hehe, a to dobre. Jak robię bitą śmietanę, to najpierw ją dobrze schładzam (nawet w zamrażalce z 5 min) a potem w na początku ubijania dodaję szczyptę soli albo parę kropli cytryny, choć i tak raz mi nie wyszła

Przed chwilą wypróbowałam przepis na chałkę. Przepyszna. Przepis znalazłam na cincin autorka wesola30
Drożdżowa plecionka
Skladniki:
200 ml mleka
100g cukru
100g masla lub margaryny
1 kostke drozdzy swiezych (40g) albo( 2 opakowania suchych drozdzy)
1 bialko ( zoltko zostawic do posmarowania plecionki)
szczypta soli
Wszystkie skladniki dac do thermomixa na 2 min /40 stopni /poz. obr. 2
(tu miałam problem bo mój TM ma 37 st a potem 50, ale 37 wystarczyło za to wydłużyłam do 2,5 min bo nie złapało temperatury)Jak rozczyn bedzie gotowy dodac
100-150 g twarogu przekreconego 3 krotnie przez maszynke
(zmieliłam wcześniej w TM - z powodzeniem
)600 g maki pszennej
(dodałam 580g i tak ciasto wydawało się bardzo gęste)Wszystko jeszcze raz wyrobic przez 3 min na poz. interwal
(mozna dodac rodzynki jesli ktos lubi)
Ciasto zostawic do wyrosniecia przez 30 min.
Po wyrosnieciu podzielic ciasto na 3 czesci i zaplesc warkocz
(oczywiście nie chciało mi się, wrzuciłam od razu całość do keksówki i zostawiłam do wyrośniecia)zapleciony warkocz posmarowac zoltkiem i wstawic do zagrzanego piekarnikana 180 stopni i piec 30 min