Ja badania na cytomegalię nie robiłam.
Nika wkleję Ci to, co znalazłam ostatnio na przeziębienie, może Tobie albo każdej ciężarówce się przyda:
NA KATAR:
Napary z rumianku
NA PRZEZIĘBIENIE:
Napój z miodu i cytryny - do szklanki przegotowanej letniej wody dodaj 2 łyżeczki miodu i plasterek cytryny (warto też dodać szczyptę imbiru); skutecznie wzmacnia i rozgrzewa;
Syrop z cebuli - obierz 2-3 cebule, pokrój na cienkie plasterki, przełóż je cukrem lub miodem i odstaw na kilka godzin. Gdy wytrąci się sok - pij po łyżce 2-3 razy dziennie;
Miód z czosnkiem - zgnieć ząbek czosnku i wymieszaj z łyżeczką miodu, powstałą papkę rozpuść w szklance przegotowanej letniej wody;
Mleko z masłem i miodem - w szklance ciepłego mleka rozpuść po łyżeczce masła i miodu; działa napotnie, łagodzi ból i drapanie w gardle;
Syrop z buraka - do wydrążonego buraka wsyp łyżkę cukru, a następnie wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 stopni. Kiedy cukier się rozpuści, powstanie syrop, który działa przeciwkaszlowo i wykrztuśnie;
Esencjonalny rosół z kury - zawiera cysteinę, aminokwas o działaniu bakteriobójczym, dzięki czemu przyspiesza odkrztuszanie śluzu i usuwanie wraz z nim zarazków zalegających w płucach i oskrzelach.