Autor Wątek: Rozmowy dniem i nocą :-)  (Przeczytany 1633209 razy)

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
Odp: Rozmowy dniem i nocą :-)
« Odpowiedź #3180 dnia: 22 Grudnia 2014, 00:41 »
To nie histeria, to proba sil ;) taki etap rozwoju i juz  :D
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #3181 dnia: 22 Grudnia 2014, 06:27 »
W tych gryczanych podobno często wyłażą jakieś robaki...Można w necie poczytać, pełno takich opinii.
Moja córka już 9 miesięcy śpi na materacu kokosowo-gryczanym i żadnych robali nie stwierdziłam :D

Mój syn śpi 15  miesięcy,  a materac miałam ze 3 miesiące wcześniej i tez nic się nie dzieje :-D

Sylwusia...u nas to samo. Rzuca się na.podloge jak czegoś mu nie wolno. Szczypie bardzo mocno. Gryzie bardzo rzadko, ale jak już, bo na maksa i z zaskoczenia,  z przytulanek. .

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #3182 dnia: 22 Grudnia 2014, 07:18 »
Nasz dwulatek buntuje się równo od roku,he he, od dnia, gdy postawił pierwszy samodzielny krok i otworzyły się przed nim nowe horyzonty  ;D. Na ulicy juz wypracowaliśmy chodzenie za rękę, ale jak gdzieś z nim wejdę do sklepu, to koniec, idzie (a właściwie biegnie) gdzie chce, nie patrzy, czy za nim idziemy, jak widzę wokół dzieci trzymające się spódnicy mamy czy wózka starszego rodzeństwa, to nie mogę uwierzyć  ;). Jednak widzę, że to po prostu trzeba przeczekać i znaleźć sposób na dziecko. Czasem nie działa nic, ale z wiekiem latwiej jest mi go już zainteresować i czymś zająć, pomaga też określenie konkretnego celu, np. jak idę z nim sama do sklepu, to zapowiadam gdzie i po co idziemy, bierzemy tą rzecz i idziemy do kasy, on daje pani pieniążka itp.

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #3183 dnia: 22 Grudnia 2014, 07:28 »
hehe...miałam wam nie pisać o wczorajszym zachowaniu mojej córki bo pomyślałam, że to moja porażka wychowawcza ;D ;) a może nie jest tak źle z naszym wychowywaniem i nie da się tego uniknąć ::)
Wczoraj moje dziecko nie chciało wyjść z domu, kładła się na łóżku i chciała bajki oglądać. Jak wyłączyliśmy telewizor, to wołała mnie i chciała żebym jej bajki czytała. Ok, przeczytałam dwie książeczki i poprosiłam, żeby się ubrała bo pójdziemy do kościoła na 11. Absolutnie nie...udawała, że nie słyszy co do niej mówię...w końcu mężowi udało się ją przekonać i wyszliśmy - ale do galerii bo już 11.20 była ::)
A tam jeżdżenie po schodach góra -dół, potem auta, a na koniec wpadła do Deichmana i chciała wszystkie buty przymierzać ::) pozwoliłam jej jedną parę przymierzyć i chciałam wyjść, a tu niespodzianka dziecko się wyrywa, kładzie na ziemi, podnosi ręce do góry, żebym jej nie mogła podnieść...
Jakoś udało mi się ją z tego sklepu wynieść, poszliśmy przed boczne drzwi galerii i chcieliśmy ją ubrać i ta sama sytuacja...rzucanie się, kładzenie na ziemi, w żaden sposób nie mogliśmy jej kurtki założyć :-X ludzie się patrzyli, a my czekaliśmy, udało się za jakimś 5 razem  :-X wyszliśmy cali spoceni, mnie to już głowa zaczęła boleć...
Całą drogę do domu (jakieś 15 minut) był ryk, zadzwonił mój dziadek - dałam mu Natalię do telefon a ta ryczy i "dzadzia, dziadzia"- dziadek w 5 minut u nas był ;D bo przecież dziecku krzywdę robimy ;)
Natalka 4.11.2012

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3184 dnia: 22 Grudnia 2014, 07:34 »
Charakterne te nasze dzieci!
My nie reagujemy jak mały się rzuca. Przechodzę nad nim i oddalam się do momentu, aż się uspokoi.

Hihi a przedwczoraj znów musiałam mi włosy scinac,  bo mu odrosly juz...

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #3185 dnia: 22 Grudnia 2014, 07:37 »
Moja na taką skalę dała popis pierwszy raz :)

A wieczorem nas rozłożyła na łopatki ;) powiedziała do taty "kokam" czyt. kocham ;D :Zakochany: a później do mnie ;D tak czekałam na tą chwilę...
Natalka 4.11.2012

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3186 dnia: 22 Grudnia 2014, 08:24 »
U Nas tez bunt, ale radzimy sobie. Pozniej bedzie gorzej, bo teraz takiego malucha mozna wziac na rece mimo jego woli, a pozniej juz tak latwo nie bedzie. ;)
Materac mamy z ikei, nie gryka, kokos tylko taki normalny.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3187 dnia: 22 Grudnia 2014, 08:27 »
Dziewczyny czy wasze dzieci w wieku 1,5 roku też były takie histeryczne jak czegos im sie nie pozwolilo??
niestety tak ::) już nie pamiętam jak długo to trwało ale przeszło ;) ale czasami miałam ochotę go wystawić na balkon żeby ochłonął...

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #3188 dnia: 22 Grudnia 2014, 08:38 »
Oj to mnie pocieszyłyście trochę, bo już myślałam, że to nasza wina , żecoś ja źle wwychowujemy , ale fakt daje nam do wiwatu czasem mysle, że sasiedzi to nas zgłosza gdzies, że dziecko tak czesto i głosno krzyczy i placze ale tu sie tez dowiedzialam, że dpuki to dziecko krzyczy a nie rodzice to jest ok :-)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3189 dnia: 22 Grudnia 2014, 08:56 »
Dziewczyny robimy przedswiateczne spotkanie jakies?
Mam dzisiaj albo jutro czas :)
Choc pewnie duzo z was bedzie pochlonieta organizacja swiat to moze ktoras ma ochote na spotkanko. :)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3190 dnia: 22 Grudnia 2014, 08:59 »
Ale u mnie wichura. Las za oknem wygina się o wysokość koron normalnie!
U was tez tak ???

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #3191 dnia: 22 Grudnia 2014, 08:59 »
u nas biało :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3192 dnia: 22 Grudnia 2014, 09:17 »
hehe...miałam wam nie pisać o wczorajszym zachowaniu mojej córki bo pomyślałam, że to moja porażka wychowawcza ;D ;) a może nie jest tak źle z naszym wychowywaniem i nie da się tego uniknąć ::)
Wczoraj moje dziecko nie chciało wyjść z domu, kładła się na łóżku i chciała bajki oglądać. Jak wyłączyliśmy telewizor, to wołała mnie i chciała żebym jej bajki czytała. Ok, przeczytałam dwie książeczki i poprosiłam, żeby się ubrała bo pójdziemy do kościoła na 11. Absolutnie nie...udawała, że nie słyszy co do niej mówię...w końcu mężowi udało się ją przekonać i wyszliśmy - ale do galerii bo już 11.20 była ::)
A tam jeżdżenie po schodach góra -dół, potem auta, a na koniec wpadła do Deichmana i chciała wszystkie buty przymierzać ::) pozwoliłam jej jedną parę przymierzyć i chciałam wyjść, a tu niespodzianka dziecko się wyrywa, kładzie na ziemi, podnosi ręce do góry, żebym jej nie mogła podnieść...
Jakoś udało mi się ją z tego sklepu wynieść, poszliśmy przed boczne drzwi galerii i chcieliśmy ją ubrać i ta sama sytuacja...rzucanie się, kładzenie na ziemi, w żaden sposób nie mogliśmy jej kurtki założyć :-X ludzie się patrzyli, a my czekaliśmy, udało się za jakimś 5 razem  :-X wyszliśmy cali spoceni, mnie to już głowa zaczęła boleć...
Całą drogę do domu (jakieś 15 minut) był ryk, zadzwonił mój dziadek - dałam mu Natalię do telefon a ta ryczy i "dzadzia, dziadzia"- dziadek w 5 minut u nas był ;D bo przecież dziecku krzywdę robimy ;)

Nie chcę się wymądrzać ale ja tu widzę niekonsekwencję, którą Twoja córka wykorzystuje.
1. Wylaczylas bajki wiec zmusiła Cię do czytania - zrobiłaś tak jak chciała.
2. Jeździla po schodach gora-dół - nie bylaś zadowolona ale na autach dałaś pojeździć
3. Telefon do dziadka - dalaś jej znak, że liczy się dziadek, nie rodzice

Trzeba być twardym nie miętkim bo dzieci wejdą na głowę.
Nie można pozwolić moim zdaniem aby dziecko Nami rządziło.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3193 dnia: 22 Grudnia 2014, 09:21 »
Ania to samo miałam pisać. Mi Nikola nigdy scen nie urządzala, ale u mnie od zawsze krótka piłka była.

Z Amelia będzie gorzej bo z racji nikoli obok czasem pewnie ciężko będzie być konsekwentnym i twardym bo Nikola strasznie broni siostry

Ale teraz nieco Odpuscilam nikoli bo zmieniła środowisko i wykorzystała to do bólu. Ale powoli ja prostuje :)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3194 dnia: 22 Grudnia 2014, 09:24 »
No ok, ale akurat to, że dziecko, mając zabronione oglądanie bajek chce, by je mama przeczytała to akurat na plus....czytanie zawsze jest dobre, miała bajki, ale w innej, lepszej formie. Co prawda lepiej by było, gdyby to była propozycja mamy: nie wolno oglądać ci tv, za to możemy przeczytać bajeczkę, ale mimo wszystko dziecko wybierając formę czytaną podjęło fajną decyzję.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3195 dnia: 22 Grudnia 2014, 09:28 »
Dosik - ale cel był inny. Rodzina chciała wyjść do kościoła, a dziecko nie słuchało bo chciało oglądać bajki.
Nie ma tu albo-albo.
Wylaczamy bajkę i idziemy do koscioła, bez negocjacji.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3196 dnia: 22 Grudnia 2014, 09:28 »
No ok, ale akurat to, że dziecko, mając zabronione oglądanie bajek chce, by je mama przeczytała to akurat na plus....czytanie zawsze jest dobre, miała bajki, ale w innej, lepszej formie. Co prawda lepiej by było, gdyby to była propozycja mamy: nie wolno oglądać ci tv, za to możemy przeczytać bajeczkę, ale mimo wszystko dziecko wybierając formę czytaną podjęło fajną decyzję.

Doksik dorosły tak to odbiera ;) dla dziecka to wygrana i przewagA nad rodZicem. Przynajmniej u nas tak to wygląda w takich sytuacjach.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3197 dnia: 22 Grudnia 2014, 09:28 »
Ja bym w ogole w tym momencie nie czytala bajek, bo mama powiedziala, ze robimy cos innego, a ona i tak wygrala.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3198 dnia: 22 Grudnia 2014, 09:30 »
Tak, w tym momencie też bym bez dyskusji zabrała dziecko, ale odbierając to w kontekście ogólnym- dziecko zamiast tv wybiera książkę- super, warto to wykorzystać w przyszłości i wpajać dziecku czytanie ;) widać wcale nie potrzebuje tv ;)

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #3199 dnia: 22 Grudnia 2014, 09:30 »
Mnie też przerażacie tymi historiami, jakoś nie pamiętam, żeby u dziewczynek było coś podobnego. Jestem pewna, że w sklepie nigdy szału z rzucaniem się na podłogę nie zrobiły, w domu pewnie tak.
Ale wczoraj moje dziecię pierwszy raz pokazał, że jego zabawki to JEGO zabawki, jaka była histeria jak się miał podzielić  ::) Taki mały a wszystko kuma, rozumie doskonale "nie wolno", "nie ruszaj", "poczekaj", "usiądź to dostaniesz jeść" i takie tam, ale jak mu wytłumaczyć, że trzeba dzielić się zabawkami to nie wiem?

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3200 dnia: 22 Grudnia 2014, 09:32 »
Tak, w tym momencie też bym bez dyskusji zabrała dziecko, ale odbierając to w kontekście ogólnym- dziecko zamiast tv wybiera książkę- super, warto to wykorzystać w przyszłości i wpajać dziecku czytanie ;) widać wcale nie potrzebuje tv ;)

Żadne dziecko nie potrzebuje tv ;)

Moja córka jest książkowym przykładem na to co tv robi z dzieckiem. Jak siedzi i ogląda bajki to później jest nieznośna, ma masę energii jest głośna

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3201 dnia: 22 Grudnia 2014, 09:34 »
Mnie też przerażacie tymi historiami, jakoś nie pamiętam, żeby u dziewczynek było coś podobnego. Jestem pewna, że w sklepie nigdy szału z rzucaniem się na podłogę nie zrobiły, w domu pewnie tak.
Ale wczoraj moje dziecię pierwszy raz pokazał, że jego zabawki to JEGO zabawki, jaka była histeria jak się miał podzielić  ::) Taki mały a wszystko kuma, rozumie doskonale "nie wolno", "nie ruszaj", "poczekaj", "usiądź to dostaniesz jeść" i takie tam, ale jak mu wytłumaczyć, że trzeba dzielić się zabawkami to nie wiem?

TłumacZyć TłumacZyć aż w końcu zrozumie :)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3202 dnia: 22 Grudnia 2014, 09:34 »
chiquita, niekoniecznie się zgodzę. Fakt, że też ograniczam tv i z dnia na dzień bardziej, ale w naszym przypadku tv jest włączone, słychać bajkę w tle, a mała siedzi cały dzień przy biurku i rysuje ::) różnymi technikami tworzy swoje małe dzieła ::)

Ciri, taki maluch nie zrozumie, jeszcze nie teraz, to taki etap, że on chce i koniec, bliżej 2 urodzin się powinno zmienić ;) po tłumaczeniach oczywiscie.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3203 dnia: 22 Grudnia 2014, 09:36 »
A mnie przerażało jak dzieci chłoną reklamy szczególnie te o zabawkach i skróciłam temat.
Bajki mamy wszystkie nagrane, bez reklam. Dziecko ogląda bajkę bez tych pierdół.

I racja. Żadne dziecko nie potrzebuje TV. Od poniedziałku do piątku u nas nie ma bajek i telewizora tzn. jest jak dziecko zasypia.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3204 dnia: 22 Grudnia 2014, 09:37 »
Czyli nie potrzebuje tv  :D równie dobrze mogłoby grać radio lub audiobook.

Ja mówię o oglądaniu tv. Wiesz bajki itp. Gapienie się w tv.

Żeby nie było my właśnie krainę lodu oglądamy bo dzień zaczelysmy o 6 i Amelia ma drzemkę a siedzimy w jednym pokoju

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3205 dnia: 22 Grudnia 2014, 09:39 »
No gapi się może godzinę dziennie, licząc łacznie ;) tak to robi swoje po prostu....

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3206 dnia: 22 Grudnia 2014, 09:41 »
Ps. Fajna bajka

Jak Zu była chora i wstala wczesnie to jej puściłam i chcialam iść spać, ale tak się wkręciłam, że razem pod kołderką oglądałyśmy ;D

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3207 dnia: 22 Grudnia 2014, 09:44 »
Trochę demoniczna  ::) Moja za nią nie szaleje

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3208 dnia: 22 Grudnia 2014, 09:46 »
No są straszne momenty, Zu chowała się pod kołderką wtedy ;D