Autor Wątek: DO ślubu pozostało 9 miesięcy, 2 tygodnie i 1 dzień! Moje odliczanko =)  (Przeczytany 64485 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
Aniolku akty sa bezterminowo wazne tylko ten papierek o braku przeszkod ma 'termin waznosci'
emm-a do 1 kwietnia potwierdzacie?
hmm wlasnie nie wiem jaki termin wybrac zeby bylo optymalnie..
w umowie z sala mamy chyba ze max do 10dni przed trzeba potwierdzic liczbe ludzi..
a w sumie na poczatku kwietnia chyba wypadaja swieta wielkanocne to bylaby dobra okazja do podbicia tematu wsrod bliskich ;)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
ja do tej pory dostawalam ze potwierdzic trzeba 2 tygodnie przed... ja mam o tyle fajnie ze nie place za osobe wiec nie musze sie napinac ale gdybym miala tak jak ty aniolku to tez bym tak z miesiac wczesniej chciala potwierdzenie.. bo glupio prosic na ostatnio chwile  innych a wiadomo ze jak by prosic wszytskich kogo chcemy to lista wydluza sie ze 100 do 150 ;D

Offline emm-a

• Chuck Norris
lusi251 mamy ślub tego samego dnia!!!! ale fajosko!!! :skacza:

to już tak niedługo :D

zastanawiam się wlaśnie do kiedy poprosić o potwierdzenia,myślę że do 10 kwietnia to już max, ale najlepiej do 1 kwietnia,bo jeszcze noclegi musimy potwierdzić dla 75% gości na początku kwietnia, więc 1 kwietnia to chyba ok... zwłaszcza,że wyślemy zaproszenia pod koniec stycznia;

a Wy jak planujecie?

Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline _patka_

• Chuck Norris
u mnie ten termin potwierdzenia jest taki odlegly od daty slubu, bo mamy tak w umowie o sale, a poza tym jest taka mozliwosc, ze kilka osob z rodziny moze nie przyjechac, na razie jednak zaproszenia musza dostac, jesli odmowia to wtedy zaprosimy kogos innego o kim myslelismy, a glupio zapraszac gosci na wesele dwa tygodnie przed ;)

Offline _patka_

• Chuck Norris
co do kobiety spiewajacej w kosciele, moja mama ma namiary na jakies panie ze szczecina, wezme namiar od mamy i napisze :) wiem ze gra tez na organach :)

Offline lusi251

• Chuck Norris
:D no jeszcze chyba widzialam u jednej forumki taka date :)

wiem ze niedlugo :) ale strasznie sie ciesze :) do wrzesnia to bym chyba juz chodzila po scianach a tak jest szansa ze smignie i sie nie zdaze zestresowac ;) (az tak)

ja wlasnie nie wiem.. co z tymi zaproszeniami wyjdzie, ja bym chciala juz wysylac, moj R mowi ze 2-1mc przed sie rozdaje.. a mi sie wydaje ze m-c przed to juz musimy miec potwierdzone wszystko.. i wez tu badz madrym
poki co musze jakies wybrac i zamowic, :P

mi sie wydaje ze do 1kwietnia bedzie ok, zwlaszcza jezeli nie planujesz nikogo 'dobierac'. Bo to w sumie jak potwierdzic miesiac przed :) tylko data latwiejsza do zapamietania dla gosci :)

Offline emm-a

• Chuck Norris
ja mysle że wyjazd na wesele to spory wydatek i lepiej wiedziec o tym wczesniej,3 miesiące to chyba ok...i kmozna spokojnie sobie zaplanowac wszystko
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
hhmm...nie wiem AnioOlku, czy do kwietnia to nie za szybko, skoro wesele dopiero w czerwcu...Chodzi mi o to, że przez te dwa miesiące od potwierdzenia może się dużo wydarzyć...ale to w końcu Twoja decyzja, więc zrobisz tak,aby Tobie było dobrze :-)

Myśmy mieli ślub w lipcu, a potwierdzenie do końca maja :) I to był błąd :) Ci co mieli nocować i rezerwowaliśmy im pokoje to potwierdzili, ale ile było nerwów, że dzwonisz i oni jeszcze nie wiedzą :) Dajcie termin na połowę maja, oszczędzisz sobie nerwów naprawdę :)

Offline emm-a

• Chuck Norris
mkarolinko a myślisz, że mój pomysł, aby potwierdzenie było do 1 kwietnia jest dobrym rozwiązaniem, kiedy ślub 28 kwietnia?
czy może lepiej do 10 kwietnia ? bo chyba im później potwierdzenia, tym większe prawdopodobieństwo, że liczba gości się nie zmieni
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline patrycja_4r

• Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2011r  :i_love_you:
My mieliśmy ślub 4 czerwca a potwierdzenie było do 16kwietnia.Dla nas to było idealne rozwiązanie,bo wiele osób odmówiło i mieliśmy czas aby na spokojnie doprosić znajomych...Wg.mnie im wcześniej tym lepiej-przecież Ci co mają być to wiedzą,że będą już przed otrzymaniem zaproszenia a Ci,którzy chcą kręcić to będą kręcili bez względu na to czy będą mieli potwierdzić do 1 czy do 10 kwietnia.Takie jest moje zdanie  ;)

Offline _patka_

• Chuck Norris
Pati zgadzam sie z Tobą jeśli chodzi o termin i gości, niektórzy bez zaproszenia wiedzą że będą, a Ci którzy mają nie przyjść to będą kręcić. Mam jeszcze chorego wujka który w marcu będzie miał operację wstawiania protezy w biodro i nie wiem czy przyjadą z żoną, ale w zeszłym roku byliśmy u ich córki na weselu więc trzeba zaprosić. Przemyślałam wszystkie opcje i jednsk zostawiam tak długi termin tym bardziej że sala wymaga podania liczby gości dwa miesiące przed weselem, więc tak będzie. 

Offline emm-a

• Chuck Norris
Macie rację Dziewczyny, jak ktoś będzie chciał przyjechać, to potwierdzi miesiąc szybciej, zatem zostawiam 1 kwietnia :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline _patka_

• Chuck Norris
emmo pomyslalam jeszcze, ze jesli komus cos naglego wypadnie, np. choroba dziecka,  to i tak nie przyjedzie niewazne do kiedy trzeba bedzie potwierdzic

Offline emm-a

• Chuck Norris
pewnie tak, a np. mój kuzyn - kolarz, już powiedzial że potwierdzi dopiero 2 tyg.przed ślubem,wczensije po prostu nie może,bo to zależy od wyścigów i zgrupowań... Czy warto zatem mieć jakieś rezerwowe miejsca?
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline _patka_

• Chuck Norris
ja mam liste rezerwowych osob, bo z tych glownych gosci kilka osob moze nie przyjechac,ale jeszcze nie wiem dokladnie...

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
mkarolinko a myślisz, że mój pomysł, aby potwierdzenie było do 1 kwietnia jest dobrym rozwiązaniem, kiedy ślub 28 kwietnia?

Jak dzwoniliśmy 15 czerwca to ludzie się dziwili, ze to już (termin był do 1 czerwca)...

Myśmy nie mieli listy rezerwowej, mieliśmy ograniczoną liczbę na znajomych (niestety tak to jest jak rodzice płacą), ale zaprosiliśmy bliskich ludzi dla nas którzy wiedzieliśmy, że będą :D Nie chcieliśmy nikogo na siłę zapraszać...

Myśmy listę gości zamknęli 1 lipca, czyli 8 dni przed, a i tak 8 lipca wujek wylądował w szpitalu (2 mniej), kuzynka miała grypę żołądkową (2 mniej), K. chrzestny się obraził myśleliśmy, ze będzie (2 mniej) więc do ostatniej chwili patrzyliśmy tylko, żeby wszystkie samoloty wylądowały, żaden pociąg się nie wykolei, żaden samochód się nie popsuł :)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
aniolku ja tak samo jak karolina.. zebys nei odebrala to jako atak- ale tez w sumie nei mamy zadnej listy rezerwowej.poprostu zapraszamy nam najblizszych i tyle ;) jak nie przyjda to trudno dopraszac raczej nie bede ;p
chopciaz tak jak ja ci pisalam pewnie gdybym musiala placic od osoby to inaczej bym mogla spiewac ;p

Offline patrycja_4r

• Chuck Norris
Właśnie-pkt.widzenia,zależy od pkt.siedzenia  ;) ;D
My również nie mieliśmy listy rezerwowej.Po prostu paru osób nie zaprosiliśmy od razu bo nie było nas na to stać...ale gdy odmawia Ci tylu że ze 120 zaproszonych robi się raptem 40 to trzeba uruchomić wyobraźnię  :)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
wiadomo tym bardziej ze np moja kuzynka rezerwowwala juz na 2013 i musza miec chyba 80 osob bo w przeciwnym wypadku cena idzie meeeega do gory ;[ wiec lepeij doprosic niekiedy te osoby ktorych nie planowalismy bo taniej nas to wyniesie niz  doplacac ;p dlatego ja sie nei chce madrzyc bo mam inna sytuacje ;p

Offline patrycja_4r

• Chuck Norris
Sylwia,a że tak zapytam ile wy osób zapraszacie?Bom zapomniała  ;) No i jeżeli odmówiłoby wam powiedzmy 60% (tfu tfu tfu!) to nie będziecie nikogo dopraszać?Tak pytam z ciekawości  :)
Faktycznie są takie sale np.jak Dworek Hetmański,gdzie musi być określona ilość osób(Wg.mnie porażka!)My tak nie mieliśmy,ale jakoś na tamten czas byłam nieco załamana "frekwencją" i stąd dopraszanie.Teraz wiem,że w naszym przypadku to był strzał w 10tkę  ;)

Offline lusi251

• Chuck Norris
my mielismy w umowie o sale cos takiego, ze podana wstepnie liczbe osob mozna pomniejszyc o ok 10% lub zwiekszyc o 20%..czy jakos tak..

z wstepnej listy gosci wyszlo nam ok 100osob, a ze liczymy sie z tym, ze ktos moze wypasc, bo np. czesc bedzie tez ze znajomych z zagranicy, albo np. ktos sie pojawi bez dzieci, to wpisalismy w umowie 80osob.. jak nam ktos odmowi to bedziemy zabezpieczeni i nie bedzie trzeba kogos szukac na szybkiego.
mam nadzieje ze to sie sprawdzi :)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
patrycja mamy ok 120 osob z obsluga czyli +/- 10 tak licze ;p w sumie ansze rodzinki sa poinfromowane wstepnie wiec raczej beda wszyscy, znajomi tez wiedza i juz sie nei moga doczekac hihi ;]
wiadomo ze moze bcy tak ze komus cos wypadnie tfu tfu i nie bedzie go na naszym slubie ale trudno... jak bym miala dopraszac kogos sesnsownego to max 8 osob bym znalazla bo w sumie najblizszych mamy juz na lisciea te 8 osob to np koledzy z pracy mojego karola

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
Sylwia przede wszystkim to się nie nastawiaj, że wszyscy będą :) Bo więcej potem nerwów tylko :) U nas też mieli być wszyscy, wszyscy wiedzieli 1,5 roku wcześniej i nie przyszło 80 osób :D

Offline sylwiq

• Chuck Norris
co????????????? karolina dobrze zrozumialam ze nei przyszlo 80 osob????????????????????
ejjj dziewczyny a to w ogole mozliwe zeby az tyle gosci odmowilo???????????

Offline _patka_

• Chuck Norris
no to niezle jesli faktycznie nie przyszlo 80 osob, ale u mnie to wszyscy goscie musieliby nie przyjsc bo naliczylam teraz 86 osob + kilka na liscie rezerwowej no i plus orkiestra, kamerzysta. Mamy zalozony budzet 40.000 zl na slub i wesele i nie mozemy przekroczyc tej sumy i stad ta lista rezerwowa, poniewaz jest prawdopodobienstwo ze kilka osob nie przyjedzie. Wiekszosc z gosci to tzw. pewniaki :) bo to najblizsza rodzina, ze znajomych mamy zaledwie 8 par :)

Offline emm-a

• Chuck Norris
U nas budżet co jakis czas troche się zmienia ;-) obecnie to ok. 43tys., ale my mamy 100 osób, a tym dla 75% noclegi
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline _patka_

• Chuck Norris
my policzylismy wszystkie wydatki, biorac pod uwage moja skrupulatnosc i mojego przyszlego tescia ;) i nie bede zmieniac teraz tej kwoty bo to burzy moj porzadek :) a ty policzylas wszystko? noclegi tez?

Offline emm-a

• Chuck Norris
tak, to kwota z ubraniami, makijażami,noclegami,ze wszystkim. Ale my płacimy nieduzo za noclegi - pokoje 2-os z łazienkami po 35zl za osobę, za fotografa bardzo mało ale dostaniemy tylko fotki na płytce, za kamerzystę po znajomości nie tak dużo, no i za kwiaty niewiele, bo moj brat ma kwiaciarnię. Za suknię tez nie płacę dużo. Stąd taka kwota, ktora i tak jest dla mnie kosmiczna ;-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline _patka_

• Chuck Norris
niby wszystko po znajomosciach, tanim kosztem ale i tak kwota powala :) u nas tez kamerzysta bedzie kolega, wiazanki robi kolezanka, fotografa nie mamy tylko rodzina i znajomi beda robic zdjecia, bedzie jeden zawziety fotograf ale nie placimy mu bo jest jako gosc :) auto po kosztach bo nie 1000 a 400 tylko, zaproszenia itp robie sama zeby zaoszczedzic, suknia tez bedzie tansza niz zakladalam, na garnitur tez mniej przeznaczymy :) szukamy oszczednosci gdzie sie da. zobaczymy po weselu ile faktycznie kasy poszlo, mniej czy wiecej niz zakladalismy.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
hmm.. to wychodzi na to ze na salach dzialkowych jednak sie oplaca majac swojego kucharza... ja przeznaczam max 30tys. i nie oszczedzamy na foto i kamerce..
wlasnie wstepnie zarezerwowalysmy pokoje w hotelu kapitan... na 2 noce od osoby ok70zl ze snaidaniem.. moze nioe najmniej ale blisko tesciow i blisko do kosicola i ogolnie ok ;)