Autor Wątek: THERMOMIX - przepisy i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)  (Przeczytany 1378059 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1050 dnia: 3 Lutego 2010, 13:54 »
nie ma sprawy.
Jak tylko otrzymam i zeskanuję to powysyłam :)

Offline civic2000
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 1
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.11.2010
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1051 dnia: 9 Lutego 2010, 15:19 »
A ja chciałam wam polecić www. speedcook. pl  i cena duzo duzo nizsza;) i funkcji więcej:)

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1052 dnia: 9 Lutego 2010, 16:37 »
a po co....skoro mamy juz thermomixa i jestesmy z niego mega zadowolone :] nie ma co eksperymentowac.
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline channel
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 69
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1053 dnia: 9 Lutego 2010, 17:17 »
Witam, przeczytałam prawie cały wątek (jeszcze trochę zostało  :)) i postanowiłam dołączyć do tak szacownego grona.  Posiadam TM 31 od 12. 2008 r.  i chętnie skorzystam z Waszych porad.

Offline Mania271

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 17
  • data ślubu: 06.04.2006
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1054 dnia: 9 Lutego 2010, 18:12 »
witam wszystkich serdecznie.  niedawno znalazlam wasze forum i jestem zachwycona.  dzieki wam dowiedzialam sie kilku nowych i jakze ciekawych rzeczy.  rowniez to wy sprawiliscie ze ponownie odkurzylam mojego thermomixa.  chleb z nasionami i murzynek zrobilam tego samego dnia.  REWELACJA i wielki szacun dla autorow. 

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1055 dnia: 9 Lutego 2010, 23:12 »
Witam nowe osoby :)
Ja dziś w moim Thermomisiu robiłam ciasto na pączki luksusowe i faworki.
Szybko, sprawnie i czyściutko :)

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1056 dnia: 10 Lutego 2010, 09:15 »
witam nowe osoby ....stare tez ;P Ja na razie szaleje ze wszystkim co mozna zrobic na parze hehe
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline zanetaj

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.10.2004
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1057 dnia: 10 Lutego 2010, 22:38 »
Sarunia w której książce jest przepis na luksusowe pączki ? Mam zamiar jutro zrobić , polecasz je ?

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1058 dnia: 11 Lutego 2010, 00:50 »
Ja robiłam z " Przepisy na Thermomix" Ewy Hałaczkiewicz...są to przepisy użytkowników.;( piekłam te pierwsze - wyszły bardzo dobre).

Pączki luksusowe ;

100 g cukru zmielić p. TURBO 20 s
dodać
10 żółtek
2 TM słodkiej kremówki
1 TM mleka
150 g masła
i miksować 5 min, 50 stopni 7 obr
dodać
800 g maki
50 g drożdży
łyżkę skorki pomarańczowej smażonej w cukrze
1/4 TM spirytusu
szczyptę soli
cukier waniliowy
7 minut interwal
wyrosnąć, nadziać, wykulać, smażyć :)



Pączki II
Z przepisu wyjdzie ok. 20 "normalnych" pączków albo 60-70 kuleczek wycinanych
kieliszkiem.

Potrzeba:
40 dag mąki pszennej tortowej
35 dag krupczatki
150 g masła
1 szkl. mleka
7 żółtek, 1 całe jajko
7 dag drożdży
150 cukru
1-2 cukry waniliowe
2 łyżki octu
tłuszcz do smażenia

Do TM włożyć żółtka, jajko, cukier, założyć motylek i ubijać w tem. 37-40 st/obr. 4/ 5 minut.
Wyjąć motylek, dodać mleko i drożdże i wymieszać - 10 s/obr. 6
Dodać mąkę, ocet, nastawić wyrabianie - 4 min/interwał i gdy mąka mniej więcej połączy się z mlekiem i żółtkami dodać rozpuszczone (ciepłe, ale nie gorące) masło - wlać przez otwór w pokrywie nie przerywając pracy urządzenia.
Ciasto przełożyć do podsypanej mąką dużej miski, przykryć i odstawić do
wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, oprószyć mąką, rozwałkować                              i dalej
postępować wedle uznania czyli formować pączki.
Tak przygotowane pączki odstawić do ponownego wyrośnięcia przykryte ściereczką, żeby nie obsychały.
Następnie smażyć na rozgrzanym smalcu i pudrować/lukrować.

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1059 dnia: 11 Lutego 2010, 10:22 »
Dziś próbuję jeszcze raz ten przepis;
Pączki

Z książki ,,Dobre gotowanie" wypróbowałam- pyszne


Składniki:

50 g drożdży
70 g cukru
200 g mleka
80 g margaryny
4 żółtka
500 g mąki
szczypta soli
2 łyżki spirytusu

Wykonanie:

Cukier, drożdże, mleko, żółtka i margarynę podgrzać - czas 1 min temp.37 st., obr. poz.5
Dodać mąkę i sól, wyrabiać - czas 2 min poz. Interwał
Dodać spirytus, wyrabiać - czas 1 min poz. Interwał
Ciasto pozostawić w naczyniu aż podwoi objętość
Wyjąć ciasto z naczynia, rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać krążki
Nadziać powidłami, zlepić ,uformować kulki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu
Wyłożyć na papierowy ręcznik i posypać cukrem pudrem

Smacznego 

Ps. Ja nadziewałam nutellą 

Gabiś
  • Gość
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1060 dnia: 11 Lutego 2010, 10:39 »
Zrobiłam własnie pączki z Tm - wyszły po prostu rewelacyjne! Polecam:) W zyciu takich pysznych pączków nie jadłam ;D

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1061 dnia: 11 Lutego 2010, 11:38 »
Gabis ktore robilas? Te ktore Sarunia podala jako ostatnie? z tej podstawowej ksiazki?
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline channel
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 69
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1062 dnia: 11 Lutego 2010, 12:52 »
Zrobiłam paczusie według przepisu ksiązki "Dobre gotowanie" wyszly świetne.  Mąż prosił o 2 porcję  ;D
A wyglądały tak:
hxxp: img41. imageshack. us/img41/4531/img1280b. jpg

Mam pytanie odnosnie lodów smietankowych.  W przepisie każą dać 2 op.  bitej smietany w proszku.  Czy mozna zastapić ją zagestnikiem do śmietany? Mimo, iż zgodnie z radą dałam mniej cukru wyszły bardzo słodkie. 

Offline channel
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 69
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1063 dnia: 11 Lutego 2010, 12:54 »
Oooooo, nie ma zdjęcia :-(

Offline demonis
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 18.05.2002
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1064 dnia: 11 Lutego 2010, 13:31 »
witam Was wszystkich serdecznie!!!! jestem tu nowa , na forum  o TM trafiłam trochę przypadkiem, (specjalnie załozylam tu konto ::)).  pozwolicie że z Wami zostanę  ;) i wymienię kilka uwag i przepisów, ponieważ mam TM od 4 miesięcy i po prostu szaleje w kuchni.
jestem na urlopie wychowawczym i mam okazje się wykazać:)
zdanie o TM mam jedno :  to jest nieziemskie urządzenie i ja nie wyobrażam juz sobie bez niego zycia  8)
ale jest jeden olbrzymi minus!!! - dlaczego ja tego wczesniej nie znałam???
z tego co widzę forum jest bardzo zywe i strasznie sympatyczne są tu ludki:)
pozdrawiam wszystkich!!!!

Gabiś
  • Gość
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1065 dnia: 11 Lutego 2010, 14:02 »
Deneira tak z podstawowej książki. Naprawde polecam.

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1066 dnia: 11 Lutego 2010, 14:16 »
bede pierwszy raz robic paczki.....jakies wskazowki? ;P hehe........a lody smietankowe- to ja dawalam bita smietane jak kazali i wyszly calkiem cmaczne- no moze rzeczywiscie troche slodkie......ja dodalam jeszcze troche czekolady w kawalkach ;P
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline zanetaj

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.10.2004
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1067 dnia: 11 Lutego 2010, 14:26 »
Dzięki dziewczyny , biore się do roboty . Zrobie te z książki podstawowej.

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1068 dnia: 11 Lutego 2010, 14:47 »
Dziewczyny glupie pytanie.......czy wy smazycie te paczki tylko na jednej stronie ta sklejana czescia do gory czy je obracacie by sie obsmazyly po 2 stronach?
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline demonis
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 18.05.2002
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1069 dnia: 11 Lutego 2010, 15:14 »
Cytat: Deneira link=topic=11786. msg1167037#msg1167037 date=1265896021
Dziewczyny glupie pytanie. . . . . . . czy wy smazycie te paczki tylko na jednej stronie ta sklejana czescia do gory czy je obracacie by sie obsmazyly po 2 stronach?

smaż pączki po obu stronach! najpierw ta sklejaną do spodu, a po przyrumienieniu sie odwróc! pączki lubią "delikatny" ogień.  ostry je przypali a w środku będą surowe:) powodzenia

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1070 dnia: 11 Lutego 2010, 15:18 »
hehe az sie boje........;) dobra trzymajcie kciuki :] ide.....
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1071 dnia: 11 Lutego 2010, 16:07 »
Dziewczyny macie jakis przepis by wykorzystac bialka jak zostaja? Poza bezami.......ciasto na paczki rosnie......tylko mam wrazenie ze cos slabo :/
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Gabiś
  • Gość
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1072 dnia: 11 Lutego 2010, 16:10 »
Smaz po obu stronach i mocno sklejaj bo się porozlatują; D
Białka... no ja niesttey wyrzuciłam  :P

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1073 dnia: 11 Lutego 2010, 16:15 »
hehe....zawsze mam dylemat co z nimi zrobic......najczesciej jemy na drugi dzien jajecznice gdzie wiekszosc to bialka <hahaha> raz zrobilam bezy........no i szukam czegos nowego
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Gabiś
  • Gość
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1074 dnia: 11 Lutego 2010, 16:20 »
Jak coś piekę do białkami smaruję np. wierzch bułki - wtedy ładnie lśni. Jak miałam koty to im dawałam z mlekiem. Z reguły niestety wylewam   :P

Offline Sarna

  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 197
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1075 dnia: 11 Lutego 2010, 16:53 »
Dziewczyny macie jakis przepis by wykorzystac bialka jak zostaja? Poza bezami.......ciasto na paczki rosnie......tylko mam wrazenie ze cos slabo :/

Ja zawsze jak mi bialka zostana robie kokosanki. Nie mam przepisu pod reka, ale generalnie miksuje sie bialka, cukier, wiorki kokosowe i uklada kupki na papierze do pieczenia (dokladnie jak bezy).
Sa swietne i nie ma opcji, zeby nie wyszlo!

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1076 dnia: 11 Lutego 2010, 19:08 »
moj mąż nie lubi kokosow ;( ale by smarowac bulki samym bialkiem to tez dobry pomysl :]
pączki wyszly rewelacja :D dzieki dziewczyny!!!
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline boberek
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 70
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.08.1982
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1077 dnia: 11 Lutego 2010, 19:33 »
Pączki najlepiej się smaży we frytkownicy ( stała temperatura) i siteczko ;D

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1078 dnia: 11 Lutego 2010, 19:35 »
no ja nie mam frytkownicy ;P
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline zanetaj

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.10.2004
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1079 dnia: 11 Lutego 2010, 19:43 »
Ja smażyłam we frytkownicy i pierwsze zrobilam duże  i niestety były surowe w środku , nastepne juz robiłam takie mniejsze i wyszły pyszne , mięciutkie . Smażyłam 170 stopniach .