Autor Wątek: Nie krzywdź dziecka imieniem  (Przeczytany 163395 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline julenka

• * * * * *
  • Chuck Norris
Odp: Nie krzywdź dziecka imieniem
« Odpowiedź #510 dnia: 12 Października 2010, 13:23 »
Prawdę mówiąc mając typowo polskie nazwisko i mieszkając za granica TYM BARDZIEJ dałabym dziecku polsko brzmiące imię :) Właśnie po to aby podkreślić jego pochodzenie..
Jakoś zagraniczne imię i polskie nazwisko nigdy mi się nie podobało, a tłumaczenie, że ktoś planuje żyć za granicą nie trafia do mnie wcale.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #511 dnia: 12 Października 2010, 21:01 »
a mnie się olahof nie podoba takie imię do typowo polskiego nazwiska. nawet jeśli wy teraz nie zamierzacie wracać do Polski. A kto wie czy za 10/15/20 lat nie wrócisz. albo czy twoje dziecko nie bedzie chciało w Polsce zamieszkac.... szczerze to połaczenie imienia w twoim nazwiskiem wydaje mi się ....śmieszne...

Maju, imię Lilianna jest coraz bardziej popularne. Moja Zu ma w grupie Lilianę, pisane przez jedno "n".

Offline konwalia2006

• forumowicz
  • data ślubu: ustalam
« Odpowiedź #512 dnia: 12 Października 2010, 21:31 »
Tytuł postu mówi sam za siebie.
Pokój jest najczystszą formą szczęścia

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #513 dnia: 12 Października 2010, 22:26 »
No fajno tak poczytac co myslicie. Nie zebym miala brac pod uwage czyjes zdanie, ale natchnelo mnie, zeby sie spytac po przeczytaniu postach o Jessikach i Justinach :)
Tak jak napisala Maja...zaszczyt nadania imienia nalezy do rodzicow  ;D  A zreszta poki co w ciazy nie jestem a pomysl na imie dla dziecka moze sie z czasem zmienic. Pomysl na imie Amelia przyszlo w jednej chwili i wiedzialam, ze jest idealne :)

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #514 dnia: 15 Października 2010, 11:42 »
Moja mama, bratowa męża, dyrektorka w pracy, kierowniczka ... przekonywali mnie ze marcelek to nie najlepszy pomysł, no ale mogą se pogadać. Tak chcieliśmy z mężem wspólnie i tak na imie ma nasz Syneczek :) moja mama to jeszcze w szpitalu po urodzeniu wymyslała mi Bartusie, Maciusie i PAwełki ale ja jestem uparta i tymbardziej wiedziałam że to bedzie nasz MArcyś. Nie przepadam za tesciową, ale jedynie ona jakoś z entuzjazmem podeszła do imienia Marcelek.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #515 dnia: 15 Października 2010, 12:47 »
Moja teściowa po dowiedzeniu się, że drugi wnuk będzie miał na imię Kajetan prawie się popłakała i powiedziała, że ona jest babcią i powinniśmy brać jej odczucia pod uwagę ;) Dopiero jak w pracy kilka koleżanek powiedziało jej, że to fajne imię to zmieniła zdanie :P Teraz oczywiście uważa, ze od początku jej się podobało to imię... podobnie jak Nikodem (mój pierwszu synek) i Kaceprek (jej pierwszy wnuk). Oczywiście w każdym wypadku rwała sobie włosy z głowy i kombinowała jak by tu wpłynąć na zmianę decyzji :mdleje:

Offline kate_bush

• bywalec
  • "Serce ma swoje racje, których rozum nie zna."
  • data ślubu: 26.06.2010 godz.16:00
« Odpowiedź #516 dnia: 20 Października 2010, 00:20 »
ja miałam kiedyś pacjentkę o imieniu Manfreda :o biedna czerwieniła się za każdym razem jak musiałą się przedtsawiać z imienia i nazwiska bo nazwisko było też nieciekawe ale juz nie pamętam jakie

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #517 dnia: 20 Października 2010, 00:46 »
Moja teściowa po dowiedzeniu się, że drugi wnuk będzie miał na imię Kajetan prawie się popłakała i powiedziała, że ona jest babcią i powinniśmy brać jej odczucia pod uwagę ;)
Hehe dobre :)

Z naszych rodzin nikomu się nie podobało imię Łucja, tylko nam. Jakoś się nie przejęliśmy za bardzo ;) A jak dziadkowie pierwszy raz Ją zobaczyli to mój Małż mówi: "No zobaczcie przecież Ona jak nic wygląda na Łucję!" ;D

Moja Znajoma w trakcie porodu miała położną, która chyba chciała Ją zagadać, żeby nie skupiała się na bólu, więc pyta "jak synek będzie miał na imię?" Na co wkurzona Rodząca: "GWIDON!" ;D Stanęło jednak na Bartusiu :)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #518 dnia: 20 Października 2010, 08:43 »
W ostatnia niedzielę byliśmy na mszy z chrztami, było dwóch chłopców. Jeden Antoni, drugi Olgierd i muszę przyznać, że oba imiona bardzo mi się podobały

Offline konwalia2006

• forumowicz
« Odpowiedź #519 dnia: 24 Października 2010, 16:59 »
Też jestem za imionami z tradycjami.
Najwazniejsze aby pamiętać że dzieci rosną i staja się dorosłymi a imię zostaje więc wyobraźnia powinna zadziałać...

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #520 dnia: 24 Października 2010, 22:22 »
koleżanka mojej koleżanki ma synka Olgierda. i woła na niego Olek....i jak olgierd mi się podoba to juz ten skrót nie. Bo Olek to kojarzy mi się z Aleksandrem.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #521 dnia: 1 Maja 2011, 21:07 »
Póki co mój mąż wybrał dla chłopca imię Franek, a ja dla córeczki Ola ale to narazie nasze typy , okaże się później czy te typy będą ostatnimi  ;)

Offline Pisklak

• forumowicz
  • data ślubu: 2009 r.
« Odpowiedź #522 dnia: 2 Maja 2011, 13:02 »
Justys851- śliczne imię dla córeczki  :dzidzia: Naszej też takie imię wybraliśmy  :D
"Tam, gdzie jest wielka miłość zawsze zdarzają się cuda"

Aleksandra & Natalia

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #523 dnia: 2 Maja 2011, 15:02 »
u nas miała być Antonina lub Franciszek :)

Offline konwalia2006

• forumowicz
« Odpowiedź #524 dnia: 3 Maja 2011, 16:05 »
A mnie podoba się Karol lub Karolina

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #525 dnia: 10 Sierpnia 2011, 14:56 »
a ja dorzucę coś od siebie. znam faceta koło 40stki, który ma na imię Narcyz :D a kiedyś będąc na zakupach w realu widziałam na plakietce pani kasjerki, że nazywała się... Blandyna Żelasko... to dopiero oryginalne :P

co do imion zagranicznych, a szczególnie spolszczonych wersji jestem nastawiona na nie i na pewno się to nie zmieni. nie jestem też za imionami naszych babć i dziadków, które ostatnio weszły znowu w modę... Franek, Antek, Anielka. nie nie nie :) z takich imion przeszłaby tylko Maria i Zofia, ale tez nie dla moich dzieci :P

ostatnio w pracy przyszła do mnie dziewczyna, musiała podać mi oba swoje imiona, na drugie miała Jadwiga i od razu się usprawiedliwiała, że to po babci i bardzo się jej nie podoba. ja sobie zażartowałam, że Jadwiga to i tak wcale nieźle, bo gdybym ja miała mieć imię po babci to byłabym Leokadią ;)

my jeszcze płci nie znamy, ale na pewno będzie to normalne, polskie imię, pewnie dla niektórych oklepane, ale co mnie to obchodzi. tak więc Szymon, Bartek dla chłopca (chyba, że wymyślimy coś innego), a dla dziewczynki mamy większy problem, ale wybierzemy pomiędzy Malwinką, Michaliną, Mają. Mężowi nie podoba się Michalina, a mi średnio Maja, więc te są raczej drugoplanowe ;)

ale się napisałam... może temat się odświeży ;)

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #526 dnia: 10 Sierpnia 2011, 17:01 »
u mojej siostry będą bliźniaki - Julia i Jan ;), my mamy Laurę ale druga pewnie będzie Michalina (myśleliśmy że Blanka ale już jest w rodzinie) a chłopiec ehh to już ciężko.. bo nic nam się nie podoba.. tzn mnie Tymon ale mąż kręci nosem ;) ;)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #527 dnia: 10 Sierpnia 2011, 17:42 »
U nas stanęło na Karolu Franciszku  ;)

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #528 dnia: 2 Października 2011, 22:02 »
stokrota86 mozliwe ze znamy ta sama osobe bo i ja mam kumpla kolo 40stki narcia (Nrcyz)

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #529 dnia: 3 Października 2011, 11:36 »
Tak na marginesie jedna z europosłanek ma na imie Sydonia Jędrzejewska, to jest dopiero hardcore.

Sydonia — imię żeńskie pochodzące z łaciny, oznaczające "kobieta z miasta Sydon". Imię to pojawiło się w Polsce w XIX w. Uważano niekiedy, że czeskie imię Zdenka jest odpowiednikiem Sydonii, niemniej rozpowszechnienie tego pierwszego imienia już w XII-XIII wieku i względna rzadkość Sydonii powodują, że należy zakładać, iż imion tych nie łączy ze sobą związek.

Offline martusia-sc

• uzależniony
  • data ślubu: 02.06.2012
« Odpowiedź #530 dnia: 28 Czerwca 2012, 11:15 »
Aktualnie jestem na etapie szukania imienia dla synka, ale przeglądając ten wątek przypomniało mi się z jakimi imionami się spotkałam w ostatnich X latach :) a były to między innymi: Berenika, Stella, Miranda, Wawrzyniec, Zygfryd, Fryderyk, Betina, Mira ;)
Moje skarby :)
Alan Gabriel - ur.30.10.2012
Blanka Liliana - ur. 03.04.2015

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #531 dnia: 28 Czerwca 2012, 11:25 »
aaaneta, dla mnie Sydonia nie jest niczym wyjątkowym. My mamy "Lato z Sydonią"  ;D to była nasza miejscowa czarownica :brewki:

Offline asiaifilip

• forumowicz
  • data ślubu: 02-06-2007
« Odpowiedź #532 dnia: 30 Czerwca 2012, 16:37 »
ja mam Filipka i Asię...... choc mąz upierał sie przy Salwatorze dla synka...
nie dałam sie!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #533 dnia: 30 Czerwca 2012, 16:53 »
Sydonia na Pomorzy Zachodnim jest znana  ;D
aczkolwiek samo imię jako takie średnio mi się podoba... twarde i bardzo poważne...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #534 dnia: 11 Lipca 2012, 18:01 »
Znajomi szwagierki dali na imię córce - Carmen  8)
mnie osobiście się nie podoba.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #535 dnia: 28 Lipca 2012, 21:11 »
Zuzia w letnim przedszkolu miała kolegę Giovanniego i koleżankę Cassandre....

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #536 dnia: 28 Lipca 2012, 22:56 »
Ostatnio koleżanka mi opowiadała, że u Niej w rodzinie urodził się Sambor  8)
Niby słowiańskie imię... ale jakoś dziwacznie dla mnie.

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #537 dnia: 29 Lipca 2012, 10:44 »
Ja miałam w pracy Blankę i bardzo mi się imię spodobało, chociaż kilka osób na początku mówiło zamiast Blanka- Bianka.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #538 dnia: 29 Lipca 2012, 12:18 »
Myślicie, że w dzisiejszych czasach można dziecko skrzywdzić imieniem?
Giovanni, Cassandra... mojego synka kolega z przedszkola to Javier (czyt. Hawier- jest pół Hiszpanem) i nic a nic nie uważam, aby to dzieciom w jakiś sposób przeszkadzało  ::)

Offline Delaila

• entuzjasta
  • data ślubu: 01.09.2012
« Odpowiedź #539 dnia: 29 Lipca 2012, 15:21 »
Mnie się wydaje, ze takie obcobrzmiace imię jest uzasadnione i sprawdza się, jezeli jedno lub oboje rodziców są obcokrajowcami. Javier cudnie, Cassandra czy Giovanni tez jeżeli i nazwisko pasuje. W połączeniu z twardym, polskim nazwiskiem może to powodować komiczny efekt. A podejrzewam, ze kazda z nas zna ludzi o "niekonwencjonalnych" nazwiskach. Dzieci bywaja okrutne, za czasów mojego dzieciństwa strasznie szydzili z chłopca imieniem Sergiusz, bo był jedynym Sergiuszem w szkole i na osiedlu.