ja juz po wizycie
podsumowanie:
małe rosną teraz mają juz po CRL 4,42 cm
spora róznica od momentu jak widziałam je ostatnim razem
akcja serca widoczna u dwóch dzieciaczków
a tak to generalnie nic nie wiem
wyszłam dzisiaj lekko niezadowolona z wizyty.wg mnei jakis olewawczy stosunek trochę.Ja nie wiem czy ten lekarz dobrze potrafi odczytywac usg?
pytam sie go jaki to rodzaj ciazy bliźniaczej(nie mówiłam mu,ze byłam już raz prywatnie i wiem,ze dwuowodniowa0
teraz zapytałam czy jest jedno czy dwukosmówkowa
a ten nie wiedzialam co powiedzieć mówi że chyba jednojajowe,więc chyba będą takie same
ale ja nie pytałąm czy będą takie same tylko czy maja jedną kosmówkę czy dwie?
wypadał mi wg Om dzisiaj 12 tydzień ciaży i po skończonym badaniu pytam sie czy wykonał mi dzisiaj badanie na przeziernośc karkową
Przezierność fałdu karkowego (ang. nuchal translucency, NT) - parametr oceniany w badaniu USG płodu, odzwierciedlający obrzęk tkanki podskórnej w okolicy karkowej; jest to odległość między tkanką podskórną a skórą na wysokości karku płodu. Zwiększenie wartości NT występuje w niektórych zespołach spowodowanych aberracjami chromosomalnymi: zespole Downa, zespole Edwardsa, a zwłaszcza w zespole Turnera.
Fałd karkowy ulega zazwyczaj wchłonięciu w II trymestrze. Niekiedy w jego miejsce rozwija się obrzęk karku (nuchal edema) albo naczyniak limfatyczny torbielowaty (cystic hygroma), którym może towarzyszyć uogólniony obrzęk płodu.
Pomiar NT jest najbardziej miarodajny między 11. a 14. tygodniem ciąży. Norma NT, określona dla danej populacji, obejmuje wartości do 95 percentyla i jest uzależniona od wymiaru ciemieniowo-siedzeniowego (CRL)
wiem,że to badanie wykonuje się własnie ok 11-14 tyg ciazy
miałam je robione w ciąży z Marcelem i wiem,ze jest wykonywane jako jedno z podstawowych badań usg w I-szym trymestrze
Poza tym jak ostatnio byłam w prywatnym gabinecie to lekarka przypomniałą że nastepne badanie to powinno być usg w ok. 12 tc na wady genetyczne
a ten do mnie dzisiaj,ze po co?że nie ma wskazań. Aile ma Pani lat? to sie robi kobietom po 35 r.ż.Ale jak Pani bardzo chce to moze Pani sobie zrobić prywatnie
no sorry
no i że w sumie jednemu zmierzył i że miał poniżej 1 mm,więc ok
ty...przy okazji udało mi sie zmierzyć jednemu...
no sorry!!!...a drugie to co...?pasażer na gapę?
potem sie pytam o tabletki czy mam nadal brac kwas foliowy?-moze Pani brać
Czy juz zacząć brać preparaty witaminowe dla kobiet w ciaży
-moze Pani to i to...
to kurna w końcu co?
-a mogłabym dostać jedno zdjećie usg na pamiętkę?chciałabym męzowi pokazać.w końcu bliźniaki często sie nie zdarzają
(miał wydruk 5 zdjeć i widziałam takie ładne ujęcie podwójne)
podszedł do aparatu usg wydrukował mi jakieś i dał. Sorry, ale qrna nic na nim nie widać, raz że ujęcie tylko jednego dziecka to jeszcze nie wiem czy to głowa, noga czy co...?
a jak ostatnio pytałam czy tokspolazmozę mam zrobić?
nie to niepotrzebne jest...
kurde nie chciałam okradać NFZ,ale jak NFZ nie refunduje a badanie jest potrzebne to przecież zrobie prywatnie
zadzwoniłam ponownie do prywatnego gabinetu, gdzie byłam ostatnio i pytam kiedy powinnam przyjśc na to usg na przeziernośc karkową?powiedziała,że teraz jest dobry moment.umówiona jestem na przyszły poniedziałek.
wkleję wam to usg co dostałam dzisiaj...
choojo...e
moze Lila powie co przedstawia?
jak coś odczyta z tego