Autor Wątek: Nie krzywdź dziecka imieniem  (Przeczytany 160674 razy)

Offline Agutka

• maniak
  • data ślubu: 26.08.2006
Nie krzywdź dziecka imieniem
« Odpowiedź #120 dnia: 4 Lipca 2006, 10:20 »
A teraz pytanie do Groszka-i po co Ci az taka ironia?po co zlosliwosc?nie mozesz wyposrodkowac?trzeba zawsze byc skrajnym? to naprawde nie jest smieszne....
Tylko Ty masz racje?
piszac o tym aby nie byc bezbarwnym nikt nie mial na mysli aby to bylo osmieszajace :evil:
Relacja z tego Jedynego Dnia :) Zapraszam  Gość
http://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?p=119076#119076

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #121 dnia: 4 Lipca 2006, 11:04 »
Widzisz... tylko szkopuł twki w tym, co jest dla kogo ośmieszające i ktoś to musi regulować, a tu sie pojawiają sprzeciwy co do regulacji. Pewnie znaleźliby sie ortodoksi, którzy uznają tylko biblijne imiona.  Ale znajdzie się i taka pani, która chce córeczkę Kurtyzanę oraz pan, który chce synka Fortepiana.
Dla wielu z nas ośmiejszające są imiona typu Józek, Mietek, czy Kunegunda.
Gdzies pośród tego kwitnie moda na imiona zagraniczne, ale jakby pójść dalej, to mielibyśmy imiona- miasta. Wzorem gwiad takich, jak Madonna, która córkę nazwała Lurdes, lub, jak Beckhamowie synka- Brooklyn, może byśmy się doczekali dziecka o imieniu Licheń, albo Kalwaria czy Gdańsk.

Polecam kolejny artykuł w tym temacie: http://www.wiadomosci24.pl/artykul/dzien_dobry_jestem_etienette_1135.html

fragmenty:
Walka sławnych rodziców o oryginalność ich pociech zaczyna się już od nadawania im nietypowych imion. Oczywiście przodują w tym zachodnie gwiazdy. Gwyneth Paltrow uznała, że najładniejszym imieniem dla dziewczynki jest Apple - czyli jabłko.

Syn Doroty Gawryluk dostał imię po dziadku - Nikon. Złośliwi śmieją się, że dziennikarka musi być zapaloną fotograficzką. Mama Nikona nie przejmuje się jednak złośliwościami. Kiedyś żartowała nawet, że jeśli będzie miała córkę, to da jej na imię Minolta.

Wszyscy członkowie rodziny Kasi Figury noszą imiona na literę K. Kasia jej mąż - Kai oraz ich dwie córeczki - Koko i Kaszmir. Widocznie rodzicom dziewczynek nie podobały się polskie imiona na tę literę, choć jest ich całkiem sporo.

Mnie sie taka wizja nie podoba i mówię to otwarcie.

Offline okruszek

• maniak
« Odpowiedź #122 dnia: 4 Lipca 2006, 11:36 »
groszek, czy nie masz innych problemów?
Zazdrościsz rodzicom dzieci ? A niech sobie daja imiona jakie chcą! To ich dzieci , nie twoje! To ich zycie, nie twoje!
Jak będziesz mieć swoje to nazwiesz je jak chcesz!  :twisted:
I oby nie nasmiewali się z ciebie jak ty nasmiewasz się z innych !!!
1 kwietnia 2006 - ślub cywilny

Będą bliźniaki :)

Offline asia-be

• bywalec
  • data ślubu: 8 wrzesień 2007
« Odpowiedź #123 dnia: 4 Lipca 2006, 11:40 »
A ja jeste za tymi roznymi imionami oczywicie w granicach dobrego smaku . Sama mam BARDZOO popularne w moim roczniku imie :Asia, w podstawowce bylo nas chyba ze 6 w jednej klasie potem sredina -3 Asie i na studiach 3 Asie nawet pracuje z dwiem Asiami a ile mam znajomych o tym cudnym imieniu  :?
jak bylam dzieckiem to sobie wymyslalam inne np Amanda albo Sabrina albo Xenia  :P i chyba wolalabym tak miec na imie.
Synkowi chcialam dac Teodor, bardzo szlachetne imie w moim mniemaniu ale Patryk( jak mama mu dawala to imie w 80 roku to wszyscy sie smiali-malo popularne bylo Patryk-Patyk mowili, a ono calkiem ladne jest i teraz tez jest troche tych Patryczkow ;) nie chcial i teraz jet Wojciech Teodor i uzywamy obydwu imion. Mam nadzieje ze bedzie zadowolony w przyszlosci.

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #124 dnia: 4 Lipca 2006, 11:43 »
Cytat: "asia-be"
A ja jeste za tymi roznymi imionami oczywicie w granicach dobrego smaku

Asiu... wciąż do tego nawiązuję... trudno stworzyć jeden wzorzec dobrego smaku. Ja sobie nie uzurpuję do niego monopolu- chociaż kilka osób mi to zarzuciło.  Każdy ma inny gust, a niektórzy mają ten gust bardzo oryginalny i żeby potem przez takich oryginalnych rodziców dzieci nie cierpiały, ktoś (państwo) musi ten imienny bałaganik ogarniac i stopować przed wybujałością.

Offline asia-be

• bywalec
  • data ślubu: 8 wrzesień 2007
« Odpowiedź #125 dnia: 4 Lipca 2006, 17:17 »
ktoś (państwo) musi ten imienny bałaganik ogarniac i stopować przed wybujałością.

sorry groszek, ale ja tak naszemu panstwu nie ufam, gdyby to oni przejeli nad tym wladze to okazalo by sie ze mozna wybierac miedzy Adamem i Ewa ewentualnie jarkiem lechem czy romanem ;)
Cytat: "groszek"
trudno stworzyć jeden wzorzec dobrego smaku
- im rowniez
Wierz mi ze dla niektorych ludzi te zwykle imion sa przeklenstwem. A niech kazdy sobie wybiera, bedzie chociaz kolorowo, a nie na jedno kopyto.
żeby potem przez takich oryginalnych rodziców dzieci nie cierpiały,
gdyby tkich oryginalnych rodzicow bylo wiecej w piaskownicach nie siedziay by same Oliwki Kubusie i Michalki :)a imiona takie jak Ksenia czy Krysia czy nawet Vanessa(jak moja kuzynka chce dac corce) nie razily by tak bardzo

taka prawda

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #126 dnia: 4 Lipca 2006, 17:36 »
Takich 'wybitnych' jednostek, które dają dziecku na imię Vanessa, Nikon, Fabienne czy Fortepian jest jednak mało. Zawsze najwięcej jest ludzi o przeciętnych upodobaniach, gustach, pomysłach, wzroście, wadze i tak dalej. więc nie licz na to, że stanie się kolorowo, już prędzej pod wpływem obcych kultur. Jak u nas zacznie mieszkać tylu Murzynów, co np. we Francji, to ja nie mam nic przeciwko, żeby ich dzieci nazywały się Bambo czy Makumba  :mrgreen:  Ale u polskich dzieci mnie to razi.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #127 dnia: 4 Lipca 2006, 21:51 »

Przy tępocie niektórych ludzi, dobrze, że państwo za nich myśli!

Czy mój wczorajszy post który napisałam ,był za ostry w stosunku do groszka ? Przeciez jej nie zjechałam tak jak sie nalezało !!!!!!!!!!
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #128 dnia: 4 Lipca 2006, 22:13 »
ten wątek miał być o tym, aby nie nadawać dziecku krzywdzącego imienia.A nie dyskusja na temat gustów.nie ma nic złego w zagranicznych imionach.niech każdy nadaje dziecku imiona jakie mu się podobają.Ale z rozsądkiem.A co dziwnego jest w staromodnych imionach?jak ktoś chce Stasia czy Józia to niech ma?to nie jest obrażające.Co innego Kurtyzana cxzy cośtam jeszcze innego.A zagraniczne też już nas robią się popularne.Nikola czy Wiktoria już nikogo nie dziwią.Ja proponujęzamknąć ten wątek.bo to niepotrzebne kłótnie :D
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline gulinek
  • bywalec
« Odpowiedź #129 dnia: 18 Lipca 2006, 11:04 »
Oliwia-ładne imię
Fabian-ładne imię
ale Eustemia-okropność!

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #130 dnia: 18 Lipca 2006, 13:40 »
ha..

nowy nabytek gabinetowy  (oryginalna pisownia) Aaron.. zaznaczam,ze dziecko nie ma mnic wspólnego z zydowskim  pochodzeniem...
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline azzurra
  • maniak
« Odpowiedź #131 dnia: 18 Lipca 2006, 14:09 »
Moniu, i co dziwnego w tym imieniu? Pochodzi ze Starego Testamentu (w wersji Aaron właśnie), chrześcijanie też go akceptują, dlaczego więc nie mogą tak dziecku dać na imię? Rodowód tak popularnego obecnie imienia Jakub też jest starotestamentowy i jakoś nikogo to imię nie dziwi u nie-Żydów. Różnica polega jedynie na tym, że jedno stało się popularne, a drugie nie.
Na babskim forum wcześniej czy później do głosu dochodzi zazdrość...

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #132 dnia: 21 Lipca 2006, 15:08 »
Dlaczego u nas w piaskownicach nie bawią się małe Jezuski :?:  :?:  :?:   Też biblijne imię, do tego popularne w krajach latynoskich. Mógłby się ktoś odważyć...  :)

Offline anetka161
  • 16.06.2007-nasz wspaniały dzień
  • maniak
  • data ślubu: 16.06.2007
« Odpowiedź #133 dnia: 18 Września 2006, 19:57 »
A ja dziś wyczytałam w internecie,że dla Wiśniewskiego i Świądczak urodziła się córka.Wiecie jak ją nazwą Etiennette Anna Wiśniewska.Ale wymyślają :roll: Ciekawe jak będą zdrobniale na nią mówili :lol:

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #134 dnia: 18 Września 2006, 20:13 »
heheh czytałam dziś w gazecie że mówią o niej Stefania ( bo to podobno polska wersja) a zdrobnienie tej dziwnego imienia to ...Eti :roll:
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #135 dnia: 18 Września 2006, 23:39 »
tak nie ma to ja pokazać się 2 godz po porodzie w tvn
marzę o tym

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #136 dnia: 19 Września 2006, 07:08 »
Wiśniewski wszystkim swoim dzieciom dał nie polskie imiona. Dla mnie to trochę dziwnie, tym bardziej, że nazwisko ma typowo polskie.

Cytat: "klaudia"
heheh czytałam dziś w gazecie że mówią o niej Stefania ( bo to podobno polska wersja)

matko, to czy nie mogli dać małej na imię Stefania ?!

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #137 dnia: 19 Września 2006, 07:44 »
Cytat: "klaudia"
a zdrobnienie tej dziwnego imienia to ...Eti

mi sie kojarzy z Iti....

no cóż.... oby wiśniewski był jeszcze długo sławny, żeby córcia nie musiała sie wszystkim tłumaczyć dlaczego się tak nazywa... swoją drogą jak to się czyta?? tak jak jest napisane...??

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
« Odpowiedź #138 dnia: 21 Września 2006, 19:19 »
Cytat: "dziubasek"
woją drogą jak to się czyta?? tak jak jest napisane...??

Cytat: "anetka161"
Etiennette

Wydaje mi się że czyta się ANTŁANET...
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #139 dnia: 21 Września 2006, 19:22 »
Cytat: "anetka161"
Etiennette

Cytat: "Lea"
Wydaje mi się że czyta się ANTŁANET...

Chyba mówią etinet , nie iwem bo oierwszy raz słysze takie imie  :shock: i nie wiem jak je wymawiac
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #140 dnia: 21 Września 2006, 19:23 »
Cytat: "ela"
Chyba mówią etinet ,

No to tak to bardziej po polsku :D:D:D:D

A mi się tak jakoś z francuskim skojarzyło :D:D:D:D:D

Offline Julia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #141 dnia: 21 Września 2006, 19:25 »
W tv wymawiali tak jak się pisze - Etinet

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #142 dnia: 21 Września 2006, 19:32 »
ale to imię pochodzi z  j.greckiego

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #143 dnia: 21 Września 2006, 19:36 »
Wiśniewski już ma Xaviera, Fabienne i teraz Etienette.Czy nioe mógł dzieci jakoś po "polskiemu" nazwać?I fakt takie na siłę pokazywanie się 2 godz. po porodzie w tv też jest bezsensem.Podejrzewam,że to nie był pomysł jego partnerki.Bo wątpię,że jakaś kobieta sama, dobrowolnie zgodzi się na pokazanie w tv bez makijażu, wymęczona, potargana, po kilku godzinach męki!A tak poza tym, to on jeszcze podobno nha tydzień przed terminem porodu, biedną dziewczynę po koncertach ciągał.I jeszcze w TVN mówił,że to za pozwoleniem lekarza.Owszem, może i nie zabronił!Bo od tego dziecko nie umrze.Ale sam fakt, jak to jest męczące dla ciężarnej.(nasze forumowiczki mogą potwierdzić).A on ją na jakąś huśtawkę jeszcze wciągnął.Dajcie spokój.Normalny to chyba nie jest."Tatuś".
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline anetka161
  • 16.06.2007-nasz wspaniały dzień
  • maniak
  • data ślubu: 16.06.2007
« Odpowiedź #144 dnia: 21 Września 2006, 19:50 »
Cytat: "Mariolka"
Normalny to chyba nie jest."Tatuś".

Jestem tego samego zdania

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #145 dnia: 23 Września 2006, 10:05 »
Czego się nie robi dla kasy.  :twisted:  Ten człowiek wyżyłuje każdą okazję. A powinno mu wystarczyć, że sam pomalował kudły na zielono, bo akurat reklamuje samych swoich.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #146 dnia: 23 Września 2006, 15:04 »
widocznie ten zielony kolor mu nie wystarczył.Bo nikt na niego za bardzo uwagi nie zwracał.Bo chyba te jego kudły już nikogo nie obchodzą.Jak można sobie włosy na zielono pofarbować.Jeszcze ten biedny dzieciaczek sie wystraszy jak go zobaczy.Na razie jeszcze noworodki dobrze nie widzą.Na szczęście małej "Etienette".(co za imię!)a jak sami mówią na nią Stefcia, to przecież po prostu tak jej mogli dać na imię.Nie uważacie?

Majeczka
  • Gość
« Odpowiedź #147 dnia: 23 Września 2006, 15:31 »
Czego się nie robi dla kasy.  :twisted:  Ten człowiek wyżyłuje każdą okazję. A powinno mu wystarczyć, że sam pomalował kudły na zielono, bo akurat reklamuje samych swoich.

Szkoda, ze kosztem niczemu winnego dzieciaczka :( Co za imiona. Skandalista sobie znalazl forme ekspresji   :x

Przykre.

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #148 dnia: 23 Września 2006, 17:23 »
Ja się dziwię, że UM zgodził się zarejestrować dzieci Wisniewskiego z takimi imionami. Przecież z tego co wiem to, żeby dziecko mogło mieć "zagraniczne" imię to przynajmniej jedno z rodziców powinno być obcokrajowcem. No chyba, że się mylę. I dziwię się, że ksiądz ochrzcił. Podejrzewam, że u normalnego "Kowalskiego" by to nie przeszło.

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #149 dnia: 23 Września 2006, 17:58 »
Cytat: "martulka"
Podejrzewam, że u normalnego "Kowalskiego" by to nie przeszło.

zapewne masz rację...i to jest smutne, że jednym (czytaj znanym) wolno, a innym niestety nie... Ale tak juz jest ten świat ustawiony...ech :evil:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka: