Autor Wątek: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urodzona.  (Przeczytany 364512 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline merkunek

• Chuck Norris
A i jeszcze fajnie to wsio jest opisane w języku niemowląt, u nas się sprawdzało, uważałam, zeby nie przegapić ziewania lub innych oznak śpiącego dziecia i wtedy szybciorem siup do łóżeczka i zazwyczaj mały zasypiał, jak przegapiłam to nie było za wesoło, bo dziecio wtedy chciało, a nie mogło zasnąć.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
chce a nie może...czasem mi się nawet od cycka odrywa i płacze...
possie possie....oderwie się zapłacze - tak kilka razy...kręci głową...
a potem widzę jak się oczy zamykają, zaczynna ssać wolniej, rytmicznie i zasypia....
a bywa, że zasypia od razu przy ssaniu

to zależy od dnia

wieczorem też jest różnie, czasem też mi się męczy, czasem pada od razu - ale wtedy oczywiście bez cyca;

dobra ....skupię sie na obserwacji pierwszych oznak zmęczenia i senności, może to faktycznie klucz....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Liluś, wg mnie to właśnie przemęczenie....u nas było to samo w tym okresie. Czasami robiła takie jazdy, ze myślałam, że wyjdę z siebie. Teraz tez się zdarza, ale już rzadziej. Obecnie leży w łóżeczku i gada do siebie i kilka dni z rzędu potrafi tak 1.5h leżeć aż zaśnie...wkurza mnie to mimo, ze nie płacze.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
czyli zastosuję tę sama metodę co na noc...
pusty pokoik i włączne akwarium fiszera...
dzisiaj startuję...o ile stan mojego zdrowia mi pozwoli...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Zabcia

• forumowicz
liliann, w ksiazce "jezyk niemowlat" (czy jakos tak) jest np napisane, zeby dziecko po dwoch pierwszych ziewnieciach zaczac wyciszac, potem jak dziecko ma takie "zawieszki" czyli patrzy sie w jedno miejsce tak dlugo i nie mruga to wtedy trzeba odlozyc do lozeczka, tak chyba mnie wiecej to bylo. jak jamie mial ok 3 miesiecy to obserwowalam to wszystko i rzeczywiscie sie sprawdzalo. tam jest rowniez napisane, ze dziecko powinno usnac w ok 20 minut, jezeli sie za pozno ten moment zauwazy to wtedy dziecko moze miec problem z usnieciem. troche sie powymadrzalam  ;D obserwuj ewe i na pewno zauwazysz kiedy powinna byc polozona do lozeczka

• Chuck Norris
Powodzenia Lila. A może zaserwuj Ewie jakiś stały rytuał, żeby wiedziała, że po jakiejś czynności będzie sen...np. śpiewaj jej  :P  ;D

P.S. chcesz "każde dziecko może nauczyć się spac"?? Mam na kompie. Naprawdę fajnie opisane.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris

myślisz, że mi sie chce takowe obserwację stosowac - nie na moje nerwy.....Krzycho jest w tym lepszy... ;D ;D ;D ;D
Zabciu podziwiam za cierpliwość...szczerze...
teraz akurat uczę się endokrynologii na kolokwium i do obserwacji dziecia nie mam głowy...i drugiej pary oczu; ale spróbuje popróbować...

ziewania nie zauważyłam - moje dziecko chyba nie ziewa  ;) ;) ;)..."zawieszki" ma...

śpiewać mogę...
ostatni hicior to piosenka o raczkach nieboraczkach, krzaczkach i znaczkach przy tych krzaczkach - mojego autorstwa...
Martyna dawaj tą książkę...

Mam jeszcze jedno pytanie...do mam Szczecinianek...
czy ma któraś z Was namiar na fizjoterapeutę dziecięcego?
— Richard M. Devos

• Chuck Norris
Lilka, daj maila na pw do podeślę.

Ja nie znam fizjoterapeuty. Z Ewą się wybierasz???

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
mogę ci dać ew. telefon to tej mojej fizjoterapeutki - może ona ci kogoś poleci

Offline Zabcia

• forumowicz
wtedy mialam cierpliwosc do tego, ale teraz jak juz pracuje pewnie bym tego juz nie robila   :D

duzo sil do nauki zycze! podziwiam, ja nawet do wloskiego przysiasc nie umiem bo nie mam na to sil

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
dawaj Aniu...oni się wszyscy znają...

Martynko mam jeden mały niepokój co do Ewci, niech spojrzy na nią ktoś kto się na tym zna...do póki mam czas i nie wróciłam jeszcze do pracy...
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Z tym stałym rytuałem to super sprawa...
Pamiętasz weselną przyśpiewkę "a teraz idziemy na jednego"?
Ja spiewam małej na tą właśnie nutkę " a teraz idziemy na spacarek" i wiesz, że kuma?? Nawet pies zaczyna machać ogonem bo łapie juz ze zaraz wychodzimy z domu.....

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Mamuśki tak mnie o poranku natchnęło...
Jak układacie do drzemki Wasze pociechy w ciągu dnia.
Młoda robi się senna kole 11:30, czasem później; prezentuje objawy, które ewidentnie widzę. Metody na uśnięcie są tylko dwie - cycek lub wózek. Inne nie skutkują. Odłożenie do łóżeczka i włączenie melodyjki działają przy wieczornym usypianiu, ale nie w trakcie dnia.
Ona bardzo stara się zasnąć, to też widać po jej zachowaniu, ale nie może...i z tej niemożności płacze...

Mam dokladnie ten sam problem  ???

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Kaha...ja na tą samą nutę śpiewam dokładnie to samo...

.....a teraz idziemy na spacerek...a teraz idziemy na spacerek....
— Richard M. Devos

• Chuck Norris
Ale ukryte talenty z was :)

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
Ja własnie czytam język niemowląt i to o czym piszą merkunek i martynka czyli co by nie przegapić odpowiedniego momentu na ułożenie dziecka do łóżeczka, próbuję wprowadzić w życie. Czyli przy drugim ziewnięciu już trzeba kłaść dziecko.  To chyba działa bo faktycznie młody mi szybko usnął. Tylko jeśli twoja nie ziewa to może jakieś inne symptomy u niej widzisz?
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline merkunek

• Chuck Norris
No u mnie to działało i mogłam zaobserwować każda z faz, o której jest w książce napisane, a najbardziej mi się to 'zawieszanie' podobało ;D

• Chuck Norris
Lila, doszło ???

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
mnie niestety forma pisania Języka Niemowląt wkurza na tyle, że nie jestem w stanie przez nią przebrnąć...
— Richard M. Devos

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
U nas z tym zasypianiem było identycznie.... tylko wózek machen. Przerażona byłam faktem że przenosimy się z gondolki do spacerówki, bo gdzie ja teraz dziecko uśpię w ciągu dnia  ??? Zaczęłam kłaśc go o określonych porach do łóżeczka i niech wyje, drze się MA SPAC!! Pierwszego dnia była histeria. 15 min sie darł później Go uspokoiłam i spowrotem do łóżeczka i usnął. Od tamtej pory nie mam problemu. Czasami się zdarza że nie może usnąć ale to tylko dlatego że ja przegapię moment maksymalnego zmeczenia  ;D

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Zabcia

• forumowicz
mnie niestety forma pisania Języka Niemowląt wkurza na tyle, że nie jestem w stanie przez nią przebrnąć...

ojej, nie dziwie ci sie, ja ledwo przez to przebrnelam i trwalo to troche ale w koncu przeczytalam do konca.
ale ksiazka, ktora martyna ci przesyla tez jest bardzo dobra i jest tam wiele cennych rad

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Martynko jeszcze nie...ale Onet zawsze ma poślizgi....
— Richard M. Devos

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Ja z trudem przebrnęłam.
Doszłam też do wniosku, że niektórych rzeczy nie da się niestety wprowadzić w życie, np. karmienie co trzy godziny.
A z tym spaniem to może być tez tak, ze w dzień dziecko się przyzwyczaiło do spania na powietrzu - moja tak ma, dlatego w domu jej ciężko zasnąć, wystarczy że ją płaczącą wystawie na balkon - 5 minut i śpi, wieczorem zasypia sama bez płaczu, no chyba że odłożona musi jeszcze dojeść, wtedy albo zasypia przy cycu albo go wypluwa i to znak ze czas do łóżka.

• Chuck Norris
Aha, myślałam, że to była odp na moje zapytanie

Ta książka też jest napisana w podobnym stylu, ale trzeba się przemóc. Jak nie będziesz w stanie, to poświęcę się i wypunktuje Ci co tam napisano  :P

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
A ten "język niemowląt" to można gdzieś w necie poczytać? jeśli tak to slicznie o linka proszę....

Offline merkunek

• Chuck Norris
Ja ją czytałam jeszcze w ciąży i kilka rzeczy mi się przydało, np. rady co do zasypiania, dzięki temu Kuba od początku zasypiał sam w łóżeczku, no może poza czasem kolkowym, ale wtedy grubsze akcje były :-X

• Chuck Norris
KAHA, ja mam każde dziecko może nauczyć się spać. Wg mnie jest podobna. Ale potrzebuję maila. Język niemowląt też gdzieś chyba kiedyś miałam - poszukam.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
skrótowcami pisze...

dam mężowi do przeczytania, on to chyba przebrnie....

Ja nie mogę czytać książek napisanych jak dla idiotów, jestem przywyczjona do innej literatury...ale moze to kwestia "przemożenia się"

Martynko doszło właśnie - dziękować...dziękować...

Ja mam język niemowląt w PDF
— Richard M. Devos

• Chuck Norris
proszę bardzo.

Sprawdziłam - ja języka dla niemowląt nie mam.

Offline merkunek

• Chuck Norris
Że link podrzucę ;)
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=4302.0
było o tym na forum, tylko nie wiem czy link jest aktualny...

Sprawdziłam jest aktualny, w pierwszym poście Moni macie link do książki.