Gabiś wklejam przepis na Chlebek z podkiełkowanym ziarnem ....ziarenka mam super skiełkowane

Jest to przepis moich znajomych(przedstawicieliTM);
CHLEB WIOSENNY
Składniki:
300 g podkiełkowanej pszenicy (kiełki dł. 4-7 mm)
1,5 MT ciepłej wody
30 g drożdży
30 g oleju
1 łyżeczka cukru
300 g mąki pszennej białej (wrocławska, poznańska…)
płaska łyżeczka soli (ciemnej, morskiej lub innej)
Kiełkowanie pszenicy: 250 g oczyszczonych ziaren wypłukać i całkowicie zalać wodą (można w słoiku), pozostawić na dobę; drugiego dnia odlać wodę, wypłukać ziarno i ponownie zalać wodą; trzeciego dnia dokładnie odlać wodę i pozostawić ziarno w naczyniu; po 1-2 dniach otrzymujemy najlepsze kiełki do spożycia.
Sposób przygotowania:
podkiełkowaną pszenicę i wodę zmiksować 1 min/obr. 10
dodać pozostałe składniki (wg podanej kolejności) i wyrabiać 2 min/obr. Interwał
powstałe ciasto przełożyć do długiej wąskiej blaszki lub 2 krótkich, posypać makiem, pozostawić do wyrośnięcia, następnie piec w piekarniku ok. 50 min, 180 °C
Uwaga! Ponieważ podkiełkowane ziarno ma bardzo różną wilgotność, gęstość ciasta należy regulować dodając białą mąkę.
Propozycje dodatkowe: powstałe ciasto można uzupełniać ziarnami np. słonecznikiem lub dynią.
Najpierw musisz skiełkować pszenicę., dokładnie jak w przepisie...ja zrobiłam to w zwykłym słoiku litrowym.Super wyszła. Rano robię chlebek.
Żanetaj.....Dzięki Żanetko za przepisy