Autor Wątek: Szczęśliwe 9 miesięcy...  (Przeczytany 91810 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #180 dnia: 28 Stycznia 2007, 16:35 »
Cytat: "Antalis"
moze to jest mój lek ??

Naprawde ci radze abys nic nie brała !
Ja jak byłam w ciazy i nie byl to jeeszcze 3 miesiac to pan w aptece nie chciał mi nic sprzedac ani na zgage ani na ból rosnacego zęba !
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #181 dnia: 28 Stycznia 2007, 19:35 »
Cytat: "ela"
Ja jak byłam w ciazy i nie byl to jeeszcze 3 miesiac to pan w aptece nie chciał mi nic sprzedac ani na zgage ani na ból rosnacego zęba !

Moj maz jest farmaceutą i tez odradzał.

Dzis wytrzymałam bez tabletki - zostawiłam sobie te opcje na noc kiedy boli najbardziej. A boli cholernie - az mi prawa strona twarzy cierpnie ale co tam wytrzymam - w koncu chodzi tu o zdrowie mojego Tajniaczka.

Dzieki za rady. :uscisk:  :przytul:

Offline the_rose

• Prawdziwa miłość przenika tajemnice i samotność kochanej osoby, pozwalając jej zachowć swoje sekrety i pozostawia jej wewnętrzną wolność
  • uzależniony
  • data ślubu: 07.07.2007
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #182 dnia: 28 Stycznia 2007, 19:59 »
Jak juz twój maz odradza(farmaceuta)to ja bym na 100% nie brała nic anic:)
Mama Aniołków 8tc,7tc i 5tc

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #183 dnia: 29 Stycznia 2007, 10:52 »
Antalis, dobrze, że zaczynasz jakoś znosic madłości ale nie przyzwyczajaj się za bardzo  :taktak: przecież muszą minąć kiedyś...piszecie tutaj o paracetamolu - a jak ktoś jest uczulony i nie może brać nic z paracetamolem to co wtedy? :pogrzeb:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #184 dnia: 29 Stycznia 2007, 15:32 »
Dziewczyny przezyłam dentyste i to bez tabletki !! Jestem z siebie dumna :) No i juz wszystkie zabki zrobione :D. Nastepnym razem jak tam pojde to juz o szczeke prosic bede :p. Z tej radosci kupiłam dzis pierwsze ciuszki dla naszego maluszka :). Wieczorem lub jutro rano wkleje fotencje a teraz zmykam przygotowac mezusiowi obiadek :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #185 dnia: 29 Stycznia 2007, 16:00 »

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #186 dnia: 29 Stycznia 2007, 16:28 »
Antalis, cieszę się, że ząbek zrobiony, jedna nieprzyjemnośc z głowy, terz tylko pozbyć się mdłości i zdęć...

A ciuszki superaśne :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #187 dnia: 29 Stycznia 2007, 17:21 »
Antalis, no i mamy zakupy  :skacza:
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #188 dnia: 29 Stycznia 2007, 19:11 »
takie małe ciuszki a tak bardzo cieszą :)  :skacza:

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #189 dnia: 30 Stycznia 2007, 00:28 »
Śliczne bodziaki :D
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

rybkawiedenka
  • Gość
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #190 dnia: 30 Stycznia 2007, 07:56 »
Antalis - i zaczeło sie kupowanie! :brawo_2:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #191 dnia: 30 Stycznia 2007, 08:53 »
Ciekawe, jak będzie na finiszu  :skacza:

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #192 dnia: 30 Stycznia 2007, 09:24 »
Antalis cieszę się, że wytrzymałas bez proszka przeciwbólowemu. Apap spokojnie można brać ale od II trymestru. Natomiast w pierwszym eśli ból jest nie do zniesienia lub jeśli masz bardzo wysoką gorączkę (mniejsze zło).

Ciuszki bardzo ładne.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #193 dnia: 30 Stycznia 2007, 10:02 »
Witam :)
Nie myslałam ze takie zakupy moga sprawic tyle radochy :) Dzis wygospodaruje miejsce na te ciuszki :).
Dzis nawet mdłosci za bardzo nie meczyły :)
Zostalismy z Rafalem zaproszeni na urodziny mojej przyjaciółi ktora była na naszym weselu - czuje ze szykuja sie zareczyny :D .Strasznie sie ciesze bo trafiła naprawde na fajnego faceta.
Dla zabicia czasu sprzatam mieszkanko i sciagam 15 odcinek Prison Break :)

A jutro ...

:skacza: PIERWSZE USG :skacza:

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #194 dnia: 30 Stycznia 2007, 10:06 »
PIERWSZE USG

Czyli po raz pierwszy zobaczycie waszą dzicie i usłyszycie bicie serduszka  :taktak:  :Wzruszony:

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #195 dnia: 30 Stycznia 2007, 10:12 »
Wow Antalis szybka jesteś  :skacza:
ja się czaiłam do 4 m-ca z zakupami a i tak mam wrażenie że za wczesnie ciut kupuję :) chyba te nasze mamy i bacie ostro wbiły zabobony do główek  :glupek:

a ciuszki są śliczne i trzymam kciuki za 1-sze USG  :brawo_2:
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #196 dnia: 30 Stycznia 2007, 10:22 »
Dzis nawet mdłosci za bardzo nie meczyły

wiedziałam, że prędzej czy później trochę odpuszczą ;)
i pomyśl tylko, już za kilka godzin zobaczysz jak bije serduszko Waszego maleństwa :Wzruszony:

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #197 dnia: 30 Stycznia 2007, 10:46 »
dziwię się  podejściu ginekologa.. beta zawsze wskazuje obecność ciąży.. monitorowac mozna jej przyrost upewniając się ,ze  zarodek się zagniexdził i tworzy łozysko.. potem - około  6 tyg mozna zrobić usg potwierdzające obecnośc zarodka w pecherzu płodowym a nastepnie koło 8-10 tyg żeby zobaczyc zarys embrionu :)

odnośnei  nosidełek.. fotelik samochodowy ma zarazem unkcję nosidła.. masz 2 w 1.. pod żadnym pozorem nie wolno przewodzić dzieci w gondoli czy samych nosidlach ( bez funkcji przypięcia do fotela)..

lezaczki-bujaczki to juz inna bajka.. w tym możesz połozyć  maluszka w czasie sprzatania i gotowania ;)

wózki.. prezentują się nawet fajnie.. tylko ta waga powala na kolana..  jeszcze 10 razy zmienisz wózek zanim go kupisz ;)

odnośnie dentysty.. możesz iśc na przegląd i zobacz jak bedziesz znosic zapachy.. mnie nic nie ruszało z to moja pacjentka od razu leciała do  kibelka..  jesli zapachy beda powodowały u ciebie mdłości ( ale mówimy o prawdziwych mdłościach a nie o psyche) to przełóz wizyty na okres kiedy lepiej się poczujesz.. nie ma sensu  meczyc siebie, dziecka i dentysty ;)
jesli bolał ciebie zabelk mozna szybko chociaz częściowo opraowac korzenie żeby przeczekac  toksyczny okres

demko - znieczulenia stomatologiczne nie wpływaja na dzidzię  na zadnym etapie.. trzeba tylko wiedziec jaka grupe podac..

narazie niekupuj takich sprzetów.. ogranicz sie do zabawki czy ciuszka a na grube rzeczy bedziesz miała jeszce czas około 5-6 m-ca.. ;)

mdłości.. to jest to  czeo skosztowałam ale przelotnie..  ja byłam bez  dłościowa i bez wymiotowa ;) ponoc sa jakies czopki  zmniejszające  mudności i wymioty.. podpytaj się małża..

antalis.. że też cos takiego musze czytac  :mdleje:  co na ból zeba??? DENTYSTA  :los:
niestety w twoim przypadku poza apapem i innymi pochodnymi paracetamolu nic nie wexmiesz  :nie:

no to teraz czekam na pierwsze podglądanko :)
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #198 dnia: 30 Stycznia 2007, 11:13 »
Antalis Monia ma rację - są czopki na wymioty, nazywają się Torecan. Mi je przepisał lekarz jak już nie mogłam dać sobie rady z wymiotami, a było strasznie.... :( Ale za to teraz jest juz cudownie :)
Cytat: "monia"
jeszcze 10 razy zmienisz wózek zanim go kupisz  

Tu się zgadzam w zupełności :) Wiem coś o tym  :hahahaha:

Offline demka

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #199 dnia: 30 Stycznia 2007, 11:16 »
Antalis czekamy z niecierpliwościa na fociaki z USG i oczywiście na twoją relacje :D :skacza:  :skacza:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline madziulek

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #200 dnia: 30 Stycznia 2007, 11:26 »
TAK już nie mogę sie doczekać twojego usg zovbaczysz swoją dzidzie :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #201 dnia: 30 Stycznia 2007, 12:18 »
:tupot:  :tupot:  :tupot: czekamy na foki malenstwa  :tupot:
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Kasia*

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #202 dnia: 30 Stycznia 2007, 12:53 »
Anatlis spoźnine gratulacje :brawo_2: (ja niestety dopiero teraz nadrabiam zaleglosci na forum)
z checia zobacze fotki brzusia
pozdrawiam
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #203 dnia: 30 Stycznia 2007, 13:01 »
Witam ponownie.
Dzis przekonałam sie ile prawdy jest w powiedzeniu - "Nie chwal dnia przed zachodem słonca". Od 2 godzin uprawiam dyscypline a własciwie dwubój "Zyganie na odległosc"  oraz "Zyganie na czas". Moja siostra przyszła z odcieczą i przyniosła mi własnie Torecan w tabletkach i czopkach.Kazała nie przesadzac z ich braniem. Mam nadzieje ze mi pomoze bo strasznie sie mecze. Zwymiotowałam juz wszystko co zjadłam i teraz to tylko sie "dusze". Chwilowo jest lepiej.
Co do tego leku to na ulotce we wskazaniach pisze m.in. mdłosci ciązowe. Tak dla głupoty sprawdziłam ten lek na stronie Pharmindexu i pierwszym PRZECIWSKAZANIEM jest ciąza  :drapanie: .
 Ja wierze mezowi i siostrze ktora mowi ze podają to kobitkom w szpitalu.
Siostra powiedziała ze jak jesc nie bede ( a tak własnie jest ) i bede wymiotować no i przyznam sie lekarzowi to ląduje w szpitalu pod kroplówką :( . Ale jak tu jest jak  na sam widok mnie mdli, a jak juz cos w siebie wcisne to od razu ląduje w kibelku.

Jutro USG - pogadam z lekarzem moze cos mi poradzi. Nawet Feminatal N wymiotuję a dzidzia przeciez potrzebuje witaminek :( Staram sie pic duzo soków coby Tajniak miał skad brac te witaminki ale odnosi to rozne skutki. Szkoda ze mąz ma jutro na rano i nie będzie mógł isc ze mna do lekarza.

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #204 dnia: 30 Stycznia 2007, 13:04 »
nie bierz torecamu doustnie tylko dodoopnie.. ;)
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #205 dnia: 30 Stycznia 2007, 13:08 »
Narazie wziełam doustnie jedna tabletkę , dodoopnie ... ble wole wymiotowac :( Musieli by mi to na spaniu aplikowac.

Dziewczyny jak to jest - zaczął sie 7 czy 8 tydzien ??
Swoją droga ciekawe na ile lekarz okresli mojego maluszka.

Offline demka

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #206 dnia: 30 Stycznia 2007, 13:16 »
zaczął sie 7

zaczął sie 7 tydzień... też sie kiedys nad tym zastanawiałam :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #207 dnia: 30 Stycznia 2007, 13:32 »
TYDZIEŃ 7
(5. tydzień po poczęciu)

Objawy, objawy !

Uwaga ! Każda ciąża jest inna, dlatego podawane przez nas fakty pełnią jedynie funkcję orientacyjną. W razie jakichkolwiek wątpliwości, skontaktuj się ze swoim lekarzem.

Kolejny ważny tydzień w rozwoju Twojego dziecka. Również Ty możesz silniej odczuwać objawy ciąży. Jeśli należysz do 70% kobiet, którym dokuczają poranne (i nie tylko) mdłości i nie wiesz, jak sobie z tym radzić, napisz na nasza grupę, a na pewno zostaniesz zasypana dobrymi radami od bardziej doświadczonych mam (lub po prostu otrzymasz wsparcie od innych "towarzyszek niedoli").
Przyjrzyj się temu, co jesz, bo wraz z Tobą je Twoje dziecko. Przy komponowaniu diety kieruj się zdrowym rozsądkiem i przestrzegaj kilku podstawowych zaleceń:

Dieta w ciąży - podstawowe zalecenia
1. Zróżnicowanie: każdego dnia spożywaj różnorodne potrawy z każdej grupy pokarmowej.
2. Słodycze: staraj się ograniczyć słodycze, który powodują zbyt duży przyrost wagi ciała, a zawierają mało substancji odżywczych.
3. Tłuszcze: unikaj potraw smażonych i utrzymuj spożycie tłuszczu na umiarkowanym poziomie.
4. Woda: wypijaj dziennie przynajmniej dwa litry płynów.
5. Używki i alkohol: wyklucz je ze swojej diety.

Ty
Możesz odczuwać takie objawy jak mdłości, dziwny smak w ustach, powiększenie i bolesność piersi, zmiany nastroju, ale równie dobrze... żaden z powyższych objawów może się nie pojawić Niektóre kobiety zaczynają już przybywać na wadze, inne - z powodu mdłości - tracą nawet kilka kilogramów. I jedno, i drugie, jest częste i całkowicie prawidłowe.
Być może zastanawiasz się, czy Twoje życie będzie takie jak dawniej. Dla niektórych kobiet myśl o zmianie w życiu może być smutna, nawet, gdy pojawienie się dziecka było dokładnie zaplanowane. Oliwy do ognia dodać może w takim momencie rozmowa z osobą, która nie rozumie sensu Twoich rozważań, roztaczając wizję najpiękniejszego okresu w Twoim życiu... Pamiętaj, że natura daje Ci jeszcze ponad 30 tygodni na uporządkowanie tych spraw.

Twoje dziecko
Dziecko osiąga 6 milimetrów wzrostu i waży około 1 grama. Jego głowa powiększa się. Tworzy się przysadka mózgowa. Wykształcają się pęcherzyki płucne. Powstają dwa przedsionki i dwie komory serca. Na zawiązkach kończyn są widoczne dłonie i stopy. Rozpoznać można zawiązki gruczołów płciowych dziecka.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #208 dnia: 30 Stycznia 2007, 13:59 »
Własnie była moja mama :) Chciała mi poprawic humor - co zreszta jej sie udało :) Oto co mi przywiozła :
Rozmiar 56

I komplecik w rozmiarze 62 :)

Sorx za jakośc zdjęc ale są robione telefonem. Ale mam tez dobrą wiadomośc - kupujemy cyfrówke chyba  w przyszłym tygodniu :) Potem bede tylko  :Fotograf:  :Fotograf:

P.S. Prison Break odc. 15 sciągniety w 54 % :D

Offline demka

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #209 dnia: 30 Stycznia 2007, 14:49 »
Antalis, widzę, że mameteż ogarnęła mania kupowania :D Super ciuszki
Ale mam tez dobrą wiadomośc - kupujemy cyfrówke chyba w przyszłym tygodniu  Potem bede tylko  

a my Cie przyplinujemy, coby nasze oczy nacieszone foteczkami były :D :los:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka: