Autor Wątek: Wyprawka niemowlaka  (Przeczytany 519003 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stokrota86

• uzależniony
Odp: Wyprawka niemowlaka
« Odpowiedź #1590 dnia: 30 Września 2012, 16:57 »
My mamy najprostszą baby ono, zasięg ma chyba 400 metrów o ile dobrze pamietam. Kosztowała 100 zł. Ogólnie jesteśmy zadowoleni co do zasięgu, była testowana w rożnych warunkach. Jest tylko jedno "ale", niestety nie wiem czy to dotyczy wszystkich niań, naszej zdarza się, że strasznie trzeszczy przez jakieś zakłócenia. Nie zawsze, może to wina słupa od telefonii komórkowej, który stoi w pobliżu... Nie wiem, Wy też tak macie?  ???

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #1591 dnia: 30 Września 2012, 20:58 »
Tak nam trzeszczy w domu a na wczasach nic a nic. Kolezance w domu nie trzeszczy :-)

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1592 dnia: 21 Listopada 2012, 15:05 »
Mam pytanko...jaką karuzelę do łóżeczka polecacie? bo im więcej o nich czytam tym gorzej ;)

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #1593 dnia: 21 Listopada 2012, 15:20 »
Monka, na pewno nie polecam tej http://allegro.pl/fisher-price-karuzela-z-projektorem-i-pilotem-24h-i2795337273.html mamy ją i jest pod każdym względem beznadziejna. Miśki pastelowe w ogóle nie przyciągają uwagi dziecka. Projektor można sobie o kant tyłka obić, bo światło z niego ledwo dolatuje do sufitu i nie ma w ogóle efektu. Jedynie co to melodyjki są nawet ładne, ale za taką cenę nie warto. Jest wielka, montowana na plastikową śrubę, przez co łóżeczko musi być sporo odsunięte od ściany a karuzela jest ciężka przez co się wygina i miałam wrażenie, że zaraz odpadnie. I nie wiem po co jest opcja zginania pałąka. W dodatku żre baterie jak smok i to jakieś duże, nie pamietam dokładnie jakie. Pilota nie używałam wcale. Dobrze, że kupiłam to gie używane za małe pieniądze ;)

Kupiliśmy więc tiny love http://allegro.pl/tiny-love-karuzela-podrozna-3w1-fotelik-gratisy-i2778303177.html i to jest moim zdaniem świetna zabawka. Cena nie taka zła, łatwo się montuje pałąk do łóżeczka, wózka,  jak i rzepem do fotelika. Super sie sprawdziła wlasnie w samochodzie. Nie ciągnie tak baterii, za2ieszki są ładne kolorowe i ma przyjemne melodyjki muzyki klasycznej ;)

Ale sie rozpisalam.... No ale tak to jest jak klient niezadowolony z czegoś  ;D

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1594 dnia: 21 Listopada 2012, 15:30 »
Monka, na pewno nie polecam tej http://allegro.pl/fisher-price-karuzela-z-projektorem-i-pilotem-24h-i2795337273.html
no właśnie moja bratowa ją ma ale zupełnie nie urzekły mnie kolory :-\

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #1595 dnia: 21 Listopada 2012, 18:20 »
Cześć dziewczyny, nie patrzcie się na suwaczek  ;) ale powoli robie listę co bedzie trzeba zakupić dla bobasa, w grudniu jedziemy do kraju i chcę zacząć coś juz kompletowac. W Polsce większy wybór i ceny, no cóż, znacznie niższe na większość rzeczy.
Chcę Was sie poradzic co sądzicie o takiej liście? Czego za duzo? Czego za mało? Czego brakuje, a co sobie odpuścic? Nie robie jeszcze liszty do szpitala, więc jakies tam wkłady na łózko czy inne póki co odpadają.

LISTA ZAKUPÓW:
DUŻE:

1. łóżeczko,
2. przewijak albo taki na komodę albo na łóżeczko
3. materac do łóżeczka
4. wózek
5. leżaczek/bujaczek
6. mata edukacyjna
7. karuzela na łóżeczko
8. fotelik samochodowy

DROBNE DLA MALUSZKA:

1.   Ubranka
 - na początek rozmiarze 56, 3 komplety - body i pajacyk.  Pajacyki ważne, aby były całe rozpinane. Wszystkie ubranka powinny być bawełniane, rozpinane z przodu (a nie wciągane przez główkę).
- koszulka bawełniana wiązana lub zapinana w rozm. 62-2 szt.,
- body bawełniane w rozm.  62 - 2szt.,
- kaftanik bawełniany rozpinany w rozm. 56-3 szt., 62-2 szt.,
- śpioszki bawełniane rozpinane w rozm.  62-2 szt.,
- skarpetki baw. Lub frotte 3 pary,
- czapeczka po kąpieli bawełniana - 3szt.,
- czapeczka welurowa lub akrylowa - 1szt.,
- pajacyk bawełniany lub frotte - 2 szt.,

2.     Kąpiel
- wanienka,
- termometr jeśli nie ma w wanience,
- 2 ręczniki kąpielowe  z kapturkiem,
-  mięciutka  szczoteczka do czesania,
- waciki do przemywania buziaka (takie zwykłe kosmetyczne).
- materacyk, hamak lub leżaczek do wanny,
- delikatna myjka 2x

3.   Sen
trzy kocyki  (lekkie i grubsze)
- ochraniacz na łóżeczko aby Maluch nie poobijał się o szczebelki
- 2 prześcieradła z gumką (prześcieradło podszyte ceratką aby nie przemokło gdyby dzidzia nasikała bezpośrednio w łóżko),
- pościel + poszewki (dwa komplety)
- becik,
- pościel, lub śpiworek do wózka

4.   Kosmetyki
-krem do codziennej pielęgnacji tyłeczka sudokrem
- płyn OCTENISEPT do przemywania kikuta pępowinowego.
- oliwka bambino, ew. johnson (jeżeli się nie przyda to ja zużyje)
- płyn do kąpieli oilatum lub emolium
- mydełko bambino,
- chusteczki nasączone oliwką lub mleczkiem kosmetycznym 5x
- krem do twarzy i ciała,
- proszek antyalergiczny do prania bielizny i pieluszek,
- patyczki higieniczne bezpieczne,

5.   Akcesoria
- nożyczki lub obcinacz do paznokci
- Frida do noska
- pieluszki tetrowe kolorowe bądź zwykłe białe- co najmnie-j 15 sztuk,
- termometr
- parasolka do wózka,
- osłona przeciwdeszczowa do wózka,
- torba na akcesoria
- pieluchy new born Pampers, Libero, itd., różne, po paczce, żeby sprawdzić czy nie ma uczulenia na któreś
- niania elektroniczna
- kosz na śmieci

6.   Lekarstwa
-  zwykłą herbatkę koperkową, 
- Espumissan,
- Sab Simplexi
- czopki przeciwbólowe dla niemowląt,
-  a od 3 miesiąca Nurofen albo Pedicetamol.
- roztwór wody morskiej
-sól fizjologiczna

7.   Karmienie:   
- butelka 250 ml . - 2 szt.,
- butelka 125 ml. - 2 szt.,
- szczotka do mycia butelek i smoczków,
- smoczek uspokajający (0-3 miesięcy) - 2 szt., (mam już MAM i Avent)
- smoczek na butelkę do płynów (0-3 miesięcy) - 2 szt.,
- smoczek na butelkę do mleka (0-3 miesięcy) - 2 szt.,
- termoopakowanie na butelkę,
- podgrzewacz do pokarmu i słoiczków
- Laktator do ściągania pokarmu
- mleko modyfikowane

DLA MAMY:

1.   biustonosze do karmienia - 2 szt
2.   wkładki laktacyjne -(Johnson&Johnson) 2x
3.   wkładki poporodowe plus specjalna bielizna na czas połogu(ile?)
5.   BEPANTEN na popękane brodawki
6.   mydło SZARY JELEŃ do higieny po porodzie
7.   witaminy dla mam
8.   herbatka na laktację 1x
9.   Płyn do higieny intymnej 1x
10. Tantum Rosa 3x
11. koszula nocna do karmienia 2x

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #1596 dnia: 21 Listopada 2012, 18:52 »
jejku - bardzo szczegółowa ta lista  :)
ja zrobiłam listę ale jakoś nadal nie mogę się do niej porządnie zabrać  ;)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1597 dnia: 21 Listopada 2012, 18:57 »
Troszke poczytalam roznych list i zrobilam kompilacje :) dopisalam przed chwila jeszcze chuste lub nosidelko, tez chce to miec

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #1598 dnia: 21 Listopada 2012, 19:12 »
Marta, twoja jest lista bardzo szczegółowa i wiele na niej pkt., moim zdaniem, do wykreślenia:):)
np. po co ci mydełko, jak zamierzasz używac emolientu do kapania maleństwa, albo ten leżaczek do wanienki i myjki? pisząc becik masz na myśli rożek? Sudocrem to maśc lecznicza więc lepiej kupić krem przeciw odparzeniom, np. Johnson albo inny, a nie od razu ładować bobasowi maść.
Wszystko przed Tobą:)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1599 dnia: 21 Listopada 2012, 19:35 »
Czytałam o tym, że jak emolient to mydełko można wykreslić, ale zastanawiam się co mi się lepiej sprawdzi, myslicie, że nie ma opcji, żeby maluch był uczulony na oilatum? Pisząc becik, mam na mysli rożek :)

Dzieki za cynk o kremiku na odparzenia :) Zmieniam.

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1600 dnia: 21 Listopada 2012, 19:38 »
A leżaczek do wanienki nie potrzebny? i myjki? Bałam się żeby mi się dziecko nie utopiło, ale ja jestem zielona w tym ;D a myjki dlatego dwie, żeby mozna było zawsze jedną mieć w "praniu", żeby zarazki wybić, pomyślałam, że bedzie łatwiej z myjką. Nie uzywacie?

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #1601 dnia: 21 Listopada 2012, 19:45 »
Ja kąpie małą w płynie 3w1 Johnsona, Małgosia nie ma żadnego uczulenia, a skóraa jest fajnie nawilżona, taka mięciutka. Płyn jest wydajny i cena ok. najapierw używałam ich poróbek, dostałam w Sr i zamóiwam tez pakiet na ich stronie. Dostałam też mleczko do ciała, ale zapach mi nie spadował i teraz smaruję małą Aksamitnym mleczkiem Nivea. Z ich próbek mam też krem przeciw odparzeniom, fajny jest, ale dla mnie trochę drogi. Ja używam kremu babydream z Rossmana, jest dobry i Małgoś ma zdrową, głdka pupę.
Leżaczek- ja osobiscie nie używam, pewniej się czuję, jak małą "czuję" pod reką. Dziewczyny pisały też, ze one sa tak średnio higieniczne, ale to jak wszytsko- sprawa indywidulna. Ja nie mam myjek, używam tetrowej pieluszki. Nasza mała jest też lekko przykryta taką pieluszką,gdy ją wkładamy do wanienki, jakoś tak poleciła położna i faktycznir, córcia mniej płacze w kąpieli.

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1602 dnia: 21 Listopada 2012, 19:51 »
Oki, dobrze wiedziec. Tez dostalam probki z johnsona, sama uzywam namietnie, uwielbiam zapach, ale czytalam, ze czesto uczula

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #1603 dnia: 21 Listopada 2012, 19:52 »
Marta, ja jestem z frakcji, że wiele rzeczy wyjdzie w praniu i można dokupić gadżety. Sama nie robiłam zakupów na zasadzie "się może przydać", bo szkoda mi było kasy 8) stwierdziliśmy, że teraz w sklepach wszystko jest i jakby co, można nabyć.
Przyznaję, że troche mi w głowie poukładała i pomogłą realnie spojrzeć na wyprawkę SR, bo też miałam fazę na zakup wszystkiego.... albo taki Octanisept- już stałam w kolejce w aptece, ale ciotka farmaceutak stwierdziłą, ze to niepotrzebne. Poradziła, by dopytać w szpitalu, co oni stosują i zawsze można środek dokupić itp. Okazało się, że w moim szpitalu jest tendencja do "naturalnej i higienicznej pielegancji kikuta pepowiny" i one myją zwykłą wodą z białym mydłem. tak zaleciły stosować i kikut pikenie sie zasuszył i odpadł po tygodniu:)
Marta, nie daj się zwariowac:) chociaz wiem, ze to trudne, gdy kompletuje się pierwszą wyprawkę.

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #1604 dnia: 21 Listopada 2012, 19:54 »
Co do uczulenia- póki nie spróbujesz to nie będziesz wiedziała. Nam spasowały właśnie próbki i dlatego kupilismy już dużą butle płynu.

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1605 dnia: 21 Listopada 2012, 20:00 »
Tylko to nie takie proste, bo tu mam jedna firme, ewentualnie dwie, z ktorych moge wybrac, dlatego chce kupic w Pl i to jest wlasnie kwestia tego wszystkiego w sklepach :) wiadomo, ze jakos sobie radza tu matki, ale ja sie przyzwyczailam do wyboru na polkach sklepowych i lubie miec opcje.

A zwariowac to juz zwariowalam  ;D

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #1606 dnia: 21 Listopada 2012, 20:01 »
Marta, myślę, że z leżaczkiem, karuzelką czy matą możesz poczekać, może ktoś zechce Wam sprezentować. To spory wydatek a na początku nie jest to niezbędne :) co do tych ubranek rozpinanych na całej długości to chyba sprawa subiektywna, ja akurat wolałam te przez główkę, bo mi sie dziecko denerwowala jak zapisanie trwało zbyt długo, a przez głowę to rach ciach i gotowe ;) także nie bój sie ich. Co do leżaczka do wanenki to ja kupiłam taką gąbkową matę, ale jej nie używałam, najlepiej sprawdziła się tetrowa pielucha. Tak jak pisała kobietka, przykrywałam nią bobaska, czuł się wtedy bezpieczniejszy. Myjki nie potrzebne, skóra dziecka jest na tyle delikatna, że nie będziesz chciała jej czymś takim traktować :) butelki 250 na początku też bym sobie darowała, ja takich zaczęłam używać dopiero jakiś czas temu. Chyba, że nie będziesz w pl potem długo, to jasne, że kup. Mydełka nie kupowałam, podobno wysusza skórę bardziej niż płyny.
Na brodawki wg mnie dobra jest czysta lanolina, np. Ziaja, przystępna cenowo i nie trzeba zmywać przed karmieniem.
Powodzenia :)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1607 dnia: 21 Listopada 2012, 20:05 »
No lezaczek i mate juz dostaniemy od rodzicow i od szwagra pod choinke, wiec nam to odpada :) karuzelke wydebie od brata ;D

Jak mowicie, ze ani te myjki, ani podkladka do wanienki nie potrzebna to to tez skresle, dzieki

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1608 dnia: 21 Listopada 2012, 20:05 »
Na pewno teraz kosmetykow jeszcze kupowac nie bede, bo jeszcze przed porodem mam zamiar przyjechac raz, wtedy kupie z dobrymi datami.

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #1609 dnia: 21 Listopada 2012, 20:28 »
No dobry pomysł i tak samo "apteczkę" ;) aga co do tych koszulek wiązanych to chyba lepiej żeby jednak były na  napy. Wiązanie czegokolwiek przy wiercącym się dziecku nie jest łatwe :P

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1610 dnia: 21 Listopada 2012, 21:00 »
A leżaczek do wanienki nie potrzebny? i myjki? Bałam się żeby mi się dziecko nie utopiło, ale ja jestem zielona w tym ;D a myjki dlatego dwie, żeby mozna było zawsze jedną mieć w "praniu", żeby zarazki wybić, pomyślałam, że bedzie łatwiej z myjką. Nie uzywacie?

Myjka - fuj.

My do mycia używaliśmy takich dużych płatków kosmetycznych, myjesz ciałko i buźkę jednym drugim pupę i wywalasz:

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1611 dnia: 21 Listopada 2012, 21:01 »
O, super, dzieki

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #1612 dnia: 21 Listopada 2012, 21:08 »
 :szczeka:
Marta, no opadła mi z wrażenia  :)
Zaskoczyłaś mnie chęcią kupienia większości rzeczy w Polsce bo takiej drożyzny jeśli chodzi o rzeczy dla dzieci nie widziałam jeszcze w żadnym kraju.
punkt 3, myślnik drugi - bardzo fajne takie bawełniane podkłady z podszytą ceratką są w ikei (wielorazowe, pierzesz w 40oC)

punkt 4 myślnik pierwszy uwaga!!! na sudokrem, po pierwsze nie wskazany dla dziewczynek, po drugie to nie jest krem do codziennej pielęgnacji tylko w razie "W"

punkt 5 fridę zamieniła bym na katarek - aspirator do odkurzacza

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1613 dnia: 21 Listopada 2012, 21:18 »
Ubranka, pieluchy tu sa tansze, ale ubranka i tak wpolsce kupie, bo tu nie ma wcale wyboru. Kosmetyki sa znacznie drozsze, tak samo caly 'duzy sprzet ' okolo dwa trzy razy drozszy. Ostatnio poszlam obejrzec wozki, foteliki i takie tam, zeby mniej wiecej ceny zobaczyc i najtanszy wozek to okolo 4000 w zlotowkach i to taki badziew, ze psa bym w tym nie wozila... No i oczywiscie wybor kolorystyczny jest powalajacy, czyli wszystkie czarne i szare, ale tu taka moda. Mi sie to nie podoba, uwazam, ze dzieci powinny byc otoczone kolorami.
Wiem, ze w Londynie macie super wybor i wszystko znacznie tansze, mam szwagra, to pewnie o pare rzeczy go poprosze, ale jak juz plec bede znala ;D
No do ikei na pewno sie wybierzemy po jakies systemy przechowywania to i te podklady zobacze. Dzieki.
Sudokrem juz wykreslony  ;)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1614 dnia: 21 Listopada 2012, 21:26 »
Po pierwsze ciuchów za mało, wywaliłabym wszelkie kaftaniki itp, zostawiłabym bodziaki krótki rękaw, bodziaki długi rękaw i pajace, najpraktyczniejsze rozwiązanie. 3 szt to zdecydowanie za mało, u nas czasami 3-4 komplety "idą" dziennie bo tu się "obsra" tam się "uleje". Rozmiar 56 na początek będzie ok, moja jagoda urodzona 58 cm jeszcze spokojnie w 56 wchodzi. Do tego skarpetki, czapeczkę po kąpieli bym wywaliła nie wiem po co zakładac.

Po drugie do pielęgnacji woda z mydłem, płyn do kąpieli ( póki bobo nie ma problemów ze skórą zwykły bo nie ma sensu zdrowej skóry traktowac emolientami), sudocrem w razie odparzenia. I to tyle. Co do pępka to najnowsze zalecenia są takie żeby wykonywac pielęgnację na sucho, czyli po kąpieli dokładnie osuszasz wacikiem/patyczkiem i to koniec.

Dużo płatków kosmetycznych, takich które już wcześniej dziewczyny pokazywały, u nas idą hurtowe ilości.

Butelek za dużo, jedna do karmienia zdecydowanie wystarczy o ile nie uda się karmic piersią.

To tak na szybko

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1615 dnia: 21 Listopada 2012, 21:40 »
Dzieki, poprawiam

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #1616 dnia: 21 Listopada 2012, 22:42 »
Mam pytanko...jaką karuzelę do łóżeczka polecacie? bo im więcej o nich czytam tym gorzej ;)
Ja polecam tą, którą miał Hubi (pozytywkę jeszcze czasem zdarza mi się włączyć, żeby Go wyciszyć) http://allegro.pl/karuzela-klasyczna-pozytywka-lampka-tiny-love-i2796440737.html (Łucja miała nakręcaną - totalna porażka ::)

Marta, nie daj się zwariowac:) chociaz wiem, ze to trudne, gdy kompletuje się pierwszą wyprawkę.
Dokładnie tak! Ja wykreśliłabym przynajmniej 1/3 z listy Marty. ;)

Nie będę kopiować postu, ale zgadzam się z Olą prawie ;) w 100%.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1617 dnia: 21 Listopada 2012, 22:48 »
Ech, bo Wy to jesteście zaprawione w bojach, a ja to bym najchętniej wszystko kupiła i to jeszcze w nadmiarze :) dzięki za pomoc, doprowadze moja liste do jakiegoś porządku dzięki Wam.  :-*

A po 4 komplety ubranek starczą? Zeby dało rade jakoś? Czy jeszcze więcej?

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #1618 dnia: 22 Listopada 2012, 00:12 »
2.     Kąpiel
- wanienka, dodałabym stelaż(często są w komplecie w fajnych cenach),chyba że masz gdzie ją sobie wygodnie ustawić
- termometr jeśli nie ma w wanience z tym też jak dla mnie nie ma co przesadzać,lepiej obserwować dziecko,jaką lubi temperaturę.My początkowo kurczowo trzymaliśmy się tego,aby temp.była "książkowa" a Kuba darł się w niebogłosy...gdy nieco bardziej podgrzaliśmy wodę w końcu zapanowała cisza a On potrafił nam zasnąć w trakcie kąpieli ;D Ewentualnie używałabym termometru na podczerwień(o ile chcesz taki kupić)-można nim mierzyć temperaturę ludzi i otoczenia ;)
- 2 ręczniki kąpielowe  z kapturkiemdodałabym jeszcze 2 ;) z własnego doświadczenia,bo Kuba często po kąpieli sika w ręcznik,gdy Go wyccieram,
- materacyk, hamak lub leżaczek do wanny(zbędne,najpierw trzymaliśmy na własnych rękach,teraz używam gąbkowego "materacyka",ale tylko dlatego,że sama jeszcze boję się trzymać Małego,
- delikatna myjka 2x(ciałko jest tak delikatne,że szkoda męczyć je myjkami)

3.   Sen
trzy kocyki  (lekkie i grubsze)
- ochraniacz na łóżeczko aby Maluch nie poobijał się o szczebelki
- 2 prześcieradła z gumką (prześcieradło podszyte ceratką aby nie przemokło gdyby dzidzia nasikała bezpośrednio w łóżko), podwoiłabym
- pościel + poszewki (dwa komplety)póki co my jeszcze nie używamy pościeli i myślę,że jeszcze troszkę bez niej się obejdziemy
- becik,
- pościel, lub śpiworek do wózkapościeli do wózka bym nie kupowała,materacyk przykrywam flanelką a do przykrycia miałam kocyki,śpiworek kupiłam dopiero teraz,żeby mieć na zimę

4.   Kosmetyki
-krem do codziennej pielęgnacji tyłeczka sudokremtak jak dziewczyny pisały,sudokrem to "lek" na wyjątkowe przypadki,na mniejsze problemy,odparzenia lepiej po prostu użyć alanta zielony lub linomag zielony-tak poleciła mi położna;jak się nic nie dzieje nie smaruję niczym
- płyn OCTENISEPT do przemywania kikuta pępowinowego. zaytaj Ricardo o tańszy zamiennik ;)
- chusteczki nasączone oliwką lub mleczkiem kosmetycznym 5xa te chusteczki nasączone oliwką to po co?
- krem do twarzy i ciała,
- proszek antyalergiczny do prania bielizny i pieluszek,może wystarczyłby zwykły "dorosły" proszek lub płyn do prania,ale SENSITIVE?sporo dziewczyn tak podobno pierze(ja też) :)
- patyczki higieniczne bezpieczne,

5.   Akcesoria
- nożyczki lub obcinacz do paznokci
- Frida do noska
- pieluszki tetrowe kolorowe bądź zwykłe białe- co najmnie-j 15 sztuk,myślę,że lepiej sprawdzą się białe,łatwiej będzie doprać ;) ja np gdy przewijam Kubę i jest "2" to na przewijak kładę dodatkowo na prześcieradełko tetrówkę w razie "w",jak się ubrudzi to tylko tetrówkę ściągam do prania
- termometr
- parasolka do wózka,
- osłona przeciwdeszczowa do wózka,
- torba na akcesoriato i dwa powyższe pkt.pewnie będą już w zestawie,jak będziesz wózek kupować
- niania elektroniczna
- kosz na śmieciteż uważam za zbędny

7.   Karmienie:   
Ten pkt ogólnie bym znacznie zmniejszyła a już na pewno nie kupowałabym tego w Polsce,tylko skorzystała z pomocy szwagra,u nich to naprawdę jest sporo tańsze.Ja dostałam od psiapsióły mega zestaw Aventu,łącznie ze sterylizatorem i podgrzewaczem(pomijam,że dotąd jeszcze nie użyłam,mimo że dokarmiam butlą ;)),kosztował ok.100 funtów,gdzie u nas połowy by za taką cenę się nie kupiło.

- termoopakowanie na butelkę,
- podgrzewacz do pokarmu i słoiczków
- Laktator do ściągania pokarmu
- mleko modyfikowane jeszcze za wcześnie,zwykle doradza pediatra

DLA MAMY:

1.   biustonosze do karmienia - 2 szt
2.   wkładki laktacyjne -(Johnson&Johnson) 2x ja miałam Baby Dream i też sobie je chwaliłam
3.   wkładki poporodowe plus specjalna bielizna na czas połogu(ile?)specjalnych gaci nie kupowałam,kupiłam sobie oddychające ;) bawełnianie,najzwyklejsze,żeby były wygodne i nie było ich szkoda później wyrzucić
5.   BEPANTEN na popękane brodawki po co przepłacać ;)lepiej wybrać się do apteki i poprosić,żeby Ci odsprzedali trochę lanoliny :) za 50gram płaciłam chyba 7 zł a jest baaardzooo wydajna ;) tylko teraz jeszcze nie kupuj,najlepiej jakby po porodzie ktoś Ci ją wysłał,bo nie ma długiego terminu ważności,kilka miesięcy
6.   mydło SZARY JELEŃ do higieny po porodziemi po porodzie powiedzieli,żeby myć się tym,czym myłam się przed porodem,używałam Lactacyd
7.   witaminy dla mam
8.   herbatka na laktację 1x
9.   Płyn do higieny intymnej 1x
10. Tantum Rosa 3x
11. koszula nocna do karmienia 2xteż nie kupowałam jakichś specjalnych,bo zwyczajnie mi się nie podobały i zwykle były jakieś "sztuczne,plastikowe";kupiłam zwykłe koszule tyle że na ramiączkach i tylko zsuwałam jedno lub drugie ;)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #1619 dnia: 22 Listopada 2012, 03:47 »
No Marta lista imponująca :-) podpisuję się pod tym wszystkim co napisały dziewczyny. Jak bede miała kompa włączonego to jeszcze raz to przejrzę.

Anulla a czemu sudocremu nie powinno sie używać u dziewczynek? Ja używałam u Natalki i nic jej do tej pory nie było z tego tytułu.