłabyś się zdziwić...
ponieważ nie ma właściwie sankcji za oszustwo w tej materii ludzie wystawiają lewe zaświadczenia, że ktoś jest u nich zatrudniony...
weryfikacja prawdziwości też jest dość słaba, bo tak naprawdę czy przedszkole dysponuje jakimiś narzędziami?...
to nie ZUS ani skarbówka...

Może bym mogła  ;)

Jak to nie ma sankcji ? A proszę bardzo, ustawodawca wszystko przewidział  ;)

"Art.271. §1.Funkcjonariusz publiczny lub inna osoba uprawniona do wystawienia dokumentu, która poświadcza w nim nieprawdę co do okoliczności mającej znaczenie prawne,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§2.W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności."

"Art.273.Kto używa dokumentu określonego w art. 271 lub 272,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2."

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
Ja na wychowawczym normalnie otrzymuję odcinek RMU

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Netula tak na szybko przeszukałam net i znalazłam mi.n taką informację

"Jeżeli chodzi o RMUA to pracodawca nie ma już obowiązku wystawiania go co miesiąc (chodzi o urop wychowawczy), ale jeśli pracownik zawnioskuje o jego wydanie pracodawca musi ten druk wystawić."

zatem może warto przejść się do swoich kadr...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
w poniedzialek przejde sie do przedszkola to sie moze cos wiecej dowiem..W Czestochowie od 18 marca rusza rekrutacja wiec podejzewam ze u nas bedzie podobnie.
Nawiasem mowiac ja sie tu zloszcze na utrudnienia a przeciez rok temu i dwa nie przyjeli zadnego 3 latka i tylko kilku 4 latkow...

Gabiś
  • Gość
Chodziło mi raczej gdzie Ci rodzice pracują, skoro po 5 godzinach odbierają dziecko, skoro standardowo każdy pracuje ok 8 godzin... Poza tym sporo osób przychodzi z drugim, młodszym dzieckiem (niechodzącym jeszcze do przedszkola), więc wnioskuję, ze mama siedzi w domu.
ja pracuję nie raz i 12... ale dziecko mogę odebrać po 5h. Potem w domu pracuję. Każdy ma inna pracę. Ja bym chciała tak 8 h posiedziec i zapomniec o pracy ;D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
ola888
widzę paragrafy są...
średnio straszne, bo znając życie na grzywnie się skończy...bo "mała szkodliwość czynu, wszak to przedszkole jeno  ;D"
a teraz druga strona medalu - jakie narzędzia ma przedszkole do sprawdzenia "oszusta"
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
ja też dostawałam rmuę na wychowawczym.... teraz już nie dostaje bo są niepotrzebne do lekarza.... ale na żądanie na pewno Ci wystawią

Offline Ola888
  • Chuck Norris
Nie ważne czy przedszkole czy nie, poświadczenie nieprawdy to poświadczenie nieprawdy, zasadniczego znaczenia nie ma gdzie to pokazujesz, a to że pokazujesz  :) Co do narzędzi to znalazłyby się, wystarczyło by zadzwonić i poprosić o dokumenty dotyczące pracownika, w zusie sprawdzić czy zgłoszony, tyle że to dodatkowa robota.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
czyli przedszkole może sobie od tak zadzwonić do ZUS i sprawdzić czy zgłoszony czy nie?
to jest informacja jawna?
kurde...aż mam ochotę sprawdzić sobie ilka osób  ;D 8) 8)

bo dzwonienie do zakładu pracy mija się z celem, tego typu "przekręty" robią małe kilkuosobowe firmy
wujek siostrzenicę "zatrudnia" itp...

— Richard M. Devos

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
Nie każdy ma "normalną" pracę- 8h za biurkiem... Niektórzy pracują na zmiany, inni mają wolne zawody, swoje firmy, które pozwalają na odbieranie dziecka po 6h, jeszcze inni mają niepracujących dziadków, którzy chcą odbierać wnuka po obiedzie. Ja tak sobie zorganizowałam czas i pracę, że wystarcza mi ok 3h w ciągu dnia, aby ogarnąć sprawy firmy, a fotograficzną działalność zostawiam sobie na wieczór. Czy to znaczy, że nie pracuję, albo, że moje dziecko nie zasługuje na przedszkole?
Weryfikacja zatrudnienia jest słuszna, ale nie można zakładać, że większość rodziców odbierających dzieci wcześniej obija się i NIE PRACUJE, a dzieciaki wysyła do placówki, bo tak jest fajnie...

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Suprynko ale skąd wiesz że osoba odbierająca dziecko po 5-6h nie wyskoczyła na chwilę z pracy tak jak Ty? :) Może odbierać babcia, ciocia, niania itp. itd. A może mają niepełnosprawne drugie dziecko, a może... a może.. a może :) Nie ma co uogólniać.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris

Po czym okazuje sie, patrzac na comiesieczne zestawienia na tablicy, ze stednia pobytu dzieci to 5-6 godzin.

znaczy się codziennie se tak wyskakuje z pracy i odbiera... ;D

zdaje się, że suprynce chodziło o owo notoryczne 5-6 godzin, nie okazjonalne...
— Richard M. Devos

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
ja tak odbieram Marcela, idzie na 8.30 a przychodzę po niego o 14.30. Czasem o 15. Pracuję w szkole więc moge sobie na to pozwolić.

Offline suprynka

• maniak
Tak Lilian chodzi mi wlasnie o to.
Aniu masz racje, kazdy ma inna prace. I roznie moze sobie poukladac dzien. Mi jednak chodzi o rodzicow, ktorzy jednak pracuja ciagiem 8 h i nie maja dziadkow ktorzy im pomagaja. Czesto te osoby nie dostaja przedszkoli, no i maja powazny problem. Niestety duzo osob korzysta z 5 darmowych godzin, a potem dzieci sa odbierane. Takze teoretycznie te dzieci "zajmuja" miejsca dzieciom rodzicow pracujacych ciagiem, bez mozliwosci wczesniejszego odbioru. Ja nie mam o to pretensji, nie o to mi chodzi, bo moim zdaniem powinien byc obowiazek przedszkolny, tak jak szkolny. Ale chodzi mi o ten chory system. Bo wg niego, tak jak nam tlumaczono od zawsze dziecko musi byc min 7 godzin w przedszkolu, a najlepiej 8 zeby sie dostac. A tu nagle sie okazuje, ze przynajmniej u nas, dziecko bedace tyle czasu w przedszkolu to niestety rzadkosc.  

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
My mamy takich sąsiadów. Ona nie pracuje, odbiera dziecko o 14. ale z tego co wiem płacą za pełne 7h

♡ Szymon & Leon ♡

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
sponsorzy hee heee  ;D
— Richard M. Devos

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
ja też nie pracuję. zaprowadzam na 8 i odbieram przed 15. płacę za 3 godziny plus posiłki
na 26 dzieci, 6 jest odbierana o 12, 6 przed 14. często się zdarza ze przed tą 15 jest tylko moja i 2 dzieci. nie wierzę że wszyscy rodzice mają teraz takie super prace że kończą przed 15. dyrekcja mówi ze wszystko sie pozmieniało jak weszły darmowe godzimy. nagle się okazało ze ma kto dziecko wcześniej odebrać, bo tak to dużo dzieci do oporu siedziało czyli do 17.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
My mamy takich sąsiadów. Ona nie pracuje, odbiera dziecko o 14. ale z tego co wiem płacą za pełne 7h

a w ich przedszkolu jest elektroniczna ewidencja czasu pobytu dziecka...?
bo jak tak, to co? mamusia potem przylatuje do przedszkola i kartę odbija, żeby zapłacić za owe 7 godzin?
no nie uwierzę... ;D cóż za poświęcenie  8)
— Richard M. Devos

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
karta jest, ale podobno tak jest "dogadana" z dyrektorką.
Wiecie co, dynda mi to, niech odbierają dzieci nawet o 12 jak chcą i mogą. Jak dyrekcja na to przystaje, przyjmuje takie dziecko, a dziadki odbierają lub mama nie pracuje.... Tylko szkoda mi Szymka, bo on MUSI siedzieć do 17 ( jak jest Michał to go odbiera ok 15, czasami wczesniej) i od tej 15:30 jest taka garstka dzieci że Jemu się nudzi i ewidentnie jest mu przykro. Już z mamą się dogadałam że jak będzie konczyć wczesniej i będzie miałą możliwosc ja bede wyskakiwać z biura, odbierać go i podwozić do babci. Ostatnio jak tak zrobiłyśmy był mega szczęśliwy, mimo że przedszkole bardzo lubi.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Lila nawet jak odbierzesz dziecko o 12 to i tak płacisz za zadeklarowaną ilość godzin. Tak jest u nas. Szymek jest na 9h zapisany ale czasem Go odbieram po 7godzinach, ale i tak płacę za 9h mimo że wklepuję kod wcześniej.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
czyli jednak "sponsorują" przedszkole  ;D
zwracam honor  :chinczyk:
— Richard M. Devos

Offline wiolcia

• zapaleniec
  • ja i moja Magdalenka:)
  • data ślubu: 09.08.2008
ja tez place za deklarowaną ilosc godzin
moja kolezanka jak skladala deklaracje to zapisala ze jej dziecko bedzie codziennie okolo 8-9 godzin w przedszkolu(deklarowala na podstawie grafiku jaki dostala w pracy) okazalo sie pozniej ze jej grafik sie zmienil i  chyba dwa dni moglaby odbierac szybciej,ale niestety pani Dyrektor juz tego nie moze zmienic i tak placi jak deklarowala

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
moja siedzi do oporu...i niech siedzi...ja  tego powodu wyrzutów sumienia nigdy nie miałam
ale po tym, co kjp napisała kontrolnie spytałam jak jej jest w przedszkolu po południu
w odpowiedzi usłyszałam, że super i tyle w temacie
— Richard M. Devos

Offline suprynka

• maniak
moja siedzi do oporu...i niech siedzi...ja  tego powodu wyrzutów sumienia nigdy nie miałam
ale po tym, co kjp napisała kontrolnie spytałam jak jej jest w przedszkolu po południu
w odpowiedzi usłyszałam, że super i tyle w temacie

Moja tezjest wteranka. I uwielbia popoludnia, bo sa starszaki ;)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
ja mam podpisaną umowę do 16.30 i nawet jak czasem odbieram dziecko później to zawsze z wyrzutem, że tak wcześnie  ::) ::) ::) ;D ;D ;D ;D
wyrzut od dziecka. władze przedszkola są elastyczne  :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
a Ewka przeciąga...
jak się tylko robi ciepło to jeszcze zabarykadowuje się na placu zabaw...
dopiero pani woźna jest w stanie ją "wyrzucić"
— Richard M. Devos

Offline Ola888
  • Chuck Norris
Moja siedzi od 7 do 15.30, czasem jak ktoś ma "odpał" to odbierze ją wcześniej, zawsze przy wychodzeniu z przedszkola jest marudzenie  ;) Liwka szybko się aklimatyzuje także nowe dzieciaki "starszaki" jej nie straszne, mnie to zresztą też nie rusza.