Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 646648 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gabiś
  • Gość
Dziewczyny zmienię na chwile temat... za jakieś 2 tygodnie rusza rekrutacja do pzredszkoli państwowych...
do ilu pzredszkoli mogę się zarejestrować ??
co się liczy przy przyjęciu ?? tzn. czy musze przedstawiać zaświadczenie o zarobkach ?
sa w ogóle szanse żeby się dostać jeśli zarabaimy oboje ???

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
Pati mając 6 miesięcy poszła do kumpeli teściowej pod skrzydła, w wieku rok i 2 miesiące do prywatnego żłóbka i to wyszło jej tylko na zdrowie! na szczęście :)

Przy Stasiu..... mając jedno dziecko w prywatnym przedszkolu.... dzięki o dzięki za dziadka!!!

PS. W Gda nie ma szans na panstwowe przedszkole przy 2 rodzicach pracujacych.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
Ewa te Panie nie robią nic innego tylko zajmują się dziećmi. W domu jest jednak masa innych rzeczy które nas rozpraszają. Dzieci mają zorganizowany dzień od A-Z... jest czas jedzenia, przewijania, zabawy, spaceru itd....

W sumie masz rację...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Elcik to jakie kryteria trzeba spełnić...mieć jeszcze pracujących dziadków czy fruwać?
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
Tak między nami ;) też pomyślałam, że to
PS. W Gda nie ma szans na panstwowe przedszkole przy 2 rodzicach pracujacych.
jest dziwne  ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
dziwne, nie dziwne, ale ktoś się dostaje...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline wiolcia

• zapaleniec
  • ja i moja Magdalenka:)
  • data ślubu: 09.08.2008
mozna zapisac sie do trzech
nie przedstawia sie zaswiadzcenia o zarobkach,a wymagane jest o zatrudnieniu

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
u nas w złobku warunkiem było dwoje pracujących...plus pare innych kryteriów, do przedszkoal wiem że jak jedno tylko pracuje to nie ma szans

Offline wiolcia

• zapaleniec
  • ja i moja Magdalenka:)
  • data ślubu: 09.08.2008
wiem,ze nie zawsze wystarczy,ze dwoje rodziców pracuje,mojej kolezanki corka za pierwszym razem sie nie dostala podobno dlatego,ze mama zatrudniona na pół etatu,nie wiem ile w tym prawdy

Offline Elcik

• Chuck Norris
być rodzicem samotnie wychowującym dziecko lub rodzicem z orzeczoną niepełnosprawnością.. Ci mają pierwszeństwo..... w Gda się ludzie rozwodzą, żeby dostać się do państwówki....

2 rodziców pracujących = stać ich na prywatne przedszkole lub nianie
no i oczywiście znajomi królika......

Szanse rosną jak się ma 2 dzieci, kumpela składała dla bliźniaków o miejsca.... jedno się dostało do przedszkola pierwszego wyboru, drugie dostało się do przedszkola drugiego wyboru... oczywiście po interwencji oboje poszli do drugiego wyboru.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
2 rodziców pracujących = stać ich na prywatne przedszkole lub nianie

owszem, że stać...nawet na prywatną szkołę...
ale to Ci pracujący rodzice płacą do kasy miasta podatki ... nie?
zatem chyba coś im się z tejże kasy należy...

a podobno się mówi - obyś żył w ciekawych czasach...
no to żyję  ::)

— Richard M. Devos

Offline Elcik

• Chuck Norris
czasem stać, czasem nie, o zarobki nikt się nie pyta.....tylko o sytuację rodzinną.

Należeć to może i się należy, ale co z tego... radź se człowieku..

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
radosny temat kryteriów naboru do placówek publicznych wraca jak bumerang co wiosnę...

przy Ewie byłam pesymistką i zapisałam "na wszelki wypadek" do prywatnego przedszkola...
przy Tymku jestem optymistką i nie zapisałam nigdzie - wierzę, że pójdzie śladem siostry i samo nazwisko otworzy mu przedszkolne podwoje ;D
— Richard M. Devos

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
A gdzie jest napisanie jakie są kryteria przyjęcia? Każde przedszkole ma swoje czy jest to ogół na całą Polskę / województwo?
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline madziulek

• Chuck Norris
Gabiś każde miasto ma oddzielne uchwały na temat rekrutacji do przedszkoli , ale zgodnie z Ustawą o systemie oświaty i bodajrze rozporządzeniem o ramowych statutach w pierwszej kolejnośći do przedszkoli przyjmowane są dzieci , które mają obowiązek przygotowania przedszkolnego (5 i 6 latki) potem dzieci, których rodzic bądź rodzice mają orzeczenie o  znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnospraawności, dzieci rodziców samotnie wychowyjących, dzieci umieszczone w rodzinach zastępczych , potem dzieci rodziców obydwoje pracujących itd.

nie wiem jak jest w waszych miastach czy każde przedszkole rekrutuje do siebie, czy jest jakaś oglna komisja i kto w jej skład wchodzi?

u mnie jest 5 przedszkoli i jest jedna komisja kwalifikacyjna rozpatrująca do tych przedszkoli
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
u nas jak sie sklada papiery o przyjecie do przedszkola trzeba dolonczyc druk RMUa obojga rodzicow..Jakas paranoja. Ja rozumie ze we wrzesniu jak dzieciak juz chodzi a rodzice moga pracowac druk sie donosi ale zeby w marcu?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
czemu paranoja
weryfikacja prawdy - popieram...
— Richard M. Devos

Offline Netula

• Chuck Norris
lilian  dla mnie paranoja bo teraz nie mam z kim zostawic syna i NIE moge isc pracowac wiec nie mam RMUy. 1 wrzesnia ide do pracy jak syn bedzie mial przedszkole i wtedy mam RMUa. Ja tez jestem za tym by sprawdzali czy we WRZESNIU pracuje ale nie ze w lutym...Do konca sierpnia jestem na wychowawczym...Isc z dzieckiem do rpacy nie moge.

Offline madziulek

• Chuck Norris
Netula ale to jest właśńie takie koło zamknięte ty nie masz pracy i nie dostaniesz przedszkola jako rodzic niepracujący ale jak nie bedziesz miała przedszkola to nie bedzie pracy i tak w kółko ..

ale te rmua to dobry pomysł, bo jest masa rodziców, którzy kłamią prze wypisywaniu wniosków, bo raptem 50 % matek jest samotnych a rodzice zdąbędą skądś pieczątke czy napiszą że pracują i ich dziecko sie dostaje a potem siedzą w domu ... a rodzice faktycznie pracujący sie nie dostają i tu jest problem.
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Netula

• Chuck Norris
mi tam RMua nie przeszkadza Ja moge zaniesc ale za wrzesien...kiedy dziecko faktycznie bedzie chodzic do przedszkola.

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
jakie szczęście że moje dziecko zostało przyjęte do przedszkola jak byłam bezrobotna. u nas w przedszkolu nic nie wymagają, więc pewnie zdarzają się przypadki że ktoś cygani. ja jak składałam to wprost napisałam że nie pracuję co nie oznacza że nic nie robią (wówczas robiłam biżuterię, chodziłam po ciucholandach i sprzedawałam to co okazyjnie kupiłam).
Netula przedstaw w przedszkolu jak sytuacja wygląda, albo wszystko opisz we wniosku.

Offline carollaa

• Chuck Norris
Dołącze do watku. Nasze maluchy idą od września do przedszkola, zapisane są do prywatnego i wiem, że miejsce mają zaklepane (zapisy w listopadzie- kosmos). Grunt, że są. Zapisanie dziecka, a w szczególności dwójki na raz w wieku 2,5 roku nie jest łatwe.
Wczoraj byliśmy na spotkaniu w przedszkolu państwowym, bo dyrektorka powiedziała, że można zapisywać, jak skończą 2,5 roku przy zapisach no ok. Ale wczoraj na zajęciach co się dowiedziałam? ze owszem, będzie grupa 3latków i od 2,5 chcą przyjmować, ale kiedy? Pod warunkiem, że 5 latki pójdą już do szkół i zwolni się sala (jestem w stanie to jeszcze zrozumieć logistycznie). Ale jeszcze jakby tego było mało rusza na pewno jedna lub dwie grupy 3 latków (w owym publicznym przedszkolu), tzn anglojęzyczna za dopłatą 270 zł miesięcznie za dziecko (dodatkowo dopłata do tych około 350 za dzień w państwówce), gdzie zajęcia z ang prowadzi lektor od 8 do 13. No myślałam, że mnie szlag trafi. Czyli takie darmowe przedszkole publiczne między 8-13 (tfu, finansowane przez miasto), ale żeby się dzieciaki dostały to muszę zapisać do grupy anglojęzycznej i bulić więcej niż za prywatne. Paranoja.

Offline franekkimono
  • bywalec
ja tez sie trzęse przed rekrutacją, chciałam zapisac syna do przedszkola na ks. zofi, ale ponoć tam duże oblężenie...kolejne blisko to na bandurskiego. nie wiem jak to bedzie, oboje mamy umowy o pracę, ale jak mój syn sie nie dostanie, to leże i kwicze, opiekunka jest strasznie droga, zżera mi cała wypłate.

Offline Netula

• Chuck Norris
ha u nas jest az jedno przedszkole ...to dopiero oblezenie ma...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
ale jak jesteś na wychowawczym, to jesteś zatrudniona, tyle, że na wychowawczym...zatem w czym problem...
możesz uwiarygodnić swój urlop oraz, to że wracasz do pracy od września...
co innego bezrobotny bez zatrudnienia...
— Richard M. Devos

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
Dla mnie połowa dzieci, jak nie większość to dzieci rodziców niepracujących... I zastanawiam się jak oni dostają przedszkole. Pewnie zaświadczenia są nieprawdziwe. Moje wnioski są stąd, ze większość dzieci jest w przedszkolu 5-6 godzin... a kto tak pracuje? Zwłaszcza że widzę jak czasami matki je odbierają, czy ojcowie (wtedy kiedy np. wyrwę się na chwilę z pracy). Na palcach jednej ręki można policzyć dzieci, które siedzą po 8-9 godzin.

Offline Ola888
  • Chuck Norris
Dla mnie połowa dzieci, jak nie większość to dzieci rodziców niepracujących... I zastanawiam się jak oni dostają przedszkole. Pewnie zaświadczenia są nieprawdziwe. Moje wnioski są stąd, ze większość dzieci jest w przedszkolu 5-6 godzin... a kto tak pracuje? Zwłaszcza że widzę jak czasami matki je odbierają, czy ojcowie (wtedy kiedy np. wyrwę się na chwilę z pracy). Na palcach jednej ręki można policzyć dzieci, które siedzą po 8-9 godzin.

Po tym że rodzice odbierają dzieci wcześniej wnioskujesz że przedstawiają zaświadczenia nieprawdziwe ? Śmiała teza. Zarówno praca M jak i moja pozwala nam odebrać Liwkę wcześniej z przedszkola jeśli chcemy.

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
Chodziło mi raczej gdzie Ci rodzice pracują, skoro po 5 godzinach odbierają dziecko, skoro standardowo każdy pracuje ok 8 godzin... Poza tym sporo osób przychodzi z drugim, młodszym dzieckiem (niechodzącym jeszcze do przedszkola), więc wnioskuję, ze mama siedzi w domu.

Offline Ola888
  • Chuck Norris
Z drugim brzdącem może być niania jak u mnie będzie, a rodzice tak jak pisałam wolne zawody np, własna działalność. Fałszowanie dokumentów to poważna sprawa, nie sądzę żeby to było nagminne.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
ja to nie lubię uogólnień...

natomiast jestem za solidną weryfikacją prawdziwości pracy rodziców;

Ola mogłabyś się zdziwić...
ponieważ nie ma właściwie sankcji za oszustwo w tej materii ludzie wystawiają lewe zaświadczenia, że ktoś jest u nich zatrudniony...
weryfikacja prawdziwości też jest dość słaba, bo tak naprawdę czy przedszkole dysponuje jakimiś narzędziami?...
to nie ZUS ani skarbówka...

— Richard M. Devos