Autor Wątek: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urodzona.  (Przeczytany 366765 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Prezenty, kurczę aż mi szkoda że taka duża jestem ;D jest w czym wybrać teraz.
Ja polatałam po Browarze ale ceny mnie trochę stopowały ::) i powiem Wam, że sklepy z zabawkami to świetna odskocznia jest.

Lila, pokaż też pasek

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
Dobry  ;D fajne zakupy, ale walka o zabawki to mnie odpycha troche jednak...

Ale gasienica fajowska  ;D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Majciu w środę ide na imprę pracową, to powiem Krzysiowi, żeby sfotografował pasek na mnie...na razie to mu się (paskowi znaczy się) należy dodatkowa dziurka. Teraz czekam na czerowne rajstopy z allegro, ale coś czuję nie dojdą....kurde szkoda....normalnie czerwonych nigdzie nie ma. Pójde w szarych, ale to już nie będzie to.

Olfahof - masz rację walka o zabawki...no po rostu żenada, ale ja sobie kulturalnie szperałam po pustawych już nieco półkach, nie biorąc udziału w przepychance...

Zanetko czym Młodą zaszczepię już wiem...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
ja właśnie już nie wiem na co szczepić ::)
jesteśmy po szczepieniach na rotawirusy, pneumokoki no i po roku chciałam właśnie na meningokoki...ale zdania pediatrów są podzielone...i zgłupiałam ::)
a jakie Ewie planujesz szczepienia?

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
Lila,ale chcesz kryte te rajstopy(takie troszke grubsze?) sa na stoisku Gatta,w Carefurze na Bohaterow..rózne kolory nawet jaskraworózowe ;D ;D
ja kupiłam sobie czerwone za 9zł bodajze
ja jestem ciekawa bardzo Twoich szczepionkowych wniosków.
ps wczoraj łaskawie Maja obudziła sie po 2h!!!
ps2 to była moja OSTATNIA wizyta w centrum handlowym przed świętami-potem przez reszte dnia leczyłam ból łba normalnie...
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Tetek dzięki....jak nie dojdą do jutra, to pojadę i kupię...
Gatte właśnie zamówiłam...ale idzie...idzie...pytanie kiedy dojdzie.

Co do meningokoków jak ktoś chce wykład to mogę się wypluć co jak i dlaczego, a tak w skrócie:
Jedyną uzasdanioną epidemiologicznie szczepionką w Polsce jest szczepionka skoniugowana przeciwko meningokokom gr C (Meningitec lub NeisVac C).
Nie ma potrzeby sprowadzania z Niemiec szczepionki polisacharydowej Mencevax ACWY (poza uzasdnionymi przypadkami, ale nie do rutynowego szczepienia).
Jest sens zaszczepić dziecko już w drugim półroczu pierwszego roku życia lub po ukończeniu pierwszego roku życia.

Młoda dostanie zaraz po szczepionce na pneumo...lub łącznie ze szczepionką na pneumo...ale raczej tą pierwszą wersję...
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2008, 11:16 wysłana przez liliann »
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
Lila a tak na chłopski rozum powiedz:czemu są takie rozbieżnosci miedzy lekarzami co do tego czy szczepic czy nie???
i jesli musze rozdzielic czasowo szczepienia-to lepiej teraz meingo czy pneumo?
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
bo wytyczne się zmieniają co roku...
co roku są nowe badania, nowe wnioski, nowe dane epidemilogiczne...medycyna jest nauką żywą, ciągle się coś w niej zmienia...
strasznie trudno być na bieżąco, wszystkiego przeczytać się nie da...
a nie każdy pójdzie sobie na taką fajną konferencję (bo nie ma czasu, ma dyżur, ma inne plany), gdzie dostanie się najnowsze dane, można sobie posłuchać, potem poczytać, bo literatury dostałam kupę (jeszcze wszystkiego nie przejrzałam)

ja do tej pory byłam sceptyczna do szybszej ekspozycji na gluten....obczytałam się i już taka scepytczna nie jestem...

a są tematy, w których np dane są tak rozbieżne, albo po prostu temat jest jeszcze ciągle badany, że sama nie wiem co mam myśleć...pewnie za kilka lat, mnie i nie tylko mnie rozjaśni się w głowie;

Tete zacznij od pneumo (bo to jest bardziej epidemiologicznie uzasadnione patrząc na wiek Majki) a po zaszczepieniu pneumo dopiero meningo;
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2008, 11:54 wysłana przez liliann »
— Richard M. Devos

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
lila a co ze szczepionką po 13 mż
świnka-odra-różyczka????

Offline BETI

• maniak
Ile jest tych dawek na pneumo i od którego miesiąca powinno sie szczepić?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Aniu tego tematu nie podejmuje, bo znowu zacznie się o autyźmie...
z resztą tu się jeszcze nie obczytałam i pewnie jeszcze jakiś czas nie obczytam...
w każdym razie nie ma wiarygodnych badań, które by udowadniały jej związek z autyzmem, to tyle co na dzisiaj;

Ja mam nadzieję, że do czasu kiedy Ewka będzie się szczepić będzie już na rynku dostępny Priorix tetra (łącznie z ospą wietrzną).
a tak w ogóle to chyba zaszczepię Prorixem...i od razu mówię, że nie ma to żadnego uzasadnienia medycznego, biorą tu grę tylko i wyłącznie moje subiektywne odczucia jako matki i sympatia do producenta;

...jest strona internetowa o pneumokokach przystępnie napisana, jest strona producenta szczepionki tam jest napisane wszystko schematach szczepień...
w pytaniach odpowiedziach także...
warto sobie poczytać...naprawdę czyta się fajnie, można sobie do tego kawę i ciastko dołożyć

Podanie nowej szczepionki pneumokokowej jest możliwe począwszy od 2 miesiąca życia /zgodnie z Kalendarzem Szczepień/.   Niemowlęta i małe dzieci w wieku poniżej 6 miesięcy otrzymują trzy dawki szczepionki w odstępie przynajmniej 1. miesiąca, a w 2. roku życia czwartą dawkę. Dzieci w wieku 7-11 miesięcy otrzymują dwie dawki w odstępie przynajmniej jednego miesiąca i trzecią dawkę w 2. roku życia. Dzieci w wieku od 12-23 miesięcy otrzymują dwie dawki w odstępie przynajmniej 2 miesięcy. Dzieci w wieku 2-5 lat otrzymują 1 dawkę szczepionki. Proszę spytać lekarza o najodpowiedniejszą dla swojego dziecka metodę szczepienia
— Richard M. Devos

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
ja na ostatniej wizycie pytałam naszej pediatry co z tą szczepionką po 13 m-cu i powiedziała, żebym nie miała żadnych obaw. Ona sama szczepiła 2 swoich wnucząt i szczepić będzie. To dla mnie jest wystarczający dowód, żeby nie schizować.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Lila, tak odskakujac od tematow szczepionkowych i Ewciowych  ;) cos mi sie "majaczy", że kiedyś kupowałas takie zasłony- makarony?? Dobrze pamietam  ???...jesli tak, napisz czy po praniu przezyły, nie poskrecały się ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
jeszcze nie prałam... ;D
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Kule na mole...a już myślałam, ze bede miała info z pierwszej ręki :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
anusia, moja sis pierze w worku, który uszyłam jej ze starej firanki, wygląda jak duży worek przedszkolaka, no i  nie wiruje, wyjmuje je mokre, przeiwesza przez suszarkę nad wanną i czeka aż obciekną, jeszcze wilgotne wiesza, ale niektóre sznurki sie poplączą, najlepiej się rozplątują jak już firanka wisi na oknie. Jest z tym zabawy trochę.

Lilu, co do glutenu, jak byłam ostatnio na szczepieniu to mnie pediatra pytała czy juz gluten wprowadziłam i zdziwiona była , ze jeszcze nie, że czekam do 6 mż...hmmm...a ja wczoraj szukałam tej samej kaszki co Ty - 8 zbóż i masakra..bo nie ma.....
Ja na pneumokoki szczepiłam Prevenarem, w 2,4 i 6 miesiącu życia. Teraz chyba muszę jeszcze raz do 2 rż się wyrobić z przypomnieniem.

Pediatra mówiła też o meningo i wspominała o NeisVac C, ale ponoć w tej chwili nie do zdobycia na naszym rynku. O ospie , śwince mówiła, że najlepiej jak dziecko się zarazi i odchoruje, ale ja się jeszcze z tematem za bary nie wzięłam...do przemyslenia.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
co do ospy i świniki to mam odmienne zdanie...ale każdy ma prawo do swojego...
czy szczepionka dostępna czy nie, to trzeba by do apteki zadzwonić, oni z reguły wtedy obdzwonią hurtowinie i bedzie wiadomo czy do dostania czy nie...albo od razu do hurtowni...jak kto woli...
w każdym razie są sposoby;

Anusiaaa worki do prania są dołączone do "makaronu"
powiem Ci, że moje spagetii nie dojrzały jeszcze do prania, wiszą od czerwca, nikt w chałupie nie pali, zatem nie żółkną, co najwyżej się kurzą, ale tego to ja nie widzę...
— Richard M. Devos

Offline tylunia
  • You are my person brand of heroine
  • Chuck Norris
  • Ludzie mają pewną wspanialą ceche. Zmieniają się.
czesc Lila troszke nadrobiłam widzialam piekne zdjecia z chrztu  ;D ;D ;D śliczna jest Mała Smoczyca  ;D ;D ;D i juz duza 5 miesiecy jak to zleciało  ;D ;D ;D

ps. kuchnia jest swietna widziałam wczora taka sklepie  ;D ;D ;D sama bym taka chciala hihi  ;D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
dzisiaj śniadanie nam się opóźni…
Ewa bawi się nową zabawką

Toto nowe kolorowe zamiast karuzeli…
— Richard M. Devos

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
Ee super, ja właśnie też dumam nad czymś? a to jest bardzo nisko? nie będzie przeszkadzać podczas spania jak szkiet będzie machał kończynami?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
ona ma to zamontowne w nogach. Po prostu rano ją przełożyłam pod ten łuk i radochę ma jak nie wiem...
bo to jest dość niskie (ale można przemontować na wyżej) i nie dało by się pod tym spać....
— Richard M. Devos

Offline tete

• Chuck Norris
fajne to...
ja mysle nad prezentem pod choinkę dla Szczerzuji..hustawke wykluczyłam-masz moze pomysł jakis?? :-\

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Ale fajna zabawka...nie dziwię się, że Ewa nie myśli o jedzeniu. A karuzelę zdemontowałaś?? U nas wstyd się przyznać,ale moje roczne dziecko nadal zasypia przy dźwięku karuzeli  ::) Mam zamiar wprowadzić bajki, najpierw na cd, później czytane, ale sprzętu u niej w pokoju brak.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Tete garnuszek na klocuszek...
coś fajnego do kąpieli...pływająca zabawka...

nie wiem...

karuzelka jeszcze wisi, ale już tylko wisi...od kilku dobrych tygodni; Próba włączenia kończyła się próbą demolki...Ewa się nad nią znęcała, szkoda mi zwierzaków na karuzeli...
powstała idea podarowania karuzelki komuś...ktoś chętny?
— Richard M. Devos

Offline tete

• Chuck Norris
Lila a ona jest taka ze nie trzeba jej nakręcac?I działa?
bo moze bym odkupiła...moja juz zipie ledwo co...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
działa....
nie nakręca się...wciska się przycisk...
nie chcemy jej sprzedwać...chcemy oddać w dobre ręce, żeby ktoś przygarnął te trzy zwierzki co na niej wiszą i je karmił przynajmniej raz na dobę  ;D ;D ;D ;D
— Richard M. Devos

Offline tete

• Chuck Norris
Lila ja wiem ;D  ze Mikołaj sie zbliza -ale wklej fote jak masz-ja sie ewnetualnie upieram przy kupnie ;D ;D
a ja juz prezent zamówiłam

mam nadzieje ze zdadzą egzamin...

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
Też myślałam o tych bębenkach, ale ostatecznie kupiłam garnuszek... mojej chyba nic nie zmusi do raczkowania :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris

taką oto mamy

Tetku ona nam dwa razy siadła - dwukrotnie firma bez problemu wymianiła nam pałąk i pozytywkę, teraz pomimo, że córka się nad nią znęca już sie nie psuje, ale może jakoweś fatum nad nią wisi....a jak znowu za jakiś czas padnie. Jak sprzedamy będziemy miec kaca moralnego, a tak to najwyżej ktos będzie miał pozytywkę i nieruchome zwierzaki do zabawy (bo tak się psuła - grała, ale nie kręciła)...

Dwa - też ją w prezencie dostaliśmy...

naprawdę musieliśmy mieć pecha, bo znam multum osób, które mają tą karuzelkę i się im nie psuje...

a ten bębenek to Fishera?

Ewcia ma kupione dwie małe zabwki pod choinkę...jakoś się nad prezentem nie roztkliwiałam, bo przeciez ona jeszcze nic nie rozumie. A i tak kupię jej wszystko co uznam dla za stosowne do poziomu jej rozwoju, nie musi mieć świąt do tego....
— Richard M. Devos

Offline BETI

• maniak
A mój mały sie tymi bębenkami sporadycznie bawi...
I karuzela też nam nie szwankowała,do czasu jak sie baterie nie wylały :-\