Autor Wątek: Mądry Polak po... zakończeniu budowy ;)  (Przeczytany 403688 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Odp: Mądry Polak po... zakończeniu budowy ;)
« Odpowiedź #1650 dnia: 18 Stycznia 2021, 08:17 »
Ania, daj namiary na firmę od okien. Zbieram już kontakty, choć u nas dopiero parter  ;D

Nasza firma to producent okiem z Pyskowic https://eurocolor.com.pl/salony/pyskowice/?gclid=Cj0KCQiA3Y-ABhCnARIsAKYDH7vWi_9zSO4vCjFyHqY_3qWbGvVVQGAg33NVB7i0oG0Nim_USRKfXLAaAjsAEALw_wcB

Ale z Twoich rejonów polecam: https://www.expresokna.pl/. Dwójka znajomych z pracy ma od nich okna isą zadowoleni.

Aniu aż takie roznice byly? Czemu tak długo? Co braliście pod uwagę?

Były ogromne. Ale porównywanie ofert to cięzka robota. Każdy salon ma inne profile. W świecie okien liczą się teraz jakies 4 marki produkujące profile: VEKA, Schuko, Salamander, Rehau.
Teraz każdy wycenia Ci inne profile i inne okna (2 szybowe lub 3 szybowe).
I każda myli się wysyłając Ci oferte albo coś ukrywa.
Bo same okna to pikuś. Do tego trzeba doliczyc montaż, ciepły montaż, ciepłe parapety, oczywiście dalej są rolety, silniki do nich....
Sama widzisz ile tutaj jest danych do porównania.
Koniec końców, nie wybrakliśmy najtanszej ofetrty, ale taką z dobrymi opiniami, z fajnymi oknami, z dobrą obsługą (czasami to aż mnie krew zalewała jak wychodziłam z salonu), długością reklamacji...

Japcio wszystko ma swoje plusy i minusy. Wy płacicie dużo więcej za wygodę i brak poszukiwań  ;)

Nawet nie o to chodzi. A mam dokładne porównanie bo moja przyjaciółka kupila od developera w stanie surowym zamkniętym. Ma okna najtańsze z możliwych, bo nie oszukujmy się, że deweloper wstawia jakies super ekstra okna. Oczywiście bez przesuwnych itp.
Ale nie powiem, że zazdroscilam jej tego, ze ona się martwi kolorem płytek, a ja wszukam tych okien.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #1651 dnia: 18 Stycznia 2021, 08:38 »
Nasz deweloper daje nam możliwość wyboru m. in. okien. Na etapie budowy możemy dokonywać zmian. Na pewno zmieniamy okna tarasowe na przesuwne. I też mieliśmy kilka opcji do wyboru. Więc nasz na pewno idzie na jakość, nie ilość.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1652 dnia: 18 Stycznia 2021, 08:41 »
Nasz deweloper daje nam możliwość wyboru m. in. okien. Na etapie budowy możemy dokonywać zmian. Na pewno zmieniamy okna tarasowe na przesuwne. I też mieliśmy kilka opcji do wyboru. Więc nasz na pewno idzie na jakość, nie ilość.

Ale rozumiem, że będziesz musiala za to dopłacić albo już za to zapłaciłaś. Nie wierzę, że jednemu da okno za 2 tyś, a innemu za 14 tys (tyle kosztował mój HST) i akurat HSy kosztują prawie wszędzie tyle samo.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1653 dnia: 18 Stycznia 2021, 08:47 »
Oczywiście. Cena się zmienia. Ale rezygnujemy z kilku rzeczy, więc to ma też wpływ na cenę. Nie chcemy np. odkurzacza centralnego.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1654 dnia: 18 Stycznia 2021, 08:58 »
No to zmienia trochę postać rzeczy. A wiesz jakie będziesz miała okna? Na jakich profilach?

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1655 dnia: 18 Stycznia 2021, 09:08 »
Nie mam zielonego pojęcia. Nawet nie wiem, co to profile w oknach :)

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #1656 dnia: 18 Stycznia 2021, 10:11 »
Anusia finalnie ile płacicie za wszystkie okna?
Znajomi mówili,że w 30 czy czy 30 kilku tysiącach się zmieścili.  Ale jak ty za jedno płacisz 14 to domyślam się,że więcej.
Natalka 4.11.2012

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1657 dnia: 18 Stycznia 2021, 11:15 »
Znajomi mówili,że w 30 czy czy 30 kilku tysiącach się zmieścili.  Ale jak ty za jedno płacisz 14 to domyślam się,że więcej.

Wiesz co, za okna z roletami, montażem i innymi ciepłymi montażami ;) calismy 51k.
11 okien bez HS to jakies 19 k ale bez montazu itp.
HS - prawie 14k, bo tam wyszło 13900.
Do tego musisz doliczyc wlasnie koszty montazu, cieplego montazu, ciepłych paraetów.

Nie porównuj cen bo to jest bez sensu. Wszystko zależy od ilosci okien i parametrów.
Ja tez czasami sie dziwiłam, jak ktoś kupil okna za x zł, a potem okazywało się, że np. ma ich 10, na jakimś nieznanym profilu, dwuszybowe itp.

Zrób dużo wycen ;)

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #1658 dnia: 19 Stycznia 2021, 22:14 »

Monia polecam Lyszkowice firme Tom-dar. Jeśli szukasz to wpisz ich na listę do zrobienia wyceny
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline dmonik44

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1659 dnia: 20 Stycznia 2021, 07:07 »
Do szukania jeszcze daleka droga, ale staram się zorientować w temacie. Zapisze! Bardzo dziękuję!
Natalka 4.11.2012

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1660 dnia: 21 Stycznia 2021, 05:32 »
Ok. 144 m dom z garażem. Działka ok. 400. Cena ok. 590 tys.
Wow. A to cena za stan deweoperski?
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1661 dnia: 21 Stycznia 2021, 06:28 »
Kasiu, tak. Dużo czy mało? U nas to raczej dobra cena. Gotowe domy w tej okolicy chodzą i za milion. Oczywiście, im dalej od miasta tym jest taniej.

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1662 dnia: 21 Stycznia 2021, 07:07 »
Wg mnie to mega duzo. Moja siostra wybudowała dom i z działka i stanem do wprowadzenia wydali 430 tys. W dobrej szczecińskiej czyli 15 Km od centrum.
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1663 dnia: 21 Stycznia 2021, 07:24 »
Widocznie im bliżej Warszawy tym drożej :)

Znajomi budują dom w naszej gminie. Brali kredyt na 500tys. mając już ziemię. I mąż kumpeli dużo robi sam, żeby było taniej. Niestety, u nas takie ceny.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2021, 07:26 wysłana przez japcio »

Offline dmonik44

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1664 dnia: 21 Stycznia 2021, 08:07 »
U nas tez takie segmenty po 500 tys, ale dom w stanie deweloperskim można za sporo mniej postawić.
Natalka 4.11.2012

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #1665 dnia: 21 Stycznia 2021, 08:54 »
Kasia ceny domów w PL są kosmiczne !!! A to co dzieje się w okolicach Gryfina (czyli u mnie) oraz Goleniowa to jest jakiś kosmos i każdy ktoś zajmuje się nieruchomościami Ci to powie ...

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1666 dnia: 21 Stycznia 2021, 09:39 »
Ja mam kredyt 499 k. Raczej nie zmieścimy się w tej kwocie "do zamieszkania". Stan deweloperski to ok. 360 k u nas. Powierzchnia użytkowa 150m.
No i różnica jest w stanie dewelopersim i stanie deweloperskim ;) Ja sama ustalam sobie np. elektrykę, punkty świetlne, szmery bajery, żeby Stary mógł sobie telefonem sterowac chatą, roletami i innymi cudami. To wszystko kosztuje. "Zwykły" deweloper dobi to co w projekcie, bez zbędnych dodatków. Pewno, jak się dopłaci można więcej.

Ale przecież to nie koniec - przyłącza, oczyszczalnia itp to kolejna kasa, nie wspominając już o cenach kuchni, łazienek itp.
Budując chatę sam zawsze chcesz więcej, lepiej bo przeciez budujesz na lata i nie chcesz kafelek za 20 zł za metr ....

Za to dziś dostałam porojekt łazienki górnej i salonu. Są małe porawki ale generalnie już mi się podoba :)

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1667 dnia: 21 Stycznia 2021, 11:37 »
Z perspektywy czasu wiem, że mając doświadczenie z mieszkania w bloku na parterze, 1. piętrze, poddaszu i teraz w wolnostojącym domu,  ze nie wybrałabym domu typu bliźniak i dziwię się trochę ludziom, którzy płaca ciężkie pieniądze za takie rozwiązania nie mając jednak tej „wolnej” przestrzeni wokół. Nie czulabym się swobodnie tak w 100% i nigdy nie wiesz na jakiego  „cudaka” trafisz za ścianą.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2021, 11:39 wysłana przez loona »

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1668 dnia: 21 Stycznia 2021, 12:08 »
A nie miałaś Loona takich obaw jak ja.
W mieszkaniu niczym się nie przejmujesz. Jak coś się staniesz dzwonisz do spoldzielni i działają, jak snieg nasypie - odśnieżą, jak cieplej wody nie ma - dzwonią do wodociągów, śmieci wywiozą itp.

Teraz jestem przerażona bo śmieci wyworzą u nas na wsi - raz na miesiąc (jezu, gdzie ja to bede trzymać), jak mi się zepsuje ogrzewanie podłogowe - trza działaś samemu, jak woda przestanie lecieć - trza sprawdzić samemu, a może coś zamarznie....przecież mój wodociąg....kurde, ja jestem przerażona tym, że wszystko na naszej głowie będzie. Już nie spominając, że u nas nie ma kanalizy i bedziemy miec przydomową oczyszczalnie.

Offline monijane

• maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #1669 dnia: 21 Stycznia 2021, 12:11 »
anusiaaa poka, poka te projekty  ;D

My kupilismy działkę za 94k o powierzchni 1480m2. Buduje mąż - sam, więc to raczej plan siedmioletni  8) Ale tak na poważnie, to podobno jeszcze 2.5 roku do przeprowadzki. Na razie jesteśmy na etapie parteru - zaszałowane wieńce, na ten rok jest w planach skończenie dachu. Do tej pory wydaśmy ok.60k na pustaki, betony, koparki, ogrodzenie, inne materiały itp. + prąd. Wodę chyba będziemy mieć ze swojej studni, bo za przyłącze chcą 20k  :o
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1670 dnia: 21 Stycznia 2021, 12:19 »
Nam się podobają osiedla domów szeregowych blisko miasta. Każdy taki sam, estetyczny. Blisko cywilizacji, a jednak na wsi. Blisko terenów zielonych i blisko sklepów. I ze świetnym dojazdem do Bydgoszczy - nasze osiedle będzie blisko przystanku autobusowego.
Poznaliśmy już kilka rodzin i wydają się normalni. My będziemy jednymi ze starszych :) i z najstarszymi dziećmi.
Teściowie już od kilkunastu lat mieszkają w bliźniaku i nigdy nie wróciliby już do miasta do bloku.
Mam to szczęście, że mąż pracuje w nieruchomościach i zna ludzi od wszelakich napraw. Dom będzie nowy, więc nie przewidujemy poważniejszych napraw przez kilka pierwszych lat.

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1671 dnia: 21 Stycznia 2021, 12:46 »
Anusiaaa ja w bloku mialam stresy typu  - ciekawe czy dziś się wyśpimy czy sąsiedzi z 2. pietra znowu przyjdą o 2. w nocy i będą chlać do rana ( w tygodniu oczywiście,nie w weekendy :)), muszę coś pilnie wyprać, jest godzina 23- nie wypiorę, bo mogę obudzić  sąsiadów i sama nie chciałabym aby ktoś włączał pralkę o tej porze, zbiłam szklankę jest godzina 23, nie włączę odkurzacza  bo jak wyżej, śmierdzi na klatce, naplute, narąbane ... itp. itd.

Jednak w bliźniaku czułabym ograniczenia w tych kwestiach.

A jeśli mowa o awariach to teraz jets taka technologia, ze naprawdę jakiś armagedon musiałby się wydarzyć, aby zabrakło prądu czy wody. Mieszkamy teraz na wsi, w której wodociąg nie jest najnowszy i jak dotąd wody nie zabrakło nam ani razu, natomiast prąd wyłączyli na max. godzinkę, ale tylko dlatego, ze wymieniali jeden słup. Podczas kilku wichur, które już tu przeżyliśmy prąd zawsze był. 
Odśnieżania się nie obawiaj bo to sama przyjemność, a jeśli już to przecież śniegu u nas jak na lekarstwo wiec to akurat mały kłopot. Na worki ze śmieciami można kupić lub zrobić takie zgrabne boxy drewniane i tam je można składować do czasu wywozu.

Japcio mieszkamy teraz 3 km od miasta i jest to idealna odległość i położenie. Wokół lasy sosonowe i łąki. Sklep mamy na miejscu. Jesteśmy Wreszcie znowu ze wsi :)  i tylko zdrowia teraz chcemy.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2021, 12:51 wysłana przez loona »

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1672 dnia: 21 Stycznia 2021, 12:47 »
anusiaaa poka, poka te projekty  ;D

My kupilismy działkę za 94k o powierzchni 1480m2. Buduje mąż - sam, więc to raczej plan siedmioletni  8) Ale tak na poważnie, to podobno jeszcze 2.5 roku do przeprowadzki. Na razie jesteśmy na etapie parteru - zaszałowane wieńce, na ten rok jest w planach skończenie dachu. Do tej pory wydaśmy ok.60k na pustaki, betony, koparki, ogrodzenie, inne materiały itp. + prąd. Wodę chyba będziemy mieć ze swojej studni, bo za przyłącze chcą 20k  :o

Pokaże jak już poprawki bedą :)

My sobie myślimy, że  w lato 2022 będziemy się przeprowadzać. Tymek do szkoły od września 2022 wiec juz chcemy byc na miejscu.
Fajnie się masz, że mąż ma czas i umiejętności.
Mój mąż przymierza się do ocieplenia poddasza samodzielnie bo kwoty jakie krzyczą są straszne. Oczywiście mogłabym za to dać tyle ile wołają czyli ok. 37 k, ale za same materiały wychodzi 10k. wiec 20 k będzie w kieszeni na inne rzeczy, których nie mało jest. W życiu tego nie robil, na szczescie szybko się uczy :P

Ja nie mam problemów z sąsiadami w bloku wiec może dlatego czuje taki luz.
To oni bardziej mają z nami :P Wiadomo, dzieciaki cicho nie są ;) i pralke czasami puszczam o 23 i sie nie przejmuje ;)

« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2021, 12:48 wysłana przez anusiaaa »

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1673 dnia: 21 Stycznia 2021, 13:00 »
A prawda najprawdziwsza ;) jest taka, ze dom z podwórkiem do raj dla dzieci. Od kwietnia do października non stop na dworze. Ja mam nawet wrazenie, ze nasza Liwka mniej choruje odkąd mieszkamy na wsi :) dotleniona, nasłoneczniona :)

Więcej nie trzeba :)

Edit. umie ktoś obrócić te zdjęcia ? Jak zwykle ja nie umiem ...
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2021, 13:03 wysłana przez loona »

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1674 dnia: 21 Stycznia 2021, 13:20 »
Zobaczcie, już bliżej Bydgoszczy nie mogliśmy zamieszkać :) Kończy się Niemcz, zaczyna Bydgoszcz.

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1675 dnia: 21 Stycznia 2021, 13:34 »
No rzeczywiście :)

Pytanie tylko w jakiej odległości od tej tablicy stoi Wasz dom  :P

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1676 dnia: 21 Stycznia 2021, 13:38 »
Loona, jakieś 1,5 km. Może mniej.
Z domu do pracy równo 10km.
Na Stare Miasto w Bydgoszczy 11km.
Jest dobrze :)
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2021, 13:41 wysłana przez japcio »

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1677 dnia: 21 Stycznia 2021, 13:42 »
Wszedzie dobrze byleby nie w centrum miasta  :P

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1678 dnia: 21 Stycznia 2021, 15:30 »
Monijane a co to znaczy, że mąż buduje sam?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1679 dnia: 22 Stycznia 2021, 09:48 »
Moja lazienka ;)
Mam nadzieję, że w realu będzie równie fajna.