Autor Wątek: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urodzona.  (Przeczytany 363552 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
Odp: Ewunia - niedzielna córunia Lilian i Krzysia!!!
« Odpowiedź #510 dnia: 23 Lipca 2008, 22:45 »
Lilian wiernie Ci kibicuję :-*
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
  • Życie w bólu to przywilej bycia Człowiekiem.
  • data ślubu: 04.06.2005 rok
« Odpowiedź #511 dnia: 23 Lipca 2008, 22:46 »
Liliann a co Ty Maćka Zembatego się nasłuchałaś  :?:  ;)

Witaj  Gość   Życie jest Piękne

Offline obri

• Zosia jest już z nami! :-)
  • entuzjasta
« Odpowiedź #512 dnia: 23 Lipca 2008, 23:06 »
Lilian! Z całego serca gratuluję ślicznej córuni!
 :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2:
Ekscytująca relacja z porodu! Pięnie napisana!
No i super się czyta Twój wątek - fachowa relacja na bieżąco na temat uroków macierzyństwa!
:-)

Wszystkiego najlepszego dla całej Waszej rodzinki!

Mój Aniołeczek 19.02.2008 (*)

Offline morgaina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #513 dnia: 23 Lipca 2008, 23:19 »
przystawiać przystawiać i jeszcze raz przystawiać ja też to przeszłam mala wisiała na cycu non stop ale po dwóch dniach cycuchy się opamiętały i już było gicio do następnego kryzysu ;D W takie dni to nawet na spacery nie chodziłyśmy bo pijawka się co chwilę przyczepiała. Dużo płynów no i samozaparcia i tak jak monika pisała nie podawać sztucznego. Bedzie dobrze tylko trzeba trochę powalczyc. Trzymam kciuki.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #514 dnia: 24 Lipca 2008, 06:09 »
Na wadze, to ona raczej nie leci. Jakoś pociągnę. Mam wsparcie w mężu...w koleżankach z pracy, w Was.

W nocy dwa karmienia o 23 i 3. Śpi jeszcze, ale po przerzuceniu jej z naszego łożka do łóżeczka lekko się poawanturowała, ale skoro masakrycznie się nie drze, to niech śpi. Teraz jest cisza.

Staram się, żeby z nami nie spała, ale czasem wygrywa z tym chęć świetego spokoju i po karmieniu nocnym nie ląduje u siebie. Czasem matka po prostu zasypia.
No i jeszcze jedno...ciągle kłóci mi się z tym odkładaniem do łóżka nowodorkowa potrzeba bliskości matki...bądź człeku mądrym.
Niby noworoda nie powino się wychowywać...
W nosie to mam...idę na żywioł. Jak uważam, że pownna do łóżeczka to tam wyląduje, jak ważniejszy jest mój święty spokój to zostaje.
Niech żyje konsekwencja!!! :bredzisz: :bredzisz:

Podobno dla noworodka ten świat to czysty chaos....mój też zaczyna być chaosem.

Jak czytam u Was w wątkach, że poszłyście tam a tam, albo na zakupy...to dziwię się JAK??? też przecież macie małe dzieci???
Ja mam wrazenie, że nigdy przenigdy już nigdzie nie wyjdę... :Olaboga: :Olaboga:
A przecież to nie prawda...w końcu to szaleństwo się wyciszy, moje nowe życie sie poukłada...
Wiecie...własne myśli mnie śmieszą  :bredzisz:

« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2008, 08:55 wysłana przez Maja »
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #515 dnia: 24 Lipca 2008, 06:43 »
boszeeeeeee jakie ja ortografy robię...niech ktoś te "kolerzanki" wymoderuje...bo sie normalnie  :cegly: :cegly:

Drugi napój dnia po nieśmiertelnej porannej Ricore to niesamowita w smaku herbatka  z herbapolu  ;D ;D ;D

Anusia - wiesz co mi też zaczyna smakować... ;D ;D ;D ;D

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #516 dnia: 24 Lipca 2008, 06:51 »
z ortografią to ja mam tak na codzien ;D ;D niema jak byc dyslektykiem:)
ale wracając do tematu-uwierz wszystko sie unormuje....sama wiesz ze bedzie miała Ewka swoje pory...i Ty bedziesz miała czas dla siebie...
teraz to pewnie widzisz to tak ze albo karmisz albo uspokajsz albo zmieniasz pieluche ;D ale to wszystko kwestia czasu!!!!!
co do herbatki-ja tam wole z hippa wg mnie smaczniejsza-nauczyla sie jąpic w szpitalu(tam taką mają) i pije ją teraz.Powiedz  jak pępek
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #517 dnia: 24 Lipca 2008, 06:59 »
Pępek bydlak siedzi nadal.
Wiem, że miała grubą pępowinę, ale żeby aż tak. Niby statystycznie odpada po 14 dniach, chciaż wiem, że zdarzają się rekordziści, co odlatują po 4 tygodniach.
Wietrzę jej go jak mogę. Na razie zaniechaliśmy pełnego kąpania żeby skurczybyka nie podmaczać. Kąpiemy ja w częściach i jakby to powiedzieć " na sucho" dwoma myjkami (namydloną i nawodnioną).

Wczoraj zauważyłam, że pierścień pępka jest z lekka zaczerwieniony, nie pamiętam czy o tym już pisałam.
Ale gorączki nie ma....ropska nie ma...
Być może to zwykłe podrażnienie...
Wiem, że w takich wypadkach czasem bywa konieczne zastosowanie miejscowego antybiotyku. Jeśli zajdzie taka potrzeba to skontaktuję się telefonicznie z lakarzem, a receptę wypiszę jej sama...
Musze tylko druki recept wyrukować...no bo nie mam...
Termometru też szukałam...nie ma jak matka lekarka...nic nie ma.

— Richard M. Devos

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #518 dnia: 24 Lipca 2008, 07:04 »
ehh z pępkiem nie pomoge Majce odpadł jak miała chyba 5dni.miejmy nadzieje ze sie obejdzie bez antybiotyku.Lila ja sobie tak mysle ze za ok tydzien to Ty juz będziesz ogarnieta ;D ;D ;D i będzie spox!
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline topyciu

• uzależniony
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #519 dnia: 24 Lipca 2008, 07:31 »
Na pewno liliann dasz radę ze wszystkim a i czas się niedługo znajdzie na wyjście.

A co do tego

Termometru też szukałam...nie ma jak matka lekarka...nic nie ma.

to wiadomo,że "szewc bez butów chodzi" :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #520 dnia: 24 Lipca 2008, 07:50 »
Topyciu idealnie to ująłeś.
Juz wczoraj kazałam meżowi jechać na stare mieszkanie, bo tam na pewno jest termometr.
Ale moj spokojny i ogranięty chłop otworzył szufladę, która teraz robi za apteczkę (przeniósł wszystko ze starej chałupy) i wyciąnął elektronicznego Microlife'a. Spytał się czy toto się nada...
Pewnie, że się nada...
Zmierzyłam temperaturę w pachwinie była 36,65C...
— Richard M. Devos

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #521 dnia: 24 Lipca 2008, 08:05 »
Liluś wyjdziesz jeszcze do ludzi, oj wyjdziesz!!! Przypominam ci że ja Tosie urodziłam we wtorek, w piątek byłam w domu a we woterk po weekendzie siedziałąm już u fryzjera...w środe na paznokciach.... Wszędzie z poduszką poporodową :)

Zostaw Krzysia z młodą i idz na spacer :)

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
  • Życie w bólu to przywilej bycia Człowiekiem.
  • data ślubu: 04.06.2005 rok
« Odpowiedź #522 dnia: 24 Lipca 2008, 08:07 »
no tak z tym szewcem to pełna zgoda  :D ale z drugiej strony jesteś jedną z niewielu Mam, która musi tak krótko czekać na szybką wizytę lekarza i wstępną diagnozę  ;)

termometr hm mąż się przydaje  ;)  powiem Ci, że człowiek uczy się na .... i my doszliśmy do wniosku, że dla Matiego  najlepszy jest do ucha taki mało kolizyjny z dzieckiem ale pewnie Ty to wiesz .

jak widzę reagujesz instynktem na przytulanki przy sobie ale czy to złe :?: a kiedy jak nie teraz potulić swoje Szczęście :?: wiem co powie Rybka ale nasz Mati teraz wypracował nową metodę wyciągania z łóżeczka już nie krzyczy a szlocha żałośnie aż się serduszko kraje ale jak go się podglądnie to widać , że podszyty jest niezłym  cwaniakiem  i tu uznanie dla Rybki ;D

na zakupy przyjdzie czas i nawet się nie oglądniesz jak będziesz śmigać po regałach ...

Serdecznie pozdrawiam i przesyłam Całuski dla Ewci   :-* :-* :-*

Witaj  Gość   Życie jest Piękne

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #523 dnia: 24 Lipca 2008, 08:52 »
Lilka spokojnie, mojemu Kubie dłuugo 'pępek' odpadał, pamiętam, ze ja też spirytusem zalewałam (jak mi w szpitalu kazali), az przyszła położna i powiedziała, że tak to do wiosny będzie odpadał i kaząła gencjaną (tym fioletowym w kazym razie) i dużo ładniej posżło (ale Tobie takie rady chyba niepotrzebne) ;)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #524 dnia: 24 Lipca 2008, 08:58 »
Liliann, zgodnie z zyczeniem poprawiłam to, co chciałaś. Cieszę się, że tak po ludzku nam tutaj piszesz. Wydaje mi się, że dzięki temu wiele młodych mam uwierzy, że chaos w ich życiu to normalne i każda musi to przejść.
Jak Ewa zapatruje się na spacerki - spodobało się :?:  :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #525 dnia: 24 Lipca 2008, 09:04 »
Zuzi pępek odpadł po 16 dniach.  

Z kryzysem tak jak mówią dziewczyny + odgazowane, jasne, pełne piwko + i woda mineralna non stop. . I spokuj psychiczny.

do ludzi wyjdziesz. weźmiesz małą do wózka, fotelika i wyjdziesz. ty masz jeszcze prawo jazdy, wiec nie jestes tak ograniczona jak ja.  wszystko się poukłada i unormuje.
z odkładaniem do łóżeczka nic mi nie mów. trzecią noc z rzędu od godz. ok. 24 Zuzia śpi z nami. z nogami na naszysz plecach, z głową z w naszych pachach. jak się odsuniesz aby jej nie zgnieśc to ta się przesunie. a ze śpimy w poprzek łóżka bo wiecej miejeca na szerokość, to nogi mamy jeszcze bardzo pokurczone i ciała bardzo powyginane.  ale dziś się muszę za nią wziąść, bo to tak dłużej byc nie moze; czyli czeka mnie pół nocy nie przespanej. do tego jej marudzenie, wojny przy jedzeniu doprowadzają mnie do szału...chyba mam kryzys matczyny  :buu: :glupek: (sorry ze u ciebie w watku)

Offline _anula_
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 2006-09-29
« Odpowiedź #526 dnia: 24 Lipca 2008, 09:08 »
Lilian
Ja przez 13 miesięcy karmienia miałam 5 kryzysów laktacyjnych w tym jeden bardzo poważny, bo trwajacy półtora tygodnia a ja głupia nie wiedziałam czemu dziecko się drze i chce tylko przy cycu. Pisałam o tym w watku o laktacji piłam sobie soka jabłko-mieta i okazało się że miąta osłabia laktację. Jeśli pijesz w czyms to przerwij. a na kryzysy zwykłe zwykle dwudniowe to dużo pić. Ja podawałam też zamrożone mleczko które miałam w zapasie (ale to na przyszłość). Warto powalczyć z laktatorem i mieć w razie czego.

Co do kryzysu psychicznego. Jestem perfekcjonistką jeszcze gorszą od Ciebie wydaje mi się że sama robię wszystko najlepiej. Pierwszy miesiąc mąż był za mną cały czas i teściowa (bardzo fajna choć czasem z nia walczyłam)-mieszkamy razem po prostu a ja ryczałam co chwila że nikt mi nie pomaga i ze wszystkim muszę sobie radzić sama i myśłałam że juz nigdy nie będę miała swojego życia, ale już powoli jest lepiej.
A propozycja rybki by zostawić dziecko i iść na spacer sama to dla mnie jakaś abstrakcja. Teraz się z tego śmieję ale dopiero po miesiącu pozwoliłam wyjść teściowej samej z dzieckiem. i chodziłam od okna do okna a w końcu zasnełam.
Trzymaj się

A i odkładaj do łóżka bo będziesz cierpieć. Konsekwencja przede wszystkim. Poprzytulasz sobie dziecko w dzień a w nocy musisz wypoczywać

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #527 dnia: 24 Lipca 2008, 09:28 »
Moja konsekwencja śpi w łóżeczku. O 8 dostała cyca, ssała 20 minut jak wściekła i potem padła. Miło z jej strony. Tatuś pokangurował a potem do łóżeczka odłożył.

Z mlekiem już lepiej…
Ale jak próbowałam przedwczoraj cos odciągnąć to ledwo 15 ml mi tego wyszło. Nie wiem czy cos się da…Popróbuję jeszcze, ale najpierw popracuję nad mleczarnią.

Rybcia ja bym ja zostawiła z ojcem i poszła, ale jak mnie nie będzie nikt jaj nie nakarmi. Nie mam mleka odciągniętego. Zatem na takie wyprawy jeszcze czas. Ale to, że tylko z tatą na spacer pójdzie, to proszę bardzo. Dzisiaj dziadek do nas przyjeżdża - no to może jak ją nakarmię to wyślę z dziadkiem…niech se połazi.

Pępek trzyma się na ostatnich kilku włoskach, że tak powiem…
Zawzięłam się na niego a to mu dobrze nie wróży. Wolałabym, żeby go już nie było…no tak po prostu.
Merkunku o gencjanie też myślałam, ale wszystko będę miała na fioletowo…zatem póki co pospirytuszę…a jak nie no to zapodam ciężką artylerię.

Ewa lubi spacerki…ale najgorsze to wstrzelić się w to, żeby była dobrze najedzona. Jak jest tylko z lekko głodna to wyję i trzeba ją nieść na rękach i śpiewać.
No i bywa, że idę po ulicy, obok mąż pcha wózek, a ja niosę noworodka na rękach i śpiewam mu piosenkę….
Widok zapewne komiczny.
— Richard M. Devos

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #528 dnia: 24 Lipca 2008, 09:33 »
No i kochana zostalas kolejna "ofiara matczynych rozterek i czarnych wizji zniewolenia pieluchowo-cycowego".
Sama widzisz jak trudna jest praktyka w porownaniu z teoria.Czlowiek obiecuje sobie  w ciazy jedno a po porodzie z bezsilnosci i dla swietego spokoju robi drugie.
Nie bede pisala ze konsekwensja byc musi bo ta to czasem jest o "dupe roztrzaskac".
Wiem jedno - poukladasz sobie wszystko tak jak Tobie bedzie pasowac i bedzie git.
W sprawie kryzysu nie pomoge bo sama przegrałam ale wierze ze Wam sie uda.

Zycze duzo sily i wytrwalosci w dazeniu do celu
Pozdrawiam

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #529 dnia: 24 Lipca 2008, 09:37 »
Ewa lubi spacerki…ale najgorsze to wstrzelić się w to, żeby była dobrze najedzona. Jak jest tylko z lekko głodna to wyję i trzeba ją nieść na rękach i śpiewać.
No i bywa, że idę po ulicy, obok mąż pcha wózek, a ja niosę noworodka na rękach i śpiewam mu piosenkę….
Widok zapewne komiczny.

Skądś to znam....u mnie jest identycznie. Co do kryzysu psychicznego to trzeba dzielnie przez to przejść. Kto jak to,ale Ty na pewno sobie poradzisz.Jeśli chodzi o laktację to ja piłam herbatkę dla kobiet karmiących na zwiększenie mlisia. No i piłam "wiadrami" wodę mineralną,aż uszami mi się wylewało. ;D

Ewcia jest śliczniutka!!!Buziaczki dla niej.  :-*  :-*

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #530 dnia: 24 Lipca 2008, 09:45 »
Widok zapewne komiczny.

Kochana, widok komiczny?!  toz to słodki widok  :Serduszka:
mamusia śpiewające piosenkę swojej niuni, a tatuś dumnie pchający (cóż że pusty) wózek :)

i u nas tak było i pewnie każdy to przerabiał :) :)

ANCYMONEK :)

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #531 dnia: 24 Lipca 2008, 09:47 »
matko, mnie też to czeka ::)
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #532 dnia: 24 Lipca 2008, 09:55 »
Nadziejo teraz to moze strasznie brzmi ale potem bedziesz sie z tego smiala  ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #533 dnia: 24 Lipca 2008, 10:03 »
matko, mnie też to czeka ::)

O tym samym pomyślałam :-\

Liliann, wogóle jak się czytało wątek poprzedni to sobie mówiłam "Taka Liliann to ma fajnie, wszystko wie, zna się na tym...a ja ....na pewno nie dam rady". Teraz jak czytam twoje posty jest jeszcze gorzej(sorki może to głupio zabrzmialo ale tak jest) ,....cholera :-\ Wierze, ze kryzys szybko minie.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline agusia1213

• "Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"
  • uzależniony
  • data ślubu: 21 kwiecień 2007
« Odpowiedź #534 dnia: 24 Lipca 2008, 10:23 »
A mój Maks jak tylko go włożę do wózka zaraz zasypia.
To samo jest w samochodzie, biada jak są korki, zaraz jest zły,ze stoimy :)
Śmiejemy sie,że mamy dziecko drogi  ;D

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #535 dnia: 24 Lipca 2008, 10:30 »
Anusiu zadna z nas nie jest w stanie przewidziec i zapobiec wszystkiemu.
Taka natura i tyle . Ale kazda daje sobie rade :)
Ale wierzcie mi - warto sie troszke pomeczyc  ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #536 dnia: 24 Lipca 2008, 11:46 »
daaadaaaammm o 11:28 jako inauguracja 12 doby życia pępek poszedł paa paaaa

matce ulżyło.... :mdleje: :mdleje:
— Richard M. Devos

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #537 dnia: 24 Lipca 2008, 11:51 »
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
gratulacje :) mały kroczek dla ludzkości a ogromny dla dziecka :P

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #538 dnia: 24 Lipca 2008, 11:51 »
noto pięknie!!!

Offline topyciu

• uzależniony
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #539 dnia: 24 Lipca 2008, 11:56 »
Ostatni ślad po połączeniu z mamusią zniknął. Teraz Ewunia już może czuć się kawałek doroślejsza :)