Aniu prosze bardzo - to przepis znaleziony w necie ale sprawdzony

na 12 sztuk
ciasto:200 g mąki
2 jajka
1 żółtko
1 łyżka roztopionego masła
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
sklarowane masło do smażenia
nadzienie:180 g posiekanych orzechów włoskich
75 ml rumu
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
120 g cukru pudru
100 ml gęstej śmietany
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki rodzynek
sos:100 g czekolady
100 g cukru
3 żółtka
200 ml mleka
100 ml gęstej śmietany
1/2 laski wanilii
50 ml rumu
Skórkę drobno posiekać, wlać 50 ml rumu, odstawić na 1h. Jajka i żółtko lekko ubić, dodać mleko, wodę, makę, masło, cukier, sól. Wymieszać na jednolite ciasto. Odstawić na 1h. Przed smażeniem wymieszać. Dobrze rozgrzaną patelnię posmarować masłem. smażyć cienkie naleśniki. Przygotować nadzienie. Zagotować smietanę z cukrem, dodać cynamon, orzechy, skórkę i rodzynki. Gotować chwilę, a gdy powstanie gęsta masa ostudzić i wymieszać z rumem.
Przygotować sos: zagotować mleko z wanilia, wanilię wyjąć, włożyć pokruszoną czekoladę. Trzymać na małym ogniu i mieszać, aż do rozpuszczenia czekolady. Dodać utarte żółtka z cukrem i rum. Wymieszać i ochłodzić. Ubić smietanę i delikatnie połaczyć z zimnym sosem. Naleśniki smarować masa i przed samym podaniem zarumienić z obu stron, polać czekolada.
Troszke roboty ale jakie efekty

A jak mi sie nie chce to robie zwykle ciacho, do srodka ser bialy wymieszany ze slodka smietanka i np. malinkami lub bananem i polewam polewa czekoladowa juz gotowa albo sama robie ( dodaje do niej wtedy troszke alkoholu )

Od wczoraj w kuchni robi sie MALIBU

Dzis ide na targ zobaczyc czy sa malinki albo jagody - zrobie wodeczke malinową albo likier jakodowy

Zrobiłam zubrówke i czeka teraz na pepkowe