Elisabeth81, to przepis z nowej książki ABC, "Zupa jarzynowa i danie na Varomie":
składniki:
-1 pierś z kurczaka, podwójna
-przyprawa uniwersalna
-25g oliwy z oliwek
-1 ząbek czosnku
-60-80g cebuli
-1 pomidor
-120g czerwonej papryki
-120g różyczek brokułu
-750g ciepłej wody
-1 łyżeczka bulionu drobiowego (lub 1 kostka rosołowa)
-1 łyżeczka soli
-1 szczypta pieprzu
-80g makaronu kokardki lub muszelki
-200g warzyw mieszanych (cukinii, papryki, brokułu, pieczarek)
-2 łyżki śmietany 18%
1. Kawałki kurczaka posypać przyprawą i zamarynować w oliwie z czosnkiem - włożyć do lodówki na min. godzinę
2. Do naczynia włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 2 sek. / obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia.
3. Dodać oliwę, dusić 2 min. / 120 stopni C / obr. 1
4. Dodać pomidora i paprykę, rozdrobnić 3 sek. / obr. 5
5. Dodać różyczki brokułu, wodę, koncentrat bulionu, sól, pieprz i makaron.
6. Pierś kurczaka ułożyć w dolnej części Varomy, warzywa ułożyć w górnej. Nałożyć Varomę, gotować 20 min. / Varoma / obr. wsteczne / obr. 1
7. Odstawić Varomę, mięso i warzywa przełożyć na półmisek, zupę przelać do talerzy.
8. Do naczynia wlać 150g zupy, dodać śmietanę, zmiksować 25 sek. / obr. 10. Powstałym sosem polać kurczaka i warzywa.
Oczywiście to jest cały obiad, jak ktoś chce samą zupę, to robi bez mięsa i warzyw na parze
