Serio bierzecie sztucce i kubki ze soba do szpitala?
Ja musiałam mieć, inaczej jadłabym palcami

Do szpitala najlepiej zorientować się w swoim, bo ja byłam przygotowana na inny, a rodziłam w innym i mąż mi musiał dowieść niektóre rzeczy.
Nie wyobrażam sobie życia bez przewijaka, mam jeden przy łóżku i jeden na pralce po kąpieli

Lista bardzo bardzo rozbudowana, chyba niczego nie zabrakło
Daria wklejam swoją listę, może ktoś sobie ze dwóch wybierze

Nie ja pisałam komentarze
Ubranka (56 i/lub 62 cm):
• 6-10 x body z długim rękawem
• 4 x body z krótkim rękawem te na lato, teraz nie
• 5-6 pajacyków (najlepiej rozpinanych na dwie nóżki)
• 3 śpiochy (najlepiej rozpinane na dwie nóżki)
• 3 pary skarpetek w tym 1 frotte (1 musza być grubsze)
• 1-2 czapeczki bawełniane na uszy (rozmiar 35 lub 38 cm)
plus 3-4 cieniutkie czapeczki po kąpieli
• 1 dresik (spodenki i sweterek)- w gości

• rękawiczki tzw. łapki niedrapki- do szpitala (na paznokietki), a nawet i 3 pary, bo maluch czasem bardzo je ślini, a mokre się już do noszenia nie nadają
• skafander , kombinezon z kapturem + czapka cieplejsza na spacery + coś na szyję na spacery (chusteczka lub polarkowy szaliczek)
• ewentualnie bluzeczki i kaftaniki, ale nie za dużo
• i tak ogólnie - materiały przewiewne, bawełniane, bez udziwnień, koronek, kołnierzyków, zapinane z przodu (body czy kaftaniki na początek świetne są tzw kopertowe)
Spanie i przewijanie malucha:
• łóżeczko plus karuzela
• przewijak plus pokrowiec na przewijak, żeby dzidzi było przyjemniej i pieluchoceratka) - świetna sprawa - ładnie wygląda, a praktyczna, jak dzidzia nasika czy nakupka, też do zabrania ze sobą (najlepiej z 4 sztuki na wymianę)
• wózek

• fotelik samochodowy
• materac
• 2 komplety pościeli koniecznie z ochraniaczem baldachim wg gustu
• 2-3 prześcieradła najlepiej bawełniane na gumkę
• ceratka na łóżeczko pod prześcieradło
• DWA kocyki (1 cienki i 1 gruby lub coś z miękkiego polaru) - ja mam 6 kocyków i uważam, że jest to niezbędnik przy małym dziecku - na kocyku kładziesz, przewijasz, owijasz, przykrywasz…
• 20-40 pieluch tetrowych, początkowo trzeba prasować i naprawdę dbać by były czyste, szkoda czasu codziennie prać, też parę pieluch flanelowych…
• wanienka + stojak do wanny
• 2-3 ręczniki (duże od razu, dobrze jak z kapturkiem w rogu i żeby miękkie były)
• termometr do wody - na początek łokieć najlepszy, ale trzeba mieć wprawę
• poduszka do karmienia (groszki) - i miejsce! Fotel plus jakaś szafka na picie, jedzonko, książkę! - serio się przydaje, czasem karmienie trwa wieki
Pielęgnacja:
• szczotka do włosów ze sztucznego włosia
• nożyczki z zaokrąglonymi czubkami (przed użyciem warto odkazić wacikiem ze spirytusem LEKO)
• pampersy nr 1- 1 -2 opak.
• pampersy nr 2 jumbo pack - najlepiej 2 opakowania min.
• chusteczki nawilżające
• krem na buzię na słońce, natłuszczający zimą - np. Nivea
• puder/zasypka/mąka kartoflana
• emulsja do kąpieli np. Oilatum, Oillan, Emolium
• szampon/płyn szampon/ balsam do ciała
• patyczki do uszu dla dzieci (z ogranicznikami)
• smoczki na 0-3 m-ca (Avent - 20 zł za 2 szt.) LUN NANA lub NUK
• Plantex - herbatka na kolki -można w razie potrzeby
• krople na kolki -można później
• do szpitala i na potem - herbatki laktacyjne - np. Herbapol, rumianek, mięta
• krem na rozstępy (dla mamy)
• waciki dla niemowląt Cleanic Dzidziuś duże- bardzo przydatne!, są duże więc warto pociąć ja na pół, idealne do obmycia pupki ciepłą wodą oraz waciki takie normalne okrągłe do przemywania np. oczka
Karmienie malucha:
• laktator
• sterylizator - niekoniecznie
• podgrzewacz do mleka - najlepiej z termostatem
• pojemnik do przechowywania odciągniętego mleka w lodówce -można później
• szczotka do mycia butelek - zwykła, ale tylko dla dziecka przeznaczona
• nakładki do karmienia (różne rozmiary - proponuje 1) - gdy dziecko nie umie ssać lub gdy masz poranione brodawki piersi mniej bolą
• wkładki laktacyjne
Apteczka maluszka
- termometr najlepiej bezdotykowy
- aspirator/ frida
- woda morska w sprayu
- BEPANTHEN na brodawki
- krem do pupy plus ew. jakiś na odparzenia
- octenisept lub waciki leko - do pielęgnacji kikuta pępowiny (octenisept przydaje się dla mamy na ranę)
- dla mamy na ranę bardzo polecane saszetki tantum rosa rozpuszczone w butelce z dziubkiem i polewanie krocza przy pierwszych siusianiach
- kropelki na kolkę i wzdęcia - Infacol, Espumisan, Esputicon itp. - ważne żeby odpowiednio dla wieku niemowlęcia
- czopki na kolkę - Viburcol jak konieczne
- VitaK - witamina K - od 2 tygodnia do 3 miesiąca życia
- witamina D - zwykle - od 3 tygodnia życia (po 2 krople na wieczór)
- Cebion multi (po 4 krople 1x/na dzień), wit C
- sól fizjologiczna lub roztwór soli morskiej (Sterimar) - do noska - nawilża i likwiduje sapki, POZA TYM MY UŻYWALIŚMY DO PRZEMYWANIA MIEJSC INTYMNYCH i OCZU - TAKIE SPECJALNE W AMPUŁKACH 5ml, do kupienia w aptece(do noska to lepie roztwór wody morskiej)