Autor Wątek: Bo miłość to Ja i Ty ;) 10 miesiecy do tego magicznego dnia - 23.06.2012  (Przeczytany 126633 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Sobota- ide ;))))
 pozostale dni od 8 w pracy

Offline shar3ware

• M&D&M
  • Chuck Norris
  • Jaś +13.06.2012 [*]
  • data ślubu: :i_love_you:
Joooo...ja też zaczęłam na początku roku łykać kwas foliowy ,a potem wciąż o tym zapominałam i tyle było z mojego łykania ;) :p

No teraz to staram się pilnować ...choć nie jest łatwo ;) :p

Nie wyobrażam sobie brać tabletek anty w moim przypadku... ;) :p
Zaraz bym zaciążyła...z moim braniem i nie braniem tabletek ;) :p

Offline nusiak
  • maniak
  • data ślubu: 07.07.2012r.
Co do kwasu foliowego, lekarka mi powiedziała, że wystarczy zrobić jeden miesiąc na kwasie foliowym ( kobieta i mężczyzna) przed staraniami, bo podobno kwas foliowy jest tak przyswojony, że taka miesięczna kuracja to zapas dla organizmu na kilka miesięcy?  :drapanie: ale lekarzem nie jestem, więc nie potwierdzam :D

Hehe to ja jestem gigant z tabletkami, bo codziennie wieczorem szykuję sobie i P zestaw witaminek i Omega3 :D, nawet na wyjazdy zabieram witaminki, ale muszę przyznać, że te które dostaje teraz P (z żeń-szeniem) to działają, bo energii w nim tyle.... ;D

Kurcze najważniejsze to żeby i przyszły tato ten kwas łykał i zmienił trochę nawyki żywieniowe, chociaż facetów to ciężko przekonać :D
Mój by w życiu nie zjadł sałatki, jaką mam dziś do pracy ze świeżego szpinaku, pomidorków, kalarepy z pestkami dyni i olejem lnianym ;D a przecież to samo zdrowie :P, ale już ja mu dietę trochę podkręcę w przyjazne planom składniki :D
[/url]  [/url]

Offline sylwiq

• Chuck Norris
Shar ja to czasem po 2  dni nie bralam a i 3 sie zdarzylo ;))
 ale my nie jestesmy temperamentni na maksa wiec farcilo nam sie hihohi
nusiak takiej salatki to i ja bym ni zjadla ale to jest przyczyna tego ze jestem kuleczka ;))

Offline lebara

• maniak
  • data ślubu: 11.08.2012
a mój to znowu przeciwieństwo chłopa nusiak, przez to że kiedyś chodził na siłownie to mógłby nom stop jeść pestki dyń itp.  teraz gdy ćwiczy sobie sam w domu też patrzy na to co je, ograniczył prawie do zera słodycze, kurczaka to nie smaży chyba że na oliwce a tak przeważnie gotuje na parze. Ogólnie to ma większego bzika na punkcie zdrowego odżywiania niż ja. Dlatego czasami to mnie wnerwia gdy przed okresem mam ochotę na coś słodkiego, muszę słuchać ile to ma kalorii itp.
,,Geny to nie wszystko, zdrowie i mądrość Twojego dziecka zależą od Ciebie"

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
Z tego co ja się orientuję zaleca się przyjmować kwas foliowy 3 miesiące przed :)

Offline nusiak
  • maniak
No właśnie wcześniej to słyszałam, a ta lekarka wybiła mnie z tropu :), ale i tak już do niej nie chodzę:P
Trzeba kupić jakiegoś "kwasa"...... ;D
[/url]  [/url]

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
pod powieke ;D

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Kwas foliowy powinny przyjmować wszystkie kobiety w wieku tzw. rozrodczym  ;) i na początku ciąży obowiązkowo. Potem są witaminy dla "ciężarówek".
Nie jestem przekonana czy jest sens faszerować faceta tzn. kwas foliowy polepsza jakość nasienia ale tak na dzień dobry to ja bym od prochów nie zaczynała :P
Nawyki żywieniowe zmieniać u faceta - poważne wyzwanie, może na początek ograniczenie alkoholu (mój uwielbia piwo)

Offline nusiak
  • maniak
Ja właśnie doczytałam, że w moich witaminach, które przyjmuję już długi czas jest kwas foliowy w dawce 400 μg (niby 200% dziennego zapotrzebowania :drapanie: ), a tabsach P jest 200 µg. Czyżby to znaczyło, że nieświadomie się przygotowujemy już kilka miesięcy ? :brewki: haha

Sorki Sylwusia za foliowanie na wątku :D, ale coś czuję że Tobie się ten temat spodoba haha;D

Tzn. ja fachowcem nie jestem, pisałam ::), ale ciągle gdzieś słyszę, że facet tez powinien brać w związku z uniknięciem wad układu nerwowego u dziecka? Kurde wiecie trochę mnie drażni, że każdy lekarz do jakiego trafię wpaja do głowy mi co innego, jestem w trakcie poszukiwania swojego wymarzonego lekarza, co by mógł poprowadzić ciążę (jeżeli będzie nam dane), ale ciągle jestem w kropce :(
P.S właśnie wcinam swoją sałatkę ze świeżym szpinakiem, to dopiero witaminki!!:D no i kalarepę na lepsza krzepę hehe
[/url]  [/url]

Offline sylwiq

• Chuck Norris
dziewczyny nam dr powiedzial ze ja mam brac minimum 3 miechy przed kwas foliowy, a karol ma ograniczyc palenie a najlepiej rzucic.
ze powinnam sie troche odchudzic bo nadwaga nie sprzyja starankom, a ze karol ma brac nie wpsomnial nic a nic ;D
pan dr powiedzial nma tez ze mamy ograniczyc alko, ja na 100% a karol ogarniczyc ale piwko czy drin raz na jakis czas to nei grzech wiec spoko luz ;)
pomijam juz fakt ze kilka moich jkolezanek wlasnie po % zaciazyly a na sucho tzn jak sie staraly nie mogly,
zapily i sie stalo i sa szczesliwymi mamami ;p
jedna z nich jest moja swiadkowa wiec nie plota ;D

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
zakonnice w wieku rozrodczym nie musza ::) :P chyba, ze ksiadz kaze ;D

Offline nusiak
  • maniak
hehe dobre ;D
[/url]  [/url]

Offline paulinka009

• forumowicz
  • data ślubu: 30 czarwca 2012
kwasu foliowego kiedyś sie nie brało i dobrze było więc nie wiem czy aż tak duże znaczenie ma to ile czasu sie go bierze .... po prostu trzeba działać a nie gadać ! :D

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
oj nie :-\

Offline sylwiq

• Chuck Norris
kazda niech idzie wg tego co "jej" ;D
ja znalazlam fantastycznego lekarza. mam nadzieje ze juz nigdy nie zmienie ;d
poszlam do mezczyzny pierwszy arz tydz temu i do baby juz nie ide
;p;p
mega super lekarz, a o jego superowosci swiadcza terminy ;D czeka sie ok 1,5 miesiaca ;p

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
a co to za tajemniczy mezczyzna :P ??? zdradzisz nam nazwisko sylwus? ;)

kazda niech idzie wg tego co "jej" ;D
niby tak... ;) ale ja niestety nie umiem siedziec cicho jak slysze takie rzeczy :urwanie_glowy:

Offline nusiak
  • maniak
Ja wiem jedno, przygotowuje się wcześniej i tyle:P, nawet wezmę do lekarki swoje witaminy jakie teraz biorę, żeby wiedzieć czy mogę się dalej tym truć hehehe:). Jeżeli można przemyśleć tak ważny krok, to dlaczego tego nie zrobić i świadomie się starać:D, alko też jak najmniej, czasami lampka wina:), jakoś tak mam zamiar swój organizm przygotować:), zresztą nie jestem już taka młoda jak Wy HAHAHA:D
Może jestem przewrażliwiona, ale tak już mam ;D
[/url]  [/url]

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
 :brawo_2: :ok:

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.07.2011
Sylwia, a do kogo trafiłaś?

Offline sylwiq

• Chuck Norris
dr Zebielowicz
prywatnie przyjmuje na kaszubskiej / wojciecha myla mi sie te dwie ulice, narazie bylismy z powaznym problemem i doradzil ...
i jest konkretny, nawet moj k. jak wyslzismy od neigo z gabinetu stwierdzil zer na kogos takiego mzoe wydawac kase bo widac od razyu podejscie goscia do tematu ;p

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.07.2011
Ja ciągle nie mogę znaleźć tego jedynego...

Offline sylwiq

• Chuck Norris
Ania moze zaufaj mi i sprobuj isc do tego o ktorym napisalam?
fakt wizyta tanmia nie ejst bo az 100zl... ale patrzac na caloksztalt gabinet i jego zdrowe podejscie mam nadzieje ze wartro....

Offline Karina
  • zapaleniec
  • data ślubu: 2005-06-25
do dr Zebiełowicza chodziłam w ciązy, wtedy miał dyżury na Pomorzanach, gdzie rodziłam, był ok, rzeczowy i mily. Potem miałam opieke z pracy za darmo, więc zmieniłam i trafiłam na dr Sroczyńskiego. I do tej pory tak zostało, tyle, że teraz płacę. Ale z tego, co się orientowałam, to taniej wychodzi u niego wizyta z USG (płacę 110zł). Jestem zadowolona, zawsze odpbiera tel, jest w stałym kontacie z pacjentką, rzeczowy, miły, więc git.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
Karinka jak pod opieka Zebielowicza rodzi sie takie piekne dzieci jak twoja cora to wiem ze trafilam pod dobra opieke i nie zmieniam hij

Offline paulinka009

• forumowicz
  • data ślubu: 30 czarwca 2012
Oj dziewczyny to był żart :P ja jestem pod stałą opieką lekarza i juz bede wiec nie ma opcji zebym od tak zaszła sobie w ciąże i się moją dzidzią nie opiekowała :) Ale nie uwierzycie znam dziewczynę która w XXI wieku przez całą ciąże ani razu nie była u lekarza!!! Tylko nie wiem czy aby na pewno w szpitalu rodziła bo to było już jej chyba 3 dziecko  :-\

Offline Karina
  • zapaleniec
  • data ślubu: 2005-06-25
Sylwusia -  ;D dzięki  ;D patrz, a ja myślałam, że piękne dzieci to z pieknych rodziców, hehe  ;D
Paulinko - niewyobrażalne przynajmniej dla mnie

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
no niestety...to sie zdaza :-[ :o i to wcale nie ona jedna...do tego fajki alko i bog wie co jeszcze...niewyobrazalne!!!...i smutne...

Offline sylwiq

• Chuck Norris
taaaaaaaa
i dzieci rodza sie z FAS ;/
ja zawsze sie boje pic alko bo mysl ze zapije bejbka mnie przeraza ;/

Offline _patka_

• Chuck Norris
najgorsze sa takie ciaze, kiedy dziewczyna nawet nie wie ze jest w ciazy przez kilka pierwszych miesiecy, gdy nie ma zadnych dolegliwosci, do tego pije alko i pali fajki ;/ chociaz moja kolezanka tak miala, jak sie tylko dowiedziala ze jest w ciazy przestala pic i palic, a jej synek jest duzym, madrym chlopcem i wszystko z nim w porzadku wiec nie ma reguly na to ;)

ja tez chce sie wczesniej przygotowac, trzeba korzystac z dogodnosci XXI wieku :) juz mama mi mowila o podstawowych badaniach przed zajsciem w ciaze, zeby ewentualnie uzupelnic jakies braki, bo w ciazy bedzie juz za pozno na cokolwiek :)

moj zegar juz zaczyna bic coraz glosniej, jak tylko widze male dzieci to plakac mi sie chce!!