Autor Wątek: THERMOMIX - przepisy i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)  (Przeczytany 1390827 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #810 dnia: 17 Września 2009, 21:02 »
Zapomniałam dodać.  Kopytka oczywiście wyszły bardzo dobre.  Udało się nic nie pokręcić w przepisie.   :)

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #811 dnia: 18 Września 2009, 08:50 »
Ma ktoś może "miodowy tydzień"?....będę bardzo wdzięczna za skan :)

Offline zanetaj

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.10.2004
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #812 dnia: 18 Września 2009, 10:12 »
Mikka , super że wyszły dobre . Ja wczoraj robiłam kluski na parze +polewa czekoladowa były rewelacyjne .
Sarunia tu masz skany
 http://chomikuj.pl/zanavip25/Thermomix

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #813 dnia: 21 Września 2009, 12:13 »
Wczoraj zrobiłam min; likier z kukułek,bardzo smakował mojemu mężowi,który to raczej za likierami nie przepada:D  Dla mnie - pycha !
Na dziś planuję obiad w Varomie ...ryż, warzywami na parze i dzwonka łososia.
Mam pytanie ,
- gotowałyście ciemny ryż?
- czy w tej kombinacji ryż ciemny(taki używam) będzie miękki ? czy muszę zwiększyć czas i o ile? Czy łosoś i warzywa się nie rozgotują ?

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #814 dnia: 21 Września 2009, 12:26 »
Możesz najpierw pogotować sam ryż w koszyczku, a dopiero po ok.10 min. dołączyć varomę z rybą i warzywami.



Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #815 dnia: 21 Września 2009, 21:41 »
Dziękuję Martulka :) Ryż wyszedł bardzo dobrze, ryba smaczna ale niektóre warzywa całkiem twarde  :( Może miałam za duże kawałki.

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #816 dnia: 21 Września 2009, 21:44 »
warzywa mogą potrzebować więcej czasu jak ryba, przynajmniej niektóre...
albo cieniej pokroić, albo wcześniej położyć na parę, np na dole, a na górze dołożyć rybkę...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #817 dnia: 22 Września 2009, 10:05 »
Liliann , warzywa miałam na dole Varomy , były to brokuły,kalafior, marchew a ryba na samej górze pod przykrywką. Dzień wcześniej takie same warzywa robiłam z filetem z kurczaka(warzywa w garnku varomy a filet na wkładce),i też za twarde,nie do zjedzenia :(
kolejnym razem pokroję je na drobne części.
Natomiast ryż ,ryba i filet mięciutkie.
 

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #818 dnia: 22 Września 2009, 10:12 »
Jeszcze jedno, posiada ktoś może  inne przepisy niż te co są w książce, na smaczną kawę ?
w książce jest tylko cappucinio i mrożona.

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #819 dnia: 23 Września 2009, 22:14 »
Mam pytanie. Robiłam kluski na parze. Czy one się Wam dziewczyny tak kleją do varomy? Może za krótko gotowałam? Chociaż tak jak w przepisie. Bo jak jadłam to były dobre, ale jak poleżały trochę na  talerzu to też się kleiły. I jeszcze jedno. Z jakimi sosami je podawać? Ja robiłam sos z kurczakiem.

Offline Damianek
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 1
  • Płeć: Mężczyzna
  • data ślubu: 27.09.2008
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #820 dnia: 24 Września 2009, 14:38 »
Witam wszystkich serdecznie!!!! Jestem tutaj nowy.  Mam na Imie Damian i również z żoną posiadamy to urządzenie.  Jest rewelacyjne i niezastąpione.  mamy pół rocznego synka i za pomocą thermomixa robimy mu różne musy, zupki i papki. Pozdrawiam wszystkich gorąco!!!!
« Ostatnia zmiana: 24 Września 2009, 16:11 wysłana przez Sylvi »

Offline zanetaj

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.10.2004
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #821 dnia: 24 Września 2009, 15:24 »
Mikka mi też sie kluski na parze kleiły do varomy po tych 8 minutach , przedłużyłam czas o kolejne 8 minut i były wtedy takie jakie powinny być. A my jemy kluski ze słodkimi sosami np . śmietana + jagody i cukier lub  z polewą czekoladową. A jak Ci zostaną uparowane kluski to możesz je podsmażyc na masełku na patelni i posypac cukrem pudrem . Pychotka

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #822 dnia: 24 Września 2009, 19:14 »
Zanetaj - dzięki na pewno skorzystam z rad. Damianek - im dłużej mam termomix tym bardziej mi się chce gotować. Zwłaszcza że szybko sprawnie i bezboleśnie. Masz racje. Urządzenie rewelacyjne i niezastąpione.   :)

Offline zanetaj

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.10.2004
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #823 dnia: 24 Września 2009, 20:06 »
Polecam rogaliki drożdżowe z  książki słodkie inspiracje

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #824 dnia: 24 Września 2009, 20:09 »
Ale smakowicie wyglądają. To chyba następne (słodkie) danie który przygotuję w TM. Zanetaj - skorzystałam z Twoich skanów na chomiku i polecam innym.

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #825 dnia: 24 Września 2009, 22:06 »
a ja już zaplanowałam i przyszykowałam produkty na pieczenie bułeczek z serem :)

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #826 dnia: 24 Września 2009, 22:10 »
...rogaliki smakowicie wyglądają...może oprócz bułeczek zrobię i rogaliki,:)

Gabiś
  • Gość
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #827 dnia: 25 Września 2009, 11:26 »
sarunia ja bułeczki z serem robię regularnie. Dziś też - tylko po zwinięciu ich nie kroiłam i zrobiłam taką ogromną strudlę z serem. Wyszła rewelacyjna :)

Gabiś
  • Gość
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #828 dnia: 26 Września 2009, 09:16 »
Kochane zamierza zrobić Ptasie mleczko w TM. Jakies uwagi ?? Wszystko robić jak w przepisie czy coś mozna zmodyfikować ???
I jeszcze mam pytanko odnośnie lodów smietankowych - cy ta smietana w proszku jest konieczna ?? Mogłoby być zamiast tego mleko w proszku ???

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #829 dnia: 26 Września 2009, 10:13 »
ptasie mleczko jak w przepisie...
mój mąż robił i wyszło super...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #830 dnia: 26 Września 2009, 10:23 »
Czy robił ktoś z Was "pączki z ziemniakiem"? Podobno są lepsze i mniej tłuste. Jeśli Tak, to wg jakiego przepisu ?

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #831 dnia: 27 Września 2009, 21:08 »
Pączków nie robiłam, ale robiłam dziś ptysie z książki słodkie inspiracje, ale nie z kremem tylko z bitą śmietaną. Baaaaaaaaaardzo dobre  :) :) :)

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #832 dnia: 29 Września 2009, 22:15 »
Dziś robiłam naleśniki z serem, polane sosem owocowym...PYCHOTKA :) oraz
Kluski na parze.
Może jutro lub pojutrze próba chleba wiosennego, z podkiełkowaną pszenicą.Czekam aż kiełki będą mieć ok. 4-7 mm.
Ciekawy jaki będzie w smaku?

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #833 dnia: 29 Września 2009, 22:20 »
Pochwalę sie też kluskami na parze i bułeczkami z serem ;




Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #834 dnia: 1 Października 2009, 12:24 »
Bułeczki przepysznie wyglądają. Pampuchy wyszły mi taki same, po prostu tylko gotować.  :)

Offline bella bitis

  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 5
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: heheh... panna
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #835 dnia: 1 Października 2009, 14:53 »
Czy ktoś ma jakiś wypróbowany przepis na sos do spaghetti?

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #836 dnia: 1 Października 2009, 15:23 »
Kika dni temu robiłam ten....wyszedł smaczny;
Przepis z kuchni włoskiej TM:
300g mielonego mięsa
50g boczku
80g selera naciowego
1 marchew
1 cebula
80g oliwy
50g czerwonego wina
1 słoiczek przecieru pomidorowego
1 1/2 MT wody
2 ząbki czosnku
sól
-Warzywa z boczkiem posiekać 10s poz4
-dodać oliwę i dusić 3min 100st poz1
-dodać mięso i gotować 10min 100st poz1, pod koniec dodać wino
-dodać przecier pomidorowy wymieszany z 1 1/2 MT wody, sól i zagotować 20min
100st poz1
-sosem można polewać makarony, kluski, lasagne
mikka...codziennie kilka razy coś robię w Temusiu:)
Zaczynam miec obsesję na tworzeniu potraw z TM. Wertuje książki , rozglądam się za nowymi, modyfikuję swoje ulubione potrawy. Gdy jedno skończę to zastanawiam się co by jeszcze zrobić.
Jutro min. zrobię "Chleb wiosenny na TM" z podkiełkowanej pszenicy...ponoć pycha! Zobaczymy.
:)

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #837 dnia: 1 Października 2009, 15:28 »
bella bitis......ten sos co podałam wyżej to...SOS BOLOŃSKI  !

Gabiś
  • Gość
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #838 dnia: 1 Października 2009, 18:21 »
sarunia daj przepis na ten chlebek ?

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #839 dnia: 1 Października 2009, 21:57 »
Gabiś wklejam przepis na Chlebek z podkiełkowanym ziarnem ....ziarenka mam super skiełkowane :)
Jest to przepis moich znajomych(przedstawicieliTM);

CHLEB WIOSENNY

Składniki:
  300 g podkiełkowanej pszenicy (kiełki dł. 4-7 mm)
  1,5 MT ciepłej wody
  30 g drożdży
  30 g oleju
  1 łyżeczka cukru
  300 g mąki pszennej białej (wrocławska, poznańska…)
  płaska łyżeczka soli (ciemnej, morskiej lub innej)

Kiełkowanie pszenicy: 250 g oczyszczonych ziaren wypłukać i całkowicie zalać wodą (można w słoiku), pozostawić na dobę; drugiego dnia odlać wodę, wypłukać ziarno i ponownie zalać wodą; trzeciego dnia dokładnie odlać wodę i pozostawić ziarno w naczyniu; po 1-2 dniach otrzymujemy najlepsze kiełki do spożycia.

Sposób przygotowania:
  podkiełkowaną pszenicę i wodę zmiksować 1 min/obr. 10
  dodać pozostałe składniki (wg podanej kolejności) i wyrabiać 2 min/obr. Interwał
  powstałe ciasto przełożyć do długiej wąskiej blaszki lub 2 krótkich, posypać makiem, pozostawić do wyrośnięcia, następnie piec w piekarniku ok. 50 min, 180 °C

Uwaga! Ponieważ podkiełkowane ziarno ma bardzo różną wilgotność, gęstość ciasta należy regulować dodając białą mąkę.

Propozycje dodatkowe: powstałe ciasto można uzupełniać ziarnami np. słonecznikiem lub dynią.

Najpierw musisz skiełkować pszenicę., dokładnie jak w przepisie...ja zrobiłam to w zwykłym słoiku litrowym.Super wyszła. Rano robię chlebek.
Żanetaj.....Dzięki Żanetko za przepisy :)