Autor Wątek: urządzamy się - czyli co i jak aby miło w domku było  (Przeczytany 2286383 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: urządzamy się - czyli co i jak aby miło w domku było
« Odpowiedź #750 dnia: 2 Października 2007, 10:26 »
Gosia, ja miałam łazienkę robioną w lutym więc za bardzo nie mam porównania, powiem tylko, że u nas nie ma brodzika więc na fugę zwracaliśmy szczególną uwagę...o a to moja kabina i ciągły brak pomysłu na wieszaki na ręczniki :-\ aha i wcale nie trzeba szkła pucować po każym myciu  ;)

a.katarzyna
  • Gość
« Odpowiedź #751 dnia: 2 Października 2007, 10:43 »
powiem szczerze, że pierwszy raz (u kogoś w domu) widzę kabinę bez brodzika - fajnie  :D

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #752 dnia: 2 Października 2007, 10:44 »
U nas tak jest przede wszystkim dlatego, że mamy w łazience ogrzewanie podłogowe i szkoda by było ciepełko marnować, a poza tym to mi się taka podobała ;D

Offline gosia_kwiecień

• maniak
« Odpowiedź #753 dnia: 2 Października 2007, 10:45 »
to może już miałaś zaimpregnowane to szkło?
Ja w każdym razie w myśl znanej nam zasady, unikam wszystkiego co trzeba non stop czyściić po każdym użyciu,z eby widać było, ze jets czyste :) U mnie efekt czystości ma się utrzymac tydzień i już ;) ( jedynie sedes czyszsczę częsciej i zlew w kuchni, a kuchenke to niestety codziennie...)

a czy mozesz zrobić zdjęcia swoich ślicznych drewnianych drzwi, ale tak zeby było ich więcej widać na jednej ścianie? Bo mój M zaczłą się włąsnie buntowac przezd drewnianymi drzwiami,z e one będą wyglądac przytłaczająco... Chcę Mu pokazać, ze nie, tym bardziej,z e ja będę miała o kilka tonów jasniejsze. cOŚ A LA tWÓJ KOSZ NA BIELIZNĘ, moze nawet też ciut jasniejsze, taki jasny kasztan. zastanawiam się ewentualnie nad jasnym orzechem, zabejcowanyym na 1 raz. panele będziemy mieli orzech craford klepka i on jest super bo raz ze jasny, a dwa, ze mnostwo w nim roznych odcieni, m.in  taki jasny kasztan tez sie znajdzie ;), a trzy,z e ma strukture drewna i przepiekny naturalny połysk, jeżeli o panelu można powiedzieć, ze naturalny ;)

Ależ Majuniu masz przestronny salon łazienkowy, zazdroszczę!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ale jak sobie pomyslę ile pieniedzy wydaliście to juz mniej... Bo my mamy zdecydowanie mniejszą, a koszty są zastraszające...

gosia_kwiecień życzy miłego dnia :)

a.katarzyna
  • Gość
« Odpowiedź #754 dnia: 2 Października 2007, 10:45 »
no i brawo - bardzo rozsądnie  ;D

hmmm gdyby nie mój upór na wannę to kto wie - może pożyczę pomysł  ;D

Offline gosia_kwiecień

• maniak
« Odpowiedź #755 dnia: 2 Października 2007, 10:50 »
Majuś, ale Wy chyba macie też wanne?
ja koniecznie chciałam kabinę, bo raz,z e to zdecydowanie szybciej i wygodniej, a dwa,z e mniej miejsca zajmuje w łazience. Ale jako,z e czasami muszę wziąć kąpiel, a konieczności kąpania dziecka w wannie nie wspomnę, to zdecydowałąm sie na głęboki brodzik i uważam,z e to super sprawa, bo jakąpiel biorę na luzach i w rajtuzach a i Michał też sie kąpie, choć może już nie w takim komforcie jak ja ;)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #756 dnia: 2 Października 2007, 11:03 »
Maju a powiedz mi odnosnie ogrzewani a podłogowego...
jak to sie włącza ? gdzie umiszczone sa włączniki ? masz jakies rady ?
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #757 dnia: 2 Października 2007, 11:08 »
Gosiu, zrobię fotkę drzwi wg zyczenia - mój też był śrewdnio przekonany a teraz okazało się, ze praktycznie kazdy kto do nas przyjdzi epo raz pierwszy uważa, że drzwi są bardzo ładne (a kosztowały bardzo przyzwoicie ok.500zł z futryną za sztukę ;))
Ja nie wiem czy to szkło było jakoś impregnowane ale fakt jest taki, że paluchów nie widać ano kropel wody, poza tym małżon mi z pracy przyniósł taki preparat i jak raz na tydzień wymyję kabinę to starczy :taktak:
Co do przestronności to trzeba było zobaczyć moją minę jak mi wykop pod kuchnię i łazienkę zrobili - ja się załamałam...takie to małe się wydawało...łazienka ma 8,5 mkw więc jak na dom to nie jest wcale taka duża, to chyba kwestia ustawienia sprzętów.
Aha kolorki są takie jakby nieco ciemniejsze niż w rzeczywiśtości.
Kasiu - ja też uwielbiam poleżeć w wannie z pianką, ksiązką i lampką wina więc wannę też mamy ;D

Wlepię Wam resztę - powiedzmy, że Was oprowadzę ;D od lewej zaczniemy (fotki robiłam jakiś czas temu dla banku więc taki sobie porządek, na szczeście na fotach nie widać paprochów ;))
I jeszcze jedno nasza łazienka ma dośc nietypowy kształt - jest pięciokątem :P

Na pierszy rzut oka kabina a obok niej kosz na bieliznę

dalej jest sedes i bidecik (wywalczyłam ;D i na prawdę nie żałuję) na tej ścianie ma zawisnąć kilka scen łazienkowych w sepii - takie panie z lat 20-30 stych..mam nadzieję ten pomysł zrealizować

potem mijamy okno, które też nie wiem czy będzie z jakąs firaneczką czy może np.bambusowa roletka, szyba jest odpowiednio maskująca więc raczej o dekorację chodzi :D
i kolejna moja zmora - wanna, chciałam taką żeby można było we dwoje brać kąpiel ;) więc przede wszystkim zagłówki i odpowiednio wyprofilowana (nasz przypomina klepsydrę) a poza tym korek na środku, żeby nikomu - za przeproszeniem - w tyłek nie właził ;D

dalej ujęcie wanny i umywalki...tam jest taka ścianka, dzięki której udało się stworzyć taki trochę intymny kącik kąpielowy...

i dalej szafa tzn. mamy wnękę w której stoi pralka a nad nią są półki na kosmetyki, ręczniki isrodki czystości, dzięki temu osoby postronne nie muszą podziwiać ekspozycji naszych sekretów
To co wystaje spod lustra to urządzonko - wymysł małża - dzięki któremu lustro zaświeca się za pomocą dotyku (oczywiście teraz Pan domu powinien to coś zainstalować pod lusterem ;))

a dalej jest kawałek ściany i drzwi ;D

Marta - podłogówka jest jakoś na piecu zintegrowana, ja za bardzo nie wiem o co chodzi, bo to są jakieś pompy i każda do czegoś innego, wiem tylko że można ją wyłączyć (podłogówka jest u nas tylko w kuchni i w łazience - reszta domu to tradycyjne ogrzewanie z pieca + kominek z płaszczem wodnym)...poza tym nasze ogrzewanie to temat na książkę chyba  ;D

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #758 dnia: 2 Października 2007, 11:22 »
SLICZNIE JEST !! tak gustownie .. i ciepło... pomysła z pralką w szafie BOSKI!! :)

Offline gosia_kwiecień

• maniak
« Odpowiedź #759 dnia: 2 Października 2007, 11:30 »
łazienka absolutnie piękna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A jaki rewelacyjny kształt i rozwiązania!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja chcę mieć docelowo podobny klimat, choć zupełnie inne kafle, dekoracje itp. mam nadzieję,z e już wkrótce będę wklejac pierwsze foty :)

Majuś proszę o jeszcze jakies fotki, bo apetyt na Wasz e wnętrza zrobiłaś mi ogromny:). U mnie neistety ze względu na metraż nic już zmienić raczejnie zmienię, ale popatrzeć z przyjemnością na Wasze wnetrza popatrzę ;)

A pomysł ze zdjęciami kapielowymi w sepii, absolutny odjazd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! W moim "mikroskopie" niesety nie do wykorzystania... A dzrwi do szfy myslałaś zeby zabejcowac na kolor drzwi? Lub ewentualnie na taki rozbielony dąb, który byłby w kolorze kafli? Chociaż powiem Ci,z e te sosnowe, jak im się teraz przyjrzałam to też są jakby w tonacji kaflowej :)
powiem Ci jeszcze, że ja taką zaluzją tylko w postaci prawdziwej zaluzji, nie drzwiczek ( bo gaz) zamierzam zasłonić piecyk gazowy i pralkę, zeby ich nie było widac, bo to wątpliwa ozdoba ;)

Co do Twoich zdjęć, to sobie myślę, z e może spróbuj coś w necie poszukać, a poźniej ewentualnie w koputerze obrobić i  na odpowiednim papierze w super drukarce wydrukować. Tak chyba byłoby najszybciej i kto wie czy nie najtaniej. Wrzucić w google sepia, bath, pictures i może w grafice coś wyskoczy, co Cię ujmie za "oko i serce" ; ) ewentualnie zmienić kombinację słów lub na stronach polskich poszperać

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #760 dnia: 2 Października 2007, 11:32 »
Marta - właśnie ja się z pralką tak kociłam, ze projektantak o mało nie doznała załamania nerwowego...po całym domu latałam, miała być w kuchni, w piwnicy, w spiżani nawet...została w łazience ;D

Gosiu - te drzwi do szafy w łazience są dośc jasne i nawet podobne do kafli - nieco ciemniejsze ale nie będę przesadzać, wolałabym żeby mi nie konkurowały z wejściowymi ;)

Fotek Pań już szukałam i mam kilka - może do grudnia uda mi się zagospodarować ścianę...będzie tak trochę nietypowo ale jak najbardziej łazienkowo

Offline gosia_kwiecień

• maniak
« Odpowiedź #761 dnia: 2 Października 2007, 11:33 »
majuś znalzałam jeden link, tylko zdjęcie w kolorze, trzebaby na sepie przerobić. Może Ci się spodoba, a jak nie to poszukaj sobie, na pewno coś znajdziesz :)

http://www.illusionsgallery.com/bath-psyche-L.jpg

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #762 dnia: 2 Października 2007, 11:34 »
hi hi padłam :) :) :)
moja tez dozna załamnia bo jeszcze nie wiem gdzie ja chce :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #763 dnia: 2 Października 2007, 11:35 »
Dzięki Gosiu - dla mnie to nie kłopot, bo ja fotki nosze do znajomej, do fotografa i oni mi to robią profesjonalnie w kosztach zwykłej odbitki ;)
Marta Ty się nie śmiej - Ty pomyśl ilu ludzi wykończysz ;) ;D

Offline gosia_kwiecień

• maniak
« Odpowiedź #764 dnia: 2 Października 2007, 11:37 »
ale powiem Ci: pomysł masz czad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! cały czas jetsem pod wrażeniem, och, jak żałuję,z e nie dla mnie... ;)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #765 dnia: 2 Października 2007, 11:39 »
Ciekawa jestem jak się później "odwiedzającym" spodoba ;D

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #766 dnia: 2 Października 2007, 11:41 »
oj tak :) juz dzwoniłamdo projektantki ze ma robić to wieksze mieszkanko bo KUPUJEMY to wieksze :)

wkleje potem szkic moze cos podpowiecie :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #767 dnia: 2 Października 2007, 11:44 »
Marta - ja zawsze chętnie ale wiesz to moze lepiej, ze Ty nie do końca wiesz co chcesz - chociaz nie sądzę, żeby tak było, już trochę Cię znam ;) , jestem pewna że zaraz w Ciebie :diabel_3: wstąpi ;D - wtedy ona ma większe pole do popisu i może sama coś zaproponować, a u mnie to było - ja chę to i to, a projektantka się głowiła jak to zmieścić żeby miało ręce i nogi :D

Offline gosia_kwiecień

• maniak
« Odpowiedź #768 dnia: 2 Października 2007, 11:46 »
Majuniu będą zachwyceni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Martuś, gratulacje zakupu!!!!!!!!!!!, ależ będziesz szaleć z remontem :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #769 dnia: 2 Października 2007, 11:53 »
Teraz będziemy czekac na fotki Gosi, a potem Marty ;)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #770 dnia: 2 Października 2007, 11:55 »
To teraz ja powklejam kilka fotek, narazie samego sprzetu. Jak juz wszystko bedzie zrobione wtedy dam gotowe pomieszczenia;)

Drzwi wewnetrzne:

kolor: machoń

wejściowe (kolor calvados) :

kabina:

jeszcze nie jest do końca nasz, bo licytacja trwa.

tapeta do dużego pokoju, kolor będzie jasna zieleń (nie wiem, czy to nie jest pistacja)

panele do dużego pokoju-dąb rustykalny (w rzeczywistości wydaje się ciemniejszy)

zastanawiam sie, czy ta tapeta w kwiaty (zielona) będzie pasowała do tych paneli :drapanie: mam nadzieję, że tak.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #771 dnia: 2 Października 2007, 11:56 »
i tapeta do pokoju małej, nasza będzie żółta

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #772 dnia: 2 Października 2007, 11:58 »
Będzie pasowała, na pewno...do rustykalnych pasuje taka zieleń - to taka troche jakby sprana jest :?:

• Chuck Norris
« Odpowiedź #773 dnia: 2 Października 2007, 12:06 »
Będzie pasowała, na pewno...do rustykalnych pasuje taka zieleń - to taka troche jakby sprana jest :?:

ciężko mi jest określić tą zieleń. To zdjęcie to akurat z internetu, bo nie znalazłam takiej jaką my kupilismy. spróbuję zrobić fotkę tej, co kupiliśmy, ale nie wiem czy się uda bo jest zapakowana a nie chce jej jeszcze rozwijac
coś takiego

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #774 dnia: 2 Października 2007, 12:07 »
Myślę, że będzie super - a przykładałaś do paneli :?:

Offline gosia_kwiecień

• maniak
« Odpowiedź #775 dnia: 2 Października 2007, 12:21 »
ja etż myślę, ze bedzie super :)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #776 dnia: 2 Października 2007, 12:26 »
Nie, bo paneli jeszcze nie mamy, ale liczylam na moją wyobraźnie;) stwierdzilismy z mężem, że będzie pasowała:) w razie czego mamy jeszcze czas na wymianę, ale mysle, ze nie bedzie takiej potrzeby.

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #777 dnia: 2 Października 2007, 13:38 »
Gosiu nie gniewaj się proszę, ale twoje zdjęcia podniosły mnie na duchu, bo myślałam, że tylko my mamy taką masakrę w łazience. Chociaż nasza teraz nabiera już wyglądu i niedługo 9mam nadzieje, że  w tym tygodniu) będzie skończona.

Maja twoja łazienka jest przepiękna, a pomysł z fotkami superancki :)

Martynko narobiłaś mi smaka swoimi drzwiami wewnętrznymi i teraz żałuje że tym razem nie możemy sobie pozwolic na wymianę naszych.
I cieszę się, że nie tylko my będziemy mieli tapety :)

A nasze drzwi wejściowe wyglądaja tak

http://www.gerda.pl/photo_resizer.php?src=dp_1165318615.jpg&dir=/home/gerda/ftp/files/drzwi_panele/&tw=500&th=500

Kolor calvados. I teraz mam pytanie, bo na przedpokoju będziemy mieli ściany w kolorze żółtym (dulux-słoneczny pocałunek0 i te drzwi w kolorze calvadosu. Chcemy zrobic zabudowę wnęki i szafkę na buty - w jakim kolorze powinny byc? Czy tez calvados czy można coś innego? Poradźcie :blagam:

i szukam inspiracji na firankę w kuchni. Chciałabym taki woal w kolorze pomarańczowym i nie wiem czy wziąc zwykła firankę w długości do parapetu, czy tylko "zazdroskę" czy np. takie babcine rozchodzące się na boki :drapanie:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #778 dnia: 2 Października 2007, 13:49 »
Hmm to ja nie pomogę z firaneczką, ja mam kuchnię rustykalna więc firaneczka jest robiona na szydełku i do tego zazdroski z surowego lnu ::) ale myślę, że jak masz niewielka kuchnię to ja bym dała jakiś fajny lambrekin :taktak:

ten mi się najbardziej podoba, kolorystycznie szczególnie

albo coś takiego

jak już chcesz firankę to może ekrany...tylko w takim wypadku zrezygnowała bym z lambrekina ;)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #779 dnia: 2 Października 2007, 13:51 »
Martulka, tez myslelismy nad tymi drzwiami. My bedziemy miec w przedpokoju tapete beżowa, zółta w prążki (później zrobie fotkę) a szafę pod zabudowę piaskową, bo na jednej ścianie będzie piaskowiec. Wydaje mi się, że będzie pasowała.