Autor Wątek: Mądry Polak po... zakończeniu budowy ;)  (Przeczytany 402993 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline _patka_

• Chuck Norris
Odp: Mądry Polak po... zakończeniu budowy ;)
« Odpowiedź #1800 dnia: 4 Marca 2021, 12:28 »
Loona ja myślę że dopóki się spłaca kredyt to bank nie weryfikuje czy podałaś zgodne ze stanem.faktycznym dane ;) ma się kasa zgadzać :)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #1801 dnia: 4 Marca 2021, 12:36 »
Znam przypadek, że facet wziął kredyt jako kawaler (partnerka i 2 dzieci w domu) tak wiec wiem, że Polak potrafi ... 

Loona bo to prawda, można tak zrobić. Robiliśmy wycenę wstępną na kredyt i najkorzystniej wyszło tak, że mój mąż weźmie sam bez uwzględnienia mnie i młodej. Więc to nie tylko "Polak potrafi" tak się robi wszędzie a wycena była robiona w naszym banku w UK a nie w PL. Ja nie nie miałam żadnego poczucia winy bo niby z jakiego powodu, że dzięki temu mam lepsze warunki?? Przecież robię to właśnie z myślą o dziecku. Poza tym jak już wszystko jest zaklepane i kredyt klepnięty to zawsze możesz być do niego dopisana na umowie. Bank to nie miejsce na rozterki. Jest dokładnie tak jak Patka napisała, kasa ma się zgadzać.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #1802 dnia: 4 Marca 2021, 12:41 »
Ja niby to wszystko wiem, ale jednak jest to oszustwo, w dodatku na kupę lat i akurat w moim przypadku poczucie winy i strach mocno by mnie blokowały.

Na szczęście dostaliśmy kredyt „legalnie” jako pełna, 3 osobowa rodzina plus kot ;) więc nie spędza mi to snu z powiek :)

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #1803 dnia: 4 Marca 2021, 12:42 »
Kasa się musi zgadzać. Ja brałam kredyt z mężem, po jego śmierci zostałam z kredytem i dzieckiem sama. I póki rata schodzi nikt nie pyta o moją zdolność kredytową. A to on był głównym kredytobiorca.
Natalka 4.11.2012

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1804 dnia: 4 Marca 2021, 12:45 »
Ale w Twoim przypadku to jest sytuacja losowa. Nie miałaś na to ani wpływu, ani świadomości, że coś takiego Was spotka.

A my tu mówimy o świadomym wprowadzaniu banku w błąd i zatajaniu prawdy. 

Offline dmonik44

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1805 dnia: 4 Marca 2021, 12:46 »
Tak, chodzi o to ze dla banku kasa to kasa  ;) ważne, żeby mieli wplyw.
Natalka 4.11.2012

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1806 dnia: 4 Marca 2021, 13:06 »
Tak, chodzi o to ze dla banku kasa to kasa  ;) ważne, żeby mieli wplyw.

Dmonik, a nie mieliscie ubezpieczenia na taki wypadek?

Ale prawdą jest, że jak hajs się zgadza to bank sie nie czepia.
Chyba, ze budujecie dom i musicie wykazać przed każdą transzą czy zrobione jest to, co im tam na papierze wypisaliście.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1807 dnia: 4 Marca 2021, 13:11 »
A my tu mówimy o świadomym wprowadzaniu banku w błąd i zatajaniu prawdy. 
Loona na boga o czym Ty mówisz. Przecież to BANK wyszedł z taka propozycją. Ja bym nawet na to nie wpadła, że będąc małżeństwem można zrobić w ten sposób bo to nie jest pożyczka na 3 tysiaki. Czy ludzie korzystający z takiej oferty banku kogoś okradają?

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline dmonik44

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1808 dnia: 4 Marca 2021, 13:16 »
Anusia nie mieliśmy. 11 lat temu nie było wymogu, a my myśleliśmy ze w razie utraty pracy szybko znajdziemy nowa, a w tym czasie pożyczymy na kredyt. O innych sytuacjach nawet nie pomyśleliśmy. A z ubezpieczeniem byla wyższa rata...wtedy każda złotówka się liczyła.
Natalka 4.11.2012

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1809 dnia: 4 Marca 2021, 13:28 »
Anulla kto zaproponował Wam taki myk? Bank czy pracownik banku. Pewnie pracownik bo ma z takiego kredytu prowizję ...

Oni wiedzą,  że można taki myk zrobić, a oświadczenia podpisujesz Ty i w razie wpadki, tenże pracownik wyparłby się, że Was do czegokolwiek zmuszał. To co dziewczyny piszą. Kasa musi się zgadzać i tak na koncie banku jak i na koncie pracownika od zawartej umowy ... 

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1810 dnia: 4 Marca 2021, 13:30 »
Anusia nie mieliśmy. 11 lat temu nie było wymogu, a my myśleliśmy ze w razie utraty pracy szybko znajdziemy nowa, a w tym czasie pożyczymy na kredyt. O innych sytuacjach nawet nie pomyśleliśmy. A z ubezpieczeniem byla wyższa rata...wtedy każda złotówka się liczyła.

Kurcze, patrząc na Twój przypadek to nawet się cieszę, że teraz takie coś jest...nigdy nie wiesz, co cie moze spotkać :(

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #1811 dnia: 4 Marca 2021, 15:54 »
My też czekamy na decyzję kredytową. Myślę że w przyszłym tygodniu, najdalej za dwa wszystko będzie jasne.
Wniosek złożyliśmy w banku, w którym mamy konta i maleńki kredyt. Pracując w budżetówkach generalnie nie ma problemu z kredytami teraz ale wkład własny to min. 10% od razu wyceny rzeczoznawcy. Co do dzieci, to jeśli bierze się kredyt w banku, gdzie ma się konto, to po 500+ widzą ile ma się dzieci. My dzięki temu nie musieliśmy żadnych zaświadczeń z pracy przynosić.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #1812 dnia: 4 Marca 2021, 15:59 »
My już od dzisiaj z kredytem. Papiery podpisane.

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1813 dnia: 4 Marca 2021, 16:12 »
Nika - trzymam kciuki.

Japcio gratulacje :) Mieszkając w bloku też miałaś kredyt tyle, że w postaci czynszu wiec teraz chociaż będziesz wiedziała za co dokładnie płacisz :)

A nam w niedzielę minie rok jak mieszkamy w naszym Bullerbyn  ;D

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #1814 dnia: 4 Marca 2021, 16:28 »
A może mi ktoś napisać o co chodzi z tymi dziećmi i kredytem?
W ogóle te polskie kredyty jakieś takie skomplikowane, nie dziwie się że ludzie mają złe zdanie o kredytach.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1815 dnia: 4 Marca 2021, 17:01 »
Anulla kto zaproponował Wam taki myk? Bank czy pracownik banku. Pewnie pracownik bo ma z takiego kredytu prowizję ...

Oni wiedzą,  że można taki myk zrobić, a oświadczenia podpisujesz Ty i w razie wpadki, tenże pracownik wyparłby się, że Was do czegokolwiek zmuszał. To co dziewczyny piszą. Kasa musi się zgadzać i tak na koncie banku jak i na koncie pracownika od zawartej umowy ... 

Napiszę Ci jak to odbywa się u mnie. Dzwonię na infolinię do banku i mówię jaką mam sprawę. Osoba rozmawiająca ze mną umawia wizytę, wybiera oddział, datę i godzinę. Nie mam żadnej informacji o tym z kim będę rozmawiała. Oddziała też zazwyczaj nie jest tym, który jest najbliżej domu lub do którego chodzę najczęściej. Ma to na celu zabezpieczenie przed jakimikolwiek przekrętami. Siadamy z tym pracownikiem banku i on generuje w systemie bankowym dla mnie oferty. Generuje na podstawie moich kont bankowych które mam w tym banku i wyskakują 4 oferty. Rozpoczynamy dyskusję na temat tego która z tych ofert będzie dla nas najkorzystniejsza. Jeżeli podpiszemy którąś z tych ofert pracownik banku zapewne dostanie za to jakiś bonus bo jak wiemy nikt nie pracuje za darmo. Nie jest to żaden doradca bankowy który wymyśla a może ten bank a może tamten. Jestem w swoim banku w którym mam konta od kiedy przyjechałam do UK. Tyle.
Nie wiem jak jest w PL bo nigdy nie brałam kredytu w polskich bankach. Nie wiem jaka w PL jest różnica pomiędzy bankiem a pracownikiem banku. Pracuje w nim na zlecenie, każdy sobie rzepkę skrobie, nie mam pojęcia? Chętnie się dowiem.
« Ostatnia zmiana: 4 Marca 2021, 17:06 wysłana przez anulla_p »

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1816 dnia: 4 Marca 2021, 17:09 »
Wiem, że w PL jest tak, że ktoś ma konto w PKO a bierze kredyt w ING. Tu też tak można tylko wtedy nie rozmawia się z żadnym pracownikiem banku a doradcą finansowym a to zapewne jak w PL zupełnie inna para kaloszy.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1817 dnia: 4 Marca 2021, 17:11 »
Ja osobiście rozmawiałam z pracownikiem banku. Po wcześniejszym umówieniu telefonicznym.
Przy poprzednim kredycie mieliśmy doradcę kredytowego,źle to wspominamy.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1818 dnia: 4 Marca 2021, 17:12 »
Edzia banki wyliczają zdolność kredytową na podstawie dochodów i liczbie członków rodziny.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1819 dnia: 4 Marca 2021, 19:02 »
Edzia banki wyliczają zdolność kredytową na podstawie dochodów i liczbie członków rodziny.
A ok, to u nas tak nie ma. My mamy stosunek zarobków do wydatków. Czyli możesz być singlem, a wydawać więcej niż rodzina z dwójką dzieci. I można wziąć kredyt jako małżeństwo, ale też może jedno z małżonków. Zdolność kredytowa liczona jest w pkt i budowana przez lata i te pkt są oficjalne i bank nie może ich podważyć, jeżeli masz wysoki credit score, to praconik banku nie może Ci nie dać kredytu, bo ten Ci się należy właśnie na podstawie tych pkt.

Offline monijane

• maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #1820 dnia: 4 Marca 2021, 19:45 »
No to powiem Wam szczerze, że my musieliśmy z mężem podpisać u notariusza rozdzielność małżeńską, bo z trójką dzieci mamy zbyt małą zdolność kredytową  :(
Gdyby było tak jak u Edzi, nie mielibyśmy żadnego problemu.
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1821 dnia: 4 Marca 2021, 20:39 »
Widzę, że u mnie ten system ma trochę z amerykańskiego. Też mamy credit score liczony w punktach i ma on bardzo duży wpływ przy generowaniu oferty. Każde nie zapłacenie jakiejś raty czy tylko zapłacenie jej po terminie ma bardzo duże znaczenie. Jest również coś na kształt stosunku zarobków do wydatków tzn patrzą na to czy konto nie jest na 0 dzień przed wypłatą albo zostaje na nim "kwota niewystarczająca". Takie zmienne które mają większy lub mniejszy wpływ na ofertę.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1822 dnia: 4 Marca 2021, 20:50 »
No u nas system kredytowy jest bardzo przyjazny i Amerykanie nie boją się z niego korzystać. Często sprzedają domy, kupują następne i biorą kolejny kredyt. Dlatego budowanie nowego domu nie jest tutaj popularne, za to rynek wtórny rządzi.
Często też nie opłaca się kupować domu za gotówke, tylko właśnie wziąć kredyt, bo oprocentowanie hipoteczne jest na tyle niskie, że pieniądze w tym czasie mogą zarabiać na siebie gdzieś indziej. Można też bez żadnych konsekwencji spłacić kredyt wcześniej. My braliśmy na 30 lat, a spłaciliśmy w 8, robiąc co miesiąc nadpłate na jaką nas było stać.
Wkład własny, to jest minimum 3% więc to niewiele. Jak ktoś jest w miarę ogarnięty życiowo, to spokojnie go stać na dom ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1823 dnia: 5 Marca 2021, 09:23 »
My mamy 30% wkładu własnego...sporo. Działka oczywiście się liczyła.
Mój mąż przeanalizował wiele ofert, jako liczykrupa jego excel pękał w szwach i widać było jak na dłoni, jak jeden bank na pierwszy rzut oka ma świetną ofertę, ale jak się zaczęło drążyć to już taka super nie była.
Nie potrzeba nam było doradcy bo liczby i excel nie kłamią.
Nie warto porownywać np. tylko marży ale wiele innych składników.

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1824 dnia: 5 Marca 2021, 09:32 »
W naszym przypadku akurat pomoc doradcy była nieoceniona. Wdzięczna jestem tej Pani ogromnie bo my byśmy sami tego nie ogarnęli niestety (ja z liczenia to tylko 2+2, a moj P. kierowca zawodowy więc nie ma możliwości i czasu na analizy).

Poza tym przez umowę mojego P. gadać z nami chciały wyłącznie 2 banki więc nie mieliśmy szerokiego wachlarza wyboru, ale i tak Pani Ania wszystko ogarniała :)
« Ostatnia zmiana: 5 Marca 2021, 09:34 wysłana przez loona »

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #1825 dnia: 8 Marca 2021, 09:08 »

Vivka, gdzie macie dom na oku? Pochwalisz się?

Domek szeregowy w Osielsku, 108 m i malutki ogródek.
Patrzyliśmy  też a inwestycję Niemcz Jagodowo ale ta lokalizacja w Osielsku wygrała jednak odległością od szkoły.

Taki kompromis pomiędzy mieszkaniem z balkonem a dużym domem ;)

Na większy nas nie stać, a poza tym ja to nie lubie zostawać sama w domu gdy mąż na delegacje jeździ więc myślę, że w taki domku nie będe się bała :P

Po wstępnych rozmowach z doradcą mamy zdolność kredytową nawet bez sprzedaży mieszkania co mnie cieszy.
Mieszaknie też będziemy sprzedawać, żeby mieć kasę na wykończenie domu.

To będzie ciekawy rok :D

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #1826 dnia: 8 Marca 2021, 10:28 »
To będziemy sąsiadkami :) Niedaleko naszego osiedla powstanie nowa szkoła w Niemczu. Oby szybko :)

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #1827 dnia: 8 Marca 2021, 15:46 »
My mamy w ING i też nieźle pokombinowalisny żeby dostać taki jak chcemy np.rozdzielnosx majątkowa
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1828 dnia: 8 Marca 2021, 21:27 »
Dziewczyny powiedzcie mi o co chodzi z tym "kombinowaniem" w żeby dostać kredyt? Czy bierzecie kredyty na kwoty większe niż macie zdolność?

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1829 dnia: 8 Marca 2021, 21:36 »
Nika. Poczytaj wyżej. Pisałyśmy o różnych „kombinacjach”.