Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 646681 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gabiś
  • Gość
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #2400 dnia: 28 Listopada 2012, 13:22 »
Moja siostra była teraz na praktykach w 1 klasie. Dzieci 45 minut miały siedzieć w ławkach. Nawet dywanu nie było... Siostra mówiła, że była bardzo fajna Pani, która zrobiła w czasie lekcji 2 pzrerwy po 5 minut na ćwiczenia typu przysiady i zabawy głosem. Program programem a ludzie ludźmi - a tu jest różnie. Niestety to staroświeckie podejście do nauki jeszcze istnieje... Ale zgadzam się z dzibaskiem , że rodzice wyolbrzymiają problemy... Ja osobiście nie rozumiem dlaczego jest taki pęd za tym wszystkim... Szkoła od 6 rż tak ale własnie na dywanie, dużo zabaw ruchowych, integracja i zabawa... A niestety tak nie jest - nawet jeśli tylko w kilku miejscach tak nie jest to oznacza, że coś jest nie tak. Bo nigdzie nie powinno tak być żeby 6 czy 7 czy nawet 8 latek musiał bite 45 minut siedzieć na lekcji a potem w domu kilka godzin na książkami... Dzieciństwo to dzieciństwo i powinno się je szanować a nie skracać. Takie moje zdanie.

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #2401 dnia: 28 Listopada 2012, 13:30 »
będzie wesoło, oj będzie  Smiley ale nie straszne mi, że za rok będzie siedział w ławce...
Żaneta weź mnie nie strasz, toż to za 2 lata. Za rok to nasze dzieci będą miały 5 lat.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #2402 dnia: 28 Listopada 2012, 13:49 »
Pewnie ze nie jest, przeciez tak nie napisalam! Chodzi mi o to ze czesto dzieci sa inne przy rodzicach a inne w przedszkolu, wsrod dzieci i grupy. I pisze tylko o tym, jak bylo u nas. Wiekszosc z tych dzieci nawet nie byla nigdy w kinie, stad tez sluszne obawy rodzicow. A jednak dzieci jak zwykle zaskoczyly. Oczywiscie ze kazde dziecko jest inne. Ale naprawde czesto sa takie sytuacje, ze rodzice zamiast pozytywnie nastawic dziecko, przelewaja swoje obawy. I zamiast powiedziec zrob to czy tamto bo jest fajnie, mowia nie rob tego bo wysoko, stromo, ciemno , niebezpiecznie.

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #2403 dnia: 28 Listopada 2012, 13:53 »
w kalasie mojej siostry dywanu nie ma ;) to są normalne lekcje, jedynie nie ma ocen a jakiej buźki czy coś. program jest okropnie napięty! tak więc przynajmniej u nas nie ma sielanki w klasach 2-3 w 1 to jeszcze jako tako ... tak więc Aniu może u Was, Waszym województwie jest tak lajtowo...

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #2404 dnia: 28 Listopada 2012, 13:56 »
I zamiast powiedziec zrob to czy tamto bo jest fajnie, mowia nie rob tego bo wysoko, stromo, ciemno , niebezpiecznie.
oj zgadzam się w 100%... obserwuje się to już prz 2-latkach na placu zabaw. Ja przy innych jestem mega wyluzowana matka, ale dzięki temu moi chłopcy radzą sobei bardzo dobrze. Ostatnio MAciek się uparł, że chce zjechać z kręconej zjeżdżali - tłumaczyłam że jest dla starszych dzieci, ale nie pomogło. No i zjechał.... twarzą w piach. Miny rodziców bezcenne. A Maciuś od tamtej pory już nie chce zjeżdżać z tej zjeżdżalni .Ot taki przykład.

Offline suprynka

• maniak
« Odpowiedź #2405 dnia: 28 Listopada 2012, 14:00 »
I zamiast powiedziec zrob to czy tamto bo jest fajnie, mowia nie rob tego bo wysoko, stromo, ciemno , niebezpiecznie.
oj zgadzam się w 100%... obserwuje się to już prz 2-latkach na placu zabaw. Ja przy innych jestem mega wyluzowana matka, ale dzięki temu moi chłopcy radzą sobei bardzo dobrze. Ostatnio MAciek się uparł, że chce zjechać z kręconej zjeżdżali - tłumaczyłam że jest dla starszych dzieci, ale nie pomogło. No i zjechał.... twarzą w piach. Miny rodziców bezcenne. A Maciuś od tamtej pory już nie chce zjeżdżać z tej zjeżdżalni .Ot taki przykład.
Dokladnie o takie sytuacje mi chodzi. Kino podalam jako przyklad.
Pewnie, ze kazde dziecko jedt inne, ale to rodzice je wychowuja.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #2406 dnia: 28 Listopada 2012, 14:03 »
Suprynka nie napisałam, że Ty coś na Zuzkę piszesz tylko ogólnie.. :) Tylko, że możliwe, że jak Twoja by się bała to byś mogła mówić inaczej o tych rodzicach.. Mam nadzieję, że mnie rozumiesz,  bo nie mam nic złego na myśli.. :*

Ja swoją strasznie namawiam do różnych rzeczy.. Często z nią chodzę do Pleciugi, której niestety też się boi.. Ale bardzo dużo jej tłumaczę i czasami to pomaga.. Ale kina się tak boi, że jakby sama miała pójść z przedszkola to bym naprawdę bardzo się o nią bała.. Ale na pewno bym jej nie zabroniła pójść.. Ale też jakby nie chciała to bym jej nie zmuszała, bo uważam, że ma prawo wyboru..

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #2407 dnia: 28 Listopada 2012, 14:06 »
Marcella ale to naturalne... mój MAciek boi się tramwajów, autobusów, nowych budynków, lekarza, kościoła.... Ma prawo ;)

Offline suprynka

• maniak
« Odpowiedź #2408 dnia: 28 Listopada 2012, 14:13 »
Pewnie, ze kazde dziecko ma swoje zdanie i nie musi byc super odwazny. Ale grunt to go nie zniechecac. Moja tez sie boi, bala roznych rzeczy, ale czesto nawet nie sprobowala, a juz byla na nie.

A Ci rodzice sami sie przekonali, bo pani wychowawczyni ich namowila. Wytlumaczyla, ze po to jada wszyscy z przedszkola, zeby w razie czego wyjsc z dzieckiem, ktore bedzie sie balo. Mieli ten komfort. Choc nie bylo takiej sytuacji.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #2409 dnia: 28 Listopada 2012, 14:17 »
Suprynka zgadzam się w 100%. MAciek boi się autobusów więc za każdym razem jak idziemy na spacer siadamy na przystanku, czekamy na autobus i patrzymy jak ludzie wsiadają i wysiadają.. potem pada pytanie czy on chce jechać i mówi że nie. Myślę że po prostu kiedyś powie tak ;D

Offline suprynka

• maniak
« Odpowiedź #2410 dnia: 28 Listopada 2012, 14:26 »
Dokladnie :). Moja tak mialam z samodzielnym plywaniem. Chybo to z 4 zajecia trwalo. Az wskoczyla i zaczela sama plywac.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2411 dnia: 28 Listopada 2012, 14:31 »
Ania, nojestem pewna ze dywanu NIE MA....szwagierka chyba nie klamie :D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #2412 dnia: 28 Listopada 2012, 14:31 »
No to ogólnie wszystkie się ze sobą zgadzamy :) Bo ja też jestem jak najbardziej za tym żeby przekonywać dzieci.. a nie je zniechęcać :)

U nas w przedszkolu niestety takich wyjść nie ma i z tego co wiem to będzie dopiero w czerwcu.. a do tego czasu mam zamiar pójść z nią jeszcze parę razy do kina.. Na Kubusiu Puchatku się np nie bała :) Swoją drogą jestem strasznie ciekawa jak 9.12 zachowa się w Operze.. a 1 grudnia idziemy na Mikołaja do Pleciugi i wszystko razem ma trwać ok 2 godziny :)

Gabiś autobusów moja też się bała ale przekonałam ją już, że to nic strasznego.. :) A tak z ciekawości, bo dzieciaki wychowujesz pewnie podobnie?? Duże są różnice w zachowaniu u chłopaków??

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #2413 dnia: 28 Listopada 2012, 15:03 »
Marcella bardzo duże...  Szymek nie boi się rzeczy tzn. autobusów, nowych budynków itp za to boi się ludzi. Maciek wszytskim na ulicy daje cześć, ale jak wchodzimy np. na obcą klatkę schodową to ucieka....  ;) W przedszkolu MAciek uwielbia się angazować w zajęcia a Szymek jest z boku, za to Szymek doskonale sie odnajduje w zajęciach plastycznych a Maciek nei ma czasu...

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #2414 dnia: 28 Listopada 2012, 15:38 »
Tam gdzie byłam w szkołach sale wyglądały mniej więcej tak:

z produ ławki, z tyłu miejsce do zabawy, zajęć w podgrupach itp. I to było zanim ktoś wpadł na pomysł, aby przesunąć wiek szkolny, a w czasach kiedy wchodziło "nauczanie zintegrowane".

Offline suprynka

• maniak
« Odpowiedź #2415 dnia: 28 Listopada 2012, 16:04 »
Dokladnie tez w takich bylam.

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #2416 dnia: 28 Listopada 2012, 20:03 »
Ja pamiętam jak się rodzice składali na wykładzinę do klasy zerowej dla swoich dzieci do ich sali - tzn ja też - gdy mój syn szedł do zerowej, ale w następne lata już były w sali innej i tam nie było tak miło, no ale pierwszy rok w szkole to była ta zerówka i łagodne podejście do dzieci.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #2417 dnia: 28 Listopada 2012, 20:54 »
dziewczyny można dzieci uczyć w domu...
tylko na koniec roku dziecko musi zdać egzamin, udowadniając że opanowało ten sam materiał...
nowa podstawa programowa obowiązująca od tego roku jest dramatycznie niska - zatem bez problemu da się radę...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Izunia

• uzależniony
  • data ślubu: 11.08.07
« Odpowiedź #2418 dnia: 28 Listopada 2012, 22:44 »
Dziewczyny, a jak wygląda przedszkole w PL?
Dzieci mają jakiś program nauczania? Coś się od nich wymaga?
Czy bardziej działają one jako "przechowalnia dzieci" byle do 17:00 kiedy to rodzice odbiorą.
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2419 dnia: 28 Listopada 2012, 22:48 »
jest program i są wymagania
dodatkowo niektóre przedszkola mają programy autorskie
ale są i takie placówki, które pomimo programu robią za przechowalnie
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #2420 dnia: 29 Listopada 2012, 19:18 »
Tam gdzie byłam w szkołach sale wyglądały mniej więcej tak:

z produ ławki, z tyłu miejsce do zabawy, zajęć w podgrupach itp. I to było zanim ktoś wpadł na pomysł, aby przesunąć wiek szkolny, a w czasach kiedy wchodziło "nauczanie zintegrowane".
dziś pytałam szwagierkę - u nas w 1 klasie są tylko ławki. Nie ma żadnego dywanu i miejsca na zabawę...

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #2421 dnia: 30 Listopada 2012, 00:05 »

nowa podstawa programowa obowiązująca od tego roku jest dramatycznie niska - zatem bez problemu da się radę...

To fakt... Przerażające to jest :(

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2422 dnia: 30 Listopada 2012, 00:51 »
przerażające to mało powiedziane...

— Richard M. Devos

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #2423 dnia: 30 Listopada 2012, 11:28 »
No właśnie...\
wczoraj przeprowadziłam wywiad z psiapsiółą, która ma synka w 1-wszej klasie...
jeden wielki luz...dzieciaki się nudziły więc Pani ich uczy więcej niż przewiduje program.
Prace domowe to max jedna strona, czyli w sumie 3-4 ćwiczenia...w tym kaligrafia...

I

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #2424 dnia: 30 Listopada 2012, 11:40 »
to czy jest to możliwe żeby w różnych województwach był różny program?
bo u nas (czyt. Podkarpacie) szwagierki córcia codziennie ma przynajmniej 4-5 stron.
w tym ang, matma, polski, dużo czytania i nauka pisania. Do tego zadania z religii. Często jestem u nich i widzę ile czasu spędza nad zadaniami ::)
Wczoraj np. z samego polskiego oprócz pisania, czytania miała też narysować rysunek do tekstu (zadanie typu czytaj ze zrozumieniem) + zadania z angielskiego.
Jak dla mnie masakra...
Jej mama mówi, że czasami spędzają nad zadaniami do 4h :o ja wiem, że to tez jej uzależnione od zdolności dziecka ale jak dla mnie zadań wcale mało nie jest...

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #2425 dnia: 30 Listopada 2012, 12:54 »
Baśka- moja przyjaciółka też mówi że program jest przeciążony. Dla mnie niewyobrażalne jest robić NIEZAPOWIEDZIANE kartkówki w 2 klasie!! Najprostsza droga do zniechęcenia dzieci do szkoły.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #2426 dnia: 30 Listopada 2012, 13:20 »
Program i wymagania nie może być różny...
chyba wszystko zależy w takim razie od nauczycieli, szkoły...
mojej przyjaciółki synek oprócz zadań ma codziennie ćwiczyć czytanie, ok 10min. Nie więcej, żeby właśnie się nie zniechęcił.
Czytać co prawda już umie płynnie, więc czyta dłużej bo i lubi, ale wg mnie to super podejście...bez ciśnienia...
bo jak dzieciak, który ma 7 lat i ślęczy nad ksiązkami cały dzień, ma polubić szkołę i edukację  ???
taki wyścig szczurów nikomu dobrze nie zrobi  ::)

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #2427 dnia: 30 Listopada 2012, 14:59 »
z tego co wiem jest ogromna przepaść między 1 a 2 klasą ... program może i ten sam, ale równe książki są przecież, w jednej może z danego tematu są 2-3 ćwiczenia a w innej 10  ::)
* różne książki miało być

Offline kasia.g

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.06.2008
Podstawa programowa jest jedna dla wszystkich. ALE wszystko zależy od nauczyciela - czy mądrze ją realizuje i wybiera odpowiednie treści z podręcznika dostosowane do poziomu ucznia, czy po prostu leci po kolei z książki i ma ambicje na rozwiązanie wszystkich zadań przez dziecko. Poza tym wg badań (akurat odnośnie matematyki) - znaczna większość dzieci idąc do szkoły ma wybitne zdolności matematyczne, ale w przeciągu pierwszych kilku miesięcy zostają one w dziecku "zabite" i dzieci zostają skutecznie zniechęcone - nie pozwala im się na intuicyjne poznawanie, tylko leci się schematami... Trzeba mądrego nauczyciela i rodzica...
Julia II 2010
Ksawery VIII-IX 2011
Tymon III 2013

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
w salezjanach dzieci siedzą 45 minut w ławkach,codziennie mają kilka stron pracy domowej.