Autor Wątek: Rozmowy dniem i nocą :-)  (Przeczytany 1636421 razy)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Odp: Rozmowy dniem i nocą :-)
« Odpowiedź #6180 dnia: 10 Czerwca 2015, 13:33 »
Każda dyskusja wg mnie ma jakiś sens Marta  ;D

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #6181 dnia: 10 Czerwca 2015, 13:36 »
Tete świetnie to napisałaś! Zgadzam się w 100%..

A swoją drogą dzięki za info o tych skarpetkach..

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #6182 dnia: 10 Czerwca 2015, 13:36 »
Ania,owszem prawie jak rozmowa Wielkanocy nad Bozym Narodzeniem ;)
To tak jak prowadzil  slepy kulawego-ja nie widze ale ide ,drugi isc nie moze ale widzi  ;)
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6183 dnia: 10 Czerwca 2015, 14:29 »
Ania,owszem prawie jak rozmowa Wielkanocy nad Bozym Narodzeniem ;)

Nie chciałam tego pisać, ale i tak BN jest lepsze 8) :P

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #6184 dnia: 10 Czerwca 2015, 14:58 »
Wielkanoc... zdecydowanie Wielkanoc...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #6185 dnia: 10 Czerwca 2015, 15:07 »
z punktu widzenia religii Wielkanoc jest ważniejsza , ale Boże Narodzenie ma to coś :P

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6186 dnia: 10 Czerwca 2015, 15:15 »
...na Wielkanoc jest ciepło dlatego to lepsze święta...  ;D ;D ;D

Uwielbiam dyskusję o pozostawaniu w domu tudzież wracaniu do pracy...
Na jedne patrzy się z pogardą, bo siedzą w domu i nic nie robią...
A te drugie są wyrodne, bo zostawiają dzieci z obcymi babami w żłobku, albo im je obce nianie wychowują.
Nie dogodzisz nikomu.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #6187 dnia: 10 Czerwca 2015, 15:41 »
te co nie mają dzieci też są złe i nie ważne czy nie mają dzieci bo nie mogą czy nie mają bo nie chcą ,tak czy siak są beee :P

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6188 dnia: 10 Czerwca 2015, 15:48 »
Grunt, żeby być szczęśliwym ze swoim wyborem.
Ja jestem i dobrze mi z tym.
Gdybym miała szansę na powtórkę zrobiłabym dokładnie tak samo...chociaż nie...już przy Ewie miałabym nianię po jej skończonym trzecim miesiącu życia, tak jak zrobiłam przy Tymku...
...przeżyłabym zdecydowanie mniej frustracji...
— Richard M. Devos

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #6189 dnia: 10 Czerwca 2015, 16:27 »
Grunt, żeby być szczęśliwym ze swoim wyborem.
... i zdążyć ze wszystkim, czego się pragnie :)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #6190 dnia: 10 Czerwca 2015, 16:31 »
Bo najwazniejsze zeby miec wolny wybor. Jak ktos CHCE, a nie MUSI to niech sobie siedzi w domu/wraca do pracy. Nie ma chyba nic gorszego dla dziecka niz sfrustrowana matka.

Zastanawiam sie tylko, czy kobiety (nie tylko matki) siedzace latami w domu mysla o swojej przyszlosci? O emeryturze? Licza tylko na meza/dziecko, ze sie nia zajmie kiedys i zapewni wszystko to co MY kobiety zapewniamy mezom/dzieciom poswiecajac siebie same.
Ja jestem na tyle samolubna, ze na nic nie licze ;) Jak sobie sama nie zapracuje, to mi nikt nie da. A na starosc, to mam zamiar lezec nad basenem w domu starcow na Florydzie, a przystojny kubanski pielegniarz bedzie mi robil drinki ze swiezo wycisnietego soku z pomaranczy. Pewnie zaraz po tym jak mi zmieni pieluche :P

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6191 dnia: 10 Czerwca 2015, 16:40 »
Edzia...rezerwuj mi lezak  :drinkuje: :okularnik:

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #6192 dnia: 10 Czerwca 2015, 16:43 »
patrząc pod kątem pogodowym, jak wyglądają ostatnio święta Bożego Narodzenia w Szczecinie to chyba tez wolę Wielkanoc  ;)
miałam napisać parę mądrych słów do dyskusji  :P ale chyba sobie daruje, tylko to  trochę smutne, że nawet wśród kobiet/matek funkcjonuje jeszcze określenie, że sie  siedzi w domu z dziećmi....pomijając oczywiście jakieś skrajne przypadki...

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6193 dnia: 10 Czerwca 2015, 17:16 »
Edzia...rezerwuj mi lezak  :drinkuje: :okularnik:

Jasne, ten z lewej jeszcze wolny 8)

miska28, dla mnie okreslenie "siedziec" w domu oznacza "nie chodzenie do pracy zarobkowej" Nic wiecej. A co sobie ktos robi w tym czasie, lezy, sprzata, gotuje, odwiedza spa, zajmuje sie dzieckiem to jego sprawa. Sa kobiety, ktore nie maja dzieci i siedza w domu. Wiec matki nie musza tak tego brac od razu do siebie, to nie tylko o nich ;)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6194 dnia: 10 Czerwca 2015, 17:39 »
Edzia ok  ale zauważ, że jak to samo robi obca kobieta to nikt nie użyje określenia, że siedzi w domu z obcymi dziećmi, tylko, ze pracuje jako niania.....ba, z reguły gotowanie czy sprzątanie to już są jako obowiązki ekstra  ;D  w tym sensie jest to moim zdaniem jednak określenie krzywdzące....co nie zmienia faktu, że poruszona przez Ciebie kwestia samodzielności życiowej tak na przyszłość jest bardzo ważna, bo życie jednak pisze różne scenariusze....

Offline beta80
  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #6195 dnia: 10 Czerwca 2015, 18:38 »
Miśka ale każda z nas przecież wie jak wygląda to "siedzenie" w domu ;D pranie, sprzątanie, gotowanie, zabawy z dziećmi i jeszcze żeby nie zwariować znaleźć w tym szaleństwie chwilę dla siebie :)
ja z kolei jestem ta wyrodna matka, która odda dziecko obcym i wraca do pracy. nieważne czy muszę czy chcę...i tak jestem ta zła. najlepsze jest to, ze tak o mnie myśli np. moja teściowa...przestałam się już tym przejmować.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6196 dnia: 10 Czerwca 2015, 19:26 »
Ja mam nadzieje, ze to "siedzi" nikt nie odbiera doslownie ;)
Taka niania czy gosposia jednak za to "siedzenie" ma placone.
Nie chcialabym za 20 lat uslyszec od Starego (jak juz mu dziecko wychowam) odchodzacego do mlodszej, ze "Przeciez zawsze dawalem Ci zebys kupila sobie cos ladnego". Pal licho jak mi to na lozu smierci powie. Ubezpieczony jest na zycie ;)

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #6197 dnia: 10 Czerwca 2015, 19:49 »
Bo najwazniejsze zeby miec wolny wybor. Jak ktos CHCE, a nie MUSI to niech sobie siedzi w domu/wraca do pracy. Nie ma chyba nic gorszego dla dziecka niz sfrustrowana matka.

Zastanawiam sie tylko, czy kobiety (nie tylko matki) siedzace latami w domu mysla o swojej przyszlosci? O emeryturze? Licza tylko na meza/dziecko, ze sie nia zajmie kiedys i zapewni wszystko to co MY kobiety zapewniamy mezom/dzieciom poswiecajac siebie same.
Ja jestem na tyle samolubna, ze na nic nie licze ;) Jak sobie sama nie zapracuje, to mi nikt nie da. A na starosc, to mam zamiar lezec nad basenem w domu starcow na Florydzie, a przystojny kubanski pielegniarz bedzie mi robil drinki ze swiezo wycisnietego soku z pomaranczy. Pewnie zaraz po tym jak mi zmieni pieluche :P

Nie pracując tez można płacić składki na emeryture.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6198 dnia: 10 Czerwca 2015, 20:34 »

Nie pracując tez można płacić składki na emeryture.

Z czego??

Od męża z pensji.
W życiu!

Edzia - leżak i kubańczyk dla mnie również proszę + zapas pieluch 8) Pampersy of course 8) żadne tam Dady.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6199 dnia: 10 Czerwca 2015, 20:40 »
I to Edzia sobie powtarzam za każdym razem jak mój mąż wspomni,że  nie chce, żebym wracała do pracy.

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6200 dnia: 10 Czerwca 2015, 20:55 »
Eee...ja to lubie pofikac do meza czasem...a tak to by nie wypadalo :P no i strach ;)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #6201 dnia: 10 Czerwca 2015, 21:28 »
Kobiety pracujące robią przecież to samo, to te niepracujące, jeśli chodzi o dom, tylko o wiele szybciej, więc i "siedzą w domu" i pracują.

Gdy pojawił się Adi, miałam własną działalność jeszcze przez 1,5 roku, najpierw pracowałam w domu, po 2 miesiącach chodziłam z Adim do pracy, w okolicach 10 miesiąca na kilka godzin zaczęła z nim zostawac babcia. Gdy zdecydowałam się zamknąć dg, miałam zamiar 'posiedzieć w domu" przez 3 miesiące przed powrotem do pracy. Jakie to były cudowne 3 miesiące! do 11 miałam obrobione wszystkie obowiązki domowe, a potem wolnosc, poświęcanie dziecku czasu, którego wczesniej nie miałam, nieograniczone czytanie podczas drzemek dziecka, nadrobiłam wszystkie filmy, seriale, spotkania towarzyskie, ahhh... Po 3 miesiącach poszłam do pracy, ale już na etat i nadal mam więcej czasu niz było to na dg, więc nie żałuję, zresztą dla mnie praca jest potrzebna do tzw. ogarnięcia się - potrzebny mi ten rytm po prostu. Ale przyszłego l4 w ciąży (wcześniej go nie miałam) i rocznego macierzyskiego nie mogę się doczekać :-D.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6202 dnia: 10 Czerwca 2015, 21:32 »
o przepraszam...ale ja na macierzyńskim "siedziałam" dosłownie...

stąd się wzięło słynne powiedzenie mojego męża, żebym wracała do roboty, bo nie ma ze mnie pożytku, a tak przynajmniej zarobię i to zarobię porządnie...
i ja mojego męża w pełni rozumiem i się z nim zgadzam w pełnej roziągłości;

— Richard M. Devos

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6203 dnia: 10 Czerwca 2015, 22:37 »
Lusi moj maz tez w kolko powtarza, ze ja jestem tylko zatrudniona ;D
Moja pensja idzie na zlobek i "waciki" ale ja musze oracowac, bo lubie orzebywac z ludzmi, chce byc niezalezna, chce byc aktywna zawodowo.
Nie raz sie slyszy, ze maz zostawia nagle zone z dzieciakami a ta nagle budzi sie w reka w nocniku i mie wie co ze soba zrobic, bo ciezko wrocic na rynek pracy po dlugiej przerwie. Poza tym nie wierze w emeryture od panstwa, nie ma na nia komu pracowac wiec musze sobie odkladac sama, a z kasy meza nie chce.

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #6204 dnia: 11 Czerwca 2015, 09:22 »
ja dodam od siebie, ze zycie faktycznie pisze rozne scenariusze. Moja mama zostala wdowa w wieku 29 lat z dwojka dzieci i cale szczescie, ze byla czynna zawodowo bo inaczej nie wiem co by zrobila. Fakt rozowo nie bylo, ale nigdy z bratem nie moglismy narzekac, ze mamy 'gorzej' niz pelne rodziny, przynajmniej pod wzgledem finanasowym. Wiem, ze to ekstremalna sytuacja, ale niestety takie historie tez sie zdarzaja
Ja nie wyobrazam sobie nie pracowac. Lubie moja prace, lubie byc niezalezna i krotko mowiac dostalam bym fisia w domu. nie jestem typem gospodni domowej
ja wrocilam do pracy gdy Natan mial 7.5 miesiaca, teraz zamierzam podobnie.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6205 dnia: 11 Czerwca 2015, 09:58 »
z innej beczki - moj Karol został zaproszony pierwszy raz na urodziny do kolegi z przedszkola do bawialni
podpowiedzcie proszę jak w takiej sytuacji z prezentami ?? do jakiej kwoty ??
nie mam pojęcia co kupić , aczkolwiek może mi Karol pomoże bo to jego najlepszy kumpel....
czy może jednak pogadać z jego mamą na ten temat ??

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6206 dnia: 11 Czerwca 2015, 10:04 »
Justyś ja zawsze pytam mamy co maluch lubi, albo pytam Liwkę bo często wie, staram się do 50 zł czasem trochę ponad jak coś fajnego wypatrzę ale bez szaleństw. Takie ograniczenie przyjęłam jak był czas że Liwka nic innego nie robiła tylko na urodziny chodziła  :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6207 dnia: 11 Czerwca 2015, 10:05 »
Justyś - u nas jest zasada, że kupujemy tak za ok 50 zł.
Ukochanemu Zuzi  ;) kupiłam droższy prezent z senstymentu :P po konsultacji z mamą.

Zzazwyczaj konsutuje prezenty z mamai, one wiedza najlepiej co dziec chce, no i co już ma.
Trzymam tez paragony w razie gdyby prezent się powtórzyl.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6208 dnia: 11 Czerwca 2015, 10:49 »
my też zawsze prosimy o podpowiedź rodziców, wśród zaprzyjaźnionych dzieci to juz raczej problemu nie mamy  ;) kwota tez ok 50zł

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #6209 dnia: 11 Czerwca 2015, 11:25 »
Tak w temacie urodzin. Koleżanka męża opowiadała że w przedszkolu u jej córki ( prywatne) urodziny to masakra. Każde jedne to większy i bardziej wypasiony tort rodzice przynoszą. Do tego tonę słodyczy i owoce i dzieci to jedzą cały dzień aż zjedzą...zastanawia mnie czemu ludzie się tak prześcigają i nie znają umiaru