Autor Wątek: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urodzona.  (Przeczytany 380410 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Witam ciocie i wujków ten jakże pasjonujący poniedziałkowy poranek.

W domu mamy chyba anginę. Chyba, bo rozpoznanie postawiłam jedynie z wywiadu (ale w szkole uczyli, że dobrze zebrany wywiad to 90% rozpoznania). Tatuś odmówił pokazania gardła zasłaniając się nietolerancją lekarskiego patyczka. Tak jakbym go miała. Badania dokonałabym przy pomocy latarki turystycznej oraz łyżeczki deserowej, w razie gdyby nie sięgała trzonka od noża.

Dziecko z rana zwaliło mega kupala - wczoraj były tylko mega-bąki-smrodki. Ulała przy tym tak, że zalała wszystko dookoła…
I jest niewyraźna…zastanawiam się czy tatuś nie poczęstował paciorkowcem…

Tato-dziadek złapał na Bałtyku tylko 8 dorszy…nędza. Nikt się nie naje.

Olałam dietę matki karmiącej dokumentnie. Jest duża, niech sie zmaga z życiem. Wczoraj wykonałam eksozycję na pól ptasiego mleczka, dwa cistaka z masą kakaową i jedno z orzeszkami ziemnymi w czekoaldzie. Dzisiaj natomiast na 110g pasty z boczniaków.

Zapowiada się kolejny pasjonujący tydzień.

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
lilian mam nadzieje ze to jednak nie angina
a mała wcale nie musi sie zarazic
jak jagoda miala jakies pol roku to my tak srasznie zachorowalismy ze michal najpierw mial 40st a potem za tydz ja
a ona jak skowronek :)

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urod
« Odpowiedź #1352 dnia: 22 Września 2008, 10:15 »
A dziś rano w telewizorni, Pani - znawca niemowląt - mówiła, że to wcale nie jest tak dobrze,że maluchom kupuje się kolorowe zabawki.

Niemowlęta najwyraźniej w tym okresie widzą białe i czarne przedmioty i to najlepiej o ostrych kształtach tzn. trójkąty, kwadraty.

Pokazany był też wywiad z mamą dwutygodniowego chłopca, który nad łóżeczkiem miał przyczepione rysunki właśnie czarno-białych figur geometrycznych.

Taka ciekawostka, która mnie bardzo zaskoczyła.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
lila brawo za rozszerzenie diety  ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Loona owszem Młoda miała biało - czarne, biało- czerwone i czarno-czerwone aplikacje ale jak miała dwa tygodne - w trzecim ww przestały ją interesować. Okres widzenia jedynie kontrastów ma już dawno za sobą.
Teraz kręci ją wszystko co kolorowe, ale również o wyrazistych kolorach...pastele jej nie rajcują i to też jest typowe dla młodszych niemowląt.

Trzeba wiedzieć co kupować i kiedy kupować. Ale jest odpowiednia literatura na rynku - wystarczy poczytać, a potem obserwować własne dziecko, żeby wiedzieć kiedy przejść na następny etap.

LadyMilady na zaanginioną mi nie wygląda...ale jest senna i cyckolubna...
Przez sen popiskuje...
Za to matkę jak zwykle o tej porze roku coś w gardzieli drapie. O zapaleniu jamy ustnej, które mnie od dwóch dni trzyma nie wspomnę...ale takie w wersji light- da się jeść.
Przebywanie ze mną w jednym pomieszczeniu to jak przebywanie z bombą biologiczną. Jak przetrwa sezon jesnienno zimowy z matką, to nić jej nie zmoże.

A ja sobie chyba jakis preparacik ziołowo-uodpaniajacy zaserwuję. Oczywiście wszystko to nie nadaje sie dla matki karmiącej, bo nikt tego nie przebadał...ale na własną odpowiedzialność się sztachnę.

Anka no ileż można...wiadomo pizzy i kebaba jej nie zaserwuję (podobnie jak i sobie) ale koniec dmuchania na zimne...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline pomarancza

• entuzjasta
Liiann - ja z prośbą o radę: moją Jagodę (16 m-cy) po raz trzeci w ciągu m-ca zaatakowały luźne, brzydkie kupki (nie biegunka). Raczej nic innego niż zwykle nie jadła. Czy Trilac w takim przypadku pomoże/nie zaszkodzi?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
pewnie ....moja jedzie na Acidolacu (mniej wiecej to samo co Trilac) od kilku tygodni i problemow kupowych mamy mniej;
A też robiła brzydkie zielone sfermnetowane....fujjj
— Richard M. Devos

Offline pomarancza

• entuzjasta
Dzięki Wielkie!  Pozdrowienia dla Małej Ewuni! :-*

Offline agusia1213

• "Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"
  • uzależniony
  • data ślubu: 21 kwiecień 2007
Odp: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urod
« Odpowiedź #1358 dnia: 22 Września 2008, 12:01 »
lila masz racje, nie ma co za duzo chuchac na małą, ja tez już się tak nie zastanawiam przed zjedzeniem czegoś... kebab to u mnie juz dawno zawitał, ale to nawet w ciąży jadłam, malemu nic nie bylo :) wczoraj pokusiłam się o ciasto ze śliwkami - zjadlam 4 kawalki, poki co nic sie nie dzieje :)
W końcu nasze dzieciaczki muszą nauczy się róznych "dorosłych" smaków, kiedyś będą jeśc to co my... a w sumie co jest zdrowe to nikt nie wie, nawet powietrze nie jest czyste :)

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
Lila mam nadzieje ze Ewcia niczego nie załapala!!!co do diety-popieram-powli acz stanowczo przemycac normalne jedzenie..
ja Ci powiem tak:miałam lekko zaczerwnieone gardło,cos tam do ssania se zpodałam +gripex  przeszło. a Majka walczy z infekcją juz 2tydz(znaczy ma katar teraz) i dlatego pytam jakie masz zdanie nt szczepienia na grype?warto coby matka z ojcem  :Psie zaszczepili czy nie?I co ewentualnie dalabys pfu pfu swojej Ewci  na katar?
aaa i zapupiłam male co nieco w Hexsie(chyba nawet taki kocyk polarek różowy masz dla córy?-powiedz ile czekalas na realizacje zam.?
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2008, 14:48 wysłana przez tete »
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
taaa sama myślę, żeby sie zaszczepić...męża nie namówię...musiałabym chyba za nim sama w domu ze strzykawką ganiać ;

Taka szczepionka oprócz tego, że chroni przed wirusem grypy, to pobudza też ogólnie układ immunologiczny (wspomaga odorność nieswoistą) i wtedy nawet inne nie-grypowe przeziębienie przebiega łagodniej;

Wiesz Tetku chyba Ewa niczego nie złapała...ale jest mega senna, a jak nie sen to cycek....
takie rozmemłane dziecko mam dzisiaj...ale fajnie się do niej przytulić jak sobie śpi...
— Richard M. Devos

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
taa to ja Tobie powiem ze 2x zrzedu jak sie szczepiłam-nie chorowalam.Tamtej zimy,będąc w ciąży nie szczepiona byłam-zapalenie zatok,krtani i grypa naraz sie przypałetaly(niewiem czy pamietasz,chorowałam tak bite 3tyg) tak wiec i my sie zaszczepimy...
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline PumoRi

• maniak
Lila! Ja Wam jeszcze nie gratulowałam  :-[ Ale mi głupio...

W każdym razie Rodzicom ogromne gratulacje i najlepsze życzenie dla Ewuni na całe życie  :Daje_kwiatka:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Nie ma co Ci być głupio...masz małe dziecko, to masz i tak za dużo na głowie...
— Richard M. Devos

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Lila gdzie kupiłaś tą herbatkę Hippa dla dzieci do zaparzania?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
w Tesco była...
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
ja tez w tesco widzialam

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Zapodam Wam fragment matki wariatki...
oto nasz przewijakowa piosenka...słowa i muzyka Lilianna O-K

zmieniamy pieluszkę, pieluszkę obszczaluszkę
bo małe Ewuśki sikają w pieluszki
a kiedy Ewuśki sikają w pieluszki,
to wtedy pieluszki sie robią obszczaluszki
a kiedy pieluszki sie robią obszczaluszki
to wtedy pieluszki zmieniają mamuśki
a kiedy pieluszki zmieniają mamuśki
to wtedy Ewuśka czystą dupcię ma...

odwala mi.... ;D ;D ;D ;D
— Richard M. Devos

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
o matko wariatko! padłam!

mi tez odbija i wymyslam rozne dziwne epitety

Offline jagodka24

• Chuck Norris
poprostu mama :)

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
hahahaha
dobra jesteś!

Offline Olaa
  • Chuck Norris
Twórcza matka ;)
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
To muszę się do Tesco wybrać. Przy okazji spiryt 70% zakupię :)

I już sobie ciebie wyobrażam jak śpiewasz o pieluszkach obszczaluszkach  ;D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
ha,ha,ha.

Dobry tekst!

A może Lili jeszcze się nagrasz i nam tutaj puścisz demo ;)

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
  • Życie w bólu to przywilej bycia Człowiekiem.
  • data ślubu: 04.06.2005 rok
.. jesteś niesamowita  ;D ;D ;D  Całuski dla Ewusi  ;D ;D ;D

Witaj  Gość   Życie jest Piękne

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Liliann, a pisałas że Cię odmóżdżyło ;D po prostu - zdolności poszły w inne dziedziny ;)

Offline *Mimi*

• maniak
  • data ślubu: 07.07.07 :-)
Liliann tekst świetny  ;D, a  co na niego mała...?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Lila prawdziwy Tuwim z ciebie :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline BETI

• maniak
Tekst wypasiony ;D Pierwsza klasa. Dla Ewci to jest pewnie najpiękniejsza piosenka  ;) 

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
piosenka zajefajna.

mysle że Ewa wycziła infekcje tatowa i chce sie cycowac co by wiecej przeciwciał złapać. U nas podobnie jak u Jagodzi, tyle, że na wiosnę oboje z małżem bylismy mocno chorzy a Zuzia miała goraczke przez 2 dni i po wszystkiemu. Za jakiś czas my znowu mocno chorzy a ona tylko katar przez 2 dni.
Za to tego sezonu się obawiam bo już jej nie karmie i przeciwciał nie dostaje...a już u męża w pracy kichają, smarkają i dychają.