Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3569856 razy)

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #54930 dnia: 8 Lipca 2016, 12:03 »
emma, a mi serio zimno na boso- nawet teraz;-) i też bym się zastanawiała,czy dziecku nie zimno;-) a nie należę do starszego pokolenia i myślę,że w kwestii ubioru jestem dość wyluzowana;-))) Po prostu mam dużo kafli i panele i od nich ciągnie.teraz też siedzę w piżamie ,bez skarpet ,ale w kapciach, bo jakbym je zdjęła, było by mi niekomfortowo;-) U rodziców na 4 piętrze w Pl mogę chodzić bez kapci, ale tam większość dywanów ,tylko przedpokój w kaflach..może to kwestia klimatu????? ihihiihi

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #54931 dnia: 8 Lipca 2016, 12:08 »
Ja sama nie lubię kości ale w zimę skarpetki muszą być bo mi zimno i wtedy też Natalię ściągam żeby zakładała. Jak chodzimy bez to obie. A Ty emma też na boso chodzisz?
Natalka 4.11.2012

Offline Ani@

• maniak
  • „Przypadek–to Bóg przechadzający się incognito”A.E
  • data ślubu: 08.06.2013
« Odpowiedź #54932 dnia: 8 Lipca 2016, 12:22 »
U nas nie chce czapki teraz latem,  masakra jest  :-\

Tak u nas tez kwadrans i czapka z daszkiem zdjęta, zresztą tak samo jak sandały :p W domu wszyscy smigamy na boso i ja i mąż i syn, wcześniej jak było chłodniej to syn skarpety i tak sciągal ;)

Offline lebara

• maniak
  • data ślubu: 11.08.2012
« Odpowiedź #54933 dnia: 8 Lipca 2016, 12:32 »
Ja lubię chodzić boso, szczególnie u moich rodziców po ogrodzie czy płytkach, Lena to samo jak było ciepło nie było mowy o skarpetkach, ale jak jest chłodno to zakładam jej, w chłodniejsze dni to szczególnie mąż nas ściga aby nie chodzić boso, bo ,, wszystko od nóg się zaczyna"

U nas Lena na szczęście chodzi w upały w czapce ale pewnie tylko dlatego że ma czapkę z daszkiem i z jej ukochana myszka miki.
,,Geny to nie wszystko, zdrowie i mądrość Twojego dziecka zależą od Ciebie"

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #54934 dnia: 8 Lipca 2016, 12:41 »
A mój bez czapki nie wyjdzie nawet czasem w windzie nam przypomina czapka czapka i musimy się wracać za to okularów nie chce

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54935 dnia: 8 Lipca 2016, 13:40 »
wszystko od nóg się zaczyna"
podobno od głowy;-)

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #54936 dnia: 8 Lipca 2016, 14:02 »

Od głowy to się ryba psuje:)
« Ostatnia zmiana: 8 Lipca 2016, 15:03 wysłana przez Maja »

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #54937 dnia: 8 Lipca 2016, 14:04 »

to samo pomyślałam ;)
« Ostatnia zmiana: 8 Lipca 2016, 15:04 wysłana przez Maja »

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #54938 dnia: 8 Lipca 2016, 15:15 »
A nie taką czapkę od słońca to nosi....wiadomo..
Na boso ja sama nie lubię wiec Igor zawsze ma skarpetki kapci nie musi, a dwa on jest taki że jak przejdzie na boso a przyklei mu się okruszek to już woła beee i pokazuje żeby ściagać :p

Offline Natysa

• To co na zawsze między nami, dodaje wiary w lepszy czas;*
  • uzależniony
  • data ślubu: 19.05.2012
« Odpowiedź #54939 dnia: 8 Lipca 2016, 19:22 »
Emma u nas tak samo :P cały rok na boso :) nie cierpię kapci a w skarpetkach mi zawsze gorąco nawet zimą, no i jak Gabi widzi, że my chodzimy na boso to i ona wszystko ściąga :P i też teściowie przeżyć nie mogą jak to tak po panelach i płytkach na boso biegać :P
Gabriela
Zofia

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #54940 dnia: 8 Lipca 2016, 19:45 »
tak nie do konca dzieciaki powinny na boso chodzic po plytkach i podlogach bez dywanow, zle sie stopa wtedy rozwija, nie 'pracuje' jak powinna...podloze jest zbyt twarde i plaskie...

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54941 dnia: 8 Lipca 2016, 20:32 »
Dokładnie, nam rehabilitantka kazała teraz chodzić w kapciach bo już Kubie stopka leci do środka a potem ma to ponoć wpływ na kolana i biodra i słynne bóle wzrostowe ok 4 rz

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #54942 dnia: 8 Lipca 2016, 20:51 »
jeeejjjj...az mnie dreszcze przeszywaja na mysl o tych bolach, pamietam je do tej pory jak mnie rodzice czyms smarowali i robili cieple oklady na nogi, a ja ryczalam z bolu :-\...

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54943 dnia: 8 Lipca 2016, 21:10 »
No właśnie,my mamy z tym problem u Alana,teraz średnio raz w tygodniu bolą Alana nogi- głównie w nocy. Dostaje wówczas Nurofen i boję się tego,bo jak często można mu dawać p.bólowy???? Jakie są inne sposoby na ten ból???Jak to długo może potrwać???Kurcze u nas zaczęło się jakieś dwa lata temu,ale wtedy było to sporadycznie, a teraz dość często....martwi mnie to. Są jakieś ćwiczenia na to ,aby przeszedł to łagodniej????Albo coś ,czego nie powinien robić, aby tak mu nie dokuczało??? Ma płaskostopie to ma jakiś wpływ???

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #54944 dnia: 8 Lipca 2016, 21:26 »
Wiktor ma takie bóle przez kilka nocy, a potem spokój na długo.
Smarujemy mu wtedy amolem i masujemy.
Pytałam dwóch pediatrów - jeden mówi, że to bóle wzrostowe a drugi, że "bóle wzrostowe nie istnieją" ;D Ten drugi kazał sprawdzać, czy podczas bólu kolana są rozpalone, ciepłe - u nas nie.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54945 dnia: 8 Lipca 2016, 21:37 »
a jego bolały kolana???Alana bolą tak pod kolanami...

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #54946 dnia: 8 Lipca 2016, 21:39 »
tak naszybko, co znalazlam:

Jedni specjaliści szacują, że bóle wzrostowe występują u 25 proc. dzieci, inni mówią o 40 proc. Nie ma też jednej teorii, która wyjaśniałaby przyczyny dolegliwości. Niektórzy lekarze upatrują ich w dużej aktywności fizycznej większości kilkulatków, m.in. skakaniu, bieganiu, która forsuje mięśnie. Amerykańscy naukowcy wysunęli inną hipotezę. Skoro kończyny rosną głównie w nocy, to można wysnuć wniosek, że proces wzrostu postępuje skokowo i jest intensywniejszy podczas snu. Jak to tłumaczą? Płytki wzrostowe, które znajdują się na zakończeniach kości, zbudowane są z delikatnej tkanki. Ulegają więc ściśnięciu, kiedy dziecko chodzi lub biega, a to spowalnia wzrost. Zaległości nadrabiane są podczas snu dziecka. Nie ma wtedy ucisku na płytki i mogą się one swobodnie rozwijać. Kości rosną szybciej, co jednak może powodować ból. Zauważono też, że w okresie intensywnego wzrostu ścięgna okazują się co pewien czas za krótkie w stosunku do szybciej rosnących kości. Wtedy dziecko np. nie jest w stanie dotknąć palców stóp bez zginania kolan. Ścięgna są bardzo napięte i to może dawać różne dolegliwości. Przyczyną mogą być również zaburzenia w budowie ciała, np. płaskostopie, oraz inne znacznie poważniejsze problemy zdrowotne.

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #54947 dnia: 8 Lipca 2016, 21:43 »
najbardziej pomaga masaz bolacych nozek, jesli nasila dolegliwosci to trzeba sie udac do specjalisty, bo to moze byc cos powazniejszego...

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #54948 dnia: 8 Lipca 2016, 21:59 »
a od kiedy zakładać kapcie? Niby jak dziecko uczy się chodzić to powinno chodzić na boso, żeby ćwiczyć równowagę i takie tam. Czy w wieku 17 m-cy można powiedzieć, że nauka chodzenia zakończona i zakładać kapcie?

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #54949 dnia: 8 Lipca 2016, 22:23 »
Vivka a nauka koordynacji i równowagi też zakończona ;)

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
« Odpowiedź #54950 dnia: 8 Lipca 2016, 22:26 »
A Zawitkowski mówił żeby jak najdłużej boso...
Itego się trzymam.
Lili po domu zawsze boso ,na działce tez jak jest sezon.

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54951 dnia: 8 Lipca 2016, 23:51 »
No wlasnie mialam to pisac...zglupiec mozna, wszedzie co innego czytam.

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54952 dnia: 9 Lipca 2016, 08:53 »
z tym na boso to pewnie przy prawidłowo rozwijającej się stopie, a jak już widać, że np. leci do środka to trzeba podjąć inne środki, tak myślę. Warto obserwować malucha.
Daruda może się przejdzie do kogoś z Alanem? Moja znajoma z 4 latką poszła do ortopedy, on im ćwiczenia zalecił i przestały ją boleć nóżki. Wiadomo, że lepiej za młodu korygować jakieś odchylenia, niż potem z tym walczyć na starość (jak ja np. ze skoliozą :D)

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #54953 dnia: 9 Lipca 2016, 12:15 »
Tak, tak jak najdluzej na bosaka tylko nie po twardym ale bez przesady, nie dajmy się też zwariowac;)
Do boli nóżek tez predysponuja stopy plasko-koslawe, my się właśnie wybieramy po wakacjach z młodym na przegląd postawy, mam takiego fizjoterapeute co się też dziećmi zajmuje i sam zaproponował jak byłam z sobą ostatnio, bo czasem banalne ćwiczenia mogą pomóc uniknąć późniejszych wad, ja żałuję, że sama wcześniej nie chodziłam, bo już teraz mam duże problemy z kręgosłupem, dlatego dzieciaki będę pilnować...

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54954 dnia: 9 Lipca 2016, 16:28 »
Adam idzie w Pl do ortopedy, powiem,aby zabrał Alana, może ortopeda coś podpowie...dzięki dziewczynki.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #54955 dnia: 9 Lipca 2016, 16:59 »
Adam idzie w Pl do ortopedy, powiem,aby zabrał Alana, może ortopeda coś podpowie...dzięki dziewczynki.
Może nic nie powiedzieć tylko wysłać was do ortopedy dziecięcego więc ja na twoim miejscu już teraz przed wyjazdem do PL poszukała lekarza dla Alana.
Już kiedyś chyba Lilian nawet o tym wspomniała na przykładzie ortopedy właśnie, że co u dorosłego jest normą to u dziecka nie koniecznie. Sama mam kolegę ortopedę w Szczecinie i rzucił mi okiem na Hankę tylko w drodze wyjątku i z zastrzeżeniem że to niezobowiązująco bo on się absolutnie dzieci nie tyka.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54956 dnia: 9 Lipca 2016, 17:20 »
hmmm myślisz? no nic zaraz kogoś poszukam..podobnie miałam z okulistą, aby zrobić mu badanie na jaskrę.

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #54957 dnia: 9 Lipca 2016, 19:43 »
Moja Natalia zimą miała te bóle wzrostowe...pediatra na wszelki wypadek zrobiła pełne badanie krwi. Wszystko ok. Teraz raz na wakacjach mówiła, ze ja nogi bolą i już miałam iść do ortopedy ale się nie powtorzylo. Stresujące te bóle. ..
Natalka 4.11.2012

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #54958 dnia: 9 Lipca 2016, 21:13 »
U nas parę razy Adi mówil, że go nózka boli, raz jedna raz druga, niedawno zaś że stopa i nawet lekko kulał przez 3 dni, przeszlo po posmarowaniu altacetem. Dziś na placu zabaw jego kolega przedszkolny narzekał, że go nóżka boli. Coś jest na rzeczy.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54959 dnia: 9 Lipca 2016, 21:48 »
No u nas teraz to się trochę nasiliło właśnie, do tej pory zdarzało się,ale sporadycznie....Alan jest żywym chłopcem, cały dzień spędza na nogach, nie lubi siedzieć i siedzi rzadko, do tego to płaskostopie, teraz jest duży i w końcu możemy ćwiczyć te nóżki,bo niestety,ale buciki średnio pomagają.....