ja mam jeden przepis z tej ksiazki.
KETCHUP
1000g pomidorow dojrzalych, pokrojonych w cwiartki
180 g czerwonej papryki pokrojonej w kawalki
130 g czerwonej cebuli pokrojonej na polowki
2 zabki czosnku
100 g octu z czerwonego wina
1 szczypta galki muszkatolowej
10 nasion gorczycy
10 ziaren pieprzu
1 lisc laurowy
1 lyzeczka ostrej papryki
1 szczypta pieprzu cayenne
1 lyzeczka soli
100 g miodu
1. Do naczynia miksujacego wlozyc pomidory, czerwona paryke, czerwona cebule, czosnek, dolac 50 g octu z czerwonego wina, rozdrobnic 5 s / obr 7
2. Gotowac 40 min / obr 2 zamiast miarki na pokrywe naczynia miksujacego postawic koszyczek
3. Dodac pozostaly ocet z czerwonego wina, przyprawy i miod, gotowac 15-20 min / Varoma/ obr 2 (dopoki mieszanka nie zgestnieje). Zdjac koszyczek i zalozyc miarke
4. Zmiksowac 1 min / obr 10. Przelozyc do sloikow typu twist, po zakreceniu obrocic sloiki dnem do gory, pozostawic na ok 10 min do ostygniecia.
Przepis jest na ok 2 sloiki typu twist. w lodowce wytrzymuje okolo 3 m-cy