Autor Wątek: THERMOMIX - przepisy i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)  (Przeczytany 1378245 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline moonixx

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1380 dnia: 21 Grudnia 2010, 20:52 »
Witajcie...mam pytanie odnośnie polecanych przez Was ciast na święta..chciałabym upiec 2 ciasta ale zupełnie nie wiem, które wybrać:) każda z Was na pewno próbowała wielu z nich więc chciałabym żebyście POMOGŁY ::)

Offline mika88
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1381 dnia: 23 Grudnia 2010, 19:47 »
Moonixx, pewnie już jest za późno i na coś się zdecydowałaś, ale chciałam podsunąć przepis na tzw.  sernik Iwony.  Wypróbowałam go już kilka razy i zawsze wychodzi świetnie, trzeba go tylko po upieczeniu jeszcze potrzymać trochę w wyłączonym piekarniku (15-20 minut), wtedy tylko minimalnie opada przy stygnięciu.
Wesołych Świąt i wspaniałych wypieków dla wszystkich!

Składniki:
8 jajek
1 kg białego sera
150g miękkiej margaryny
250g cukru
1 cukier waniliowy
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
bakalie

Czynności:
- ubijamy białka ze szczyptą soli za pomocą motylka 3 min/obr. 3 na sztywno, po
ubiciu przekładamy do miski
- wkładamy cukier, żółtka i mieszamy 30 sek/obr.  6-9
- dodajemy ser, cukier waniliowy, margarynę i mąkę, wyrabiamy 2,5 min/obr.  5-7
pomagając sobie kopystką
- dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy przy pomocy kopystki ok.  40
sek/obr. poz.  Interwał (ja robiłam na odwrót - masę serową wyłożyłam do miski i do niej dodałam pianę, mieszając delikatnie łyżką)
- dodajemy bakalie i wylewamy na tortownicę
- pieczemy w temp. 200 przez ok.  60 min
- po ok.  pół godzinie można zmniejszyć temperaturę do 180 stopni
- sprawdzić patyczkiem, czy upieczone

Smacznego!

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #1382 dnia: 29 Grudnia 2010, 13:48 »
Mnie thermomix uratował na święta, pnieważ wyjeżdzaliśmy przed świętami miałam 1 dzień na zrobienie wszystkiego. Zrobiłam więc rybę po grecku, roladę z ryb w galarecie, tatar z łososia, zmieliłam mak na kutię i wyrobiłam makaron i jeszcze jabłecznik i piernik. Wszystko z thermomixowych przepisów i było pycha. :D

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #1383 dnia: 29 Grudnia 2010, 14:31 »
Mnie również TM uratował w przygotowaniach świątecznych. Przez 2 dni chodził non stop.

Offline channel
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1384 dnia: 30 Grudnia 2010, 16:53 »
Mój TM to też pracuś :) Dzisiaj zaprzęgłam go do roboty - jakieś żarełko na sylwestra i nowy rok trzeba by przygotować. Zaraz będą krokieciki, tiramisu, może rybka po grecku???  Na pewno pinakolada oraz smoothie truskawkowe  ;D

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #1385 dnia: 30 Grudnia 2010, 18:42 »
Ja ostatnio robiłam grzane wino - pychotka ;D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #1386 dnia: 31 Grudnia 2010, 09:34 »
 ja muszę przełożyć kupno TM bo nam się priorytety zmieniły...   :D Ale nie ma tego złego ... :)

Offline anai

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1387 dnia: 3 Stycznia 2011, 11:33 »
Czy ktoś coś wie na temat rzekomej podwyżki ceny na to cudo????

Offline mikka

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 24.02.2001
« Odpowiedź #1388 dnia: 3 Stycznia 2011, 21:48 »
Nowa cena to 3979zł, więc dużo nie podrożał, ale oglądałam na stronie vorverk, ceny książek też niestety poszły w góre o ok. 4-5zł

Offline Lirris
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1389 dnia: 12 Stycznia 2011, 19:01 »
Witam serdecznie wszystkich  :D

Przeczytałam cały wątek (trochę tego jest) i stwierdziłam że jest bardzo sympatycznie i miło.
TM mam od sierpnia ale tą starszą wersje TM21 i bez Varomy niestety,  dostałam od mamy bo ona kupiła sobie nowy.  Ja swoje pieniążki przeznaczyłam na zakup TM dla siostry na prezent ślubny :) i całe szczęście bo niedawno miała wycinane migdałki do tego remont w kuchni więc TM "uratował jej życie"  
Uczę się jak z niego korzystać nie tylko do wyrabiania ciasta ale też gotowania.
Mam pytanko czy można korzystać z przepisów na TM 31 w TM 21 czy raczej nie wyjdą?
a drugie czy warto dokupić Varomę na TM 21 i gdzie można ją dostać?

Offline channel
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1390 dnia: 15 Stycznia 2011, 09:19 »
Zapasowe części do TM 21 dostaniesz w sklepie internetowym vorwerk https://www.vorwerk-shop.com/pl/html/thermomix/shop,product,show_kat,7.html

Ja sporadycznie gotuję na parze. Moja kuchenka mikrofalowa ma funkcję gotowania na parze i robi to szybciej niż TM.

Wydaje mi się, że możesz  korzystać z tych samych przepisów co użytkowniczki TM 31

Offline Rosa250
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1391 dnia: 4 Lutego 2011, 21:44 »
Z przepisów można, ale z tego co wiem to nie wszystkich.  Należy pamiętać, że TM 31 ma mocniejsze obroty i czas przyrządzania posiłków przez to jest krótszy - to opinia pań z biura thermomixa.

Offline Rosa250
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1392 dnia: 5 Lutego 2011, 09:51 »
Przepraszam, że tak wczoraj się wtrąciłam, nie miałam już czasu żeby napisać coś więcej.

A więc, moją przygodę z thermomixem zaczęłam jakieś 6 m-cy temu.  Przeczytałam wszystko co jest tutaj napisane i chciałabym Wam bardzo podziękować, gdyż dzięki tej stronce znów znalazłam w sobie pasję do tego urządzenia. 
Mam nadzieję, że to co za chwilę napiszę przysłuży się osobom, które planują zakup tego urządzenia, a nie są jeszcze do końca zdecydowane.

Po raz pierwszy widziałam ten "sprzęcik" jakieś 2 lata temu u mojej kuzynki.  Niby taki robocik, ale zakochałam się w nim w momencie, gdy zobaczyłam jak potrafi zmielić jedną kostkę czekolady - tak kostkę, nie tabliczkę! Niestety jak u większości z nas zadecydowała kwota - zbyt duża.
Co zadecydowało o zakupie thermomixu? Moje zęby i. . . .  dzidziuś.  Niestety po porodzie poszły mi wszystkie zęby, łamały się same i czekały mnie koronki, nie mogłam nic jeść.  Mąż zadecydował: albo kupujemy nową kuchenkę indukcyjną (mam taką starą, żeliwną na prąd, która ciągnie jak diabli) albo thermomix.  Wybrałam thermomix a dlaczego o tym za chwilę.
Jestem osobą leniwą, nie chce mi się nawet naczyń do zmywarki wkładać, więc stwierdziłam, że może ten robot doda mi weny, owszem przez pierwsze kilka dni dawał, a potem to był jakiś tam zwykły robot.
To do czego mi się przydał: okazało się, że mój bąbel ma atopowe zapalenie skóry, strasznie reaguje na pokarmy.  Po podaniu dania ze słoiczka dostawała takiej wysypki, a właściwie ran na nogach, że musiałam sterydami leczyć.  Dzięki temu urządzeniu w ciągu 4 min.  jestem w stanie zrobić jej deser, który smakuje lepiej niż w słoiczkach, jest słodki, mimo że nie dodaję do niego cukru.  Warzywa po ugotowaniu na parze są słodkie, przepyszne.  Mała uwielbia jedzenie z thermomixu.
Nie wyobrażam sobie stania codziennie nad kuchenką, gotowania np.  zupki, potem deserku, a potem mieszania w blenderze, który nie jest w stanie zrobić tak idealnie gładkiej konsystencji jak ta kupna, a thermomix TAK.
Co jeszcze? Można by tego wymieniać bez liku: nie stoję przy nim, bo sam gotuje, nie wykipi mi nic, zresztą jest tutaj wymienionych dużo plusów na forum.
Co mnie jeszcze urzekło? Wstawiam np.  warzywa do ugotowania na parze i ziemniaki np.  do garnka.  W thermomixie mam pewność że w ciągu 20 min.  są ugotowane i do spożycia, w garnku niestety jeszcze nie, potrzeba więcej czasu (przynajmniej na mojej kuchence).  Thermomix jest po prostu szybki jak burza.
Niestety ma swoje wady, jak poniektórzy pisali: jest głośny.  I to właśnie ten fakt sprawia, że nie używam go na tyle ile go "stać", lecz się ograniczam.
Moja młodsza córka jest wrażliwa na dźwięki, trzeba przy niej mówić stonowanym głosem, gdy śpi musi być grobowa cisza.  Mimo, że TM stoi w kuchni i go włączam to ona zaraz się budzi z płaczem.  Ogólnie nie lubi jak go włączam.  To jest dla niego duży minus.
Czego w nim nie robię: nie gotuję zup, bo mój mąż i córka lubią bardzo gęste, takie że łyżka stoi.  Nie piekę chleba bo mój mąż do pracy bierze codziennie 10 kromek. 
Uwielbiam w nim robić  sosy, ciasta, zero dodatkowych talerzyków, łyżek itp.  wszystko miesza sam.  Lubię też pić robione w nim soki, są gładkie i pyszne (starsza uwielbia Kubusia).
TM w przeciwieństwie do innych robotów wydaje mi się, że bardziej "uwalnia" smaki.  Normalnie do sosu czosnkowego dawałam 2 ząbki czosnku, gdy robią go w TM tylko 1 i smak jest bardzo wyrazisty. 
Czy warto go kupić? Powiem tak, warto, ale jest jeszcze jeden mały warunek: nie wszystko w nim wychodzi tanio.  Np.  masło - z 500ml śmietany wychodzi tylko 250g, a przeliczyć łatwo.  Owszem, zaraz ktoś napisze, że zdrowsze, ale wiadomo nie zawsze jesteśmy po wypłacie ;) Ja np.  przez to że jestem na urlopie wychowawczym niestety musiałam z niektórych dobrodziejstw robionych w TM się obejść, co sprawiło że zazwyczaj używam go do robienia codziennych deserów i obiadów dla malucha, czasami wiadomo zaszaleję (wczoraj były czekoladowe knedle drożdżowe w sosie truskawkowym i dziś znów muszę je zrobić).  Oprócz tego, jak ktoś tutaj wspomniał trzeba mieć też trochę zapasów w lodówce, a ja np mieszkam prawie na wsi i często tutaj podstawowych produktów brak.
Należy też moim zdaniem wziąć pod uwagę wielkość rodziny.  Dla nas na 4 osoby w tm za mało ziemniaków się mieści więc i tak gotuję je w garnku. 

Mam nadzieję, że to co napisałam pomoże Wam w tak ważnej decyzji.  A Wam jeszcze raz bardzo dziękuję, że powstała taka strona, bo dzięki niej mam ochotę zaglądać do kuchni (szczególnie jak wklejacie zdjęcia).

Jeszcze coś od siebie: często widziałam Wasze skargi, że nie możecie ubić białek: misa musi być idealnie sucha, nie wilgotna i tak jak w przepisie na 3 z motylkiem ile się da.  Mi wychodzi tak sztywna, że bałwana można z niej robić.  Najlepiej pianę ubijać jako pierwszą.  Gdy robimy już ciasto i umyjemy misę (nie wiem jak to fachowo określić) i powycieramy to i tak jest wilgotna, i wtedy jest bardzo duża szansa, że białko się nie ubije.  Nie zapomnijcie też o szczypcie soli  ;)

Offline Rosa250
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1393 dnia: 11 Lutego 2011, 11:33 »
Witajcie, mam takie pytanie: czy podczas gotowania na parze ustawiacie tak jak w książce prędkość na 2 czy też na 1? Czy jest w tym jakaś różnica przy takim gotowaniu?  ???

Offline Deneira

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #1394 dnia: 19 Lutego 2011, 19:25 »
no ja ustawiam tak jak w ksiazce ale nie wiem czym sie to sie rozni :/
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline norma73
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 13.08.1994
« Odpowiedź #1395 dnia: 24 Lutego 2011, 13:26 »
 Kochani!
zanim coś napiszesz zapoznaj się z regulaminem!
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2011, 13:50 wysłana przez rybkawiedenka »

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #1396 dnia: 14 Marca 2011, 09:45 »
Dołączam do Was jako szczęśliwa posiadaczka cudeńka  ;D Od marca do zakupionego TM daja nowe książki. Ja jestem zachwycona bo jest duzo bogatsza niż ta stara ( wiem bo TM ma moja mama). W ogóle jest dużo fajnych pozycji- np Nasi przedstawiciele polecaja.
Jakby ktoś się czaił na cudeńko to w marcu jest promocja raty 0%.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline moonixx

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #1397 dnia: 15 Marca 2011, 21:32 »
To może jakiś skan tej nowej książeczki?? jest gdzieś do pobrania??

Offline dasiawyd
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1398 dnia: 1 Kwietnia 2011, 20:11 »
Witam wszystkie kucharki termomixowe:-) jestem tutaj po raz pierwszy i po przeczytaniu całego wątku troszke mi raźniej że nie tulko ja oszalałam na punkcie tego cuda . . . użytkuję od ponad 2 lat i nadal jestem nim zachwycona. . . . ale wracając do tematu ostatniego postu znalazłam skan książki, na którą wiele z nas tak poluje:-)

hxxp: chomikuj. pl/aniadtr/Thermomix/Tak*2c+lubi*c4*99+gotowa*c4*87+Thermomix,367248174. pdf

mam nadzieję że się przyda

pozdrawiam

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #1399 dnia: 4 Kwietnia 2011, 16:22 »
Ja si właśnie zastanawiam nad zakupem... Czy Termomix czy garnki AMC...

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #1400 dnia: 4 Kwietnia 2011, 18:13 »
My mamy i jedno i drugie :)

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1401 dnia: 4 Kwietnia 2011, 21:26 »
zaczęłam się ponownie zastanawiać nad tym cudem.... dziewczyny jaki jest największy plus tego urządzenia? a jaki minus?

"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1402 dnia: 4 Kwietnia 2011, 21:27 »
Plus taki, że szybko można zrobić obiad, minus...za dużo przepisów i nigdy nie wiem na co mam ochotę:)
Elu, zapraszam na "pokaz" ;)

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1403 dnia: 4 Kwietnia 2011, 21:31 »
martyna - na pokazie byłam więc w sumie możliwości mniej więcej widziałam...ale dzięki! w sumie zawsze to pretekst żeby Cię odzwiedzić.
co do TM - bardziej chodzi mi o te z Was które już dłużej użytkują więc mają większą praktykę ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1404 dnia: 4 Kwietnia 2011, 21:34 »
Tak naprawdę już nie używam go tak często jak na początku (mam go prawie 2 lata), jeśli chodzi o stan techniczny to raz spadła mi przykrywka z blatu i muszę mocniej docisnąć, żeby się włączyło. To akurat moja wina, nic nie jest niezniszczalne.

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1405 dnia: 5 Kwietnia 2011, 14:03 »
Fakt że TM mam od niecałego miesiąca ale u nas jest codziennie w użytku. Nawet gdy teściowa daje nam "wyprawkę" po weekendzie z obiadkiem to i tak robimy surówkę, soczek, kawe.
Ja nie mogę jeść pieczywa. Każde kupne- od przennego po razowe, żytnie pełnoziarniste wywoluje u mnie mega wzdęcia i ból brzucha. Nie wiem co jest tego przyczyną bo np pizze makaron i inne podobne jem bez problemu. Także dzisiaj próbuje sama upiec sobie bułeczki, najpierw z mąki pszennej i orkiszowej. Powoli będę eliminować składniki które mi tak szkodzą.
No i urodziny Szymona w piątek. Po przewertowaniu wątku zrobię torcik ala prince polo. Zobaczymy jak antytalencie kuchenne sobie poradzi  ::)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline morgaina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1406 dnia: 5 Kwietnia 2011, 14:20 »
Ja też się zastanawiałam nad tym cudem ale odstraszyła mnie po pierwsze cena, po drugie to że sprzęt który już mam będzie stał i się kurzył (ekspres, maszyna do chleba i jeszcze inne takie) brak miejsca u mnie w kuchni tez jest argumentem ;) może kiedyś przy zmianie lokum się zdecyduję.

Offline boberek
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 14.08.1982
« Odpowiedź #1407 dnia: 6 Kwietnia 2011, 07:23 »
Ja mam ponad 2 lata i używam codziennie, jestem bardzo zadowolona :D

Offline Rosa250
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1408 dnia: 6 Kwietnia 2011, 08:21 »
Cytat: kjp83 link=topic=11786. msg1498488#msg1498488 date=1302005029
Ja nie mogę jeść pieczywa.  Każde kupne- od pszennego po razowe, żytnie pełnoziarniste wywoluje u mnie mega wzdęcia i ból brzucha.  Nie wiem co jest tego przyczyną bo np pizze makaron i inne podobne jem bez problemu.  

A może przyczyną są drożdże, w końcu to one powodują rośnięcie ciasta?  ???

Ja używam thermomixu sporadycznie, najczęściej robię w nim budyń z torebki, bo nie muszę nad nim stać, kawy mrożone (zimne napoje z lodówki popijam również zimą).  Z obiadami to różnie, bo mój mąż woli standardowy obiad: kotlet schabowy, a że moja mama dała mi dużo surówek w słoikach więc tych nie muszę przygotowywać.  Używam go również do robienia ciast: sernik izaura, murzyn i jogurtowe, te najbardziej schodzą  ;) Ciasta zresztą u nas górują.
Myślę, że jeżeli nie ma się gdzie postawić na wierzchu thermomixu to nie warto go kupować, bo po pierwsze jest ciężki i trudno byłoby go co chwilę wyjmować z szafki, a po drugie wiadome z autopsji: jak jest schowany to się nie dość, że nie chce go wyjmować co chwilę to na dodatek z czasem się o nim zapomina  :'(

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1409 dnia: 6 Kwietnia 2011, 08:36 »
Rosa ale droższe są też dodawane do ciasta pizzy a po nim nie mam problemów. No nic dzisiaj zjadłam bułkę pszenna własnej roboty i zobaczymy co będzie. Mam nadzieje że to jednak konserwanty tak na mnie działają.

♡ Szymon & Leon ♡