Autor Wątek: THERMOMIX - przepisy i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)  (Przeczytany 1388439 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1080 dnia: 11 Lutego 2010, 20:20 »
Ja smażyłam w dość szerokim rondlu, i pierwsze troszkę za mocno spiekłam ale kolejne na mniejszych stopniach, pięknie się rumieniły. Po moich pączkach pozostały tylko okruszki :D A robiłam dwie porcje. te luxusowe i z książki podstawowej "Dobre gotowanie".

Offline channel
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 69
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1081 dnia: 11 Lutego 2010, 20:47 »
A ja nie umiem nadziewać.  ::)Miałam problem "gdzie" wcisnąć ten dżem.  Zrobiłam więc bez nadzienia i też były pyszne.  W sumie z 2 porcji ciasta bo wszystkim bardzo smakowały.  I zupę brokułową zrobiłam i surówkę. . . .

Offline Sarna

  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 197
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1082 dnia: 11 Lutego 2010, 20:53 »
moj mąż nie lubi kokosow ;( ale by smarowac bulki samym bialkiem to tez dobry pomysl :]

Aha. Mozna zamiast kokosu uzyc drobno zmielonych orzechow lub migdalow.

Offline zanetaj

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.10.2004
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1083 dnia: 11 Lutego 2010, 20:57 »
A ja nie umiem nadziewać.  ::)Miałam problem "gdzie" wcisnąć ten dżem.  Zrobiłam więc bez nadzienia i też były pyszne.  W sumie z 2 porcji ciasta bo wszystkim bardzo smakowały.  I zupę brokułową zrobiłam i surówkę. . . .

Ja nadziewam szprycą już po usmażeniu pączków.

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1084 dnia: 12 Lutego 2010, 11:07 »
ja nadzienie dawalam przed smazeniem- wyszlo 36 paczusiow i zaden sie nie rozpadl. Pierwsze trzy tez mialam troche mocniej przyrumienione hehe
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline Mania271

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 17
  • data ślubu: 06.04.2006
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1085 dnia: 12 Lutego 2010, 12:24 »
ja osobiście smaże pączki już d kilku lat.  Zwykle używałam do tego dużego garnka.  sprawdzałam olej surowym zimniakiem i takie tam.  W tym roku dzięki blogowi Dorotus wypróbowałam smażenie pączków we frytownicy.  Pączki wyszły jak z piekarni.  Nawet miały ten jasny pierścień na około.  Ja pączki rozwałkowałam na 1 cm grubośc a potem wycinałam szklanką, zostawiłam do napuszenia.  Nadziewałam dopiero po usmażeniu.  Pączki wyszły jak z piekarni.  Nawet miały ten jasny pierścień na około.
Co do białek to zrobiłam cytrynowe bezy Dorotus (krcze ale robię jej reklamę ale jest nieziemska jśli chodzi o wypieki)
oto przepis:
6 białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru
świeżo wyciśnięty sok z niedużej cytryny
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno za pomocą motylka.  Poz 4
Cukier dodawać porcjami.  Dodać pozostałe składniki.  Użyć szprycy do uformowania bezików na blaszce.  Piec ok 70-80 w temp.  120C
Oto link to tych bezów hxxp: mojewypieki. blox. pl/2010/01/Cytrynowe-bezy. html

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1086 dnia: 12 Lutego 2010, 13:56 »
ooo ekstra mania :] dzieki, jakbyscie mialy jeszcze jakies pomysly na bialka to piszcie :D
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline Mania271

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 17
  • data ślubu: 06.04.2006
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1087 dnia: 12 Lutego 2010, 14:28 »
Kokochanel czy i ja niegodna mogę prosić o skan kuchni franuskiej?
czy ktoś posiada może skan kuchni włoskiej?

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1088 dnia: 12 Lutego 2010, 15:02 »
Witam gdy otrzymam kuchnię francuską i zrobię skan to wyślę , a Kuchnię Włoską mozna ściągnąć tu; (jeśli coś będzie nie tak to napisz do mnie na priv, to wyślę )
http://chomikuj.pl/sarunia95/Kuchnia/Thermomix

Offline Mania271

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 17
  • data ślubu: 06.04.2006
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1089 dnia: 12 Lutego 2010, 16:01 »
Dzieki wielki Sarunia.  :D

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1090 dnia: 12 Lutego 2010, 17:35 »
dzieki sarunia :]
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline channel
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 69
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1091 dnia: 13 Lutego 2010, 14:19 »
Słuchajcie mam problem.  Piekę sobie chleb i bułki. . . smaczne bardzo tylko. . . strasznie suche i bardzo się kruszy.  Co zrobić aby pieczywo było "mokre" i się nie kruszyło? Piekę z przepisów "dobre gotowanie", a do piekarnika wstawiam naczynie z wodą.  Pomózcie, pizzz.

Gabiś
  • Gość
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1092 dnia: 13 Lutego 2010, 14:54 »
channel jest kilka sposobów, ale niesttey nie zawsze skutkują ;D
1. dać 2 łyzki mąki ziemniacznej
2. dać 2-5 łyżek miodu ( zamiast cukru)
3. dać troszkę tłuszczu - masła lub oliwy z oliwek.

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1093 dnia: 13 Lutego 2010, 15:43 »
Ja proponuję dodać do chleba ugotowanych ziemniaków.



Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1094 dnia: 13 Lutego 2010, 21:22 »
Ja dodaję 2-3 łyżki oliwy i jest ok. :)

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1095 dnia: 15 Lutego 2010, 14:26 »
od jakiegoś czasu próbuję wkleić foto, na Tort z kalendarza TM 2010r. :

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1096 dnia: 15 Lutego 2010, 18:16 »
Witajcie:)
Mam już zeskanowane ksero książki "Kuchnia Francuska".( trochę po poprawiałam )
Deneira...wysłałam na Twoją pocztę.

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1097 dnia: 15 Lutego 2010, 19:08 »
No Sarunia, widzę że torcik wyszedł znakomicie. Napisz tyko jeszcze czy tak jak wyglądał też smakował  :)

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1098 dnia: 15 Lutego 2010, 19:15 »
mikka, torcik jest bardzo smaczny....tylko ciasto jako biszkopt niezbyt mnie się podoba. Według mnie to ciasto jest za ciężkie. Biszkopt powinien być pulchniutki, a to ciasto w całości robione Thermomixem, jest takie trochę  "..babkowate".
Myślę ze , w przepisie jest za dużo mąki...to takie moje zdanie. Ale naprawdę smaczne.:)
Ja kolejnym razem zmienię nieco ciasto na oba biszkopty i zobaczymy co wyjdzie.
Masa-krem z likierem - pyszna...i  na przyszłość ,zrobiłabym jej troszkę więcej. :)

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1099 dnia: 15 Lutego 2010, 19:30 »
Sarunia, dzięki za dobre rady. Może się kiedyś przemogę i go zrobię. Dla mnie to trochę skomplikowane. Ja lubię przepisy szybkie i proste.
A oto jeden z nich:

Pity z nadzieniem:

Składniki:

Ciasto:
- 300 g wody
- 20 g świeżych drożdży
- 300 g mąki pszennej
- 200 g kaszy manny
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli

Farsz:
- 100 g ementaler, pokrojonego na kawałki
- 250 g mieszanki papryki (żółtej, czerwonej, zielonej)
- 50 g cebuli
- 200 g tuńczyka, odsączonego
- 12 zielonych oliwek (50g)
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu
- 12 liści sałaty

Sposób przygotowania:

Ciasto:
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzać 2 min/37 stopni C/obr.2.
2. Dodać pozostałe składniki na ciasto, wyrobić 3 min/naczynie zamknięte/Interwał. Ciasto wyłożyć  na obsypaną mąką stolnicę, uformować kulę. Ciasto podzielić    na dwanaście równych części, z których uformować mniejsze kule. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą z nich na cienki okrągły placek (średnica około 12 cm). Placki ułożyć na lekko oprószonej mąką powierzchni, przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Farsz:
3. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 5 s/obr.7, przełożyć do innego naczynia.
4. Do naczynia miksującego włożyć paprykę i cebulę, rozdrobnić 3 s/obr.5. Dodać rozdrobniony ser, tuńczyka, oliwki, sól i pieprz, wymieszać 20 s/obr. wsteczne/obr.2. Przełożyć do innego naczynia.
5. Placki usmażyć z obu stron na "wolnym ogniu" na nieprzywierającej patelni, bez dodatku tłuszczu. Odstawić do ostygnięcia, następnie lekko naciąć brzeg otwierając każdy placek, tworząc "kieszonkę". Włożyć do każdego liść sałaty i wypełnić farszem.

Wskazówka: Do pit można również  pokrojonego w plasterki ogórka i pomidora.
Czas wykonania: 40 min, 12 porcji, łatwy.

To kolejny przepis od mojej koleżanki. Może ktoś się skusi na wypróbowanie.

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1100 dnia: 15 Lutego 2010, 19:59 »
No, pięknie....łał  coś dla mojej rodziny, wypróbuję !!!! Dziękuję :)

Offline sporrello
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.08.2000
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1101 dnia: 15 Lutego 2010, 21:51 »
Musze wyprobowac ten przepis na pite. mniam

Offline Mania271

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 17
  • data ślubu: 06.04.2006
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1102 dnia: 15 Lutego 2010, 22:12 »
Ja mam podobny przepis na pity:
450 g mąki
0g drożdży
2 łyżeczki soli
280g letniej wody
4 łyżki oliwy z oliwek

Mąkę wymieszać z drożdżami.  Dodać sól, wodę i oliwę.  Zagnieść gładkie elastyczne ciasto.  Wyrobić 3 min, interwał.   Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, uformować kulki, ułożyć na posypanej mąką powierzchni i zostawić do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
Każdą z kulek rozwałkować na placki grubości około 5 mm, oprószyć z wierzchu mąką i zostawić pod przykryciem na 20 min.  W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni i kamień do pieczenia lub grubą blachę.  Piec około 6-7 minut, aż ładnie się napuszą i lekko zarumienią.

Jako farsz używam pierś z kurczaka pokrojoną w drobną kostkę.  Doprawiam i smażę na niwielkiej ilości oleju.  My lubimy na ostro.  Do tego mrożonka warzyw na patelnie.  Sałata lodowa.  Pomidory.  Cebula
(jeśli ktoś lubi.  I sosiki.  Każdą część potrwawy podajemy w osobnym naczyniu tak aby każdy nałożył sobie to na co ma ochotę.  Niezła zabawa dla rodziny jak i na wieczór ze znajomymi przy winie.


Offline Mania271

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 17
  • data ślubu: 06.04.2006
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1103 dnia: 15 Lutego 2010, 22:15 »
w przepisie jest 10 g drożdży :-)

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1104 dnia: 15 Lutego 2010, 22:42 »
Jeżeli ktoś chciałby "Kuchnię Francuską", to proszę o podanie e-mail na priv, to postaram się przesłać :)

Offline Mania271

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 17
  • data ślubu: 06.04.2006
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1105 dnia: 15 Lutego 2010, 22:50 »
Przegladając ostatnio strony o Thermomxie znalazlam sposob na latwe, szybkie i przyjemne obranie czosnku.  Moze i wam on sie spodoba
Do naczynia wrzucic zabki czosnku.  Poz 4 , 3-6 sek.  OBROTY WSTECZNE.  Azeby jeszcze latwiej pozbyc sie lupinek wystarczy wlac troche zimnej wody.  Lupiny jako lzejsze beda plywac a obrane zabki casnku pozostana na dnie.
Milego obierania czosnku   :Kucharz:

Offline moonixx

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1106 dnia: 16 Lutego 2010, 09:08 »
Dostałam od Saruni skan kuchni francuskiej, który możecie tutaj pobrać;)

http://www.zshare.net/download/72626996b70e0bcf/

 ;)

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1107 dnia: 16 Lutego 2010, 09:26 »
Monia271, Twój przepis również brzmi smakowicie, będę musiała wypróbować.

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1108 dnia: 16 Lutego 2010, 11:09 »
Monixx, albo ja coś źle robię albo może źle podałaś link, bo mi się z tego odnośnika pobrały szybkie obiady, za które dziękuję, też się przydadzą.

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1109 dnia: 16 Lutego 2010, 11:29 »
sarunia przepraszam ze tak pozno reaguje- ostatnio zaduzo mam na glowie....ech....slicznie dziekuje za przepisy :D wszystko doszlo, wszystko slicznie wyglada :D buziaki wielkie
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "