Autor Wątek: NAUKI PRZEDMAŁZENSKIE  (Przeczytany 77726 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcia1404
  • użytkownik
  • **
Odp: NAUKI PRZEDMAŁZENSKIE
« Odpowiedź #30 dnia: 10 Marca 2006, 23:22 »
No to po naukach :D w czwartek było noeźle , na szczeście ksiądź który to prowadził nie zanudzał ale mówił sensownie:D, jednak najbardziej mi  ( właściwie to byliśmy oboje zgodni .. czyli nam )  sie podobało spotkanie z panią z poradni rodzinnej  ....  to nauki już mam z głowy , zostaje jeszcze tylko poradnictwo życia  rodzinnego  i to aż dwa razy ... ale pierwsze spotkanie juz w poniedziałek ....

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Marca 2006, 12:04 »
Marcia czyli dziś macie to spotkanie? Bo my dzisaj też idziemy do niej, żeby się umówić na spotkanie. Może się tam gdzieś spotkamy. :D  No tak tylko ja Cię nie poznam, bo nie widziałam Twoich fotek. :(

Relacja i fotki z naszego pięknego dnia:
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=4077

Offline marcia1404
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Marca 2006, 16:56 »
oj tak , własnie tak idziemy dzisiaj na to spotkanie .. .aż się boję jakto będzie ...
mamy spotkanie o 18 .. a wiesz co sie okazało ze ta babka jest z mojego osiedla .... normalnie musze z nią pogadac czy coś po sąsiedzku sie nie da przyłątwić...

Offline marcia1404
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Marca 2006, 22:37 »
Cytat: "Marta"
Marcia czyli dziś macie to spotkanie? Bo my dzisaj też idziemy do niej, żeby się umówić na spotkanie. Może się tam gdzieś spotkamy. :D  

Tak dzisiaj było to spotkanie, było całkiem przyzwoicie:D Trochę trwało ale zleciało i kolejne za nami. Jadnak troszkę sie przydają znajomości:D
Szkoda tylko ze sie nie spotkaliśmy:D ale moze kiedys :D a Wy umówiliście się czy nie ??
Pozdrawiam

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Marca 2006, 22:37 »
My byliśmy dzisiaj na 16:00 i babka umówiła nas dopiero na 8 maja pierwsze spotkanie, a drugie na 15 maja. Ja nie wiem, aż tyle osób ślubuje, że ma pełen kalendarz zawalony. :roll:

Offline marcia1404
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Marca 2006, 00:44 »
bo to jest tak, ze ona ma tylko poniedziałki i tylko dwie godziny tzn  dwie pary na dzień ( każda po godzinie ) ... to wiesz nazbiera się tego trochę a do tego każda para po 2 razy.
Nam też mówiła ze ma terminy pozajmowane.. i ze jest w ogóle mało poradni rodzinnych i ze stąd takie terminy ...  ale jak to faktycznie jest to sie nie dowiemy..:)

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Marca 2006, 10:40 »
Marcia, a powiedz mi jeszcze czy ta babka z poradni kazała Ci robić jakieś wykresy, mierzenie temperatury itd.?

Offline marcia1404
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 14 Marca 2006, 15:08 »
nie , nie kazała mi nic robić. Mówiła o  naturalnych metodach planowania ( zapobiegania ) poczęcia ... i pokazywała wszystkie te wykresy( temperaturki )  ... a na koniec powiedziała ze na następnych zajęciach będą ćwiczenia  i o dzieciaczkach nam poopowiada ...  hm ... a ja na to co będziemy ćwiczyć .. a ona na to ze bedziemy rysowac te wykresy temperatu, zebyśmy  wiedzieli  jak sie to wszystko liczy ( nawet jak sie wie to trzeba to cwiczyć .. bo  takie jest jej zadanie ) no i to chyba tyle :D

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #38 dnia: 14 Marca 2006, 22:49 »
Dziękuję pięknie Marcia za informację! :)  Aż mi się lepiej zrobiło! :D

Offline miska80
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Marca 2006, 18:23 »
Hej mam pytanko!!! Czy ktos wie gdzie w Sosnowcu odbywaja sie nauki przedmalzenskie?? tzn.chodzi mi dokladnie o date,w jakim terminie w kwietniu??wiem tylko,ze takie nauki sa w Parafii Sw.Joachima,ale nie wiem w jakie dni.Z gory dziekuje. :)
http://suwaczki.waszslub.pl/img-2006082600700730.png[/img][/url]
[love]ANIA I SZYMUŚ [love] 26.08.2006[kwiat][kwiat]

Offline duddis
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 18 Marca 2006, 19:01 »
ja chodziłam u św. Tomasz (na pogoni) i ogólnie polecam!!! ksiądz jest młody, prowadzi zajęcia bardzo lekko i przyjemnie. spotkań jest 10, w tym jedno z panią psycholog i jedno z panią z poradni. niestety dat aktualnych nauk nie znam :(

kiecka i dodatki oczywiście czekają na chętnych ;)

Offline epox

• maniak
  • data ślubu: 18.08.2007 ... podejście x uda sie?...
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Marca 2006, 19:35 »

Offline miska80
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Marca 2006, 20:12 »
Dziekuje bardzo za odpowiedzi,chyba tak bede musiala zrobic i zadzwonic tam po prostu do jednej i drugiej Parafii. POZDRAWIAM

Offline miska80
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Marca 2006, 20:16 »
Duddis,mam pytanko: a czy moge sobie wybrac Parafie do torej chce uczeszczac na Nauki czy nie za bardzo? :)

Offline duddis
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 22 Marca 2006, 08:27 »
z tego co wiem to można chodzić do jakiej parafi sie chce, byle wystawili potem jakiś świstek, albo przybili pieczątkę;)

kiecka i dodatki oczywiście czekają na chętnych ;)

Offline kopea

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #45 dnia: 24 Marca 2006, 19:31 »
miska80, jak się czegoś dowiesz, napisz koniecznie w jakie dni w kwietniu odbywają się zajęcia - będe baaaaardzoooo wdzięczna :)

Offline miska80
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 26 Marca 2006, 17:15 »
Hej dziewczynki w koncu znam termin nauk,podaje daty:
kwiecien:
20 tj.czwartek godz.18
23 tj.niedziela godz.15
27 tj.czwartek godz.18

maj:
11 tj.czwartek godz.18
14 tj.niedziela godz.15
18 tj.czwartek godz.18
  Wiem na pewno,ze te nauki odbywaja sie w Parafii. Sw.Joachima(na Zagorzu )nie wiem tylko czy w innych Parafiach na ZAgorzu tez sie odbywaja? chodzi mi wlasnie o ZAgorze,bo tam mieszkam,moze ktoras cos wie wiecej to czekam na wiadomoSci :):)

Offline kopea

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 29 Marca 2006, 09:15 »
A powiedzcie, można na te nauki chodzic osobno - no bo razem, to chyba moglibyśmy tylko z tego, co tu widzę w niedziele, bo w tyg. ja pracuję rano, a mój Misiek popołudniami. I jeśli to nie moja parafia mogę tam chodzić ?{tym bardziej, ze moja parafia - św. Floriana jest niedaleko, ale nic mi niewiadomo, żeby było coś w niej organizowane}
Miska, chyba jesteśmy sąsiadkami, bo ja też jestem z Zagórza!!! :D

Offline miska80
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 29 Marca 2006, 11:31 »
no hej ja tez jestem z ZAgorza a dokladnie z lubelskiej:P:P hmm aco do tego czy mozna chodzic osobno to raczej nie:( ale slyszalam,ze sa tzw.nauki weekendowe,tylko za bardzo nie wiem gdzie sie odbywaja.Chyba bedziesz musiala po prostu przejsc do swojeje Parafii i zapytac sie o to Ksiedza:) ja wiem,ze w Twojej Parafii,jest poradna przedmałżeńska,tak nam powiedział Ksiadz Eh,sami malo wiemy na temat tych nauk wiem tylko jakie sa terminy,bo przeczytałam,ale na Parafii na Sroduli hehhehe i nie wiem tylko jakich one dotycza Parafii.NO niestety chyba tez jeszcze raz bedziemy musieli pojsc Do mojeje Parafii do Ksiedza i sie diokladnie wypytac,bo na pierwszym spotkani bardzo bylismy stremowani i pozapominalismy o co pytac>Tobie Kopea tez tak radze:):):) mam nadzieje,ze jeszcze dzis powymieneiamy sie pogladami,tymczasem papapa POZDROWIONKA

Offline miska80
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 29 Marca 2006, 19:58 »
kopea, no hej ja tez jestem z ZAgorza a dokladnie z lubelskiej:P hmm aco do tego czy mozna chodzic osobno to raczej nie:( ale slyszalam,ze sa tzw.nauki weekendowe,tylko za bardzo nie wiem gdzie sie odbywaja.Chyba bedziesz musiala po prostu przejsc do swojeje Parafii i zapytac sie o to Ksiedza:) ja wiem,ze w Twojej Parafii,jest poradna przedmałżeńska,tak nam powiedział Ksiadz Eh,sami malo wiemy na temat tych nauk wiem tylko jakie sa terminy,bo przeczytałam,ale na Parafii na Sroduli hehhehe i nie wiem tylko jakich one dotycza Parafii.NO niestety chyba tez jeszcze raz bedziemy musieli pojsc Do mojeje Parafii do Ksiedza i sie diokladnie wypytac,bo na pierwszym spotkani bardzo bylismy stremowani i pozapominalismy o co pytac>Tobie Kopea tez tak radze:) mam nadzieje,ze jeszcze dzis powymieneiamy sie pogladami,tymczasem papapa POZDROWIONKA

Offline kopea

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 30 Marca 2006, 09:53 »
No to Miska80 - no, prawie, że sąsiadki, bo ja jestem z ul. Kisielewskiego. Hmm, w takim razie, będe musiała się przejść i wypytać...Jak tylko się czegoś dowiem, oczywiście napiszę... -ach...
Też pozdrawiam!!! :D

Offline Stopka
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 6 Kwietnia 2006, 21:55 »
Cytat: "Cleo"
Odbywają się także w Będzinie, w kościółku pod wezwaniem Świetej Barbary, na koszelewie:) we wtorki o 18 i niedziele o 15, zaczynają się w piersze piątki miesiąca:)

my tam chodziliśmy rok temu i musze przyznac że dosć szybko i bezbolesne poszło.
Koszt: co łaska, ksiądz zaproponował 15 zł od pary.

Offline agaro
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 20 Kwietnia 2006, 20:26 »
hej
23 .kwietnia o 15 są pierwsze nauki w kosciele św, Joachima
drugie w przyszły czwrtek o 18
agniecha

Offline Neila09
  • forumowicz
  • data ślubu: 04.08.2007 Gliwice
« Odpowiedź #53 dnia: 11 Września 2006, 14:38 »
Cytat: "Justyna"
Proszę bardzo o informacje na temat nauk przedmałżeńskich, najlepiej weekendowych, w Gliwicach, Raciborzu lub na terenie Śląska.wszystko inne da sie bez problemu załatwic a z naukami są problemy

Witam nauki weekendowe odbywaja sie takze w paczynie
wklejam Ci daty w jakich odbywaja sie nauki
Weekend dla narzeczonych w poniższych terminach odbędzie się

w Domu Rekolekcyjnym Ojców Klaretynów w Paczynie

18, 19 marzec - lista zamknięta

01, 02 kwiecień - lista zamknięta

20, 21 maj - lista zamknięta

24, 25 czerwiec - lista zamknięta

16, 17 wrzesień - lista zamknięta (możliwość wpisu na listę rezerwową)

18, 19 listopad

ROK 2007    Nie zwlekaj zarezerwuj miejsce już dziś!
17, 18 luty
17, 18 marzec
21, 22 kwiecień
26, 27 maj
23, 24 czerwiec

Koszt 75,- zł od osoby,

Zajęcia prowadzą: księża i świeccy w formie konferencji i warsztatów. Zobacz plan zajęć.

Zapewniamy: przygotowanie do sakramentu małżeństwa w formie warsztatowo - dialogowej, możliwość przystąp
Jesli chcesz wiecej pisz na pw to przesle  Ci stronke pozdrawiam serdecznie

Offline mania

• forumowicz
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Września 2006, 12:05 »
Czy ktos wie kiedy zaczynaja sie nauki przedmalzenskie w Gliwicac?

Moje odliczanie : link

Nie żeń się dla pieniędzy, można je taniej pożyczyć :)

Offline Beaataa
  • zapaleniec
  • data ślubu: 28.07.2007
« Odpowiedź #55 dnia: 9 Października 2006, 00:28 »
mania, najlepiej jest podejsc do konkretnej parafii lub zadzwonic.
Niektore parafie nie organizuja w ogole nauk tylko wskazuja inna, do ktorej mozna sie zglosic.
Wiem, ze w Katedrze na pewno organizowane sa Nauki Przedmalzenskie - najlepiej podejsc i zapytac o terminy.
:)

Offline Beaataa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #56 dnia: 9 Października 2006, 00:46 »
Justyna, weekendowe nauki na pewno organizuje Katedra w Gliwicach, musialabys tylko zadzwonic lub podejsc i zapytac o terminy :)

Offline mania

• forumowicz
« Odpowiedź #57 dnia: 9 Października 2006, 08:51 »
Dzieki Beata :) juz wiem. Bedziemy chodzic do Katedry, sa w kazdy wtorek. U nas w Parafii zaczynaja sie dopiero w Wielkim Tygodniu, a dla mnie to troche za pozno. Pozdrawiam :id_juz:

Moje odliczanie : link

Nie żeń się dla pieniędzy, można je taniej pożyczyć :)

Offline Bourbon

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 9 Października 2006, 11:57 »
Cytat: "Justyna"
Proszę bardzo o informacje na temat nauk przedmałżeńskich, najlepiej weekendowych, w Gliwicach, Raciborzu lub na terenie Śląska.wszystko inne da sie bez problemu załatwic a z naukami są problemy. Dziękuję za każdą informację. Prosze pisać na forum lub na maila: misiakowa@op.pl

W Katowicach nauki przedmałżeńskie organizują również Franciszkanie przy bazylice w Panewnikach. Kurs jest 2-dniowy (późnym popołudniem). Tel. 032 - 2527358, najlepiej zadzwonić i popytać...

Offline Beaataa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Października 2006, 23:56 »
:)  
Tez bedziemy tam chodzic ale u innym terminie :) choc raczej zdecydujemy sie na weekendowe nauki.