Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 514079 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline _patka_

• Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
« Odpowiedź #1920 dnia: 24 Lipca 2013, 09:24 »
Pewnie tym, ze w sloiczku jest po obrobce termicznej, a z drzewa sa swieze :)
Ja Antkowi juz dawno dawalam gruszki.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #1921 dnia: 24 Lipca 2013, 11:32 »
Dokładnie tak - podgotowane są bardziej lekkostrawne.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1922 dnia: 24 Lipca 2013, 11:37 »
Zerwij z drzewa, zrob kompot, wyciagnij owoce i daj Młodemu - bedzie jak ze słoika - mięciutkie, pyszniutkie.
A kompocikiem moze sobie popic, jak juz pija ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1923 dnia: 24 Lipca 2013, 11:37 »
anuusia ale mi ochoty na kompocik z gruszek zrobilas!!! az slinka cieknie!  ::) :P

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #1924 dnia: 24 Lipca 2013, 12:00 »
moja mala ostatnio ma regres w jedzeniu.. jak zje 2-3lyzeczki to jest sukces.. a daje jej tylko to co już zna i dotychczas wcinala .. do tego już 3razy zaczela mi się dlawic tak bardzo az się wystraszyłam porządnie.. nie wiem co się dzieje

normalnie zamiast jej dac papke wole dac owoca w tym silikonowym 'smoczku' tak się boje ze się zachlysnie ..no ale przecież nie tylko o owoce tu chodzi :(

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1925 dnia: 24 Lipca 2013, 12:16 »
Lusi, spokojnie, dziecko musi przez to przejść, mój bardzo często robił mi takie akcje, ze jakby się dławił, podawaj jedzenie pomalutku, niewielkie porcje naraz. Czasem słoiczki obiadkowe są bardzo gęste i zwyczajnie zalepiają - w razie potrzeby rozrzedź leciutko.

Adi wczoraj zgromadził sobie prawie całego (małego) chrupka kukurydzianego w buzi, takiego juz rozmemłanego - obserwowałam akcję i zastanawiałam się, czy mu to jakoś wyjąć, ale poradził sobie. Trochę wypluł, resztę połknął  ;D

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1926 dnia: 24 Lipca 2013, 13:21 »
Zerwij z drzewa, zrob kompot, wyciagnij owoce i daj Młodemu - bedzie jak ze słoika - mięciutkie, pyszniutkie.
A kompocikiem moze sobie popic, jak juz pija ;)
no niby logiczne ;) ale mnie chodzi bardziej o to czemu słoiczki są mniej rygorystyczne niż schematy żywienia

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1927 dnia: 24 Lipca 2013, 15:19 »
Bo nie muszą być zgodne ze schematami, cąła filozofia  ;)

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline lusi251

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1928 dnia: 25 Lipca 2013, 16:06 »
z tym dławieniem to nie wiem co to było.. ale zdazylo się np. przy jedzeniu jabłuszka.. a to przecież latwe do przelkniecia
ale poki co mam nadzieje ze mi się dziecko naprawilo.. wczoraj zaryzykowałam i dalam nowość - jarzynki z królikiem.. wcinala az jej się uszy trzesly ;)
dziś dokonczyla słoiczek..

wiecie moze mniej więcej kiedy nowy pokarm zaczyna 'się wchlaniac' i trawic? tzn po ilu podaniach? bo nowe najczęściej wychodzi w pieluszce w tej samej formie :P

no i druga sprawa, ten nieszczęsny gluten.. podalam 2sloiczki jabłuszka z manna i na tym się skonczylo.. gotujecie manne i dajecie troszkę codziennie? czy macie inne sposoby? po jakim czasie takich 'probek' można dac wieksza porcje glutenu? np. porcje kaszki manny lyzeczka?
wszędzie czytałam ze się powinno go wprowadzać miedzy 5a 6miesiacem.. i teraz mamy taaaakie tyly przez ta przerwę na ospe :/

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1929 dnia: 25 Lipca 2013, 16:15 »
teraz mamy taaaakie tyly przez ta przerwę na ospe :/
my też mamy tyły ale jakoś się tym nie przejmuję ;) może do swojej osiemnastki będzie jadł coś więcej niż marchewkę ;)

póki co w niedzielę dałam kawałeczek kurczaka do zupki i go uczuliło, więc teraz czekam aż wszystko mu zejdzie i spróbuję z królikiem

glutenu jeszcze nie dawałam w żadnej formie...najpierw bym chciała spróbować z mięskiem

po jakim czasie takich 'probek' można dac wieksza porcje glutenu? np. porcje kaszki manny lyzeczka?

ekspozycja na gluten trwa chyba 2 miesiące ??? ale mogę się mylić...

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1930 dnia: 25 Lipca 2013, 16:47 »
Ja dawałam przez półtora miesiąca pół łyżeczki ugotowanej kaszy manny, przeważnie do deserku. Co dzień gotowałam, to chwila moment. Potem pediatra powiedziała, że jak po miesiącu nic nie wyszło, to już można dawać porcje i tak też robiłam.

Offline lusi251

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1931 dnia: 25 Lipca 2013, 18:45 »
dzięki, monka pocieszylas mnie.. już myslalam ze jestem jakas dziwna :P
w ogole to dzisiaj mi się snilo ze gotowalam dla malej jedzenie w takim wielkim garze :D chyba na rok :P
poczekam do jutra i sprobuje zacząć gotowac ta kaszke..  ::)

a pytałam się o to trawienie i wchłanianie tez dlatego ze czasami mala zje pol słoiczka obiadku a za pol godz i tak wciąga cala butle mleka.. jakby tymi obiadkami się w ogole nie najadala..

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1932 dnia: 25 Lipca 2013, 22:11 »
Lusi antek tez zjada pol sloiczka i zapija mlekiem, wydaje mi sie, ze ie chodzi na razie o to, zeby dziec najadl sie sloiczkiem tylko dostal cos pozywnego oprocz mleka.
Ja juz dalam kurczaka, indyka, cielecinke i krolika aa i rybke tez juz jadl, ze sloiczka oczywiscie, bo sama nie gotuje jeszcze. Stwierdzam, ze poki je takie male porcje to nie oplaca mi sie gotowac...

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1933 dnia: 26 Lipca 2013, 07:19 »

Ja juz dalam kurczaka, indyka, cielecinke i krolika aa i rybke tez juz jadl, ze sloiczka oczywiscie, bo sama nie gotuje jeszcze. Stwierdzam, ze poki je takie male porcje to nie oplaca mi sie gotowac...
i po niczym nie miał żadnej plamki, krostki itp? to tylko Mój taki delikates? chociaż z drugiej strony w słoiczku jest 10% mięsa a ja dałam Mu kurczaka, który dzień wcześniej jeszcze biegał komuś po podwórku ;D może za dużo mięsa  w mięsie ;)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1934 dnia: 26 Lipca 2013, 07:28 »
Monka calkiem mozliwe  ;) w sloiczkach sa sladowe ilosci tych rzeczy, moze wiec zacznij od sloiczkow podawac.
Antek nie mial zadnej krostki ani plam.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1935 dnia: 26 Lipca 2013, 07:32 »
tylko jakoś słoiczki do mnie nie przemawiają...
sama dla siebie nie kupuję nic "gotowego"

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1936 dnia: 26 Lipca 2013, 07:37 »
Oj tam, to bezpieczne dla dzieci, na pewno mu nie zaszkodzi :)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1937 dnia: 26 Lipca 2013, 08:16 »
Ja słoiczki traktuję jako bardziej bezpieczne na początek. Mon_ka - gotujesz ze sprawdzonych warzyw i mięsa, nie sypanych itp?
Ja na początku się bałam, mamy jakieś lipne sklepy eko u nas w mieście, żadnych certyfikatów, nic, ino - że od rolnika  ::).

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1938 dnia: 26 Lipca 2013, 08:19 »
Selena  u Nas w ogole nie ma sklepow eko... Wiec kicha ogolnie, a wiem, ze pobliscy rolnicy uzywaja chemii. Inaczej mic by im nie wyroslo, niby... Wiec na razie odpuszczam gotowanie, bedzie starszy to wtedy nie bedzie wyjscia. Mama i tesciowa maja male ogrodki wiec co nie co bedzie bez chemii, eko.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1939 dnia: 26 Lipca 2013, 08:30 »
Ja słoiczki traktuję jako bardziej bezpieczne na początek. Mon_ka - gotujesz ze sprawdzonych warzyw i mięsa, nie sypanych itp?
Ja na początku się bałam, mamy jakieś lipne sklepy eko u nas w mieście, żadnych certyfikatów, nic, ino - że od rolnika  ::).
eko to może nie- ale z babcinego ogródka ;D

Offline lusi251

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1940 dnia: 26 Lipca 2013, 15:23 »
z tym mięsem w miesie to faktycznie może tak być :) w porównaniu ze słoikiem to dużo wieksza porcja

mojej raz jakies kropki wysypalo, ale to było tuz przed ospa i lekarka stwierdzila ze to od goraca (chociaż tutaj to na slowo alergia robia dziwne miny) zobaczymy teraz czy to bylo od goraca czy jednak gluten.. dalam malej manny z bananem trochę.. upaly zniknely to już będzie wiadomo ze to nie od goraca
Selena a żeby mieć taka mala porcje manny to ile dajesz wody? Ugotowalam pol lyzki i pol szklanki wody żeby było rzadkie.. ale trochę tego dużo wyszlo i tak.. a można w lodowce przechować trochę na drugi dzień i podac? zawsze pare minut do przodu :)

Pati to Antek już chyba wszystkiego probowal :D ..musze skoczyć do polskiego sklepu po słoiczki bo mam z mięsnych tylko chyba dynie z kurczakiem.. no i wolowine z warzywami ale to irlandzka i na razie się wstrzymam  ::)

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #1941 dnia: 26 Lipca 2013, 16:19 »
do mnie tez jakos sloiczki nie przamawiaja...
teraz robie zaprawy i mrozonki z owocow sezonowych, kompociki na kisielki, musy owocowe do deserkow itp tylko, ze owoce pewne z dziadkowego ogrodka :P
bede tez mrozic marchewki, pietruszke, seler, szczypior, koperek, natke pietruszki itp doslownie pwszystko co sie da, bo przynajmniej wiem, ze bez chemii i moge spokojnie sama gotowac ;D...kaszek bezcukrowych juz zapas tez jest, wiec tylko na odpowiedni wiek czekam, no i na marchewki, bo wlasnie dojrzewaja :P...

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1942 dnia: 26 Lipca 2013, 18:05 »
Jak się ma pewne źródło, to super, moja mama mało warzyw na ogródku sieje.

Lusi, wrzucałam płaską łyżeczkę na tak 1/4 małego garnuszka wielkości szklanki... To musi być gęste, bez wody, żeby gęsta kaszka była. Ja nie dawałam na drugi dzień, bo z kaszy się kit robił.

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #1943 dnia: 27 Lipca 2013, 22:12 »
Nie mogę sie pod nosem nie uśmiechnąc ;) ;) ;) ;) :'mnie słoiczki nie przekonują" ;D ;D ;D ;Dmnie tez.Bo nie jadły obie moje corki ich.

Młodsza (czasem sie dało przemycic) i Starsza(wg Lili antyreklama słoików i w ogóle jedzenia)mialy wyjechane na nie.
ale nie dajmy sie zrobic w szczypiora.Ja tam wierze,ze skoro ja szukam takich i takich słoików,skoro cos jest"przeznaczone" dla dzieci-to nie jest zupką kuksu ::)No mamy temat prawie jak parówki i danonki ;) :D
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1944 dnia: 27 Lipca 2013, 22:16 »
jak ktoś nie gotuje, to słoiczki są jak znalazł...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #1945 dnia: 27 Lipca 2013, 22:21 »
Mnie słoiczki  nie przekonały i nie przekonają. Teraz czasem je, ale teraz to już inny syf też czasem je. Opracowałam sobie system gotowania, by nie stać przy garach za dużo i zdawało to egzamin :D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1946 dnia: 28 Lipca 2013, 06:27 »
nie sądzę, by do słoiczków pasowało określenie "syf"
to są normalne posiłki...
rozumiem, że ktoś ich nie używa, bo wybiera gotowanie w domu
ale są osoby, które z lenistwa, nadmiaru zawodowych obowiązków itp. nie gotują wcale lub nie widzą potrzeby gotowania tycich porcji dla dziecka...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1947 dnia: 28 Lipca 2013, 06:31 »
Ja bym ich syfem na pewno nie nazwała  ::).

Każdy robi jak uważa, ja teraz gotuję,ale na początku wolałam dać coś pewnego. Mam tylko wrażenie, że niektórzy stawiają słoiczki dla niemowląt (bo o te mi chodzi, a nie o jakieś spaghetti w słoiku dla wieku 1-3 lata) na równi z kubkami knorra i mrożonymi pulpetami z marketu  ::)
Widzę, że nie tylko ja nie śpię w niedzielę o 6  :D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1948 dnia: 28 Lipca 2013, 06:38 »
ja nie śpię...
dzieci i mąż śpią  ;D

w słoiczkach nie ma glutaminianu sodu...w Knorze chyba jest...
"zubka z kubka" ostatni raz jadłam z 5 lat temu...
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2013, 06:59 wysłana przez liliann »
— Richard M. Devos

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1949 dnia: 28 Lipca 2013, 06:50 »
Ale słoiczki " złe" bo co ?

Ja też nie śpię, mało tego śpi tylko mąż  :D Rety jaka ja dobra jestem  :D