Autor Wątek: NAUKI PRZEDMAŁZENSKIE  (Przeczytany 77701 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anirolak

• nowicjusz
  • *
  • Zabiorę Cię właśnie tam...
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: NAUKI PRZEDMAŁZENSKIE
« Odpowiedź #240 dnia: 15 Czerwca 2009, 22:43 »
anirolak my idziemy właśnie tam  na nauki od 7 lipca:) więc jeśli możesz to zdaj pod koniec Waszych relację jak było:) z góry dzięki:D  Dziś dzwoniliśmy i pytaliśmy dokładnie o godziny, bo narzeczony pracuje na popołudnie i średnio nam pasują te godziny. Ksiądz właśnie mówił ze wt 18 i niedz 16...i mówił ze to tylko 5 spotkań więc są dość długie. Pozdrawiam

Przeżyłam i drugie spotkanie :) Ksiądz więcej mówi niż robi :) spotkania trwają max 1,5 godzinki więc da się przeżyć- jutro ostatnie spotkania z księdzem- potem poradnia-dam znać jak było :)
Pozdrawiam i dużo cierpliwości życzę !!! :)

Offline króliszek
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 5 września 2009
« Odpowiedź #241 dnia: 16 Czerwca 2009, 22:05 »
Dzięki serdeczne za informacje :) czekam z niecierpliwością na relację z poradni ;D mam nadzieję, że nie będzie źle i szybko minie. Pozdrawiam ;)

Offline Befi

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 14.11.2009 godz.16
« Odpowiedź #242 dnia: 17 Czerwca 2009, 17:01 »
Witam :)
Wie ktoś o której jutro zaczynaja sie nauki w Parafi Św.Joachima ? Dzwonimy do kancelarii ale zgłasza sie tylko aut. sekretarka :( Jezeli sie orientujecie to prosze napiszcie z góry wielkie dzieki :)

Offline króliszek
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 5 września 2009
« Odpowiedź #243 dnia: 4 Lipca 2009, 13:39 »
anirolak i jak wizyta w poradni rodzinnej?  ;DNapisz mi proszę jak poszło i ile spotkań mieliście w tej poradni. My idziemy we wtorek na pierwsze spotkanie z księdzem. Aha jeśli możesz to napisz mi też czy nauki są płatne. Z góry serdeczne dzięki :)pozdrawiam

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #244 dnia: 4 Lipca 2009, 17:55 »
my nie płaciliśmy;
wt 18:00 ,nd 15,wt 18 - trwają około godzinki;
pozdr

Offline anirolak

• nowicjusz
  • *
  • Zabiorę Cię właśnie tam...
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #245 dnia: 6 Lipca 2009, 22:57 »
Przeżyłam i poradnię-ale nie było łatwo :) Zresztą przypuszczam, że w żadnej poradni nie jest łatwo-z 2 spotkan zrobiło nam się 1 tylko dłuższe-więc chociaż tyle mojego :) Pani przynudza przez 2 godziny i sprawia wrażenie że wydaje jej się,że my wszyscy uważnie jej słuchamy :) :) :) Krotko mówiąc- drugi raz bym tego nie przeżyła  :D
Trzymajcie się

Offline Befi

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 14.11.2009 godz.16
« Odpowiedź #246 dnia: 7 Lipca 2009, 11:18 »
A ja bardzo miło wspominam 2 spotkania  Poradni Rodzinnej w Parafii Św.Floriana:) Spotkania po pół godzinki i bardzo miła pani :)

Offline idealowpotega

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 26.06.2010
« Odpowiedź #247 dnia: 10 Lipca 2009, 14:10 »
Cześć!! wiecie moze kiedy odbywaja sie nauki w Kościele Mariackim w Katowicach??

Offline julenka

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #248 dnia: 1 Grudnia 2009, 15:43 »
Jeśli ktoś z Was chciałaby namiar na panią, która prowadzi poradnię przedmałżeńską w Sosnowcu w parafii Św. Floriana to mogę podać na priv bezpośredni numer, pod którym można umówic się na konkretny dzień.
Spotkanie jest indywidualne, tylko Pani i para, trwa ok. 1,5 godziny i w tym są zaliczone obydwa wykłady. Nic nie kosztuje :)

Offline MagdaMM

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 28 sierpień 2010
« Odpowiedź #249 dnia: 2 Grudnia 2009, 12:49 »
Jeżeli  którąś z Was interesuje, to w Mysłowicach w parafii pw. Jana Chrzciciela nauki zaczynają się 13 grudnia(niedziela) o 15, :D

Offline kijanakijana

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21.08.2010
« Odpowiedź #250 dnia: 11 Marca 2010, 09:03 »
Mam takie pytanko. Znalazlam nauki w parafii w Panewnikach, które odbywają się 4,5,6 Sierpnia o 20:00. Ślub mamy 21-go Sierpnia. Czy nie bedzie za późno zebysmy je zrobili wlasnie w tym terminie?? zdazymy jeszcze zalatwic poradnie po naukach? a moze poradnie mozna zrobic przed naukami? Niestety jestesmy jeszcze w Anglii i sytuacja jest troche utrudniona. Mozna to wszystko zalatwic tutaj ale trzeba na to wydac grube pieniądze!!! Bedziemy w polsce w maju a potem wrocimy pod koniec lipca i juz zostaniemy do wesela. Boje sie ze nie zdążymy ze wszystkim.

Offline Mayaa
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 09.05.2009
« Odpowiedź #251 dnia: 11 Marca 2010, 18:52 »
Myślę, że na nauki nie powinno być za późno, ale jeśli chodzi o poradnie to zależy od parafii- niektóre parafie wymagają by było to kilka spotkań w określonych przerwach(czasem zadają pracę domową, na którą powinniście mieć min.miesiąc), z kolei inne idą na rękę młodym i pozwalają załatwić poradnie za jednym razem. Najlepiej spróbujcie tam zadzwonić albo wyślijcie kogoś znajomego, żeby dopytał. Ewentualnie jak będziecie tu w maju to idźcie zapytać jak wygląda sytuacja w tej parafii.

Offline anka2oo4

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.08.2010
« Odpowiedź #252 dnia: 12 Marca 2010, 19:23 »
Jeśli ktoś z Was chciałaby namiar na panią, która prowadzi poradnię przedmałżeńską w Sosnowcu w parafii Św. Floriana to mogę podać na priv bezpośredni numer, pod którym można umówic się na konkretny dzień.
Spotkanie jest indywidualne, tylko Pani i para, trwa ok. 1,5 godziny i w tym są zaliczone obydwa wykłady. Nic nie kosztuje :)

Ja poproszę o nr tel do tej Pani. W czwartek zaczynamy nauki w kościele Sw Joachima a potem poradnia nas czeka  :)

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #253 dnia: 13 Marca 2010, 13:35 »
a my wczoraj byliśmy na 1 spotkaniu w kościółku przy dworcu w S-cu i był super ksiądz, właśnie chyba ze św. Joachima na Jagiellońskiej, bardzo życiowy ;)

kijana a jak długo będziecie w maju?jak wróci R. to napiszę jak są nauki w tym kościółku, bo to są trzy dni, zwykle piątek, niedziela i wtorek , plus poradnia, może się akurat wyrobicie ;)

Offline anka2oo4

• zapaleniec
« Odpowiedź #254 dnia: 21 Marca 2010, 11:10 »
Nauki (pre-kana) w Joachimie bardzo przyjemne, ksiądz nawet spoko gadał, a późńiej był pan z poradni rodzinnej i bardzo sympatycznie opowiadał o małżeństwie, myślę ze nikomu się nie nudziło.

Offline tola99

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #255 dnia: 30 Marca 2010, 20:28 »
Witam:) czy ktos z Was moze mi powiedziec gdzie mozna zalawic poradnie rodzinna? bo nauki bedziemy robic osobno no i ta poradnia zostaje..z tym ze najlepiej zeby bylo to jedno spotkanie bo moj PM niestety nie ma czasu chodzic:( czy np w Joachimie moza to zalatwic w ten sposob? no i czy my mozemy tam isc jesli jestesmy z innej parafii??

Offline ajka85

• entuzjasta
  • Miłość, miłości jakże pięne bramy
« Odpowiedź #256 dnia: 6 Maja 2010, 17:07 »
jezeli ktos ma to prosze o nr do poradni zycia rodzinnego,na ktorym wszystko zalatwie na 1 spotkaniu,chodzi mi o okoloice DG. Z gory dziekuje

Offline qmadzik

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 28.08.2010
« Odpowiedź #257 dnia: 12 Maja 2010, 20:00 »
Ajka85, a macie już załatwione nauki ?
Bo mam namiary do babki z która mieliśmy spotkanie w Strzemieszycach. Ona priowadzi indywidulane nauki (odpłatnie zresztą), chyba o to chodzi z tą poradnią...
"To, co nie zabija, wciąż wzmacnia nas
A to, co nas czeka pokaże czas..."

Offline ajka85

• entuzjasta
  • Miłość, miłości jakże pięne bramy
« Odpowiedź #258 dnia: 12 Maja 2010, 20:09 »
tak nauki grupowe juz mamy za soba, chodzi mi teraz wlasnie o indywidualne. Jak cos to prosze na namiary na prv

Offline anka2oo4

• zapaleniec
« Odpowiedź #259 dnia: 31 Maja 2010, 19:19 »
Odpłatnie  ??? lekka przesada dla mnie, u nas nie trzeba płacić.

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #260 dnia: 31 Maja 2010, 19:47 »
nie polecam poradni przy kościółku przy dworcu w S-cu, pani tam jest naprawdę delikatnie mówiąc nie z tej epoki ;)
za to jak miałam nauki był super ksiądz, ale nie z Joachima(pomyliłam wcześniej) ale bodajże z Miłosierdzia Bożego, gdzieś właśnie z okolic Jagiellońskiej, Naftowej. Stamtąd też była bardzo fajna babeczka (taka blondynka) z poradni.

Offline momoko

• forumowicz
  • data ślubu: 2010
« Odpowiedź #261 dnia: 2 Czerwca 2010, 14:55 »
Ja też Elemelko byłam na tych naukach :) To był ksiądz ode mnie z parafii - ks. Darek z Miłosierdzia Bożego na Jagiellońskiej :)
I potwierdzam, kobieta w poradni przy kościółku kolejowym - tragedia! Myślałam, że będzie ta sama co na naukach i się wkopaliśmy :( Na moje pytanie "co w przypadku gdy ktoś jest przewlekle chory, ma nieregularne cykle, chore jajniki" usłyszałam - ta metoda cię uleczy! ULECZY! Opowiedziała mi jak kiedyś przyszła do niej dziewczyna z epilepsją i starała się namówić tą dziewczynę na naturalne metody planowania rodziny, bo to ją uleczy.. Po tym nie pytałam już o nic...

Offline BadSylwia

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 09.10.2010
« Odpowiedź #262 dnia: 5 Lipca 2010, 10:25 »
Witam,
Mam do was takie pytanie Czy na nauki w kościółku kolejowym trzeba się wcześniej zapisać ? A jeżeli tak to ma ktoś jakieś namiary ?

:)

Offline berbyll
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #263 dnia: 5 Lipca 2010, 18:35 »
Ma ktoś może numer telefonu do poradni w parafii Floriana?

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #264 dnia: 5 Lipca 2010, 20:50 »
Google umarło????

Parafia rzymskokatolicka św. Floriana

Generała Tadeusza Bora-Komorowskiego 2
Sosnowiec
32 298 58 83

Offline polemika_schola

• zapaleniec
  • data ślubu: 01.10.11r.
« Odpowiedź #265 dnia: 17 Sierpnia 2010, 13:02 »
Witajcie
Jestem notorycznym grzesznikiem, który zamierza wziąć ślub kościelny.....  :diabel_3:
Gdzie u nas można odbębnić nauki w miarę krótkim czasie i bezboleśnie?   ;D

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #266 dnia: 17 Sierpnia 2010, 16:12 »
A po co wogóle robić? Skoro masz je tylko "odbębnić" ?

Offline polemika_schola

• zapaleniec
  • data ślubu: 01.10.11r.
« Odpowiedź #267 dnia: 17 Sierpnia 2010, 16:51 »
A po co w ogóle robić? Skoro masz je tylko "odbębnić" ?

bo mojemu narzeczonemu zależy na ślubie kościelnym

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • :-D
« Odpowiedź #268 dnia: 24 Sierpnia 2010, 13:27 »
W Katowicach Zawodziu 3 nauki przedślubne, raz w tygodniu - środa o 19.00, 1 spotkanie z parą z poradni grupowe i potem 1 indywidualne, w miare szybko w miare bez bolesnie :)

Offline Fruzka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2011
« Odpowiedź #269 dnia: 17 Września 2010, 14:20 »
Czesc
Dziewczyny macie moze informacje ile sie placi za nauki w sosnowcu kosciol sw.  Tomasza na Orlej? Jak tam jest ogólnie?