Autor Wątek: Odliczanko do ślubu Moniki i Leszka ;)  (Przeczytany 45569 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
Odp: Odliczanko do ślubu Moniki i Leszka ;)
« Odpowiedź #90 dnia: 12 Maja 2009, 18:45 »
ooo rzadko sie spotkalam, z podpisaniem intercyzy, a jak to wyglada, co tam jest napisane? co was sklonilo do takiej decyzji?
jak masz ochote i twoj narzeczony nie ma nic przeciwko to jasne ze zostaw, ja tam nie rozwazalam nawet pozostania przy swoim.
 :-*

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #91 dnia: 12 Maja 2009, 20:07 »
dwóch prawników  ;D powiem tak, wcale mnie to  nie dziwi  ;D

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #92 dnia: 12 Maja 2009, 21:24 »
Wow, też mnie ciekawi ta intercyza. Że tak to nazwę, zboczenie zawodowe się udziela?  ;D To pewnie macie jakieś cenne rzeczy nabyte w okresie przedmałżeńskim :-)

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #93 dnia: 12 Maja 2009, 21:29 »
ojjjjj z tą intercyzą to dla mnie jakaś nowość;-) :-* :-* :-* :-* wtorkowe

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #94 dnia: 12 Maja 2009, 21:31 »
My również zamierzamy spisać intercyzę, sama jestem prawnikiem i wiem że może być bardzo przydatna, różnie się w życiu zdarza  ;)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #95 dnia: 12 Maja 2009, 21:44 »
Ale co, taka intercyza to zapis co się komu należy po ślubie? to znaczy w razie rozstania, podział rzeczy nabytych już po ślubie? Bo jak my z T. nie mamy nic cennego terz, to znaczy własnego mieszkania itp, to po co by nam była taka intercyza?  ;)

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #96 dnia: 12 Maja 2009, 21:46 »
ach no ntak zapomnialam ze wy prawnikami jestescie, w sumie to nigdy nic nie wiadomo...

Offline Olucha

• Chuck Norris
« Odpowiedź #97 dnia: 12 Maja 2009, 22:14 »
Intercyza to umowa małżeńska, którą można zawrzeć zarówno przed ślubem jak i w trakcie trwania małżeństwa która wprowadza rozdzielność w majtku małżonków, może być bardzo korzystna w sytuacji gdy jedno z małżonków prowadzi działalność gospodarczą, przede wszystkim chroni przed długami współmałżonka, a wiadomo że różnie się w życiu zdarza  ::) I nie jest to podział rzeczy nabytych po ślubie, jest to umowa która reguluje jak wyglądają kwestie majątkowe, nie koniecznie w przypadku rozwodu  :) Jest bardzo przydatna choć ludzie często nie zdają sobie z tego sprawy  :)

Offline frezyjka81

• entuzjasta
  • Uwierzyć w Anioły nawet gdy ich skrzydła są czarne
  • data ślubu: 10.10.2009
« Odpowiedź #98 dnia: 12 Maja 2009, 23:10 »
Olucha fajnie, że jakiś prawnik jest też tutaj :)

Rzeczywiście zboczenie zawodowe się udziela :) ale do rzeczy - zawarliśmy umowę o rozdzielności majątkowej z wyrównaniem dorobków. Intercyza jak napisała już Olucha nie jest podziałem rzeczy co się komu należy i tak dalej, ale jest rzeczą niesamowicie korzystną jeśli jeden z małżonków lub oboje prowadzą działalność gospodarczą. Po pierwsze umowa reguluje majątek od chwili zawarcia małżeństwa (wszystko co nabyte przez małżonków przed ślubem nigdy nie będzie należało do wspólności) i można zawrzeć ją w dowolny sposób. My akurat zawarliśmy taką, że rzeczy nabyte w trakcie małżeństwa przez jednego z małżonków należ do niego, ale z wyrównaniem dorobków co oznacza, że w razie zmiany umowy bądź nie daj Boże rozwodu, strona która zgromadziła większy majątek musi "wyrównać" drugiej stronie jej część.
Dlaczego taka umowa jest potrzebna przy działalności gospodarczej - jeżeli jest wspólność majątkowa (czyli nie ma intercyzy), to w przypadku gdy jeden małżonek prowadzi działalność gospodarczą i popadnie w długi, to wierzyciel (czyli osoba której jeden z małżonków jest winien pieniądze) może uzyskać tzw. klauzulę wykonalności na małżonka dłużnika czyli na drugiego małżonka i wtedy może dochodzić długów od obojga małżonków - czyli np. mieszkania, samochodu itp. W przypadku gdy jest zawarta rozdzielność to wierzyciel (ale o umowie wierzyciel musi wiedzieć - trzeba ją okazywać kontrahentom itd.) takiej klauzuli uzyskać nie może, bo majątek jest odrębny. Same widzicie, że jest to korzystne i nie ma nic wspólnego z brakiem zaufania, a powiem więcej jest przejawem odpowiedzialności za drugą osobę.  Mój L. właśnie ma własną działalność i oboje wiemy, że sytuacje w życiu są różne. Mam nadzieję, że w miarę przystępnie to opisałam :)

Przypomniała mi się jeszcze kwestia nazwiska, kiedyś na prawie rodzinnym (tam omawia się kwestię nazwisk) doczytałam, że zmiana nazwiska kobiet była symbolem przejścia kobiety spod władzy ojca pod władzę męża. Potem od renesansu wyrobił się zwyczaj, że o kobietach (tak sie nawet podpisywało ich portrety) mówiło się np. tak Helena Lubomirska z Zamoyskich, żeby podkreślić z jakiego rodu pochodziła - czasem żałuję, że to zniknęło.

Ale się rozpisałam.
Buziaki i spokojnej nocy!!!

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #99 dnia: 12 Maja 2009, 23:27 »
Olucha, Frezyjka, świetnie to opisałyście. Wiecie co, mnie to nie interesowało wcześniej i myślałam, tak jak wszyscy pewnie. Że to po prostu opisane co moje, a co twoje itp. Ale teraz to mi dałyście kolejny element do przemyślenia. Bo to rzeczywiście jest dobra rzecz. A sama poważnie myślę o rozpoczęciu własnej działalności za około rok, po studiach.

Ale jak to jest z rzeczami nabytymi, to co ja kupię na siebie, to jest moje, czy ja to mogę i tak przepisać na męża w razie czego. A np. mieszkanie? Na pewno będzie na nas oboje, to jak to się ma do tej rozdzielności majątkowej w razie czego. Skomplikowane to.

I najważniejsze, taką intercyzę spisuje się u prawnika, tak? A jaki jest mniej więcej koszt jej zawarcia? Bo ja zielona kompletnie :-)

Offline marta86star

• bywalec
  • data ślubu: 18.07.2009
« Odpowiedź #100 dnia: 13 Maja 2009, 08:21 »

Naprawdę przydatne rzeczy napisałyście o intercyzie. Też będziemy musieli się zastanowić nad tą sprawą.

Pozdrawiam

Offline Olucha

• Chuck Norris
« Odpowiedź #101 dnia: 13 Maja 2009, 09:15 »
Faktycznie to chyba takie trochę zboczenie zawodowe  ;)

Intercyzę spisuje się u notariusza, koszt to niecałe 600 zł  :) Rzeczy nabyte przez siebie  zawsze możesz przepisać na kogo chcesz na męża również np. aktem darowizny, co do mieszkania to jeśli będzie na Was oboje to macie pół na pół tzn ty masz pół mieszkania a drugie pół ma Twój mąż  :)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #102 dnia: 13 Maja 2009, 13:59 »
Aaa, Frezyjko, mamy 150dni do ślubu!!!  Gratuluje :-) Już coraz bliżej   ;D

Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 27.06.2009
« Odpowiedź #103 dnia: 13 Maja 2009, 16:12 »
faktycznie, ciekawy temat o intercyzie... teraz wiem że miałam o niej błędne pojęcie... muszę dać przeczytać ten fragment mojemu PM...  :)

Offline frezyjka81

• entuzjasta
« Odpowiedź #104 dnia: 13 Maja 2009, 18:26 »
Selenko Rzeczywiście coraz bliżej 150 dni, a potem... reszta życia we dwoje... co za cudowna perspektywa!!! :)

Wracając jeszcze do intercyzy - jeżeli już ją podpiszecie to można kupować rzeczy tylko na siebie a potem dowolnie nimi rozporządzać np. darować na kogoś np. na małżonka. Natomiast jeśli chodzi o mieszkanie to, można kupić mieszkanie w udziałach po 1/2 i wtedy sytuacja w razie długów jednego z małżonków jest bardzo korzystna bo wierzyciel może dochodzić swoich roszczeń tylko z udziału 1/2 małżonka, który ma długi, a uwierzcie nikt nie kupi udziału w nieruchomości!!! Często uważa się, że udział 1/2 to konkretny podział czyli ten pokój dla mnie ten dla ciebie - tak nie jest, jest to udział czysto finansowy tzn. jeżeli sprzedajemy mieszkanie to dzielimy kasę stosownie do udziałów. Z intercyzą wiążą się tylko pewne utrudnienia - tak jak pisałam trzeba ją zawsze okazywać przy wszelkich umowach (zawieranych przy działalności) i pilnować żeby w tych umowach znalazł się zapis o tym że kontrahent wie, że tak umowa między małżonkami została zawarta. Poza tym przy kupnie mieszkania w udziałach - trzeba się starć o 2 kredyty - każdy z małżonków oddzielnie. Jednak moim zdaniem korzyści płynące z intercyzy są o wiele większe niż jej utrudnienia.

Lecę na nauki przedmałżeńskie, na 19:00 , mam nadzieję, że mój PM zdąży :)
Pozdrowionka dla Was!!!   

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #105 dnia: 13 Maja 2009, 18:52 »
bo potoczna opinia o temacie jest - o rany intercyza, a nie taki diabeł straszny jak go malują dla tych co się na tym znają i wiedzą o co w tym wszystkim chodzi

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #106 dnia: 13 Maja 2009, 19:05 »
No rzeczywiście nie taki diabeł straszny :-) Tylko te 600zł to wydaje mi się sporo, toż to za sporządzenie testamentu chyba mniej jest... Ale mówicie, że po ślubie w dowolnym momencie można ją sporządzić, tak? :-)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #107 dnia: 13 Maja 2009, 19:40 »
selena to spytaj samą siebie tak: a ile to jest 600zł w stosunku do tego przed czym Cię ta intercyza może zabezpieczyć? i odłóż sobie na spokojnie z czystym sumieniem co miesiąc 50zł i co? dużo?, niektórzy więcej na papierosy wydają   :drapanie: znaczy tak myślę, bo sama nie palę  ;)

Offline agairish

• Chuck Norris
  • Nasz aniołek 10t3d (9.07.10) godz. 13.15 [ * ]
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #108 dnia: 13 Maja 2009, 20:23 »
Witam!
Jeśli jeszcze można, to z przyjemnością się dołączę.
Super historia poznania, fantastyczne zaręczyny. Mój PM też oświadczył mi się w Święta i też dostałam pierścionek z tanzanitem :)
Z agencją ślubną niezły pomysł...
Hotel Park to urocze miejsce :)
A, a sukienkę już masz??
Pozdrawiam

Offline frezyjka81

• entuzjasta
« Odpowiedź #109 dnia: 13 Maja 2009, 22:20 »
Kochane!
Intercyza w mniejszym mieście może kosztować trochę mniej bo notariusz, może nie brać stawek maksymalnych, ale musicie to sprawdzić. Polecam każdemu, kto prowadzi działalność gospodarczą. A tak przy okazji  - intercyza ma też duże znaczenie przy ewentualnym rozwodzie (nikomu tego nie życzę), wtedy nie trzeba robić działu majątku - będąc na aplikacji na praktykach w sądzie rodzinnym widziałam niejednokrotnie jak ludzie kłócą się o bzdury, a potem w podziale majątku były nawet podzielone deski do krojenia (łącznie z okresleniem czy są one drewniane plastikowe i jaka jest ich wartość)!!!
Ale dość już o tych okropieństwać

Agairish Zapraszam i Witam!!! Fajnie, że ktoś też ma pierścionek z tanzanitem - a już myślałam, że tylko ja się uchowałam. Sukienki jeszcze nie mam - będę miała szytą i dopiero w lipcu muszę się stawić na jej projektowanie.

Dziś byliśmy na naukach przedmałżeńskich - temat brzmiał: Etyka życia małżeńskiego. Fajny żartobliwy ksiądz. Myślałam, że te nauki to będzie "droga przez mękę" ale naprawdę mi się podobają i można się wiele dowiedzieć

Życzę spokojnej nocy i buźki dla Was  :-*  :-*  :-*  :-*  :-*

Offline oleandro

• uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2010
« Odpowiedź #110 dnia: 14 Maja 2009, 11:10 »
Frezyjka jesli dobrze pamietam to nauki robicie w katedrze.. a kto je prowadzi? ks. Piotr?

Super ze bedziesz miala projektowana dla siebie suknie, a w ktorej pracowni??

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #111 dnia: 14 Maja 2009, 11:19 »
nic nie zdążę napisać,bo lecę do pracy,także tylko  :-* :-* :-* :-* :-* zostawiam

Offline Olucha

• Chuck Norris
« Odpowiedź #112 dnia: 14 Maja 2009, 13:05 »
Te 600 zł to wydatek jednorazowy a może uchronić przed o wiele większymi stratami fiansowymi   ::) Tak jak napisała frezyjka może również bardzo pomóc przy rozwodzie, często ludzie pobierając się i wierząc że to już na zawsze nie są świadomi tego że może wartobyłoby się zabezpieczyć, bo przecież każdej z Nas dzisiaj wydaje się że to już na całe życie  ::) racją jest że w sądzie rodzinnym można się napatrzeć ......

Super że będziesz miała suknię projektowaną dla siebie ;) a masz już jakąś koncepcję?  :)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #113 dnia: 14 Maja 2009, 14:20 »
Ja rozumiem, że to jest forum ślubne i wszystkie mamy tutaj różowe okulary ale:
jak napisała frezyjka może również bardzo pomóc przy rozwodzie, często ludzie pobierając się i wierząc że to już na zawsze nie są świadomi tego że może warto byłoby się zabezpieczyć, bo przecież każdej z Nas dzisiaj wydaje się że to już na całe życie
a statystyki rozwodowe w Polsce są porażające

wracając do głównego wątku chętnie dowiem się coś więcej na temat sukni  :)

Offline Olucha

• Chuck Norris
« Odpowiedź #114 dnia: 14 Maja 2009, 14:36 »
Nie chodzi o różowe okulary, a o to że ciężko w chwili obecnej przewidzieć co będzie za ileś tam lat  ;) co do statystyk to one również powinny mobilizować do materialnego zabezpieczania się  ;)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #115 dnia: 14 Maja 2009, 14:40 »
dokładnie Olucha tak jak mówisz, dokładnie  :)

Offline frezyjka81

• entuzjasta
« Odpowiedź #116 dnia: 14 Maja 2009, 20:45 »
Kochane!!!
Miałam dziś naprawdę ciężki dzień - tempo w pracy niesamowite i jeszcze mój bardzo dobry przyjaciel ma spore problemy - wszystko na raz się się dzieje.

Rzeczywiście macie rację statystyki rozwodowe są straszne - wśród moich znjaomych głównie prawników co trzecie małżeństwo kończy się rozwodem... Rekordzistą jest mój kolega, który w zeszłym roku w marcu brał (i to jaki huczny) ślub, a teraz jest już po rozwodzie... Cóż w życiu bywa różnie (jak mówi mój szef)- kwadratowo i podłużnie.

O sukni napiszę później - mój PM zlitował się nade mną i ciągnie na bieganie...
Buźki!!!

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #117 dnia: 14 Maja 2009, 21:55 »
Wow, biegacie? :-) fajnie :-) Nam się dziś skończył karnet na siłownię i chyba drugiego narazie nie kupimy, bo czasu na nią nie ma.

Wiesz, może zabrzmi to zbyt górnolotnie, ale wydaje mi się, że prawnikom te rozwody o wiele łatwiej przychodzą. To znaczy decyzje o nich. Bo znają się na wszystkim od strony technicznej i cóż...

Oczywiście nikomu tego nie życzę, tak jak tu piszecie dziewczyny, każdy wchodzi na nową drogę życia z nadzieją, że to już na zawsze, i oby tak było!  ;)

Dobrej nocki!

Offline frezyjka81

• entuzjasta
« Odpowiedź #118 dnia: 14 Maja 2009, 22:33 »
Już jestem!!!
Selenko!!! Czasem biegamy, lubię się czasami tak zmęczyć- wtedy nie trzeba myśleć.  Z rozwodami prawników chyba masz rację - przebiegają spokojniej, ale emocje zawsze są takie same.

Oleandro - na nauki chodzimy do Katedry, byliśmy 3 razy ale za każdym razem był inny ksiądz - jak już pisałam nauki bardzo mi się podobają!

Jeśli chodzi o sukienkę, to jak już kiedyś pisałam miałam ogromny problem - nic mi się nie podobało w sklepach, w których byłam - dla mnie te suknie były szyte na jedno kopyto. Chodziłam, chodziłam i nic. Drażniły mnie panie, które sprzedają w tych salonach - mówiłam, że chcę sukienkę skromną z ODPINANYM trenem; prawie za każdym razem słyszałam, że ślub to taka okazja,że trzeba wyglądać bogato, a tren się dopina a nie odpina. Byłam załamana, nawet tam gdzie można było sukienki szyć słyszałam, że tren moża tylko uszyć tak żeby go dopiąć. W końcu koleżanka poleciała mi żeby wybrać się do jednej z projektantek mody w Szczecinie, bałam się tego bo myślałam, że to będzie drogie. Ale po spotkaniu z projektanktą byłam mile zaskoczona - chyba mamy podobne gusty - wszystko da się uszyć. Z wstępnej rozmowy - sukienka będzie prosta (beż żadnego koła) lekko rozszerzana na dole z dużym dekoltem i nagimi plecami, będzie długi tren ok 3 m - ODPINANY, dodatkami beda kryształki svarovskiego, ale tylko w kilku miejscach - delikatne akcenty i to co dla mnie najważniejsze - żadnych sztucznych materiałów!!!
Projekty będą 2, w lipcu wybieram jeden, potem upięcie i wybór materiałów i szycie dopiero we wrześniu. Trochę się boję, że tak późno ale tak podobno jest najlepiej.

Pozdrawiam serdecznie i kolorowych snów!!!

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.05.2009
« Odpowiedź #119 dnia: 14 Maja 2009, 23:01 »
ja mam suknię z odpinanym trenem :) większość modeli sincerity ma odpinany tren  ;)