Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 649393 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
a czmu nie ?

u mnie bal karnawałowy w sobotę. Zuzia będzie przebrana /ubrana za Krakowianke. Będzie mieć dość orginalne w dzisiejszych czasach przebranie.
WIecie ile kosztuje orginalny, pełny strój Krakowski dla dziewczynki w Cepeli???? dodam, że za głowię się złapałam jak cene usłyszałam...

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
Ja dziś posłałam moją księżniczkę też na bal :) i się strasznie cieszyła bo będzie dużo księżniczek... trochę korona leciała, ale od czego ma się spinki :D

Ps. Dynia jak najbardziej.

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
To niezłe stawki macie... to ja lepiej już nie narzekam na opłaty ;)
U mnie przedszkole od 7 do 13 plus śniadanie i obiad wychodzi miesięcznie 120 zł, w tym rytmika.
Za każdą dodatkową godzinę płaci się 1 zł ;) ja właśnie płacę, bo od 8 do 13 jest bezpłatnie.

Moja bal miała w swoje 3 urodzinki czyli 13 stycznia, była roszpunką, suknię i perukę kupiłam na allegro bosko wyglądała...potem sprzedałam i wyszło, że 1 zł kosztował mnie strój ;) perukę zostawiłam bo młoda ja uwielbia heh :D

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
czemu nie lubił? Nie wiem nie umiał sie wysłowic...

Pewnie cena pk 200-300zł co??? Ja kiepskie stroje za 100zl widzialam wiec mnie nic nie zdziwi

Magda...300-400 zł za taką cene można kupić na allegro i to przeważnie nie kompletny. W cepeli, 7-częsciowy strój krakowianki kosztuje...uwaga...729 zł.

Offline Lovisa

• maniak
Gosiaczek u Nas w gorach kupisz kompletny stroj goralski od 300zlotych. Zalezy od sklepu, niekoniecznie w cepelii :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Własnie sie dowiedziałam, ze zapisy do publiczego przedszkola w tym roku od 1 marca, a nie jak zawsze to było u nas od 1 kwietnia...ufff bo  bym przegapila.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
U nas co roku rekrutacja jest od 1 marca do przedszkoli państwowych.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
puk puk, można?

Jestem jeszcze przedszkolaków na "pół gwizdka", ale zamierzam trochę pouczestniczyć w wątku tym bardziej, że niedługo zbliża się rekrutacja do państwówek...

Póki co obaj moi chłopcy chodzą do klubiku/mini przedszkola 3x w tygodniu po 3h (9-12). Miał chodzić tylko Nikodem, w ramach uspołeczniania się i adaptacji do przyszłych przedszkolnych warunków, ale za nic nie chciał zostawać bez brata  ::) Ostatecznie junior też się załapał i ponoć jest najlepszym przedszkolakiem  8) Zjada śniadanka innym dzieciom :mdleje:

tymczasem ja już się stresuję rekrutacją... nie wiem co zrobi jak mi się Nikodem do państwowego przedszkola nie załapie :nie:
W piątek idę do dyrektorki placówki, która mnie interesuje... macie jakieś rady przed takim spotkaniem? podlizywać się, czy nie? słodzić? krótki i rzeczowo przeprowadzić rozmowę? sama już nie wiem...

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Sama nie próbowałam do państwowego, ale znajomy swobodnie sobie poradził z panią dyrektor, mimo że przedszkole ani nie w jego rejonie, a dochód na głowę w rodzinie przekracza ... lepiej nie pisać ;-)

Jego córka jest taka wiecznie smutna, nie wiem, no taki ma wyraz twarzy.
C. poszedł z nią zapytać o miejsca, pani odmówiła. Córcia stała, jak zawsze z posępną miną, a pani pyta: "czemu jesteś taka smutna". C odpowiada "bo jej pani nie chce przyjąć do przedszkola".

Przynajmniej tak to w relacji znajomych wyglądało.

Powodzenia!

Offline jagodka24

• Chuck Norris
dziubasek ja nie wiem jak to wygląda u was ale to raczej nie bedzie zależało od twojej rozmowy z P. dyrektor

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
Ania też mi się wydaje, że taka rozmowa może niewiele dać, ale może warto spróbować. Ja też właśnie się rozglądam za przedszkolem i mam duży z tym problem.

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
U nas takie rozmowy nic nie dają, a "normalna" rodzina (czyt. gdzie obydwoje rodziców pracuje i w sumie nie ma innej alternatywy opieki nad dzieckiem 3 letnim) nie ma szans prawie żadnych na dostanie się do przedszkola państwowego. Albo idzie po znajomości, albo w większości przypadków rodzić piszę we wniosku, że samotnie wychowuje dziecko ( mimo, że prawda jest inna). Z tego co wiem przedszkole nie ma prawa sprawdzać tego - przynajmniej u nas.
Mi sie udało, bo akurat otworzyli filie przedszkola dodatkowo, ale muszę dziecko wozić na drugi koniec miasta. Z drugim nie będzie już problemu, bo jako rodzeństwo ma pierwszeństwo w rekrutacji.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline suprynka

• maniak
A jakie są dokładnie kryteria przyjęcia do przedszkola? I jak jest z tym zameldowaniem? Czy mieszkając poza Szczecinem, można starać sie o przedszkole w Szczecinie?

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
ja się nie łudzę, ze rozmowa zagwarantuje nam wejście do przedszkola... napewno nie, ale chciałabym nie być anonimową mamą dla dyrektorki. Tak, aby przeglądając wnioski zwróciła uwagę na nazwisko i powiedziała "aaa pani J... ta która była u mnie kilka razy, interesuje sie..." wiecie o co chodzi?

Offline Ola888
  • Chuck Norris
Przy przyjęciu do państwowego przedszkola brane są pod uwagę ściśle określone kwestie dotyczące dziecka i jego rodziny i tak są oceniane wnioski, nie ma niestety znaczenia czy ktoś się interesuje czy też nie,  inną sytuacją jest dostanie się po tzw "znajomości" ale to już inna inszość

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Dokładnie, ja bym się nie fatygowała na żadną rozmowę.

Offline suprynka

• maniak
Ja wiem, że są określone kryteria, ale czy wiecie jakie dokładnie to są kryteria?

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
No na pewno pierwszenstwo mają matki samotnie wychowujące dziecko, rodzice z niepełnosprawnością, albo jak starsze dziecko tez uczeszcza/ło. Chyba jest cały regulamin jak to wygląda, poszukaj sobie w necie.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Kazde przedszkole ma swoje kryteria.
W niektorych są punkty np. za bycie samotna matkę 100, za pracujących rodzicow 10 - wiec wiadomo, ktore dziecko ma pierwszenstwo.

W przedzkolu gdzie my startujemy nie ma punktów są tylko podane kryteria:

Przy przyjęciach dzieci do przedszkola obowiązuje zasada powszechnej dostępności, jednakże dla przejrzystości kwalifikacji ustala się niżej wymienione kryteria rekrutacji:

- W pierwszej kolejności przyjmowane są:

►  dzieci dotychczas uczęszczające do przedszkola;

► dzieci 6-letnie, które zobowiązane są odbyć roczne przygotowanie przedszkolne oraz dzieci 5-letnie dotychczas nieuczęszczające do przedszkola;

►  pozostałe dzieci z terenu dzielnicy, w której ma siedzibę przedszkole - obojga rodziców pracujących

►   dzieci mające rodzeństwo w przedszkolu - obojga rodziców pracujących

► dzieci matek i ojców wobec, których orzeczono znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności bądź całkowitą niezdolność do pracy, albo niezdolność do samodzielnej egzystencji;

►   dzieci z rodzin zastępczych;

►   dzieci matek i ojców samotnie je wychowujących;

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
O, już o 1 marca będzie nabór? Chyba przejdę się do naszego przedszkola. Jeżeli zostaniemy w PL, to Tomcio pójdzie do żłobka Paulinki, a zaraz obok jest przedszkole i tam chcę wysłać Paulę. Podobno, jak pogada się z dyrektorem, że obok do żłobka dostało się rodzeństwo, to łatwiej dostać się do przedszkola.
I tak sobie myślę, że skoro mój mąż pracuje za granicą i wiecznie Go nie ma, to powinni mnie traktować jak matkę samotnie wychowującą dzieci  ;D

Offline suprynka

• maniak
Z tego co się orientuje to zależy wszystko od województwa a nie przedszkola. W tamtym roku były 3 warunki, które brano pod uwagę, ale nie mogę sobie przypomnieć jakie. A na ten rok ich jeszcze nie podano.

Offline suprynka

• maniak
Przepraszam, nie województwa tylko miasta lub gminy. A na Szczecin to ta strona https://nabor.pcss.pl/szczecin/przedszkole/nabor/?service=page/Home

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
I jak jest z tym zameldowaniem? Czy mieszkając poza Szczecinem, można starać sie o przedszkole w Szczecinie?

nie ....musisz mieć chociaż czasowe zameldowanie w gminie Szczecin
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline suprynka

• maniak
Dzięki.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
...i dochód na członka rodziny nie ma żadnego znaczenia
nikt o to nie pyta...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
tzn nie ty tylko dziecko. mam znajomych ktorzy dziecko do dziadkow meldowali zeby dostal przedszkole

w przedszkolu do którego startowałam (i do którego się dostałam) miało znaczenie miejsce zameldowania zarówno dziecka jak i rodziców
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
w końcu to logiczne, że jak rodzice są zameldowani w innej gminie niż dziecko to śmierdzi to od razu...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

rybkawiedenka
  • Gość
Wg prawa dziecko nie może być zameldowane gdzie indziej niż rodzic, przyjamniej jeden, z automatu noworodka melduje się z matką chyba że rodzice przed urodzeniem zgłaszają inaczej lub przy rejestracji dziecka.

Z ustawy:

Miejscem zamieszkania małoletniego dziecka, za którego obowiązek meldunkowy wykonują rodzice (art. 9a ustawy o ewidencji ludności), jest miejsce zamieszkania rodziców albo tego z rodziców, któremu wyłącznie przysługuje władza rodzicielska lub któremu zostało powierzone wykonywanie władzy rodzicielskiej (art. 26 § 1 Kodeksu cywilnego).

Nie ma możliwości zameldowania dziecka u dziadków jeżeli jedno z rodziców nie jest tam zameldowane.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Fakt, że przy urodzeniu tak jest, że chcą meldować tam gdzie matka, bo my meldowaliśmy tam gdzie ojciec, to coś tam trzeba było dodatkowo załatwiać...
ale czy tego nie można potem zmienić to nie wiem...
sama pamiętam jak ludziska przemeldowywali dzieci do dziadków i to nie w kwestii przedszkola, tylko tego żeby np mieszkania ze spółdzielni czy ADMu nie stracić...
— Richard M. Devos

Offline kitki82

• uzależniony
to jak moja córa jest zameldowana poza Szczecinem to nie dostanie się do przedszkola w Szczecinie? mimo, że tu mieszkamy? jak zapisywałam ją do żłobka to nie miało znaczenia gdzie jest zameldowana