Autor Wątek: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urodzona.  (Przeczytany 367049 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Ten sposób Mariol to ok ale ja sie zastanawiałam nad takim tradycyjnym sposobem, jakby się to dziecku spodobało jak woda z góry leci ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
chyba nie bardzo...bo do oczek leci itp...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
no i przy okazji mama cała mokra od włosów po czubki palców
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Z tymi oczkami to może faktycznie ale mnie właśnie chodziło o wspólną kąpiel więc mama może być mokra ;D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
no i jesteśmy poszczepionkowe...
Młoda zjadła cyca i teraz znowu śpi...obudzi się dostanie słoika...

W przychodni zostaliśmy powitani przez "panią szczepionową"  - O Państwo K. zapraszam.... - pluś cudny uśmiech...
Córka jednak omamić sie nie dała; po ważeniu, mierzeniu i badaniu uderzyła w syrenkę jeszcze przed zastrzykiem, a późniejsze kłuj tylko utwierdziło ją w przekonaniu, że wycie jest słuszne.

...i właściwie wszystko jest gucio gdyby nie to, że martwi mnie nieco fakt, iż Młodej nie przyrasta obwód główki od ostatniego mierzenia - czyli od 6 tygodni...
no nic ...będe musiała poobserować i pokontrolować sama...
najprawdopodobniej jest to wielkie nic, ale zawsze cień niepokoju pozostaje;
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline BETI

• maniak
Hmm,a ile powinien urosnąć?
Powiem szczerze,że nigdy nie patrzylam na obwód głowki.Zerknęłam teraz do książeczki i u mnie zwiększył sie o 2 cm od ostatniego czyli jest 43 cm,natomiast klatka piersiowa jest bez zmian 45cm i wzrost tylko 1 cm? Lilkuś,może ona po prostu źle zmierzyla?Wiesz jak to z małym dzieckiem.Kręci się i tym kobitkom trudno zmierzyć.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
lila przestań! ::)
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Dzizes, czasami Ci zazdroszcze, ze masz wiedze medycza, jestes lekarzem itp. ale z drugiej strony to mozna zeswirowac od tej wiedzy ::) Obwod główki :o O maj gat...to tez jest wazne :o
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Zabcia

• forumowicz
liliann, jamie glowka tez rosnie jakos wolniej ale lekarz kazal sie na razie nie martwic tylko obserwowac.
fakt, ze jemu troszke obwod sie zmienial ale bardzo powoli... nadal obserwujemy

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Lila, ja też sprawdzam te wszystkie wymiary po szczepieniach i patrzę jak się mała łapie w siatkach centylowych, my wypad na szczepienia mamy 4 grudnia. A jak waga małej Ewy? No i wzrost ?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
racja Zabciu trzeba obserwować..i to też zamierzam robić...

Zmierzone jest na pewno dobrze

6 tygodni temu obu i mi i lekarce wydawało się, że Ewie rozmieka potylica...oprócz tego pociła się jej głowa przy jedzeniu - tego akurat lekarce nie powiedziałam, ale zauważyłam.
No i dostałam w zaleceniach wit D 1 kropla...
Dzień później było uSG bioder i dwa śliczne jądra kostnienia...
Średnio to jedno do drugiego pasuje - głowa nie kostnieje a nogi tak? takiej wybiórczości organizm nie posiada.
wit D kupiłam, ale zapał do dawania miałam minimalny - przez 6 tygodni Ewa dostała 7 kropli (tyle zapisałam) no to moze max 9, bo pewnie nie wszystkie zanotowałam. Raczej nie za duzo jak na okres 42 dni.
Głowa jakoś się cudownie pocić przestała, potylica przestała się wydawać miękka...
Patrząc na całokształt Młoda raczej nie ma i nie miała niedoboru wit D...zatem mój nos, żeby jej tej wit D raczej nie dawać był słuszny...
Ma ją w końcu w sztucznym mleku...

no i dzisiaj akcja głowa...
Lekarka ograniczyła się jedynie do doradzenia mi nie dawania witD jeśli to robię...jak najbardziej słusznie...
A głowę po prostu trzeba poobserwować...
..ciemię się zmniejszyło, a nigdy pokaźnych rozmiarów nie było...
Pożyjemy zobaczymy...

Kaha waga ładnie; Ewcia ma 6200g - ona mi się rozjadła jak dostala nowe papu...i też ładnie przybrała od tego czasu na wadze.
żeby się pośmiać..to na pierwszym szczepieniu miałą 4200, na drugim 5200, na trzecim 6200...równo kilogram co 6 tygodni przybiera (akurat regularnie co 6 tyg mamy szczepienia)
a wzrostu nie mierzą...ale ma 66 cm - kilka dni temu mierzyliśmy sami..

— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
Ładnie Ewcia przybiera :)
My też byliśmy wczoraj na szczepieniu - Młoda nawet nie pisnąła, na widok strzykawki włączyła jej się opcja "gadanie".
Opcja "wycie" pojawiła się dopiero na widok czapki i kurtki....

Offline Wercia

• Chuck Norris
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Liliann a do kiedy powinno zarosnąć się ciemię ???

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
wg litertury ciemię przednie zmniejsza się wyraźnie od 6 miesiąca życia dziecka. Zwykle zarasta w przedziale wieku 15-18 miesięcy, ale może zarosnąć całkowicie już w wieku 9 miesięcy.
— Richard M. Devos

Offline Wercia

• Chuck Norris
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Mieszkowi zarosło około 16 miesiąca... czyli dobrze......

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Lila? Dostałaś przesyłkę?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
dostałam ( przez wczorajszą rozmowę i dzisiejsze szczepienie zupełnie zapomniałam)
fajny zestawik
sztućce są super wyprofilowane, dlatego zostawiliśmy na ten wielki dzień kiedy Ewa zachce jeść sama  ;D ;D ;D
dziękuję bardzo...
— Richard M. Devos

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Cała przyjemnośc po mojej stronie  ;D Cieszę się, że mogłam pomóc :) Pozdrowienia dla Was.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
a masz fotę? bo ten zestaw to tupenware tak?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris

takie sztućce...
jeszcze dokupiłam taki zestawik

— Richard M. Devos

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
fajne! a drogie?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
na allegro 10 zł kosztowała mnie ta łyżeczka w etui (bedzie na wyjazdy) i 35zł miseczki.
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
Lilu, dokładnie taki sam zestawik Łucja dostała od mojej księgowej, miseczki są superowe, łyżeczka też, widelec jeszcze w ruch nie poszedł. Te nakryweczki są superowe, bo można zakryć papu i nie stygnie no i można w nich jedzonko podgrzewać w mikrofali, ale ja wolę nakryć i włożyć do ciepłej wody...jakoś mi mikrofala do małego dziecia nie pasuje.

Ewcia faktycznie ślicznie przyrasta.
Mojej pannie też się główka w czasie karmienia poci, w tym miejscu - gdzie styka się w moją ręką...jak siedzi na foteliku i wcina kaszkę to się nie poci....muszę z pediatrą pogadać w takim razie...ale przeca wit.D jest w mleku...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
to zacznij ją inaczej trzymać i Ci pocenie przejdzie...
ja zmieniłam układ ręki-ramienia i pocenie cudownie ustało...bardziej wynikało z naszego kontaktu niż z czegokolwiek innego...
A jak Łucji stawy w USG - jak ma jądra kostnienia to bym sie nie martwiła...
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
Lila, ortopeda mówi, że wsio oki, szczególnie, że ja jako mały berbeć miałam z tym problemy, jak się póżniej okazało mocno przesadzone, a według mojego taty wymyślone przez lekarza......Tak czy inaczej byłam szeroko pieluszkowana i jakieś łupki mi na nóżki wkładali. Ja jednak uważam, że lekarz miał rację, gdyż jak mocno schudnę - to stojąc nago przed lustrem wyraźnie widzę, że jedno biodro mam inne, mniej wystające. Łucja była badana ręcznie...wykręcana, przekręcana itd....
A co do usg i badania tych jąder to....
.....moja panna nie miała usg, czy to badanie obowiązkowe, bo jeśli tak, to opierdaczę moją pediatrę. Jak ewentualnie mam się o takie badanie upomnieć??

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
To ciekawe z tą wit.D. Bo ja i wcześniej Wiktorowi i teraz Oskarowi miałam/mam podawać 2 krople. A przecież obaj na sztucznym mleku od początku byli.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
w zachodniopomorskim jest to standard...praktycznie całe badanie składa sie z USG, nie słyszałam, aby u nas badano jakieś dziecko inaczej - czyli po staremu, jedynie lekarskie badanie stawów;

chyba wg wytycznych ortopedów dziecięcych też jest to standard - ale przyznaję się bez bicia, że tych wytycznych nie czytałam, bo mi sie najzwyczajniej nie chce...

ale wiem, że sa rejony kraju gdzie robią dzieciom jako rutynowy screening RTG stawów biodrowych - ja bym zabiła...

opierdacz to ortopede...co ma pediatra do tego, ona daje tylko sierowanie do ortopedy...
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2008, 23:23 wysłana przez liliann »
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
Masz rację, właśnie gadałam przez moment z moimi mamami z porodówki, ani jedna dzidzia usg nie widziała.....a należymy do różnych przychodni....a ortopeda to, nic mu nie ujmując 70 letni pan, który z nowości technicznych to ostatnio używał...samochodu chyba....wścieka mam, jutro ruszę ten temat w takim razie, bo w przychodni usg jest i widziałam tam doktorka, który robił mi usg jamy brzusznej w szpitalu ...czyli tam pracuje...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
wytycznych nie znalazłam, ale znalazłam artykuł na polskim gruncie stworzony i proszę to masz jego podsumowanie

Celowość badań profilaktycznych stawów biodrowych

Badania przesiewowe noworodków i niemowląt w kierunku dysplazji stawów biodrowych zostały zapoczątkowane w latach 50. przez Von Rosena (9), a w Polsce przez Degę (10). Były one oparte na badaniu klinicznym noworodka (test Ortolani'ego i Barlowa) oraz kontroli radiologicznej po ukończeniu trzeciego miesiąca. Ten wysiłek lekarzy nie przyniósł niestety oczekiwanych rezultatów. Miarą niepowodzenia były liczne przypadki późno rozpoznanej wady oraz znaczna liczba dzieci hospitalizowanych i operowanych (11,12).

W związku z wciąż niezadowalającymi wynikami akcji wczesnego wykrywania wady, trwały próby znalezienia innej, doskonalszej metody. Problem ten rozwiązało wprowadzenie przez Grafa ultrasonograficznej oceny stawów biodrowych noworodków i niemowląt (8). Ta nieinwazyjna, powtarzalna i w sumie tania metoda pozwala z dużą precyzją przedstawić morfologię stawu, w tym nie tylko elementy kostne, lecz także i te zbudowane z tkanki chrzęstnej. Nowoczesna aparatura pracująca w czasie rzeczywistym pozwala dodatkowo wzbogacić diagnostykę o badanie dynamiczne, obowiązkowe obecnie przy stwierdzeniu dysplazji.

Rozpoczęty w 1990 roku nasz program wczesnego wykrywania dysplazji z zastosowaniem ultrasonografii przyczynił się niewątpliwie do zwiększenia liczby badanych dzieci. Obserwujemy szybki wzrost zgłaszania się, jest to obecnie około 80% dzieci urodzonych w Państwowym Szpitalu Klinicznym w Białymstoku. Ważną rolę w popularyzacji programu pełnią neonatolodzy i pediatrzy, którzy podczas pierwszego badania klinicznego w pierwszych dniach życia zwracają uwagę rodziców na potrzebę badania profilaktycznego w Poradni Preluksacyjnej DSK
Po wprowadzeniu przez nas ultrasonografii do badań profilaktycznych w kierunku wczesnego wykrycia dysplazji stawów biodrowych obserwujemy zmniejszenie liczby dzieci hospitalizowanych z powodu późno rozpoznanej wady. W latach 1999-2000 nie było w naszym materiale przypadku późno wykrytej dysplazji wymagającej leczenia operacyjnego, co naszym zdaniem należy uznać za sukces prowadzonego programu..

a zatem USG jest standardem...
podejrzewam, że u nas oddział regionalany NFZ nie zakontraktuje poradni bez USG....

Kasiu to USG musi zrobic ortopeda...
ja mam pojęcie o USG tkanek miękkich np brzucha...ale w tym co widziałam tam na monitorze to ni huhu sie nie wyznaję;
na USG stawów trzeba sie znać...
— Richard M. Devos

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Liluś, jak w doopsko kopnę to będziesz lecieć dalej niż widzę.

Pamiętasz, co mi ostatnio powiedziałaś ? Nie wymyślaj sobie, to i ja Tobie teraz "Nie wymyślaj Dziecku" ;) U nas ortopeda też znalazł piękne jądra kostnienia i pochwalił jednocześnie strasząc wieeeelkim ciemiączkiem i nakazał szybką konsultację z pediatrą w sprawie witaminy D. P chciał lecieć na gwałtu rety, a ja mu na to "Spooooookojnie, przy szczepieniu pogadamy i popytamy" W międzyczasie języka zaczerpnęłam w necie, w książkach i poczekałam do dziś dzień. A dziś lekarz uspokoił nas, mnie pochwalił za zdrowy rozsądek i stwierdził, że jest tak, jak być powinno.

Skoro piszesz, że biodra odpowiednio kostnieją to i z główką jest ok i tego się trzymaj, bo oszalejesz w gąszczu chorób i patologii, które znasz jako lekarz.

No! Głowa do góry :D