Sarunia, dzięki za dobre rady. Może się kiedyś przemogę i go zrobię. Dla mnie to trochę skomplikowane. Ja lubię przepisy szybkie i proste.
A oto jeden z nich:
Pity z nadzieniem:
Składniki:
Ciasto:
- 300 g wody
- 20 g świeżych drożdży
- 300 g mąki pszennej
- 200 g kaszy manny
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 100 g ementaler, pokrojonego na kawałki
- 250 g mieszanki papryki (żółtej, czerwonej, zielonej)
- 50 g cebuli
- 200 g tuńczyka, odsączonego
- 12 zielonych oliwek (50g)
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu
- 12 liści sałaty
Sposób przygotowania:
Ciasto:
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzać 2 min/37 stopni C/obr.2.
2. Dodać pozostałe składniki na ciasto, wyrobić 3 min/naczynie zamknięte/Interwał. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę, uformować kulę. Ciasto podzielić na dwanaście równych części, z których uformować mniejsze kule. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą z nich na cienki okrągły placek (średnica około 12 cm). Placki ułożyć na lekko oprószonej mąką powierzchni, przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Farsz:
3. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 5 s/obr.7, przełożyć do innego naczynia.
4. Do naczynia miksującego włożyć paprykę i cebulę, rozdrobnić 3 s/obr.5. Dodać rozdrobniony ser, tuńczyka, oliwki, sól i pieprz, wymieszać 20 s/obr. wsteczne/obr.2. Przełożyć do innego naczynia.
5. Placki usmażyć z obu stron na "wolnym ogniu" na nieprzywierającej patelni, bez dodatku tłuszczu. Odstawić do ostygnięcia, następnie lekko naciąć brzeg otwierając każdy placek, tworząc "kieszonkę". Włożyć do każdego liść sałaty i wypełnić farszem.
Wskazówka: Do pit można również pokrojonego w plasterki ogórka i pomidora.
Czas wykonania: 40 min, 12 porcji, łatwy.
To kolejny przepis od mojej koleżanki. Może ktoś się skusi na wypróbowanie.