Autor Wątek: NAUKI PRZEDMAŁZENSKIE  (Przeczytany 77722 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mania

• forumowicz
Odp: NAUKI PRZEDMAŁZENSKIE
« Odpowiedź #60 dnia: 11 Października 2006, 08:16 »
Beata, a jak jest w weekend? Tzn w jakich godzinach? Tez sa co tydzien przez caly rok? Trezba placic za nie?

Moje odliczanie : link

Nie żeń się dla pieniędzy, można je taniej pożyczyć :)

Offline ainka
  • forumowicz
« Odpowiedź #61 dnia: 11 Października 2006, 15:35 »
My zaczynamy od listopada w 1,2 i bodajze 3 poniedzialek miesiaca ;).
I jestesmy razem ;-)

[img]https://e-wesele.pl/forum/co

Offline Beaataa
  • zapaleniec
  • data ślubu: 28.07.2007
« Odpowiedź #62 dnia: 12 Października 2006, 20:18 »
mania, weekendowe nauki odbywaja sie i trwaja tylko jeden weekend!! :)
w 2 dni odrabiasz wszystko :)
Z tego co wiem (sama jeszcze sie za to nie zabralam :/) sa na nie zapisy bo odbywaja sie tylko kilka razy w roku, i chyba sa platne (mysle ze od 70 - 100zl, wiecej raczej nie wezma).
Tyle wiem :/ jesli tez bylabys zainteresowana i popytala w Katedrze to prosze daj mi znac na priv co i jak :) Ja jak na razie nie mam mozliwosci tam podejsc (studiuje za granica)
Za wszelkie info bede wdzieczna :)

Offline Beaataa
  • zapaleniec
  • data ślubu: 28.07.2007
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Października 2006, 11:54 »
Juz zapisalismy sie na weekendowe nauki :D
Wyslalam zapytanie do gliwickiej Katedry - ksiadz odeslal mi adres parafii ktora organizuje takowe Nauki (super, ze nawet taka instytucja jak kosciol dziala via e-mail :D )
Na stronie jest formularz zgloszeniowy - trzeba go wypelnic, wyslac (online), do 3 dni powinno przyjsc potwierdzenie zgloszenia, no i trzeba jeszcze wplacic kase (75zl. od osoby)
Dla zainteresowanych moge przyslac stronke :)

Offline sami

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 23 czerwiec 2007r.
« Odpowiedź #64 dnia: 19 Listopada 2006, 19:05 »
Beaataa czy mogłabyś mi przesłać stronke  :D z góry dziękuje  :D
Też będziemy musieli odbyć nauki weekendowe bo niestety mój M pracuje za granicą i najlepiej jak załatwimy nauki w jeden weekend akurat jak przyjedzie.
Moja kochana kruszynka:*

src="http://b1.lilypie.com/iLEip2.png" alt="Lilypie 1st Birthday Ticker" borde

Offline Neila09
  • forumowicz
  • data ślubu: 04.08.2007 Gliwice
« Odpowiedź #65 dnia: 30 Listopada 2006, 13:44 »
Tez bedziemy korzystac z weekendowych Beaataa czy przypadkiem nie mowisz o naukach organizowanych w Paczynie dla mni eto dobre rozwiazanie bo tez oboje jestesmy za granica
Sami  z tego co wiem to mozecie miec problemy z tymi naukami jesli jestes w ciazy ale oby Wam sie udalo zalatwic te nauki :) pozdrawiam

Offline kanciak

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 25 Marca 2007, 16:58 »
hej mam wesele w 2008 roku ale chciałabym zrobic nauki przedmałzenskie juz w tym roku wiecie moze czy to mozliwe?? i jak trzeba cos takiego załatwic??

Offline Aniutek83
  • maniak
« Odpowiedź #67 dnia: 25 Marca 2007, 20:03 »
możesz zrobić nauki kiedy zechcesz! nauki nie majż żadnego terminu ważności !
Mi ksiądz powiedział ,ze nauki to sobie moge zrobić kiedy zechce!
IOdziesz do swojej parafii i pytasz o nauki a jesli sa u Ciebie to bedziesz chodzic tam a jesli Twoja parafia nie organizuje to ksiądz wyśle Cie do najblizszej która takowe nauki prowadzi!

Offline krokus
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #68 dnia: 3 Kwietnia 2007, 14:25 »
mozesz też się wybrać na weekendowy kurs przedmałżeński (czy rekolekcje dla narzeczonych). Kurs taki zaczyna się w piątek wieczorem, a konczy w niedzielę po południu- prowadzony jest metodą dialogową- tzn. że oprócz teorii (której chyba niewiele) narzeczeni rozmawiają ze sobą na przeróżne tematy!

Można się sporo o sobie dowiedzieć, a przy okazji poćwiczyć rozwiązywanie konfliktów itp :D Słyszałam do tej pory same pozytywne opinie o takich kursach. Potem trzeba się jeszce wybrać na spotkanie do poradni rodzinnej, bo tego nie ma w planie kursu.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 3 Kwietnia 2007, 20:04 »
Dziewczyny jest cały wątek o naukach! Po co dublujecie tematy???? Ten wątek zamykam!

Offline Sarna

• forumowicz
  • data ślubu: 02.08.2008
« Odpowiedź #70 dnia: 2 Stycznia 2008, 20:49 »
Czesc dziewczyny,

Mamy zamiar odbyc nauki w Kosciele Matki Boskiej Anielskiej. Czy macie moze adres lub telefon  do tamtejszej poradni co by sie z pania umowic?
I czy poradnie trzeba robic koniecznie tam, czy gdzie indziej?

Offline katarzyna_84

• Chuck Norris
  • Razem od 2-8-2000
  • data ślubu: 2.8.2008
« Odpowiedź #71 dnia: 2 Stycznia 2008, 20:57 »
Czesc dziewczyny,

Mamy zamiar odbyc nauki w Kosciele Matki Boskiej Anielskiej. Czy macie moze adres lub telefon  do tamtejszej poradni co by sie z pania umowic?
I czy poradnie trzeba robic koniecznie tam, czy gdzie indziej?

Mam świeże informacje, bo dziś był ksiądz u nas na kolędzie. Ksiądz mi właśnie powiedział, że z DG to w tej parafii właśnie jest poradnia, najlepiej to jakbyś się u siebie w parafii zapytała. Należysz do tego kościoła :?: Bo widzę, że mamy taką samą datę ślubu, ale my już jesteśmy zapisani. Wiem, że na naukach są 3 spotkanka.

Offline Sarna

• forumowicz
  • data ślubu: 02.08.2008
« Odpowiedź #72 dnia: 2 Stycznia 2008, 21:12 »
Katarzyno,
ja jestem z Sosnowca, a ślub będzie jeszcze gdzie indziej. Pomyslalam, ze nauki zrobimy w DG, bo maja w styczniu i uda sie szybko zalatwic, bo potem moze nas nie byc..Tylko nie wiem czy z ta poradnia tez by sie udalo w tym czasie. A telefonu przypadkiem nie masz? I gdzie dokladnie ona jest?

Offline katarzyna_84

• Chuck Norris
  • Razem od 2-8-2000
  • data ślubu: 2.8.2008
« Odpowiedź #73 dnia: 2 Stycznia 2008, 21:26 »
Już pisze privka  ;)

Offline freak7

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 11.10.2008:)
« Odpowiedź #74 dnia: 3 Stycznia 2008, 20:06 »
odnośnie nauk w kościele "na górce"- trzeba się jakoś zapisywać, czy poprostu iść we wt na 18?

Offline filcia2

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 01-05-2008
« Odpowiedź #75 dnia: 24 Lutego 2008, 09:29 »
Ja mam pytanie natomiast jak długo trwają takie spotkania (nauki i spotkania z panią z poradni), chodzi mi o czas pojedyńczego spotkania?

Offline katza
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 24 Lutego 2008, 11:43 »
Witam my właśnie jesteśmy po naukach odbywaliśmy je w dużym kościele w Dąbrowie,  trzeba najpierw zadzwonić i dowiedzieć sie o terminy, przeważnie sa w pierwszy czwartek miesiąca w pierwsza niedziele i następny czwartek, nie trzeba konkretnie chodzić na te trzy pod rząd można sobie uczęszczać jak komu pasuje np. raz w niedziele później za miesiąc, nikt tego nie sprawdza podbijają tylko karteczkę, nawet nie sprawdzają ci jej z dowodem wiec można wyslac nawet kogoś innego. ogólnie to pierwsze spotkanie prowadził inny ksiądz niż to ostatnie a w niedziele mieliśmy jakąś psycholog przykościelną (taka katechetka)

spotkania trwają zależnie od tego ile akurat mogą poświecić czasu ale nie przekraczają 1h, u nas jedno trwało nawet niecale 40 min. Bo byla msza walentynkowa, i musieli sie do niej przygotować.

Nie jest tak źle jak mówią, czasem nawet można wynieść z tych nauk parę pozytywów. Kalendarzyk to dopiero w poradni tutaj omawiane są tematy typowo związku miedzy dwojgiem ludzi czyli jak postępować żeby było ok, i na co zwrócić uwagę wcześniej żeby potem nie było za późno.

Co do poradni to jest ona tez przy tym kościele spotkania są 2 trzeba sie tylko na nie zapisać. Taka możliwość macie w każdy poniedziałek miesiąca. Poradnia jeszcze przed nami ale myślę ze tez będzie ok.

Offline filcia2

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 25 Lutego 2008, 09:41 »
Dziękuję Ci bardzo za informacje. Przydadzą siena pewno. A może zdradzisz mijeszcze jakie opłaty będziemy musieli wnieść?

Offline katza
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 25 Lutego 2008, 11:54 »
oplata za poradnie to jest 15 zł od spotkania czyli łącznie 30 zł. Te spotkania tez trwają mniej więcej 1h i sa indywidualne, czyli Wy i ta Pani w takiej malutkiej klitce.

Offline filcia2

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 25 Lutego 2008, 21:05 »
Dziękuję Ci katza za te cenne informacje  ;)
Próbowałam się tam dzisiaj dodzwonić ale niestety mi nie  wyszło jutro też spróbuję albo podjadę.
Ciekawe czy Pani z poradni znajdzie termin przed 1 maja  ;D
Pozdrawiam  :)

Offline filcia2

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 29 Lutego 2008, 10:21 »
Wczoraj byłam w kancelarii kościoła pod wezwaniem Matki Boskiej Anielskiej i mam informacje o terminach najbliższych nauk przedmałżeńskich, a więc:

Marzec:
6 marzec (czwartek) - godz. 18
9 marzec (niedziela) - godz. 15
13 marzec (czwartek) -godz. 18

Kwiecień:
3 kwiecień (czwartek) - godz. 18
6 kwiecień (niedziela) - godz. 15
10 kwiecień (czwartek) -godz. 18

Wszystkie terminy dostępne są na stronie internetowej kościoła w zakładce kancelaria parafialna potem sakrament małżeństwa i pre - kana.

Offline monijane

• maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #81 dnia: 24 Listopada 2008, 14:43 »
Odświeżam wątek :)
PRE-KANY 2008 w dekanacie matki Bożej Anielskiej w DG
Grudzień
04 (czw.) GODZ. 18.00
07 (nd.) GODZ. 15.00
11 (czw.) GODZ. 18.00
Poradnia rodzinna czynna w każdy poniedziałek godz. 16.

My się wybieramy ;D
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline mietowka
  • entuzjasta
  • data ślubu: 06.06.2009r
« Odpowiedź #82 dnia: 24 Listopada 2008, 18:05 »
monijane to na górce w gołonogu?
a co trzeba mieć żeby się zapisać na nauki?
i chyba najważniejsze pytanie czy takie nauki mają jakiś termin ważności czy mogę je spokojnie zrobić w styczniu-dość wcześniej przezd ślubem

Offline kwiatuszek

• użytkownik
  • **
  • <3
  • data ślubu: 28.03.2009 r
« Odpowiedź #83 dnia: 24 Listopada 2008, 18:18 »
a czy ktoś coś wie o naukach przedmałzenskich w Sosnowcu??terminy itp>>

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #84 dnia: 24 Listopada 2008, 20:38 »
Jeśli chodzi o sosnowiec to na Klimontowie sa w marcu kolejne , bo byly we wrzesniu i listopadzie  ;)
Ale wydaje mi sie ze fajne rozwiązanie jest na Środuli tam nauki sa co tydzien we wtorek o 17.30 . Obojetenie w jaki wtorek przyjdziecie tylko musicie chodzic ciagiem 3 tyg w kazdy wtorek i sa bezpłatne  ;) Aha i z ta sama kobitka umawiasz sie do poradni wiec wszystko w jednym miejscu  ;)

Offline monijane

• maniak
« Odpowiedź #85 dnia: 26 Listopada 2008, 16:17 »
Hej! To jest kościół w centrum DG, info o naukach znalazłam na stonce parafii. Nie trzeba się na nie zapisywać, wiem, że są płatne (ale nie wiem ile). Nauki przedmałżeńskie nie mają daty ważności :) więc spokojnie możecie sobie je zrobić niezależnie od daty planowanego ślubu ;D
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline werci

• Zawsze razem...
  • forumowicz
  • data ślubu: 29 sierpień 2009
« Odpowiedź #86 dnia: 26 Listopada 2008, 19:32 »
Nauki przedmałżeńskie są też w kościele na górce prawda? A czy ktoś wie gdzie jeszcze? I jeszcze jedno pytanko: Gdzie jest poradnia?

P.S. monijane  mamy w tym samym dniu ślub  ::) to tak tylko tytułem dodatku :)
<a href="http://www.swadba.pl" border="0">[img width= height= alt=swadba.pl]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323531343936383030.jpg[/img][/url]

Offline KaroLLA K.J K.G
  • zapaleniec
  • data ślubu: 28.08.2010
« Odpowiedź #87 dnia: 27 Listopada 2008, 10:12 »
Opcją alternatywną dla spotkań w parafii są weekendowe rekolekcje dla narzeczonych.  Polecam wszystkim, którzy chcieliby coś z tych spotkań wynieść a nie tylko posłuchać nudnych wykładów. 
1.  można poznać kilka sympatycznych par i przy okazji wymienić się doświadczeniami z przygotowań do ślubu
2.  oprócz wykładów jest dużo pracy w parze tzn.  sztuka prowadzenia dialogu itp.  dużo praktycznych rad
3.  co najważniejsze: spotkania takie są najczęściej prowadzone przez małżeństwa
Na prawdę fajna sprawa.  My byliśmy we wrześniu.  Rekolekcje prowadzone były przez małżeństwo terapeutów w małej miejscowości koło Kołobrzegu tak że na czasie wolnym wyskoczyliśmy sobie grupką do Kołobrzegu na plażę :) jedyny minus to taki, że trzeba płacić :) jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę podać adres strony internetowej na priv. 
Najbliższe rekolekcje w Kołobrzegu odbędą się 9-11 stycznia następne dopiero 28-30 sierpnia. 
To są terminy rekolekcji na których my byliśmy i które gorąco polecam oczywiście można znaleźć na internecie wiele innych propozycji ale za tamte już nie odpowiadam :) słyszałam, że nie wszędzie są one prowadzone tak fajnie.

Offline monijane

• maniak
« Odpowiedź #88 dnia: 27 Listopada 2008, 13:38 »
Werci faktycznie tego samego dnia zmienimy swój stan cywilny  :) A w którym kościele bierzecie ślub?
O naukach na górce wiem tyle, że są we wtorki (3 spotkania z księdzem) o 18.00+ spotkanie z Panią z poradni, ale to już umawia się indywidualnie. Niestety nie za bardzo nam pasują te wtorki (a tak wogóle to mój kościól "robi" nauki na górce), dlatego zdecydowaliśmy się na centrum.  ;D
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline werci

• Zawsze razem...
  • forumowicz
  • data ślubu: 29 sierpień 2009
« Odpowiedź #89 dnia: 27 Listopada 2008, 21:01 »
Kościół p.w. Św. Jadwigi Królowej ( Manhattan) a Wy? Bo się jeszcze okaże, że ten sam  ;D Co do nauk to chciałabym je odbyć po nowym roku. Tylko mam problem właśnie jeśli chodzi o termin. Niestety ja teraz przebywam w Krakowie i nie ma szans bym się urwała w tygodniu. Nie wieciew czy można odbyć nauki w weekend? ::)
<a href="http://www.swadba.pl" border="0">[img width= height= alt=swadba.pl]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323531343936383030.jpg[/img][/url]