Autor Wątek: Rozmowy dniem i nocą :-)  (Przeczytany 1650931 razy)

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Rozmowy dniem i nocą :-)
« Odpowiedź #4830 dnia: 12 Marca 2015, 13:14 »
Selena no pewnie że możesz odebrać szybciej ale na podaniu koniecznie podaj minimum 8 godzin..

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #4831 dnia: 12 Marca 2015, 13:16 »
Tak możesz odbierać. Dla przedszkola ważne ze zapłacisz za te godziny które zadeklarowałas.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #4832 dnia: 12 Marca 2015, 13:19 »
Ja przy córce deklarowałam tylko te bezpłatne,  a mogłam codziennie trzymać ją do woli i dopłaty były po prostu.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #4833 dnia: 12 Marca 2015, 13:22 »
Widocznie mieli sporo miejsc. Jeśli mają mało miejsc i dużo podań to wybiorą te dzieci które maja najwięcej godzin zadeklarowanych. Dla nich to pieniądze.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4834 dnia: 12 Marca 2015, 13:24 »
Miejsc brakowało ;-) także nie wiem od czego to zależy.  Ci przedszkole to obyczaj. Tam była dluuuuga lista rezerwowa

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4835 dnia: 12 Marca 2015, 13:37 »
U nas kryterium dostania się do przedszkola było wpisanie minimum 9 godzin.. I radzę tak wpisać.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4836 dnia: 12 Marca 2015, 13:46 »
Dokładnie lepiej wpisać więcej godz, deklaracja swoja droga a juz później umowa swoja.
Selena ja mam tak samo , tez mam dni wolne w tyg i wtedy wczesniej odbieram Karola.
U nas się płaci za tyle ile dziecko jest w przedszkolu.
Na poczatku mówili żeby się trzymać godz podanych w umowie , ale mi jeszcze uwagi nikt nie zwrócił.

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4837 dnia: 12 Marca 2015, 14:02 »
U mnie jak u Justys.. Jak Zuza tak dużo chorowała jak miała trzy lata to za przedszkole dosłownie grosze płaciłam bo całymi miesiącami nie chodziła.. Ale jak tak dłużej nie chodziła to miałam zwolnienie od pulmonologa żeby jej nie wyrzucili.. Nawet teraz się zdarza, że w zarówce zostaje czasem w domku.. Zdaję sobie sprawę, że od września już tak nie będziemy mogli robić :)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #4838 dnia: 12 Marca 2015, 14:38 »
u nas w przedszkolu nie ma dzieci zapisanych na 5 godzin - minimum to te 8 :)
 czas jest rozliczany wg odczytów, jak zabierasz dziecko wcześniej to Twoja sprawa, jak poza godzinami deklarowanymi w umowie to dopłacasz i tyle :) jedynie jest prośba, by dzieci były przyprowadzane do 8.30, wtedy sprawnie przebiega przygotowanie do śniadania, to samo, jak są jakieś wyjazdy finansowane przez radę rodziców......uczulę jeszcze, ze o ile w pierwszym roku rekrutacji można pokombinować i wpisać nawet 10 godzin, a potem umowę na 5-6, to  już w następnym roku przy wniosku o kontynuacji nauki przedszkolnej dyrektor na pewno weźmie to pod uwagę  :P

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4839 dnia: 12 Marca 2015, 14:46 »
no cóż moglabym tu sie z gosciem klocic bo wg mnie szwy nie są krzywe.. ale co tam...nie będę się użerać  :D
kimona są w rożnych od 80zł do 1000 nawet :)
Miałam do czynienia z kilkoma kimonami jako osoba trenująca sport do którego ubiera się kimono i szczerze mówiąc o krzywych szwach pierwsze słyszę. Cena kimona 560zł jak najbardziej normalna. Mam takie prywatne pytanie, czy to jest kimono plecionka?

niee anulla to nie plecionka. Firma KAITEN

Selena ja nie szyję, sprowadzamy, jeszcze pomyślimy co z tym fantem zrobić :) dziekuję za wszelkie komentarze :)
Nie rozumiem ;)

nie musisz ;)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #4840 dnia: 12 Marca 2015, 15:26 »
ja mam małża policjanta i rozumiem :D

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4841 dnia: 12 Marca 2015, 15:38 »
Ja znam prawie wyłacznie policjantów i poważnie nie rozumiem :D mają dość nerwów w robocie, żeby jeszcze się bić o zwroty :D

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4842 dnia: 12 Marca 2015, 15:41 »
u nas w przedszkolu nie ma dzieci zapisanych na 5 godzin - minimum to te 8 :)
 czas jest rozliczany wg odczytów, jak zabierasz dziecko wcześniej to Twoja sprawa, jak poza godzinami deklarowanymi w umowie to dopłacasz i tyle :) jedynie jest prośba, by dzieci były przyprowadzane do 8.30, wtedy sprawnie przebiega przygotowanie do śniadania, to samo, jak są jakieś wyjazdy finansowane przez radę rodziców......uczulę jeszcze, ze o ile w pierwszym roku rekrutacji można pokombinować i wpisać nawet 10 godzin, a potem umowę na 5-6, to  już w następnym roku przy wniosku o kontynuacji nauki przedszkolnej dyrektor na pewno weźmie to pod uwagę  :P

Wypełniała m teraz deklaracje na następny rok i bez problemu można było wpisać dowolną ilość godz, a w umowie inna,  jaka będzie odpowiadała rodzicom za te pol roku :)
Myślę ze to indywidualna sprawa przedszkoli badz gmin :)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4843 dnia: 12 Marca 2015, 16:10 »
Justys jeśli przedszkole nie jest oblegane to pewnie to nie ma znaczenia... u nas dyrektorka mówiła wprost, że będzie zwracać uwagę  na godziny - ale jej rodzice już w styczniu wydzwaniali odnośnie rekrutacji i miejsc :)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4844 dnia: 12 Marca 2015, 16:48 »
Nasze jest oblegane  8)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4845 dnia: 12 Marca 2015, 17:10 »
ok nie mam zamiaru się licytować ;) w każdym w bądż razie do szczecińskich radzę wpisywać te min 8 godzin :P

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #4846 dnia: 12 Marca 2015, 17:55 »
Dokładnie tak, mało tego, rękojmia trwa dwa lata, ale od zauważenia wady jest jeszcze rok, a więc nie minął rok od zakupu, mało tego, pan mógłby zauważyć wadę w ostatnim dniu rękojmi, czyli po 2 latach i jeszcze miałby 1 rok na zgłoszenie reklamacji... Bo tu o reklamację chodzi, dlatego rzecz może być uzywana, z metkami itp to przy zwrocie / wymianie, ale to nie jest przymus, sklek może ale nie musi przyjąć pełnowartościowego towaru...
Selera skąd taki pomysł? Jeśli chodzi o wady fizyczne kc wyraźnie stanowi ze 2 lata od wydania rzeczy.Idąc Twoim tokiem rozumowania wyszloby nawet 3 lata...

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #4847 dnia: 12 Marca 2015, 18:34 »
mój chrześniak w Szczecinie chodzi do państwowego przedszkola i ma zadeklarowane normalnie 5godz już 3rok teraz leci i nic nie czepiają się

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4848 dnia: 12 Marca 2015, 19:28 »
ok nie mam zamiaru się licytować ;) w każdym w bądż razie do szczecińskich radzę wpisywać te min 8 godzin :P

Ja tez  ;D ale odebralam jakby Wasze było najlepsze  :D

A tak naprawdę wszystko to jest kwestia przedszkola czy miasta i lepiej niech każdy indywidualnie u źródła się dowie jak to wygląda w danej placówce :)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #4849 dnia: 12 Marca 2015, 20:33 »
Cirines,

http://www.prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/

zakładka 'termin złożenia reklamacji'

jeśli wada towaru ujawni się np. w 20. miesiącu jego użytkowania, to konsument nadal ma prawo złożyć reklamację w ciągu roku od stwierdzenia tego faktu. Tym samym wydłuża się okres rękojmi (tu: o 8 miesięcy). Jest to możliwe, gdyż wada została dostrzeżona w okresie odpowiedzialności sprzedawcy i zgłoszona mu w odpowiednim czasie.
Przykład
Trzydziestego lipca 2015 r. Marek kupił laptop w sklepie internetowym. Wada w postaci nieprawidłowo działającej karty graficznej ujawniła się 20 czerwca 2017 r., a zatem po prawie 23 miesiącach od wydania towaru. Marek może złożyć reklamację do 20 czerwca 2018 r., czyli nawet po okresie trwania odpowiedzialności sprzedawcy.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4850 dnia: 12 Marca 2015, 20:46 »

Ja tez  ;D ale odebralam jakby Wasze było najlepsze  :D

A tak naprawdę wszystko to jest kwestia przedszkola czy miasta i lepiej niech każdy indywidualnie u źródła się dowie jak to wygląda w danej placówce :)
Justys co prawda ja nasze przedszkole darzę miłością bezgraniczną ;D ale absolutnie nie był to mój zamiar, przekazałam tylko info  z zebrania RR odnośnie tegorocznej rekrutacji, prawda jest taka, że te dodatkowe godziny  ratują finansowo przedszkola publiczne i większość dyrektorów bierze je pod uwagę - co nie oznacza, że wszedzie i wszyscy :)

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #4851 dnia: 12 Marca 2015, 20:49 »
Kochane czy możecie polecić dobre prześcieradła? duże i grube ;)

i jeszcze jedno, we wtorek idę oglądać pierwszy żłobek, na co zwrócić uwagę? o co dopytać z takich mniej oczywistych rzeczy?
bo moja bystrość umysłu ostatnio jest ograniczona  :-\

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4852 dnia: 12 Marca 2015, 20:55 »
Justyś ma rację.. To chyba od miasta zależy, bo mi tak dyrektorka tłumaczyła, że miasto nie przepuści dzieci które nie mają wpisanych 8 godzin..
W żłobku moja nie była to ciężko mi radzić..

Jestem taka wściekła.. Są u nas właśnie klienci na przyszły rok kwiecień więc termin dosyć odległy i są tak chorzy, że masakra.. Nie pojmuję dlaczego nie mogli zadzwonić i dać znać żeby przełożyć spotkanie.. Jak mój Marcin jest taki chory zawsze dzwonimy i chociaż informujemy, ostatnio też przyszli ludzie z dziećmi to od razu powiedziałam, że córka mocno chora i czy może chcą przełożyć.. Przecież w takiej sytuacji termin byśmy trzymali... Ja od czterech tygodni walczę z choróbskiem, unikam wszystkich znajomych co by nikogo nie zarazić a teraz od nowa będę miała chorobę w domu.. Z bezsilności chce mi się krzyczeć!!!!

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4853 dnia: 12 Marca 2015, 20:58 »
Cirines,

http://www.prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/

zakładka 'termin złożenia reklamacji'

jeśli wada towaru ujawni się np. w 20. miesiącu jego użytkowania, to konsument nadal ma prawo złożyć reklamację w ciągu roku od stwierdzenia tego faktu. Tym samym wydłuża się okres rękojmi (tu: o 8 miesięcy). Jest to możliwe, gdyż wada została dostrzeżona w okresie odpowiedzialności sprzedawcy i zgłoszona mu w odpowiednim czasie.
Przykład
Trzydziestego lipca 2015 r. Marek kupił laptop w sklepie internetowym. Wada w postaci nieprawidłowo działającej karty graficznej ujawniła się 20 czerwca 2017 r., a zatem po prawie 23 miesiącach od wydania towaru. Marek może złożyć reklamację do 20 czerwca 2018 r., czyli nawet po okresie trwania odpowiedzialności sprzedawcy.

Dobrze, że piszesz bo to jakaś nadinterpretacja dla mnie. Dzisiaj też mieliśmy o rękojmi na zajęciach i zdecydowanie nikt tak tego przepisu nie interpretuje. Muszę napisać do UOKiK zatem, a najlepiej to będzie poczekać na pierwsze orzeczenia, ale mam jakieś takie przeczucie, że tak nie wolno tego przepisu rozszerzać. Zobaczymy!

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4854 dnia: 12 Marca 2015, 21:09 »
No ja tam to wyczytałam, później posprawdzałam w różnych miejscach i wszędzie podają takie przykłady właśnie, że nawet jak w ostatnim dniu rękojmi znajdzie sie wadę, to jest jeszcze rok na zgłoszenie, czyli faktycznie 3 lata... Nie wiem, czy nadinterpretacja, bo na logikę to się zgadza... Skoro wydłużyli czas zgłoszenia wady z 6 miesięcy do roku... Dwa, że na stronie uokik luźnych interpretacji nikt by nie zamieszczal...

Teraz sprzęty zaczną się psuć nie po 2, a po 3 latach  ;)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4855 dnia: 12 Marca 2015, 22:06 »
Gosiu przedawnienie  :)

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4856 dnia: 13 Marca 2015, 09:48 »
Ola liczyłam na Ciebie  ;D

Ja właśnie wczoraj chciałam oddać wózek do naprawy bo zepsuł się mechanizm trzymania pionu (jakkolwiek to nazwać) i Kuba cały czas leci w dół, ale cudowne Tako ma aż 12 miesięcy gwarancji  ;D A wózek popsuł się kilka dni po pierwszych urodzinach  ;D

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #4857 dnia: 13 Marca 2015, 14:01 »
O kurcze i co teraz?
Gosiu musicie kupic nowy wózek czy będziecie naprawiać na własną rękę?

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4858 dnia: 13 Marca 2015, 19:09 »
Ale przedawnienie czyli co?  ???

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4859 dnia: 13 Marca 2015, 19:38 »
Marcyś, a to dziady!!!! uwagę trza było im zwrócić!
ja to kiedy mam się z kimkolwiek spotkac, czy mam isc do kogos, czy ktoś do mnie, to pytam, czy zdrowyi czy w domu nie ma choroby...
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.